Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

A w "Emigrantach" Mrożka już lata temu była scena w której XX mówi że to że na puszce jest rysunek psa nie oznacza że jedzenie jest dla psów 🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, mario1971 napisał(-a):

A policzyłeś te składowe świeżego mięsa i wyszło Ci 85%? 

Przeczytałem na stronie producenta https://intl.orijenpetfoods.com/foods/dog-food/dry-dog-food/original/

@logann policzył

Kłamią w składzie? Jeżeli tak to piszemy do Uokik, gdyby to było żarcie dla ludzi to bym miał gdzieś, ale psów jednak szkoda.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, nicon napisał(-a):

Przeczytałem na stronie producenta https://intl.orijenpetfoods.com/foods/dog-food/dry-dog-food/original/

@logann policzył

Kłamią w składzie? Jeżeli tak to piszemy do Uokik, gdyby to było żarcie dla ludzi to bym miał gdzieś, ale psów jednak szkoda.

Chyba jednak kłamią. 🙄

Screenshot_20230419_165320_Chrome.jpg

Nie jedyni zresztą...

2/3 to świeże lub surowe - kolejna bzdura marketingowa. 

A Ty łykasz to jak gajor. 😅

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Chyba jednak kłamią. 🙄

Screenshot_20230419_165320_Chrome.jpg

Nie jedyni zresztą...

Na razie to ty próbujesz uciekać w liczenie procentów, a patrząc na skład różnica jest kolosalna. W Royal Canin masz głównie zboża i jakieś mączki, w Orijen mięso. To też marketing? Bo jak masz jakieś informacje, że kłamią na opakowaniu to napisz do UOKiK. A może ty zmyślasz? Innej opcji nie widzę.

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tbn napisał(-a):

Na razie to ty próbujesz uciekać w liczenie procentów, a patrząc na skład różnica jest kolosalna. W Royal Canin masz głównie zboża i jakieś mączki, w Orijen mięso. To też marketing? Bo jak masz jakieś informacje, że kłamią na opakowaniu to napisz do UOKiK. A może ty zmyślasz? Innej opcji nie widzę.

Ja tę branżę znam z autopsji od dobrych 30 lat. Na niejednej inspekcji w fabryce byłem i stąd takie moje stanowisko. Moja wiedza nie została nabyta przez internet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Nie jedyni zresztą...

No hehe ale co łykam? Nawet jeżeli świeże lub surowe to nadal mięso. Bo pozujesz nadal na wielkiego znawcę insajdera, a teraz nie potrafisz w żaden sposób uzasadnić swojej tezy:

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Przekonasz się, że 99% tych samych składników masz w Orijen i Royal Canin, a za karmę dla twojego czworonoga przepłacasz podwójnie tylko dlatego, bo Twój umysł kupił i przyswoił nowoczesną reklamę o zdrowym odżywianiu się zwierząt.

Wg etykiety skład jest praktycznie całkiem różny, więc albo oszukują i o tym wiesz, bo widziałeś jak na taśmie sypią do jednego i drugiego te same chrupki, albo po prostu zmyślasz niestworzone historie jak jakiś bajok.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie przeglądam OP, referencję 114300 i widzę że w tym samym rozmiarze 39mm były dwa rożne typy tarcz - jedna ze wszystkimi indeksami takimi samymi, a druga z grubszymi na 3, 6 i 9 godzinie. 

Z czego to wynika, był jakiś lifting w ramach tej referencji, czy po prostu takie mieli widzimisię w Rolku? Koperty są takie same, czy też się różnią, orientuje się ktoś?

edit: źle się z pytaniem wstrzeliłem xd

27705398-esdg2i12dlnub880xryki4py-ExtraLarge-kopia.jpg.27a5a53ea4fe9b8921019acae5f90d12.jpg22773836-nf08k4bffzs23foveyg7ugeg-ExtraLarge-kopia.jpg.73fbdbafd55a6ad1227070557c308495.jpg

Edytowane przez meinard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, meinard napisał(-a):

takie mieli widzimisię

Tak właśnie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, nicon napisał(-a):

No hehe ale co łykam? Nawet jeżeli świeże lub surowe to nadal mięso. Bo pozujesz nadal na wielkiego znawcę insajdera, a teraz nie potrafisz w żaden sposób uzasadnić swojej tezy:

Wg etykiety skład jest praktycznie całkiem różny, więc albo oszukują i o tym wiesz, bo widziałeś jak na taśmie sypią do jednego i drugiego te same chrupki, albo po prostu zmyślasz niestworzone historie jak jakiś bajok.

Ja swoje wiem, a Ty to, co wyczytałeś w internecie. I niech tak zostanie. Przecież internet to największa skarbnica wiedzy.

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ja swoje wiem, a Ty to, co wyczytałeś w internecie. I niech tak zostanie. Przecież internet to największa skarbnica wiedzy.

Przeczytałem etykiety produktów. Jest na nich prawda czy nie? Potrafisz odpowiedzieć na to proste pytanie?

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ja tę branżę znam z autopsji od dobrych 30 lat. Na niejednej inspekcji w fabryce byłem i stąd takie moje stanowisko. Moja wiedza nie została nabyta przez internet...

Wiedząc to co wiesz nie masz dylematu moralnego odnośnie źródła swojego utrzymania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Roleksy pomagają na dylematy moralne. 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, pablo122 napisał(-a):

Wiedząc to co wiesz nie masz dylematu moralnego odnośnie źródła swojego utrzymania?

Karma dla zwierząt to niszowy obrót. Żarcie dla ludzi to core mojego biznesu. 

Nie ja dopuszczam produkty do obrotu. Ja je tylko sprzedaję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, meinard napisał(-a):

Tak sobie przeglądam OP, referencję 114300 i widzę że w tym samym rozmiarze 39mm były dwa rożne typy tarcz - jedna ze wszystkimi indeksami takimi samymi, a druga z grubszymi na 3, 6 i 9 godzinie. 

Z czego to wynika, był jakiś lifting w ramach tej referencji, czy po prostu takie mieli widzimisię w Rolku? Koperty są takie same, czy też się różnią, orientuje się ktoś?

edit: źle się z pytaniem wstrzeliłem xd

27705398-esdg2i12dlnub880xryki4py-ExtraLarge-kopia.jpg.27a5a53ea4fe9b8921019acae5f90d12.jpg22773836-nf08k4bffzs23foveyg7ugeg-ExtraLarge-kopia.jpg.73fbdbafd55a6ad1227070557c308495.jpg

OP 39 114300 miał premierę w 2015 r. Tarcze miały 3 kolory: dark rhodium (114300-001), red grape (114300-0002) i blue (114300-0003). Indeksy z lumą na 3, 6, 9. W 2018 r. wcześniej wymienione wersje kolorystyczne zniknęły a pojawiły się z tarczą białą (114300-0004) i czarną (114300-0005) z lumą na indeksach 1-11. W 2020 zniknęły OP 39 i pojawiły się OP 41 124300-.... z lumą na indeksach 1-11, gdzie indeksy 3, 6, 9 są podwójne.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Karma dla zwierząt to niszowy obrót. Żarcie dla ludzi to core mojego biznesu. 

Nie ja dopuszczam produkty do obrotu. Ja je tylko sprzedaję. 

Ja Ciebie nie atakuje, ani tym bardziej nie oceniam.

Właśnie o jedzenie dla ludzi mi chodzi.

Troche śmieszkowałeś z coli itd, ale to nie jest śmieszne, ludzie od tego gówna umierają.

Wiem, że jesteś tylko trybikiem w maszynie, gdzie Vanguard i BlackRock są właścicielami wszystkiego, ale ciśniesz na spoko gościa i tak sobie wyobrażam, że musi być Ci ciężko tak fundamentalnie jeśli chodzi o człowieczeństwo.

Nie odbieraj tego jako atak z mojej strony, bo akurat ja jestem ostatnim, który ma prawo kogoś pouczać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, memento mori napisał(-a):

OP39 114300 miał premierę w 2015 r. Tarcze miały 3 kolory: dark rhodium (114300-001), red grape (114300-0002) i blue (114300-0003). Indeksy z lumą na 3, 6, 9. W 2018 r. wcześniej wymienione wersje zniknęły a pojawiły się z tarczą białą (114300-0004) i czarną (114300-0005) z lumą na indeksach 1-11. W 2020 zniknęły OP39 i pojawił się OP41 124300.

o, czyli jednak, dzięki wielkie! 

ale koperty mają takie same, tylko tarcze się zmieniały, zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mroova napisał(-a):

Ludzie nie powinni wiedzieć, jak się robi kiełbasę i politykę - Otto von Bismarck

I prawo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pablo122 napisał(-a):

Ja Ciebie nie atakuje, ani tym bardziej nie oceniam.

Właśnie o jedzenie dla ludzi mi chodzi.

Troche śmieszkowałeś z coli itd, ale to nie jest śmieszne, ludzie od tego gówna umierają.

Wiem, że jesteś tylko trybikiem w maszynie, gdzie Vanguard i BlackRock są właścicielami wszystkiego, ale ciśniesz na spoko gościa i tak sobie wyobrażam, że musi być Ci ciężko tak fundamentalnie jeśli chodzi o człowieczeństwo.

Nie odbieraj tego jako atak z mojej strony, bo akurat ja jestem ostatnim, który ma prawo kogoś pouczać

Cola czy Pepsi jest dobra do odrdzewiania śrub, a Black czy Tiger idealny na przeczyszczenie żołądka. Większość społeczeństwa o tym wie, a i tak to piją litrami. Podobnie jest z alkoholem czy papierosami. Nie, nie mam z tego powodu żadnych moralnych skrupułów. Bo cóż to do tych, co sprzedają, utrzymują, programują i serwisują nasze komputery, laptopy czy telefony, które niszczą nie ciało, a umysły nasze. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zakładki Żarty Zartami ...chyba niektórym by się przydało:

4102995.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Cola czy Pepsi jest dobra do odrdzewiania śrub, a Black czy Tiger idealny na przeczyszczenie żołądka. Większość społeczeństwa o tym wie, a i tak to piją litrami. Podobnie jest z alkoholem czy papierosami. Nie, nie mam z tego powodu żadnych moralnych skrupułów. Bo cóż to do tych, co sprzedają, utrzymują, programują i serwisują nasze komputery, laptopy czy telefony, które niszczą nie ciało, a umysły nasze. 😉

Chyba bardziej chodzi o sprzedawanie produktów, gdzie producent jak twierdzisz fałszuje skład. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej trują nas hodowca/ rolnik nadużywając ciężkiej chemii ( producenci tego g…a to samo zło ) albo karmiąc paszą techniczną w dobrej lub złej wierze, omijając kontrole SANEPIDu, fałszując dokumentację weterynaryjną itd  , ten co odkupił i transportował  jeśli dobrze planuje to nie musi szprycować następną chemią żeby się nie popsuło do czasu sprzedaży sklepom ale jak mu się trafił jakiś zastój w biznesie albo kupił taniej bo towar mniej świeży to pewnie też minimalizuje straty kosztem klienta  końcowego, no jest jeszcze sklep i to ostatnie ogniwo też potrafi nadawać 3 i 4 życie produktom…teoretycznie nad naszym bezpieczeństwem powinny stać organy państwowe ale jest ich tak dużo że nakładają im się kompetencje i odpowiedzialność  się rozmywa. Poza tym pracują tam często ludzie o komuszej mentalności …czy się stoi czy się leży… I nawet jakby wszyscy chcieli być uczciwi to na koniec państwowy monopolista dla osobistego zysku zalewa nasz  rynek produktami niezweryfikowanymi,  przeznaczonymi dla głodującej Afryki niszcząc nie tylko rodzime rolnictwo ale także nasze zdrowie. Ale chyba miarka się przebrała ostatnio pani w piekarni której rok temu jeszcze podobał się PAD dziś mówi ze łzami w oczach, że mimo że chleb zdrożał z 3 zł na 9.99 to nie wie co sprzedaje i co je i ma zamiar „podziękować” tym partaczom jesienią. 
EDIT aż się boję pisać co dodają od siebie restauracje…ale ponieważ ludzie jeść muszą to spokojnie da się z tego kupić Rolexa 😉

14 minut temu, Smycel napisał(-a):

I prawo 

Szczególnie ostatnio…jedna nocna sesja i pyk ustawa z powrzucanymi zapisami na których da się zarobić albo przynajmniej uniknąć kary…

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tbn napisał(-a):

Chyba bardziej chodzi o sprzedawanie produktów, gdzie producent jak twierdzisz fałszuje skład. 

Robert wyczerpał temat. A ci, którzy wierzą w specjalne hodowle wolnobiegających kur, które odżywiane są eko paszami, będą dalej żyć w swojej nadmuchanej bańce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, desmo said:

najbardziej trują nas hodowca/ rolnik nadużywając ciężkiej chemii

Ale Kolega zdaje sobie sprawę, że ta „ciężka chemia” jest wymagana przepisami unijnymi, które kontrolują co, czym i w jakich ilościach jest nawożone :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Robert wyczerpał temat. A ci, którzy wierzą w specjalne hodowle wolnobiegających kur, które odżywiane są eko paszami, będą dalej żyć w swojej nadmuchanej bańce. 

Bardziej kwestia, że o ile system jest dziurawy to jednak do pewnego stopnia działa. Koncerny nie działają w krajach z dykty jak Polska, tylko globalnie. W wielu krajach kontrole są dość skuteczne i skrupulatne. Przynajmniej wydaje mi się to bardziej prawdopodobne niż teorie spiskowe przez ciebie prezentowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi