Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pierwsze spotkanie z YM w rose gold i na oysterflex. Jestem pod duzym wrazeniem. Chyba juz tego zegarka nie odzobaczę. 

55076471-DBB5-47C8-AFBB-79405590EF95.thumb.jpeg.a16481ac04d6b34eb8e8853d05f63049.jpeg

Też ostatnio takiego mierzyłem, ale 40. Bardzo estetyczny model, choć osobiście nie czuję żółtego i różowego złota i nadal czekam na klasycznego z szarą tarczą.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Piotr Piątkowski said:

Jakiś taki czorny jak kominiarz emoji28.png

Jak ten yacht jest kominiarz to twój różowy DJ jest Barbie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale częściej zmieniasz zegarki niż koszule
Bez przesady. default_wink.png
662bfc588a52f9860e459ede840156ac.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Jak jest bardzo dobra podróbka, to po zdjęciach nie zobaczysz. Chrono24 ma ochronę kupujących, więc po zakupie możesz zweryfikować oryginalność. Nawet wprowadzili chyba jakąś opcję, że zegarek leci do nich do weryfikacji a potem do Ciebie ? Jakoś tak, ale nie korzystałem z tego emoji846.png
Jakiś taki czorny jak kominiarz emoji28.png

Dzięki! A jeśli kupuję bez opcji “certified” gdzie tak jak napisałeś Chrono weryfikuje to jak zazwyczaj sprawdzacie oryginalność? Idziecie do AD (czy kruk wogóle się tym zajmuje?) lub do jakiegoś zegarmistrza? Może polecacie kogoś w Katowicach lub Krakowie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, R1_k napisał(-a):

Dzięki! A jeśli kupuję bez opcji “certified” gdzie tak jak napisałeś Chrono weryfikuje to jak zazwyczaj sprawdzacie oryginalność? Idziecie do AD (czy kruk wogóle się tym zajmuje?) lub do jakiegoś zegarmistrza? Może polecacie kogoś w Katowicach lub Krakowie? 

Pieśkiewicz w Warszawie to chyba najpewniejsza opcja...jest autoryzowanym serwisem Rollo

Masz opcje paszczową lub na piśmie

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak ten yacht jest kominiarz to twój różowy DJ jest Barbie.

No trochę tak

Ja kupowałem tylko jeden zegarek na CH24 i to była Omega. Porównywałem zdjęcia mechanizmu z oryginałem i nic nie znalazłem. Akurat trafiła się wada datownika i tak poszedł na serwis do mojego zegarmistrza, dlatego sprawdzony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, pisar napisał(-a):

Pieśkiewicz w Warszawie to chyba najpewniejsza opcja...jest autoryzowanym serwisem Rollo

Masz opcje paszczową lub na piśmie

Dzięki! Napewno skorzystam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wam, może komuś się rzuciło w oczy. Znajomy szuka Yacht-mastera 42mm w białym złocie, ref 226659. Gdyby ktoś miał, proszę o info. Pozdrawiam 👋 

IMG_6844.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!
Chciałam zapytać, czy ktoś z Was może wie, jak działa dokładnie opcja sprzedaży Rolexów używanych - czyli ich oficjalna "pre-owned" polityka? Wiem, że najprościej zadzwonić, ale z jakichś powodów chyba nawet wiedzy na forum ufam ciut bardziej niż oficjalnym komunikatom na infoliniach :P 
1. Czy to jest tak, że jak się kupi używane, to można do nich iść - sprawdzą i wystawią certyfikat (i wtedy oni sprzedają, jeśli są Certified Pre-Owned Retailer)?
2. Czy jak się chce sprzedać, to można iść do nich po taki certyfikat (tylko po co, jeśli sprzedawca ma oryginalny) i wtedy tam wystawić?
Nie ma za wiele informacji w necie. Jak próbuję wyszukać punty P-O to w Polsce kieruje mnie do tych samych Kruków, które sprzedają nowe. 

I tak zastanawiam się, bo w żadnym ze sklepów, które sprzedają używane Rolexy (typu Royal Watch, Wrzeciono Czasu itp), nie widziałam, aby gdziekolwiek w ofercie pojawiła się informacja, że jest certyfikacja zgodna z ich pre-owned polityką ani że są certyfikowanym "odsprzedawcą."

Bo tak trochę za mną chodzi, damski. Przy czym mi się właśnie średnio podobają z materiałów szlachetnych/ kruszców, wiem, że złoto nie odsprzedaje się w dobrej cenie, najbardziej za mną chodzi zwykły mały (26-28mm) stalowy DateJust. Najlepiej z białą tarczą, bo granatowych nie widziałam w opcjach współczesnych.

Z dawnych modeli to ewentualnie podobały mi się te, ale zważywszy na fakt, że one chodzą w okolicach 28k-30k PLN a nowy w/w Datejust kosztuje 32k to w sumie nie wiem. Nie mam parcia, podobają mi się, mogłabym sobie pozwolić - ale też nie mam ciśnienia, więc nie chcę czegoś nieprzemyślanego zrobić. Nosić miałabym gdzie (pracuje wśród zawodów, gdzie widzę dużo ładnych zegarków premium) ale sama mam ich trochę ze średniej półki bo lubię zmieniać więc traktuję je bardziej biżuteryjnie. W Rolexach ciągnie mnie do marki jako sztuki zegarmistrzostwa, I tyle. Ot, takie tam rozważania :D

image.png.f4b47bab9ca3768a157354a349334291.png

Edytowane przez Malwes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, Malwes said:

Cześć!
Chciałam zapytać, czy ktoś z Was może wie, jak działa dokładnie opcja sprzedaży Rolexów używanych - czyli ich oficjalna "pre-owned" polityka? Wiem, że najprościej zadzwonić, ale z jakichś powodów chyba nawet wiedzy na forum ufam ciut bardziej niż oficjalnym komunikatom na infoliniach :P 
1. Czy to jest tak, że jak się kupi używane, to można do nich iść - sprawdzą i wystawią certyfikat
2. Czy jak się chce sprzedać, to można iść do nich po taki certyfikat (tylko po co, jeśli sprzedawca ma oryginalny) i wtedy wystawić.

Zastanawiam się, bo w żadnym ze sklepów, które sprzedają używane Rolexy (typu Royal Watch, Wrzeciono Czasu itp), aby gdziekolwiek w ofercie pojawiła się informacja, że jest certyfikacja zgodna z ich pre-owned polityką. 
Bo tak trochę za mną chodzi, damski. Przy czym mi się właśnie średnio podobają z materiałów szlachetnych/ kruszców, wiem, że złoto nie odsprzedaje się w dobrej cenie, najbardziej za mną chodzi zwykły mały (26-28mm) stalowy DateJust. Najlepiej z białą tarczą. 
Z dawnych modeli to ewentualnie podobały mi się te, ale zważywszy na fakt, że one chodzą w okolicach 28k-30k PLN a nowy w/w Datejust kosztuje 32k to w sumie nie wiem. Nie mam parcia, podobają mi się, mogłabym sobie pozwolić - ale też nie mam ciśnienia, więc nie chcę czegoś nieprzemyślanego zrobić. Nosić miałabym gdzie (pracuje wśród zawodów, gdzie widzę dużo ładnych zegarków premium) ale sama mam ich trochę ze średniej półki bo lubię zmieniać więc traktuję je bardziej biżuteryjnie. W Rolexach ciągnie mnie do marki jako sztuki zegarmistrzostwa, I tyle. Ot, takie tam rozważania :D

Czy poniższe materiały odpowiadają na Twoje pytania?

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tts napisał(-a):

No właśnie tak nie do końca, bo strona główna Rolexa niewiele mówi o zasadach. Jak szukam poprzez nią certyfikowanych odsprzedawców to kieruje do Krukó naszych a nie widziałam, by mieli takowy certyfikat (ale może nie zauważyłam). W artykule na CH24 też mowa o kilku krajach i przystępowaniu od 2023. Mamy 2024 i właśnie te firmy, które odsprzedają - nie objawiły informacji, że przystąpiły do programu. Więc niby coś jest napisane, ale praktycznie - dalej nie wiem jak to działa tu w PL (i czy w ogóle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Malwes napisał(-a):

No właśnie tak nie do końca, bo strona główna Rolexa niewiele mówi o zasadach. Jak szukam poprzez nią certyfikowanych odsprzedawców to kieruje do Krukó naszych a nie widziałam, by mieli takowy certyfikat (ale może nie zauważyłam). W artykule na CH24 też mowa o kilku krajach i przystępowaniu od 2023. Mamy 2024 i właśnie te firmy, które odsprzedają - nie objawiły informacji, że przystąpiły do programu. Więc niby coś jest napisane, ale praktycznie - dalej nie wiem jak to działa tu w PL (i czy w ogóle).

Kup sobie bilet lotniczy za 50 euro np. do Mediolanu. Idź tam np. do Pisa Orolegia i kupisz sobie zegarek z certyfikatem Certified Pre-owned. Będzie taniej niż w Polsce i większy wybór. W Polsce chyba Kruk ani żaden inny dystrybutor nie sprzedaje jeszcze używanych Roleksów.

https://pisa1940.com/pages/rcpo-selection- tylko na razie po włosku, ale spokojnie sobie ponawigujesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Kup sobie bilet lotniczy za 50 euro np. do Mediolanu. Idź tam np. do Pisa Orolegia i kupisz sobie zegarek z certyfikatem Certified Pre-owned. Będzie taniej niż w Polsce i większy wybór. W Polsce chyba Kruk ani żaden inny dystrybutor nie sprzedaje jeszcze używanych Roleksów.

https://pisa1940.com/pages/rcpo-selection- tylko na razie po włosku, ale spokojnie sobie ponawigujesz. 

O! Dziękuję. Tak, poszperam tam.
BTW - te "prostaczki" co mi się podobają mają jako nówki na tyle akceptowalną cenę, że trochę się zastanawiam, czy nie lepiej poczekać na nówkę. Tylko szkoda mi tych granatowych tarcz. Podobają mi się a w LDJ nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

W Polsce to chyba nie działa emoji6.png

Ja i moja Barbie na zdalnej 😁

IMG_0155.jpeg

Piękna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, mario1971 said:

06aabf5f1cdcbffe715255e37bcbb4bf.jpg

Rolex powinien Ci płacić za te foty. To zdjęcie mocne ale oddal ciutkę Mario bo aż oczy dostają skurczu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no, to moja łapa i mój zegarek! 😬

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi