Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Może zrobią bieda 1908

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

12 minut temu, facecik napisał(-a):

Pewnie wymyślają własny stop tytanu - gradeRol (R).

Już wymyślili: RLX titanium, poszło im tak dobrze, że go nie potrafia robić 😂

Nie mniej tytanowy sub to by bylo cos "nowego". Fratello watches pokazali ostatnio ciekawe spekulacje co by moglo się pojawić.

Edited by Jan

1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

nie mówię że nie ma w tym trochę legendy ale jesteś pewny co do produkcji "replik"?  Dawno się tym nie interesowałem ale kto jeszcze robi inserty tą samą technologią co rolex?  Mówimy o jednym kawałku ceramiki a nie o sklejaniu 2 elementów bo z tego co pamiętam tak do tej pory robili inni.  Może @SzefSzefow coś dopowie w temacie.

W Chinach robia... pod koniec zeszlego roku wyszly nawet takie, ktore zachowuja sie pod swiatlem UV jak oryginalne 
hugDlj.thumb.jpeg.0e9ba489009d6a183daa03dd9eef799d.jpeg

Jesli chodzi o Pepsi, to uwazam, ze w kazdej plotce jest ziarenko prawdy... a jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi o $, a konkretnie o roznice w procesach miedzy bezelem do pepsi, a pozostalymi bezelami. Uproszczajac. Do produkcji wiekszosci ceramicznych bezeli wykorzystuje sie tlenek cyrkonu, ktory ma taka brzydka ceche, ze mozna go nasycic tylko pewna gama kolorystyczna. Zeby uzyskac odpowiednia kolorystyke Rolex uzywa tlenku glinu, niestety uzycie go bardziej komplikuje proces. To nie jest tak, ze do tlenku glinu doda sie jakiegos barwnika i mamy ceramiczna wkladke i wybranym kolorze. Ztcp tam uzywane sa rozne metale, ktorych proporcja daje odpowiedni kolor. I teraz tak: niebiesko czarny bezel, robi sie w ten sposob, ze, caly bezel jest niebieski, a czarny uzyskuje sie poprzez pokrycie czarnym. Analogicznie jest z zielono-czarnym i brazowo-czarnym. Wyjatkiem jest pepsi, gdzie czerwona ceramika pokrywana jest niebieskim. I tu, domyslam, sie, ze odrzut jakosciowy lub kosztownosc utrzymania odpowiedniej jakosci jest wyzsza niz w przypadku pokrywania czarna ceramika. Dlaczego - nie wiem.

Wiem ze, Rolex ma patenty na sklad i proces produkcji dwukolorowych bezeli wykorzystujacych tlenek glinu (mozliwe, ze dlatego nie ma producentow, ktorzy to robia).
Z 10 lat temu opatentowali wszystki uzywane w tej chwili wersje kolorystyczne, ale w 2024 poszedl patent na wersje czerwono-czarna, czyli Coke. Czy pojawi sie jut w tym roku? Mysle, ze jest wieksza szansa, ze nastapi to w nastepnym.

Edited by SzefSzefow

Cyrkon można zabarwić przed synteryzacja na dwa różne kolory i wszystko będzie z nim git, na dużo więcej kolorow barwi się w protetyce na codzień
Nie wiem jak z uzyskaniem mega nasyconych kolorow bo u nas to wręcz nie wskazane ale musi się dać to zrobić

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

13 minut temu, Jan napisał(-a):

Już wymyślili: RLX titanium, poszło im tak dobrze, że go nie potrafia robić 😂

Nie mniej tytanowy sub to by bylo cos "nowego". Fratello watches pokazali ostatnio ciekawe spekulacje co by moglo się pojawić.

a Tudor umie w tytan ?

Godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Zawsze mogą zapytać squale jak to robią, mają fajnego coke w ofercie emoji16.png

A pokazesz mi tego Coke w ofercie Squale?

11 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Cyrkon można zabarwić przed synteryzacja na dwa różne kolory i wszystko będzie z nim git, na dużo więcej kolorow barwi się w protetyce na codzień
Nie wiem jak z uzyskaniem mega nasyconych kolorow bo u nas to wręcz nie wskazane ale musi się dać to zrobić

Mysle, ze powinienes pracowac w Rolexie. Pokazac im jak to sie robi. Przeciez ci "debile" placili za patenty, procesy... a tak przyszedlbys, pokazal jak malujesz protezy i wsio 😜

Edited by SzefSzefow

22 minuty temu, ecipeci napisał(-a):

a Tudor umie w tytan ?

Ano umie i tak jak napisałem inni też potrafią.

8 minut temu, Jan napisał(-a):

Ano umie i tak jak napisałem inni też potrafią.

Citizen od lat umie. 

Może nauczą kogoś w Rolku

Mysle, ze powinienes pracowac w Rolexie. Pokazac im jak to sie robi. Przeciez ci "debile" placili za patenty, procesy... a tak przyszedlbys, pokazal jak malujesz protezy i wsio 
A to nie umiesz wpisać w Google "squale coke" czy o co chodzi?

A ja myślę że powinieneś pracować w ministerstwie przypierdolek default_wink.png
Skoro wszyscy na świecie umieją barwić cyrkon i robić inserty w każdym kolorze to nie jest to technika z nasa
Nawet pagani umie zrobić bezel pepsi w kolorze takim jak trzeba, r widocznie ma lepsze patenty bo im nie wychodzi

1 godzinę temu, Dorian06 napisał(-a):

Nie umie robić tytanowych zegarków. 

Śmiałe stwierdzenie. Ciekawe, na czym je opierasz, gdyż oczywiście nie raczyłeś przedstawić żadnego uzasadnienia takiego twierdzenia. Przymierzałeś może Yacht-Mastera na RLX ? A może miałeś w ręku tytanowego Deepsea Challenge ? Na jakiej podstawie uważasz, że te zegarki są nieumiejętnie wykonane ?

Nie zakładam, swoją tezę opierasz na tym, że na razie Rolex produkuje niewiele tytanowych zegarków, bo o aż tak daleko idący brak logiki Cię nie podejrzewam.

Może warto się chwilę zastanowić, zanim się coś napisze na forum, zamiast zamieszczać dziesiątki tysięcy pozbawionych sensu postów.  

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

28 minut temu, bober5264 napisał(-a):

A to nie umiesz wpisać w Google "squale coke" czy o co chodzi?

Napisales, ze Squale ma zegarek z ceramicznym bezelem w swojej ofercie, nic takiego w ich ofercie nie znalazlem, pewnie za glupi jestem jak ci z Rolexa, pokaz mi wiec palcem 😃

32 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

A ja myślę że powinieneś pracować w ministerstwie przypierdolek default_wink.png
Skoro wszyscy na świecie umieją barwić cyrkon i robić inserty w każdym kolorze to nie jest to technika z nasa
Nawet pagani umie zrobić bezel pepsi w kolorze takim jak trzeba, r widocznie ma lepsze patenty bo im nie wychodzi

Sadze, ze powinienes dac sobie szanse i przeczytac cos ze zrozumieniem, czasem dwa razy:

1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Do produkcji wiekszosci ceramicznych bezeli wykorzystuje sie tlenek cyrkonu, ktory ma taka brzydka ceche, ze mozna go nasycic tylko pewna gama kolorystyczna. Zeby uzyskac odpowiednia kolorystyke Rolex uzywa tlenku glinu, niestety uzycie go bardziej komplikuje proces.

Jesli wyrazilem sie w taki sposob, ze nadal nie rozumiesz, to daj znac, postaram sie inaczej 🙂

1 hour ago, SzefSzefow said:

A pokazesz mi tego Coke w ofercie Squale?

Wtrącę się… chcąc nie chcąc, to była moja sztuka (sam nie wiem jakie licho mnie podkusiło do zakupu tej podyebki🤭). 

Blaszkowe zapięcie bransolety lipne, reszta była naprawdę całkiem fajna.

IMG_0263.jpeg

IMG_3186.jpeg

Pewnie domieszkę pierwiastka z kosmosu bo jest ceramiczny i czerwony, wg szefa szefow I rolexa ro wręcz niemozliwe

Imo to dyskusja o niczym, jeżeli r uzywa 'tlenku glinu" I nie idzie go dobrze zabarwić to chyba powinni zmienić materiał bo koniec końców klienta obchodzi efekt końcowy a nie czy to tlenek cyrkonu glinu czy srinu

8 minut temu, Londek napisał(-a):

Wtrącę się… chcąc nie chcąc, to była moja sztuka (sam nie wiem jakie licho mnie podkusiło do zakupu tej podyebki🤭). 

Blaszkowe zapięcie bransolety lipne, reszta była naprawdę całkiem fajna.

IMG_0263.jpeg

IMG_3186.jpeg

Dzieki, to by sie zgadzalo. Pewnie jest to tlenek cyrkonu , bo nasycenie koloru jest zupelnie inne, o wiele mniejsze 👍

Czyli Ty serio się nie zgrywałes i nie umiałeś tego zegarka znaleźć w necie?

6 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Pewnie domieszkę pierwiastka z kosmosu bo jest ceramiczny i czerwony, wg szefa szefow I rolexa ro wręcz niemozliwe

Imo to dyskusja o niczym, jeżeli r uzywa 'tlenku glinu" I nie idzie go dobrze zabarwić to chyba powinni zmienić materiał bo koniec końców klienta obchodzi efekt końcowy a nie czy to tlenek cyrkonu glinu czy srinu

Teraz sie zastanawiam czy faktycznie nie jestes w stanie zrozumiec krotkiego tekstu, czy z premedytacja konfabulujesz i manipulujesz 🤔

Rozumiem i robię sobie z niego żarty, tak samo jak śmieszy mnie to że w pepsi niebieski wychodził im fioletowy bo to ogromną sztuka zrobić niebiesko czerwony bezel, cały świat umie tylko nie najbardziej rozpoznawalna marka świata

Ja bym chętnie zobaczył Explorera II w tytanie RLX.

O tak! W rozmiarze 38mm!

1 godzinę temu, mylof napisał(-a):

Śmiałe stwierdzenie. Ciekawe, na czym je opierasz, gdyż oczywiście nie raczyłeś przedstawić żadnego uzasadnienia takiego twierdzenia. Przymierzałeś może Yacht-Mastera na RLX ? A może miałeś w ręku tytanowego Deepsea Challenge ?

Nie. Bo nie mają tych zegarków AD. 

Na jakiej podstawie uważasz, że te zegarki są nieumiejętnie wykonane ?

Nie napisałem, że są nieumiejętnie zrobione, tylko że są nie zrobione. 

Nie zakładam, swoją tezę opierasz na tym, że na razie Rolex produkuje niewiele tytanowych zegarków, bo o aż tak daleko idący brak logiki Cię nie podejrzewam.

Jakby potrafił to by były.  

Może warto się chwilę zastanowić, zanim się coś napisze na forum, zamiast zamieszczać dziesiątki tysięcy pozbawionych sensu postów.  

Przeczytałeś wszystkie

Wyznawcy ideologii i brandów wszelakich są zwykle mniej lub bardziej śmieszni - Rolexa są bardziej. :)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

13 godzin temu, ecipeci napisał(-a):

czy w dniu 01/04/25 będzie można się zapisać na jakiś wygazowany trunek od Rolexa ? :)

pytam poważnie ;) 

czyli tu tak jak w Kruku - nikt nic nie wie ;)