Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

IMG_20250821_080339.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Pod względem wykonania Grand Seiko jest daleko przed Rolexem, precyzja też nie jest gorsza - Whirpool mieści się w tych 2 sekundach, 50-letnie vintage które sam doregulowałem robią nawet mniej. O dziwo 8L35 w Landmasterze który niby jest praktycznie werkiem GS jest pod tym względem dużo słabszy ale że powtarzalny to podejrzewam że regulacja załatwiłaby sprawę, niestety fabryka się tu nie popisała. 

Problemem GS dla mnie jest brak fajnego divera w niedużym rozmiarze - generalnie wszystko sportowe  ( zwłaszcza mechaniczne ) jest w najlepszym razie grube, ew duże, grube i brzydkie. Drażni mnie też niezliczona ilość limitek. No i tanio w GS to już było. Jeżeli jednak znajdziesz model który Ci odpowiada wizualnie i dotykowo to nie ma się do czego przyczepić. 

Spodobał mi się SBGH273. Jeżeli się nie mylę, to właśnie ten model wstawiony został przez Kolegę @mylofw temacie GS.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Bugs napisał(-a):

Nie chcę tu robić kolejnej gównoburzy ale z tych które mam/miałem, żeby nie snuć opowieści z mchu i paproci - chociażby Omega. Nie ustępuje w niczym wykonaniem, moje dwa co-axiale ( SMPc i AT ) chodzą teraz z odchyłką poniżej sekundy, z kosztami serwisu i regulacji nie zbliżają się nawet razem do ceny Suba. Wygląd czy wygoda to kwestia gustu, gdyby nie monstrualne zapięcie to Sub byłby cześciej na nadgarstku, ceramika Suba jest też bardziej błyszcząca niż pierwszej SMPc co mi się mniej podoba. Porównywalne zegarki, jednemu coś podejdzie bardziej innemu coś mniej, wybór jak hot-dog czy hamburger.

Dzięki. Żadnej gównoburzy nie będzie, chciałem po prostu poznać Twoją opinię.

Nie ukrywam jednak, że miałem nadzieję na propozycje za najwyżej kilkanaście tysi ;) skoro mówimy o znacznie mniejszych pieniądzach. Aktualne ceny Omegi nie różnią się zbytnio od cen Rolków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Spodobał mi się SBGH273. Jeżeli się nie mylę, to właśnie ten model wstawiony został przez Kolegę @mylofw temacie GS.

To bardzo piękny model nawiązujący do pierwszych automatów - 62GS, miałem kiedyś podobny SBGA127, niestety nie mają lumy.

No i bransoleta nie ma regulacji, oj oj, nie da się nosić...

@Mirosuaw, Omega SMP300 to aktualnie ok 30k przed rabatami i dostępna od ręki w dowolnej wersji, Sub date to 48k z systemem sprzedaży takim jak wiadomo więc różnica jednak spora.

Za kilkanaście tysi pewnie też by się cos fajnego znalazło, np.  microbrandów ale że nie miałem to się nie będę mądrzył.

Czekaj, miałem E.C. Andersson Calypso, taki podobny do polara ale to było kilka tysi i poziom jednak nie ten chociaż zegarek bardzo ciekawy. Niepotrzebnie sprzedałem.  

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bugs napisał(-a):

No to się nabrałeś na marketing. 

Rolex nie jest ani wyjątkowo dobrze wykonany ani wyjątkowo dokładny. Za znacznie mniejsze pieniądze można mieć równie dobry albo i lepszy technicznie zegarek, tyle że nie będzie on Rolexem z całą jego historią i otoczką.

Tu nawet nie chodzi o jakieś małe pieniądze, tylko jak płacisz konkretne pieniądze to oczekujesz jakieś porządnego werku a nie barachła, które trzeba poprawiać. Selity nie trzeba nawet poprawiać, a Rolexa trzeba. A takie zadęcie. To pokazuje gdzie Rolex ma klientów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Za znacznie mniejsze pieniądze można mieć równie dobry albo i lepszy technicznie zegarek

czyli nie najgorzej wybrałem kupując 556a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, chejron74 napisał(-a):

Tu nawet nie chodzi o jakieś małe pieniądze, tylko jak płacisz konkretne pieniądze to oczekujesz jakieś porządnego werku a nie barachła, które trzeba poprawiać. Selity nie trzeba nawet poprawiać, a Rolexa trzeba. A takie zadęcie. To pokazuje gdzie Rolex ma klientów.

Wiesz, każdemu może się coś zdarzyć, jak po serwisie zegar będzie poprawiony i sprawny to nie widzę problemu, w Omedze też pierwsze 2500 były felerne. Bardziej mnie zniesmaczyły niedomalowane wskazówki w ExII, na tym poziomie ceny to jest żenada i tego producent nie poprawia bo "ten typ tak ma" a na stronie oczywiście rendery z idealnym wykończeniem, ściema totalna. Chciałem polara i mam i poza tym jest świetny ale te obdrapy są tragiczne a na reklamację zero odpowiedzi - ani "tak ma być", ani "pocałuj nas w d...", po prostu wrócił taki jak był tyle że z usuniętą inną wadą ( paproch na datowniku ). Już pominę że Omegi zawsze wracały w ładnym etui podróżnym ( za free ) a Rolex w styropianie. 

@gszydlowsky, Sinn? Nie wiem, nie miałem żadnego w ręce. Musiałbyś sobie porównać na żywo. Myślę że jednak to jeszcze nie ten poziom.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Bugs napisał(-a):

Sinn?

szukałem czegoś za znacznie mniejsze pieniądze 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Masz na Chroneo w dobrej cenie ten model.

A wracając do 32xx, wypadałoby już chyba poprawić wady wrodzone bo te mechanizmy są na rynku już parę lat. Mój jest z zeszłego roku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, facecik napisał(-a):

A wracając do 32xx, wypadałoby już chyba poprawić wady wrodzone bo te mechanizmy są na rynku już parę lat. Mój jest z zeszłego roku. 

Nie kupuję używanych - bez względu na ich stan. Ale widziałem :) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież wiadomo że Omega robi dokładniejsze werki niż Rolex - tu nie ma żadnej sensacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moja Omega AT po full serwisie na marynarskiej zasuwa do przodu tak że hej. I się regulacji nie mogę doprosić. Zaniosłem na plac 3 krzyży. Po tygodniu odbiór - w normie. 
a ona mi w tydzień potrafi zrobić +1 min. 
więc ja aktualnie jestem sceptycznie nastawiony do omegi. 
Ale ta AT zostaje bo wartość sentymentalna. Najwyżej pójdę na regulację do Pieskiewicza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie kupuję używanych - bez względu na ich stan. Ale widziałem :) 

Karol to solidna firma, zegar dostajesz z papierami i gwarancją

9 minut temu, aviato napisał(-a):

A moja Omega AT po full serwisie na marynarskiej zasuwa do przodu tak że hej. I się regulacji nie mogę doprosić. Zaniosłem na plac 3 krzyży. Po tygodniu odbiór - w normie. 
a ona mi w tydzień potrafi zrobić +1 min. 
więc ja aktualnie jestem sceptycznie nastawiony do omegi. 
Ale ta AT zostaje bo wartość sentymentalna. Najwyżej pójdę na regulację do Pieskiewicza. 

To raczej już problem w serwisie a nie w produkcie. Polecam ponosić trochę - z tydzień co najmniej po regulacji - i wtedy im powiedzieć ile robi na ręku, aha, i zegarek najpierw porządnie nakręcić żeby był w pełni naciągnięty, aż do cykania sprzęgiełka. Jak wtedy będzie miał duży odchył to do regulacji.

nice try @dsz 😂

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Bugs napisał(-a):

Karol to solidna firma, zegar dostajesz z papierami i gwarancją

Wierzę. To niestety/stety osobista preferencja co do rzeczy materialnych.

Jeżeli będzie mnie stać to broń, samochód i zegarek chcę mieć od nowości. Ja pcham je często dalej i staram się używać z poszanowaniem, choć ostatnio tak zaiwaniłem w moją AT, że prawie mi serce stanęło. Niestety ślad utwralił się na lunecie. Nigdy w przypadku używki nie będę miał świadomości, czy coś było zalane, czy podlegało regularnemu serwisowi, itd... Dotyczy to jak wpsomniałem broni, pojazdów i zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze?

Nawet na papierze bardziej przekonuje mnie  Omegowe 0/+5 niż Rolkowe -2/2 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem swego czasu Omegę Seamaster Diver 300M na gumie. Całkiem przyjemny zegarek, od nowości robił pod 4s dziennie na plusie. Obecnie nówki do dostania poniżej 20k. Zegarek ma jedną wadę, jak go nie dociągniesz mocno na zapięciu, to lata po nadgarstku - zbyt ciężka koperta vs guma, brak odpowiedniego balansu. Na bransolecie to już jest prawdziwy klocek. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

szukałem czegoś za znacznie mniejsze pieniądze 😉 

20k + to nie są znacznie mniejsze pieniądze?

9 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Miałem swego czasu Omegę Seamaster Diver 300M na gumie. Całkiem przyjemny zegarek, od nowości robił pod 4s dziennie na plusie. Obecnie nówki do dostania poniżej 20k. Zegarek ma jedną wadę, jak go nie dociągniesz mocno na zapięciu, to lata po nadgarstku - zbyt ciężka koperta vs guma, brak odpowiedniego balansu. Na bransolecie to już jest prawdziwy klocek. 

Bransolety w SMPc obu generacji są dla mnie nieudane - ciężkie, kanciaste i niezwężane, tutaj rolexowa dużo bardziej mi leży tylko zapięcie jest za wielkie, gdyby dało się założyć takie jak jest w Ex - z EasyLink zamiast Glidelocka - to byłoby idealnie. Niestety Rolex utrudnia jak może jakiekolwiek zmiany konfiguracji, nawet zmianę bransolety oyster/jubilee. W Omedze da się chyba bez problemu kupić samą bransoletę jaką chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Bugs napisał(-a):

Bransolety w SMPc obu generacji są dla mnie nieudane - ciężkie, kanciaste i niezwężane, tutaj rolexowa dużo bardziej mi leży tylko zapięcie jest za wielkie, gdyby dało się założyć takie jak jest w Ex - z EasyLink zamiast Glidelocka - to byłoby idealnie. Niestety Rolex utrudnia jak może jakiekolwiek zmiany konfiguracji, nawet zmianę bransolety oyster/jubilee. W Omedze da się chyba bez problemu kupić samą bransoletę jaką chcesz.

Bransoleta w najnowszym Subie jest szeroka i ma duże zapięcie - mnie to także przy dłuższym użytkowaniu przeszkadzało. Stąd powrót do 116610 i 16610. Easylink w GMT i Datejust robią dobrą robotę, a Jubilee jest wręcz genialna. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w nowym subie co chwile coś zmieniam w zapięciu bo albo za ciasno albo za luzno. To oczywiście może być kwestia nadgarstka oraz wielkości i wagi zegarka ale porównując do 58a który nie ma regulacji to w nim jednak nic nie irytuje - zakładasz, zapominasz (no chyba ze jest jakiś wielki upał ale to wystarczy nieco obniżyć w kierunku dłoni)

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra przestańcie gadać o tych swoich biednych nurkach na stali bo to nie wnosi nic konstruktywnego w dyskusji 😅

Zaraz Piter wleci ze swoim DJ i wam pokaże, na czym polega prawdziwe zegarmistrzostwo 🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Wierzę. To niestety/stety osobista preferencja co do rzeczy materialnych.

Jeżeli będzie mnie stać to broń, samochód i zegarek chcę mieć od nowości. Ja pcham je często dalej i staram się używać z poszanowaniem, choć ostatnio tak zaiwaniłem w moją AT, że prawie mi serce stanęło. Niestety ślad utwralił się na lunecie. Nigdy w przypadku używki nie będę miał świadomości, czy coś było zalane, czy podlegało regularnemu serwisowi, itd... Dotyczy to jak wpsomniałem broni, pojazdów i zegarków.

Nie wierzę! Nareszcie ktoś kto ma dokładnie takie same preferencje jak ja! Witaj! 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z używaną kobitom? 

czy tylko z plombą ? 

Ja też bym nigdy nie kupił używanego zegarka, teraz samochód też mam od nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, chejron74 napisał(-a):

Nie wierzę! Nareszcie ktoś kto ma dokładnie takie same preferencje jak ja! Witaj! 🙂 

Wydają się być całkiem normalne. Nie zależy mi na bliżej nieokreślonej ilości. Nie muszę przerabiać masy. Jestem już ukierunkowany zegarkowo(być może tylko mi się tak wydaje ;) ), więc wiem czego oczekuję i co chcę posiadać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Bugs napisał(-a):

no jest taniej , brałem pod uwagę ceny u ptasiora  , jedno jest pewne Omcia ma słaby marketing 😜 

5 godzin temu, facecik napisał(-a):

To już jest zakup z drugiej ręki  , wchodzą w grę różne kombinacje mniejsze lub większe . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi