Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
armageddon10

Klub Miłośników Zegarków Certina

Rekomendowane odpowiedzi

gAJywBQ.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina DS-1 (wg internetu pełna nazwa to DS-1 Vintage Powermatic 80 Mesh Bracelet and Grey Tide Strap Set) 40mm średnicy,  11,7 grubości, 47mm l2l. WR 100m. Mechanizm Powermatic 80 w wersji 25 kamieniowej, antymagnetyczny wychwyt balansu Nivachron. 

Szara tarcza ze szlifem słonecznym, mesh i pasek tekstylny. Całkiem fajny zestaw. Podoba mi się. Testowanie rozpoczęte :)

IMG_20241130_101054.jpg

IMG_20241130_101120.jpg

IMG_20241130_101437.jpg

IMG_20241130_101704.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, AK&AK napisał(-a):

Certina DS-1 (wg internetu pełna nazwa to DS-1 Vintage Powermatic 80 Mesh Bracelet and Grey Tide Strap Set) 40mm średnicy,  11,7 grubości, 47mm l2l. WR 100m. Mechanizm Powermatic 80 w wersji 25 kamieniowej, antymagnetyczny wychwyt balansu Nivachron. 

Szara tarcza ze szlifem słonecznym, mesh i pasek tekstylny. Całkiem fajny zestaw. Podoba mi się. Testowanie rozpoczęte :)

IMG_20241130_101054.jpg

IMG_20241130_101120.jpg

IMG_20241130_101437.jpg

IMG_20241130_101704.jpg

Gratulacje. Świetny zestaw i piękna tarcza. Na skórce będzie fajna garnitura😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Gratulacje. Świetny zestaw i piękna tarcza. Na skórce będzie fajna garnitura😀

Dziękuję. Tarcza to zdecydowanie mocna strona tego zegarka. Jej wygięcie w dół przy krawędzi, obejmujące podziałkę minutową, wygląda świetnie. W pierwszym momencie umiejscowienie napisu swiss made wydawało mi się dziwne, ale nie przeszkadza, a dziś już tego nawet nie dostrzegam.

Przy większym nadgarstku, jak Twój, do garnituru ujdzie. Przy mniejszym, jak mój, byłby zbyt dominujący (albo po prostu zbyt konserwatywny w tej kwestii jestem).

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był mesh z zestawu, był pasek tide z zestawu, teraz testy na nato z szuflady ;).

IMG_20241202_114413.jpg

IMG_20241202_114428.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Był mesh z zestawu, był pasek tide z zestawu, teraz testy na nato z szuflady ;).

IMG_20241202_114413.jpg

IMG_20241202_114428.jpg

Też Andrzej jest ok ale nie jestem fanem nato. Może jakaś fajna skórka. Fajny brąz coś jak mam w Orisie Pointer. Jakaś skóra Maya albo Badalassi Carlo Wax 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci się nosi biorąc pod uwagę grubość i płaskie ściany koperty? Mi się bardzo podoba, mierzyłem - ale nie mogę przeżyć grubości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Jak ci się nosi biorąc pod uwagę grubość i płaskie ściany koperty? Mi się bardzo podoba, mierzyłem - ale nie mogę przeżyć grubości.

Zakupiona dzisiaj, więc jeszcze się okaże. Ale póki co, po przesiadce z Seiko king samurai jest bardzo dobrze. Kwestia przyzwyczajenia bo w porównaniu do wspomnianego divera Certina wydaje się wręcz mała. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina DS-1 po kilkunastu dniach, czyli pierwsze "pogłębione" wrażenia.  Jaki zegarek jest, każdy widzi. Mnie się podoba, to kwestia subiektywna, lubię szare tarcze. 

Plusy:

- projekt - spójny, prosty, ale z nutą finezji;

- jakość wykonania - nie ma się do czego przyczepić, wprawdzie obróbka koperty łatwa do wykonania (polerka), satynowanie górnych oraz dolnych powierzchni uch staranne. Wskazówki i indeksy, logo i nazwa modelu ładnie odbijają światło;

- tarcza - szlif słoneczny ładnie "gra" światłem. Nazwa mechanizmu napisana "nienachalną" czcionką;

- praca mechanizmu - małe odchyłki (ok plus 6 sekund na dobę) praktycznie niezależne od stopnia naciągu sprężyny, duża rezerwa chodu przy dość wydajnym naciągu sprężyny;

- 20mm w uszach, czyli wyjątkowo uniwersalny rozmiar;

- WR100m - bezpieczne i zarazem wystarczające;

- całkiem niezła jakość bransolety mesh (skracana przez odjęcie ogniw) i paska z zestawu. I mesh i pasek są na teleskopach do szybkiej zmiany.

Minusy:

- surowe wykończenie mechanizmu (a właściwie jego brak) przy zastosowaniu przeszklonego dekla (pełny z żółwiem uznałbym za plus, choć rozumiem dlaczego jest przeszklony);

- inna czcionka nazwy producenta na tarczy i wachniku (vintydżowa z wachnika subiektywnie ładniejsza).

IMG_20241212_111223.jpg

Powermatic 80 w wersji 25 kamieniowej z  antymagnetycznym wychwytem balansu Nivachron

IMG_20241212_113229.jpg

Wachnik z vintydżowym logiem

IMG_20241212_115231.jpg

Edycja:

Jeśli komuś brak lumy nie przeszkadza, to DS-1 jest całkiem dobrym kandydatem na EDC

Edytowane przez AK&AK

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Certina DS-1 po kilkunastu dniach, czyli pierwsze "pogłębione" wrażenia.  Jaki zegarek jest, każdy widzi. Mnie się podoba, to kwestia subiektywna, lubię szare tarcze. 

Plusy:

- projekt - spójny, prosty, ale z nutą finezji;

- jakość wykonania - nie ma się do czego przyczepić, wprawdzie obróbka koperty łatwa do wykonania (polerka), satynowanie górnych oraz dolnych powierzchni uch staranne. Wskazówki i indeksy, logo i nazwa modelu ładnie odbijają światło;

- tarcza - szlif słoneczny ładnie "gra" światłem. Nazwa mechanizmu napisana "nienachalną" czcionką;

- praca mechanizmu - małe odchyłki (ok plus 6 sekund na dobę) praktycznie niezależne od stopnia naciągu sprężyny, duża rezerwa chodu przy dość wydajnym naciągu sprężyny;

- 20mm w uszach, czyli wyjątkowo uniwersalny rozmiar;

- WR100m - bezpieczne i zarazem wystarczające;

- całkiem niezła jakość bransolety mesh (skracana przez odjęcie ogniw) i paska z zestawu. I mesh i pasek są na teleskopach do szybkiej zmiany.

Minusy:

- surowe wykończenie mechanizmu (a właściwie jego brak) przy zastosowaniu przeszklonego dekla (pełny z żółwiem uznałbym za plus, choć rozumiem dlaczego jest przeszklony);

- inna czcionka nazwy producenta na tarczy i wachniku (vintydżowa z wachnika subiektywnie ładniejsza).

IMG_20241212_111223.jpg

Powermatic 80 w wersji 25 kamieniowej z  antymagnetycznym wychwytem balansu Nivachron

IMG_20241212_113229.jpg

Wachnik z vintydżowym logiem

IMG_20241212_115231.jpg

Edycja:

Jeśli komuś brak lumy nie przeszkadza, to DS-1 jest całkiem dobrym kandydatem na EDC

Wachnik źle nie  wygląda więc drobne minusy mają małe znaczenie 😀

Przy cenie teraz z zegarowni 2959 zł to naprawdę dobry wybór. Nie wiem czy udało się Ci aż tyle wynegocjować bo 25% można a tutaj jest nawet 30% to imo warto. Gdyby nie to, że u mnie za dużo zegarków to nie wiem czy nie myślałbym o jej zakupie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Photo-1734036099256-w-L5u-Hf-Ln9-Z.jpg

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MEGA zegar, gratuluje - dla mnie jedna z fajniejszych Certin EVER. Nie wiem zupelnie czemu ja wycofali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, dla mnie to najlepsza z wszystkich dotychczasowych DS-1.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma lume na wzkazowkach i indeksach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi