Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
armageddon10

Klub Miłośników Zegarków Certina

Recommended Posts

Nadgarstkowe pokaz, zegarek mi sie bardzo podoba ale mam zawsze wrazenie, ze luneta jest ciut za cienka i powieksza bardzo wizualnie calosc. A w ogole gratuluje swietnego zegarka :)

Edited by cordi7

26 minut temu, Walter_87 napisał(-a):

Trzy królowe, w końcu w komplecie :)

Zacny zestaw milordzie. A i pudełeczko fajne. To od jakiegoś starego modelu?

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

9 minut temu, Jogi napisał(-a):

Zacny zestaw milordzie. A i pudełeczko fajne. To od jakiegoś starego modelu?

Dziękuję :)

Przecież to mahoniowa skrzyneczka od limitowanej edycji DS 1, znajdującej się na zdjęciu (po prawej)! 14 lat jej szukałem, aż w końcu trafiłem nówkę z 2010 r. 

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Godzinę temu, Walter_87 napisał(-a):

Dziękuję :)

Przecież to mahoniowa skrzyneczka od limitowanej edycji DS 1, znajdującej się na zdjęciu (po prawej)! 14 lat jej szukałem, aż w końcu trafiłem nówkę z 2010 r. 

A widzisz, tego nie wiedziałem, teraz mi się załadowały wszystkie Twoje zdjęcia w nowych nabytkach. Szkoda, że już takich nie dają.

Edited by Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

7 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

IMG_20241229_112347.jpg

Powiem Ci Andrzej już nie po raz pierwszy ale bardzo fajna ta Certina. Ja wolę sportowe zegarki albo jak się więcej dzieje na tarczy ale tutaj wszystko świetnie gra. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

W dniu 28.12.2024 o 10:56, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Jest i LE :) Ta tarcza jest świetna.

Jest, wyczekana. Dzięki! :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

W dniu 7.12.2024 o 19:18, cordi7 napisał(-a):

Jak ci się nosi biorąc pod uwagę grubość i płaskie ściany koperty? Mi się bardzo podoba, mierzyłem - ale nie mogę przeżyć grubości.

Po 3 tygodniach noszenia, wyregulowaniu bransolety można zapomnieć, że zegarek jest na ręku. Nie jest to oczywiście lekki naleśnik, ale układa się nosi wyjątkowo dobrze. Nawet przy casualowej koszuli i sportowej marynarce daje radę i nie kłuje w oczy.

Jeśli chodzi o pracę mechanizmu-od zakupu 7.12 do dnia dzisiejszego zrobił 37 sekund do przodu, co daje ok. 2 sekund na dobę.

FullSizeRender.jpeg
edycja: Przechwaliłem :) dziś zauważyłem, że pomimo posiadania rezerwy, zegarek chodząc nie zmienił wskazania godziny wskazówka godzinową główną - srebrną. Wskazówka od czasu gmt pokazywała poprawne wskazanie drugiej strefy czasowej. Dokonałem korekty wskazania. Po pierwszej godzinie wszystko okej, po upływie następnej ponownie wskazówka nie zmieniła położenia. Jutro zegarek jedzie do salonu sprzedaży celem oddania na gwarancję. Będę dawał znać o przebiegu procesu i ewentualnej diagnozie. 

Edited by jezbert
Aktualizacja

Reklamuj z tytułu rękojmi, nie gwarancji. Ma to znaczenie jeśli zegarek wróci np.uszkodzony z serwisu. Wtedy roszczenie skierujesz do sprzedawcy. Gwarancja wyłącza odpowiedzialność sprzedawcy.

W dniu 31.12.2024 o 15:40, jezbert napisał(-a):

edycja: Przechwaliłem :) dziś zauważyłem, że pomimo posiadania rezerwy, zegarek chodząc nie zmienił wskazania godziny wskazówka godzinową główną - srebrną. Wskazówka od czasu gmt pokazywała poprawne wskazanie drugiej strefy czasowej. Dokonałem korekty wskazania. Po pierwszej godzinie wszystko okej, po upływie następnej ponownie wskazówka nie zmieniła położenia. Jutro zegarek jedzie do salonu sprzedaży celem oddania na gwarancję. Będę dawał znać o przebiegu procesu i ewentualnej diagnozie. 

Wtopy sie zdarzaja, wazne jak producent sobie z nimi radzi - Swatch Group w tej kwestii na bazie moich doswiadczen jest bardzo OK. Trzymam kciuki, daj znac jak sie temat rozwinie.

Posted (edited)
10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Wtopy sie zdarzaja, wazne jak producent sobie z nimi radzi - Swatch Group w tej kwestii na bazie moich doswiadczen jest bardzo OK. Trzymam kciuki, daj znac jak sie temat rozwinie.

Ciężko nawet uważać to za wtopę-zdarzyło się i tyle. Nie podchodzę do tego z jakimś ładunkiem emocjonalnym, w końcu to tylko zegarek :) 

Dziś został zaniesiony do punktu sprzedaży i czekam jak się sytuacja rozwinie. Z „doniesień” raczej nie powinno być problemów i powinno się zakończyć wymianą mechanizmu. Jedynie szkoda bo jak na trzy tygodnie noszenia odchyłka była bardzo okej. 
Co by nie zaśmiecać wątku napisze po zakończeniu całego procesu wraz z przebiegiem i ramami czasowymi, gdyż już dziś usłyszałem, że w ciągu 14 dni mnie oczywiście poinformują w kwestii uznania lub nie roszczenia gwarancyjnego, a następnie w przypadku pomyślnego dla mnie rozstrzygnięcia muszę uzbroić się w cierpliwość. Z wpisów na forum mam  świadomość, że to raczej kwestia miesięcy niż tygodni.

W dniu 1.01.2025 o 17:19, armageddon10 napisał(-a):

Reklamuj z tytułu rękojmi, nie gwarancji. Ma to znaczenie jeśli zegarek wróci np.uszkodzony z serwisu. Wtedy roszczenie skierujesz do sprzedawcy. Gwarancja wyłącza odpowiedzialność sprzedawcy.

Przerabiałem kiedyś takie uszkodzenie w swiss, zegarek wrócił uszkodzony z naprawy gwarancyjnej. Po wyminie kilku uwag uszkodzeni zostały naprawione w ramach gwarancji. Nadto roszczenia z tytułu rękojmi i gwarancji są niezależne. Nie nastawiam się jakoś negatywnie.

Edited by jezbert

W dniu 29.12.2024 o 19:45, kornel91 napisał(-a):

Powiem Ci Andrzej już nie po raz pierwszy ale bardzo fajna ta Certina. Ja wolę sportowe zegarki albo jak się więcej dzieje na tarczy ale tutaj wszystko świetnie gra. 

U Ciebie, na jakiejś ładnej skórce, robiłaby za garniturowca/koszulowca, a wówczas to, że się dużo na tarczy nie dzieje, byłoby zaletą.

Mam ten zegarek od końca listopada i cały czas chodzi (rotomatu nie mam). Wychodzi na to, że 80 godzin rezerwy się przydaje ;). Nie spodziewałem się, że tak polubię DS-1.  Świetna tarcza, w świetnej kolorystyce.

IMG_20250104_142811.jpg

Małżeństwo i zegarki.