Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
armageddon10

Klub Miłośników Zegarków Certina

Recommended Posts

W dniu 9.02.2025 o 12:30, tommly napisał(-a):

Blue is the Colour emoji7.png
b749954b4a782463ddf2d62e5533df22.jpg

Kawałek divera. Też bym w tym świetle obstawił bardziej czerń. Gratulacje.

I ładny jest.
W tym świetle wygląda jak czarny mat.
Bo ona ma coś w sobie, podobnie, jak granatowa 300 Omegi (SMPc bez fal).
W zależności od światła jest granatowa lub czarna, matowa lub błyszcząca.
I na co mi droższa Omega? Miałem, sprzedałem, DS wystarcza na razie

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

DS+ z kopertą typu diver (dokupiona osobno). Pasek cielęcy RIOS. Nawet to gra.

20250216_112034.jpg

b83iXjO.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Czy jest ktoś kto posiada nowego kwarca 40mm ds action diver czarnego I chciałby się wymienić za 38mm ds action diver czarny? 🙂

Gdyby ktoś się zastanawiał, jakiego koloru jest tarcza w PH1000M:

IMG_2056.jpeg

IMG_3074.thumb.jpeg.081ae5767bedd2e1958d7d132f06144d.jpeg

W zimowej scenerii.

Aktualizacja wpisu ze stycznia, gdzie okazało się, że zegarek chodząc nie zmieniał wskazania godziny. Certina oddana na gwarancję do salonu W.Kruk, gdzie została zakupiona, w dniu 02.01.2025r.

W dniu 16.01.2025r. (ostatniego dnia na informację o uznaniu lub nie gwarancji) otrzymałem telefon z Kruka, że roszczenie zostanie uznane i zegarek zostanie poddany naprawie przez serwis grupy Swatch. Zegarek miał wrócić do mnie do dnia 04.02.2025r. Do tego czasu nie otrzymałem żadnej informacji z Kruka, wobec czego dnia 06.02.2025r. zadzwoniłem tamże i zostałem poinformowany, iż zegarek być może będzie do odbioru tego samego dnia. Niestety tak się nie stało, a po kilku dniach otrzymałem informację, że czas naprawy się wydłuży, gdyż serwis czeka na jakąś część niezbędną do naprawy - nie dowiedziałem się jaką po dziś dzień.

W dniu 18.02.2025r. otrzymałem wiadomość sms z Kurka, że zapraszają mnie po odbiór zegarka. Następnego dnia udałem się po Certinę. Przy zwrocie zegarka otrzymałem dodatkową serwisową kartę gwarancyjną, wydruk z badania szczelności i wydruk z pomiaru odchyłek trzymania czasu. Na pytanie co zostało naprawione/wymienione Pani w Kruku nie umiała odpowiedzieć, a dokumentu serwisowego nie było. Tego samego dnia napisałem więc na maila z karty gwarancyjnej z prośbą o udzielnie informacji, jednak do dnia dzisiejszego nie uzyskałem odpowiedzi. 

Moje spostrzeżenia kształtują się następująco. 

Nie wiem co uległo awarii, co zostało wymienione/naprawione. 

Wydruk z badania szczelności zawiera informację, że badanie było wykonane dla 100m ciśnienia statycznego, podczas gdy producent wskazuje 200m. 

Badanie odchyłek zawierało datę 12/20/2024, gdy zegarek oddany był w styczniu 2025r. 

Czekam więc na odpowiedź z serwisu - o ile nadejdzie, zamieszczę aktualizację czy ktoś pochylił się nad moimi wątpliwościami.

Zegarek nie nabawił się żadnych dodatkowych śladów po pobycie w serwisie. Natomiast przy dokładniejszej inspekcji już w domu zauważyłem na jednym z indeksów godzinowych jakiś "syfek", który już zdążył zawędrować w nieustaloną obecnie część zegarka. 

Ponadto mam wrażenie, że "minute track" jest przesunięty względem osi zegarka o ułamek milimetra - zasadniczo nie przeszkadza i nie rzuca się w oczy, ale razi moje OCD. 

Czas wykonania naprawy uznaję za przystępny - wiem, że mogło to trwać dłużej. 

Od momentu odbioru do momentu pisania wpisu średnia odchyłka dobowa wynosi -0,8s/dobę.

IMG_3074.HEIC

aktualizacja 28.02.2025

odpowiedź jaką otrzymałem z serwisu:

odpowiadając na poniższego maila informuję, że w Pana zegarku był wykonany pełny serwis zegarka mechanicznego, który polegał na wymianie mechanizmu na nowy.

W zakresie pełnego serwisu wykonywane są poniższe czynności:

- Demontaż mechanizmu na części składowe, przegląd mechanizmu oraz wymiana zużytych elementów, czyszczenie, smarowanie lub wymianę mechanizmu na nowy - montaż, regulacja pod kątem precyzji działania oraz sprawdzenie funkcji mechanizmu zgodnie ze standardem jakości CERTINA

- Odnowienie i sprawdzenie wodoszczelności wymienionych powyżej części oraz przeprowadzenie testów zgodnie ze specyfikacjami CERTINA.

- Kontrolę wodoszczelności.

-Ostateczna kontrola pod kątem technicznym i estetycznym, zgodnie ze standardem jakości CERTINA.

Następnie zegarek był testowany przez kilka kolejnych dni, nie wykazał żadnych nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu. Wszystkie parametry zegarka są zgodne z normami fabrycznymi.

Edited by jezbert
Aktualizacja

W dniu 9.02.2025 o 12:30, tommly napisał(-a):

Blue is the Colour emoji7.png
b749954b4a782463ddf2d62e5533df22.jpg

Jak on układa się na nadgarstu, to jest wersja 43mm? Lug to lug 50,8mm to już trochę jest.

2 godziny temu, Mattej napisał(-a):

Jak on układa się na nadgarstu, to jest wersja 43mm? Lug to lug 50,8mm to już trochę jest.

Dobrze się układa. Chociaż to spory zegarek jak napisałeś :)

Zdjęcie moje tylko czarnej a nie niebieskiej wersji.

b83iXjO.jpeg

Dm4XvAp.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

51 minut temu, kornel91 napisał(-a):

b83iXjO.jpeg

Dm4XvAp.jpeg

Piękny zegarek. Na mój nadgarstek trochę za duży do codziennego noszenia pod kątem wygody. Wersja 38mm z kolei ociupinkę za mała i nie ma ceramicznego bezela oraz matowej tarczy. 

1 godzinę temu, Mattej napisał(-a):

Piękny zegarek. Na mój nadgarstek trochę za duży do codziennego noszenia pod kątem wygody. Wersja 38mm z kolei ociupinkę za mała i nie ma ceramicznego bezela oraz matowej tarczy. 

Certina ma debilną rozmiarówkę - 38 i 42 byłoby git; jeśli chcą trzymać 43 to brakuje 40-41 pomiędzy.

33 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Certina ma debilną rozmiarówkę - 38 i 42 byłoby git; jeśli chcą trzymać 43 to brakuje 40-41 pomiędzy.

Kojarzysz coś w rozmiarze 40-41 o podobnej stylistyce w tej półce cenowej albo oczko wyżej? Mówiąc o podobnej stylistyce mam na myśli niebieska najlepiej matowa tarcza, niebieski ceramiczny bezel, nie Seiko, bo nie leżą stylistycznie.

3 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

b83iXjO.jpeg

Dm4XvAp.jpeg

Patrząc na te fotki, choć pewnie trochę przekłamują, to chyba nie jest to najwygodniejszy zegarek do dłuższego noszenia. Mój stary diver leży w pudełku, a ja ciągle pamiętam, że po paru godzinach, szczególnie latem, łapka fest dostawała w d*pę. Z drugiej strony, zamiast siłowni jak znalazł. 😉   

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

2 godziny temu, Mattej napisał(-a):

Dokładnie jak napisałeś. Dla większości 40 mm pewnie byłby lepszy i w tym moim robotę robi ta tarcza i bezel i zapięcie z mikroregulacją. 

1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Patrząc na te fotki, choć pewnie trochę przekłamują, to chyba nie jest to najwygodniejszy zegarek do dłuższego noszenia. Mój stary diver leży w pudełku, a ja ciągle pamiętam, że po paru godzinach, szczególnie latem, łapka fest dostawała w d*pę. Z drugiej strony, zamiast siłowni jak znalazł. 😉   

Mariusz ręka po całym dniu nie boli akurat 😀

No ale tutaj trzeba przyznać, że są wygodniejsze zegarki pod tym względem. 

Mówię o nurkach na bransolecie to z tych najbardziej wygodnych co ja mam to Oris aquis i Christopher ward c60 300.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Ja mam w nadgarstku 17,5 aktualnie i leży wygodnie, ale wiadomo co kto lubi. Lubię cięższe zegarki i wcale ich waga mi nie przeszkadza, w przeciwieństwie do tytanu, którego nie czuję i wydaje mi się, że zgubiłem zegarek :)

Najwygodniejsza jest Omega SMPc 41mm, ale to nie ten budżet.

A czy stare DS Action nie miały czasem 42mm?

Jest jeszcze Chr. Ward C65, on jest ciut mniejszy i bardziej plaskaty, ale też nie ma ceramiki, no chyba, że C60 też od Warda.

32 minuty temu, Mattej napisał(-a):

Kojarzysz coś w rozmiarze 40-41 o podobnej stylistyce w tej półce cenowej albo oczko wyżej? Mówiąc o podobnej stylistyce mam na myśli niebieska najlepiej matowa tarcza, niebieski ceramiczny bezel, nie Seiko, bo nie leżą stylistycznie.

Jw napisałem.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown