lusyk 7 #351 Napisano 26 Maja 2013 Frank, GRATULACJE. Przez tyle lat zachował się kluczyk i korona. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #352 Napisano 26 Maja 2013 Frank, GRATULACJE. Przez tyle lat zachował się kluczyk i korona.Korona z tyłu jest podziurawiona przez przybijanie elementu podtrzymującego przez ok 160 lat . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #353 Napisano 26 Maja 2013 Franek- cudo! Przepiękna skrzynia, śliczne proporcje. Szukam tego typu zegara z utęsknieniem, ale trafiam na przysadziste, ukute i ciężkie. Tyz pikne, ale Twój wytworny!Jaką ma wagę, grubą? Czy sądzisz, że pionizery takie były, nie ma innych dziurek? ( to tylko pytania dla pogłębienia wiedzy, zegar śliczności!)Gratulacje! Podczas aukcji miał wagę długą nie wiem dokładnie jak wygłąda bo sprzedaący nie przysłał wagi .Odkręcałem pionizery i nie widać innych dziurek.Ktoś je z widocznej strony wypolerował z tyłu wyglądają lepiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #354 Napisano 26 Maja 2013 Na NAWCC w temacie lenza na stronie 19 jest bardzo podobny zegar z numerem mechanizmu 48194 ,który ma wewnątrz pod wieszakiem plecy o takiej samej strukturze drewna. Czy to przypadek ?.Te ozdoby były wykonane współczesnie z gipsu sztukatorskiego dlatego je wyrzuciłem w tamtych latach aplikacje wykonywano z innych materiałów. Plecy mają prawidłową grubość a u góry i dołu są kołkowane drewnem myśle,że są oryginalne albo ktoś je wymieniał 100 lat temu. A co myślicie o zameczku drzwiczek skrzyni?Frank, nie masz racji, spotkałem ozdobne aplikacje wykonane z masy papierowej i sztukatorskiej w XVI wieku. Te aplikacje naklejono prze barwieniem i politurowaniem całej skrzynki. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #355 Napisano 26 Maja 2013 Wrzucę może widok miniony: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #356 Napisano 26 Maja 2013 Bo ja wiem...hmmm 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #357 Napisano 26 Maja 2013 Krzysztofie .Te aplikacje naklejono niedawno na starą politurę ,która została po odklejeniu na aplikacjach pod spodem.Jedna z aplikacji (dolna prawa) sama odpadła podczas transportu.Przyklejone były klejem podobnym do distalu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #358 Napisano 26 Maja 2013 Bo na pierwszej fotce ślady po aplikacjach wyglądają jak gołe drewno, stąd moje watpliwości. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #359 Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Aplikacje wygladaly mi na bardzo wspolczesne. I mysle ze Frank ma racje.Skrzynia nie budzi watpliwosci mimo tych "standardowych" roznic.Bardzo zacny zakup. Edytowane 26 Maja 2013 przez Ulan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #360 Napisano 26 Maja 2013 Pozwoliłem sobie wykonać zdjęcia tych aplikacji.Jacek masz rację twierdząc,że są współczesne .W/g mnie zostały wykonane i przyklejone przed sprzedażą w celu upiększenia skrzyni. Te ciemne plamy na aplikacjach pod spodem to przyklejona oderwana stara politura. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #361 Napisano 26 Maja 2013 Gratuluję zakupu....mnie na początku trochę te plecy zmyliły. No bo jak to Lenz a tu plecy niefornirowane!!Ale wszystko już jest jasne....... o ile mnie oczy nie mylą to skrzynia w ogóle nie jest fornirowana tylko wykonana z litego drewna a to wszystko wyjaśnia.Takie skrzynie a'la transitional są najładniejsze ......no poza bidusiami rzecz jasna.Solidna robota jak to u LenzkirchaŻe też ja go nie wypatrzyłem! Szczerze gratuluję i zazdroszczę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #362 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Zegar kupiłem w październiku ubiegłego roku. Pokazałem w nowych nabytkach: Przez malutkie boczne drzwiczki było widać ze w środku jest porządny werk. I tyle. Chodził sobie.No i proszę. Werk chyba nigdy nie rozbierany *. Oryginalna sprężynka, mocowana śrubką. Ciężkie, wypełnione ołowiem wahadło : ~1909 Gute Nacht mit Jugendstil... EDIT* rozbierany, rozbierany Edytowane 31 Maja 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #363 Napisano 31 Maja 2013 Piękny .Jakiś taki bajkowy.Kurne nie mam takiego w zbiorach.Gratuluję udanego zakupu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #364 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Ja dzisiaj nabyłem zegar firmy lenzkirch w małej wiszącej skrzyni z numerem mechanizmu 5 822 . Wieszak stalowy pomalowany prawdopodobnie oryginalnie .Wskazówki oczka ,wahadło z regulacją wewnątrz soczewki.Na plecach zamiast pionizerów wbite bolczyki. Skrzynia z aplikacjami odlewanymi.Brak jest korony ale ostatnio taki sam zegar był sprzedawany na ebay.uk i dlatego wiem jak powinna wyglądać cała aplikacja na drzwiach oraz korona. Proszę o opinię kolegów.Zegar wisiał i chdził w Rosji. Edytowane 31 Maja 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #365 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Taki był sprzdawany na ebay.UK Prawdopobobnie na obu listwach poziomych odpadły lub zdjęto przyklejone aplikacje . Edytowane 31 Maja 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #366 Napisano 31 Maja 2013 Zdjęcia mechanizmu nr 5822 Dodatkowa numeracja na obu płytach pod tarczą.Osoba,która wybijała nr typu mechanizmu początkowo wybiła nr 22 następnie na drugą dwójkę nabiła 6. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #367 Napisano 31 Maja 2013 Kolejne zdjęcia mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #368 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Wieszak stalowy -pomalowany . Edytowane 31 Maja 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #369 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Plecy Edytowane 31 Maja 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #370 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Poprawiłem zdjęcie - teraz coś widać. Ciekawe - albo odpadły, albo były różne wersje. Chyba jednak...odpadły. Rozebrałem Kapturka. Kurcze...dziecięcy zegar z 1909 roku. A tam wciąż każda część znaczona 4, nastawne łożysko wychwytu, podkładki i sprężynki barwione termicznie na fioletowo ...musieli upaść. Edytowane 31 Maja 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #371 Napisano 31 Maja 2013 Poprawiłem zdjęcie - teraz coś widać. Ciekawe - albo odpadły, albo były różne wersje. Chyba jednak...odpadły. Rozebrałem Kapturka. Kurcze...dziecięcy zegar z 1909 roku. A tam wciąż każda część znaczona 4, nastawne łożysko wychwytu, podkładki i sprężynki barwione termicznie na fioletowo ...musieli upaść.Dlaczego musieli upaść .Jakość , dokładność i estetyka wykonania przede wszystkim. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #372 Napisano 31 Maja 2013 To fajne odkrycie, w małym ciele piękny duch Gratulacje Tarant. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #373 Napisano 1 Czerwca 2013 Plecy Franek gratulacje, piekny zegar z pięknym numerem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #374 Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) W/g mnie jest to lenzkirch , który nabijał numerację nie tylko na płytach mechanizmu lecz również na dodatkowych płytach stosowanych przy mechaniżmie.W tym mechanizmie jest ta sama numeracja w trzech miejscach oraz dodatkowo nabity numer mechanizmu.Nie wiem czy zauważyliście ,że skrzynia,którą sprzedawał Anglik na ebay.uk jest dłuższa .U niego był wstawiony mechanizm model 24 z numerem 51940 ,który posiadał dłuższe wahadło.W załaczeniu zdjęcie jego mechanizmu. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #375 Napisano 1 Czerwca 2013 Zastanawiałem się nie raz, czy numery mechanizmów mają coś wspólnego z numerami, modelami skrzyń. Doszedłem do wniosku, że raczej nie. Dobrym przykładem są pokazane przez Ciebie dwa zegary, które dzieli jakieś 7, 8 lat różnicy. Mam u siebie niskie numery skrzyń a wyższe mechanizmów i na odwrót. Przykład model skrzyni 90 i model 22, numerologicznie mechanizmy są blisko siebie, a w Twoim modelu 22 jest dużo starszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach