FRANK 1 #551 Napisano 30 Sierpnia 2013 Ja również wybieram ten ostatni,który ma piękną skrzynię i bardzo dobry numer mechanizmu.Ślązaka z taką koroną jeszcze nie widziałem.Jest to oryginalna korona lenzkircha ze sprężynowca.Prawdopodobnie i takie korony zakładano również do ślązków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #552 Napisano 30 Sierpnia 2013 Panowie, mam pytanie i nie to, żebym się czepiał, pytam w celach edukacyjnych:Ten przepiękny zegar (pokazany przez thomassa) to jeden z najśliczniejszych, jakie widziałem. Jednak nie daje mi spokoju górny łuk wycięty w drzwiach. Mam wrażenie, że jest przystosowany do tarczy o centymetr większej, niż zamontowana. Tak sobie patrzyłem na inne zegary tej firmy i łuki się zgadzają wprost idealnie. Czy zdjęcie jest źle zrobione (mnie czasem wychodzą deformacje, bo używam szerokokątnego obiektywu), a może mój monitor coś błędnie pokazuje? Wyraźnie widzę zbyt dużą dziurę z lewej strony między tarczą a otworem w drzwiach. Skrzynia jest zjawiskowa, mechanizm piękny, ale brak współśrodkowości mnie trochę drażni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #553 Napisano 30 Sierpnia 2013 Lenzkirch w tym czasie w takich zegarach stosował tarcze 19 cm. Jaka jest tam ? Trzeba zmierzyć. Rzecz moze być w samym pierścieniu, bo podkład wydaje się być w porządku...Tutaj niemal identyczny model, ale z gołymi babami, przepraszam, kariatydami... : 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #554 Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) W zegarach, a zwłaszcza tych z pełną szybą w drzwiach tak się często zdarza. Wynika to z tego, że tarcza w zegarze wykorzystywanym jako przedmiot użytkowy, zawsze wisi kilkadziesiąt centymetrów wyżej niż poziom wzroku jego właściciela. Odczytując wskazania na tarczy zegara, prawie zawsze unosisz wzrok lekko do góry i wtenczas widzisz jednakową odległość ramki tarczy od łuku drzwiczek. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #555 Napisano 30 Sierpnia 2013 Panowie, mam pytanie i nie to, żebym się czepiał, pytam w celach edukacyjnych:Ten przepiękny zegar (pokazany przez thomassa) to jeden z najśliczniejszych, jakie widziałem. Jednak nie daje mi spokoju górny łuk wycięty w drzwiach. Mam wrażenie, że jest przystosowany do tarczy o centymetr większej, niż zamontowana. Tak sobie patrzyłem na inne zegary tej firmy i łuki się zgadzają wprost idealnie. Czy zdjęcie jest źle zrobione (mnie czasem wychodzą deformacje, bo używam szerokokątnego obiektywu), a może mój monitor coś błędnie pokazuje? Wyraźnie widzę zbyt dużą dziurę z lewej strony między tarczą a otworem w drzwiach. Skrzynia jest zjawiskowa, mechanizm piękny, ale brak współśrodkowości mnie trochę drażni.Również się nad tym zastanawiałem, ale jak widać wszystkie elementy są od tego zegara, więc może faktycznie tarant ma rację i zamieniono ramkę. Chyba, że zmieniono werk, a oryginalny miał tarczę 19 cm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #556 Napisano 30 Sierpnia 2013 W zegarach, a zwłaszcza tych z pełną szybą w drzwiach tak się często zdarza. Wynika to z tego, że tarcza w zegarze wykorzystywanym jako przedmiot użytkowy, zawsze wisi kilkadziesiąt centymetrów wyżej niż poziom wzroku jego właściciela. Odczytując wskazania na tarczy zegara, prawie zawsze unosisz wzrok lekko do góry i wtenczas widzisz jednakową odległość ramki tarczy od łuku drzwiczek.Fibo chodziło o boki drzwiczek, a zwłaszcza lewą stronę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #557 Napisano 30 Sierpnia 2013 Tak, to wiem, obserwowałem taki montaż wielokrotnie. Mnie chodzi o przerwę na godzinie dziewiątej, pomiędzy ramką cyferblatu a brzegiem otworu w drzwiach. Czyli boki mi nie pasują, nie góra...Wiem, katalog to tylko katalog, ale popatrz na zegar z panienkami, pokazany przez Piotra. Lub choćby na ten u góry strony, co Frank wkleił: drewno wycięte idealnie, żadnych różnic i odstępów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #558 Napisano 30 Sierpnia 2013 Tak czy inaczej, pokazałeś zegar klasy lusykowej * * takie sobie stworzyłem nowe określenie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #559 Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) To ja się przyczepię, mogę? Kariatydy mają odnóża, te pół-baby, pół-klocki są hermami...Przepraszam... dobranoc... Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #560 Napisano 30 Sierpnia 2013 Przesunięcie w prawo, jest wynikiem złego ustawienia mechanizmu na półce wieszaka. Widać to na zdjęciu. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #561 Napisano 30 Sierpnia 2013 To ja się przyczepię, mogę? Kariatydy mają odnóża, te pół-baby, pół-klocki są hermami...Przepraszam... dobranoc... Sugerujesz, że od blisko ćwierć wieku trzymam hermę w domu ?? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #562 Napisano 30 Sierpnia 2013 Sugerujesz, że od blisko ćwierć wieku trzymam hermę w domu ??Obawiam się, że tak... Przytulić Cię? A może chcesz o tym pomówić? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #563 Napisano 30 Sierpnia 2013 Takie niesymetryczne ustawienie tarczy w stosunku do dzrzwiczek, może wynikać ze złego ustawienia zawiasów (bolców)zegara. Nie sądzę, aby w takim stanie wyszedł od producenta. Takie niesymetryczne odległości można czasami zaopserwować po przeprowadzonych renowacjach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #564 Napisano 31 Sierpnia 2013 Sugerujesz, że od blisko ćwierć wieku trzymam hermę w domu ?? Jedną, to nie problem, ale Ty trzymasz dwie !Normalnie perwersja Co do ramki/drzwiczek.Wg mnie dziadek ma rację, Wynika to częściowo z blędu konstrukcyjnego skrzynki,Gdyby tarcza byla bardzo blisko szyby kąt widzenia nie bylby aż tak istotny.Nie jest problemem odstęp boczny, a zbyt maly dystans od góry.Zmiana wielkości cyferblatu nic tu nie wnisie. Bardzo znikoma ilość zegarów nie ma tego problemu - są idealnie dopasowane skrzynki.Jednak jak pisal dziadek - dobrze/odpowiednio powieszony zegar trzyma mniej więcej dystans i góra przestaje być problemem.Pozostaje tylko różny dystans boków przy spojrzeniu pod kątem z boku. --------------------------------------- komp przestal mi pisać alt+L 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #565 Napisano 31 Sierpnia 2013 Moje zdanie wygląda następująco: Łuk skrzyni jest większy od tarczy .Co świadczy,że w tej skrzyni powinna być zamontowana tarcza o większej średnicy.Dodatkowo zawieszenie sanek powinno być lekko przesunięte w lewo albo są skrzywione w prawo prowadnice szuflady.Chciałbym mieć zawsze tylko takie problemy z zegarami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #566 Napisano 31 Sierpnia 2013 Obiecane dla krzykon1 podobne zegary do jego tak ślicznie rzeżbionego lenza.W/g mnie należałoby wykonać koronę ,która swoją jakością snycerską powinna dorównać pozostałej części skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #567 Napisano 31 Sierpnia 2013 Ja wybrałbym jedną z tych koron (górek) i wykonałbym ją w drewnie łącznie z elementami podobnymi do aplikacji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #568 Napisano 31 Sierpnia 2013 Moje zdanie wygląda następująco: Łuk skrzyni jest większy od tarczy .Co świadczy,że w tej skrzyni powinna być zamontowana tarcza o większej średnicy. Czy mogę usłyszeć dlaczego uważasz, że tarcza ma mieć szerokość otworu w drzwiczkach ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #569 Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Mariuszu .Tarcza w zegarach lenzkirch powinna mieć średnicę taką samą jaka jest u góry drzwiczek na zakończeniu łuku.Przed chwilą obejrzałem kilkadziesiąt zegarów lenzkirch i wszystkie mają średnicę tarczy (razem z ramką) taką samą jak prześwit drzwiczek .Tak to wygląda na żywo i we wszystkich katalogach zegarów lenzkirch.Nie wiem jak to wygląda w innych firmach. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #570 Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) .Dodatkowo zawieszenie sanek powinno być lekko przesunięte w lewo albo są skrzywione w prawo prowadnice szuflady.Chciałbym mieć zawsze tylko takie problemy z zegarami.Nikt nie wyregulował szufladą ustawienia tarczy względem drzwiczek. Dziwne?W mojej ocenie trzeba rozpiłować fasolki w szufladzie a wszelkie rozpiłowania już trącą składakiem.Przesunąć wieszak. Nowe dziury. Tak byś zrobił Franciszku?Nie sądzę, aby tak wyszło z fabryki. Według mnie padła stolarka w czasie renowacji. Edit.Przychodzi mi jeszcze jedna opcja do głowy. Montaż wieszaka na ponownie zafornirowanych plecach nie wyszedł, ale do tylko spekulacje. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #571 Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Można przesunąć mechanizm z tarczą luzując dwie śróbki mocujące jedną stronę prowadnicy.Wieszaka jeszcze nigdy nie przesuwałem wiercąc nowe otwory..Zawsze staram się nie ingerować w drewno.Z tego co widać sanki są przykręcone idealnie na środku.Drzwiczek nie da się przesunąć ponieważ mają u góry łuk. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #572 Napisano 31 Sierpnia 2013 Przesunięcie w prawo, jest wynikiem złego ustawienia mechanizmu na półce wieszaka. Widać to na zdjęciu.I z tym się zgadzam.Przekrzywione są prowadnice albo mechanizm na półce wieszaka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #573 Napisano 31 Sierpnia 2013 I nikomu nie zależało na wykonaniu tak prostej czynności? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #574 Napisano 31 Sierpnia 2013 I nikomu nie zależało na wykonaniu tak prostej czynności?Tacy są ludzie.Większość nie patrzy na takie szczegóły. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #575 Napisano 31 Sierpnia 2013 Z taką prostą regulacją osoba, która zamieściła te zdjęcia poradziłaby sobie błyskawicznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach