kkwpk 1459 #676 Napisano 15 Kwietnia 2019 Najgorsze jest to że nie wiedzą co jest schrzanione. Bez tego nie ma jak naprawiać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebrov 221 #677 Napisano 15 Kwietnia 2019 @rk7000Tak z ludzkiej ciekawości ile dałes za bilety na GP Węgier ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3620 #678 Napisano 15 Kwietnia 2019 Weekendowy na trybunę Red Bull kosztuje 195€, ja kupowałem w grudniu jak było -20% 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebrov 221 #679 Napisano 15 Kwietnia 2019 E to taniej. Uk Silverstone 300£ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pit83 26889 #680 Napisano 15 Kwietnia 2019 Najgorsze jest to że nie wiedzą co jest schrzanione. Bez tego nie ma jak naprawiać.Gdzieś czytałem że błędy popełniono w fazie projektowej i nie da się juz tego odkręcić wprowadzając poprawki....coś jak z przesoloną zupą.Do tego - ze względu na problemy finansowe - auta obu kierowców nie były budowane jednocześnie. To tłumaczyłoby inne charakterystyki bolidów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #681 Napisano 15 Kwietnia 2019 Z zupą nie ma problemu, w zależności od zasolenia wrzucasz jeden, dwa surowe ziemniaki i po problemie, z konstrukcją tak precyzyjną jak bolid formuły 1 może być większy problem , tu nawet cudowne smary od Rolexa nie pomogą 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pit83 26889 #682 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) ....z konstrukcją tak precyzyjną jak bolid formuły 1 może być większy problem , tu nawet cudowne smary od Rolexa nie pomogąKłaniają się podstawy inżynierii:Jak coś sie nie rusza, a miało się ruszać - psikamy WD-40Jak coś się rusza, a nie miało się ruszać - oklejamy szarą taśmą.Przecież to proste Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Pit83 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #683 Napisano 15 Kwietnia 2019 Kłaniają się podstawy inżynierii:Jak coś sie nie rusza, a miało się ruszać - psikamy WD-40Jak coś się rusza, a nie miało się ruszać - oklejamy szarą taśmą.Przecież to proste Co racja, to racja.... Ale Formuła 1 ma wiele wspólnego z dziesiejszym zegarmistrzostwem, nim zegarek ukończy wyścig ( gwarancja) to też "zjeżdza do pit stopu' na serwis dwa razy 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #684 Napisano 15 Kwietnia 2019 Podobno Robert wziął sprawy swoje ręce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pit83 26889 #685 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) A na serio wracając do tematu.....Są również przypuszczenia iż specyficzna konstrykcja przedniego zawieszenia wprowadza zakłócenia w aerodynamice bolidu.Jest też teoria mówiąca o słabościach dolnego poszycia.IMO - jeśli nie wiadomo co jest nie tak to samozwańczy inżynierowie czy też profesjonalni dziennikarze kreują coraz to nowsze przypuszczenia, a tak naprawde to team musi sam dojść do tego organoleptycznie bądź za pomocą pomiarów, analiz map/wykresów, czy też wskazówek kierowców.....a jeśli im się uda to prawdy może i tak nigdy nie poznamy ****************" Podobno Robert wziął sprawy swoje ręceSwap na 1.9TDI to genialne posunięcie, jednak prócz szluga i harnasia brakuje jeszcze śwagra z kompletem imbusów, i muzyki disco polo w tle Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Pit83 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
streszo88 21 #686 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Podobno Robert wziął sprawy w swoje ręce. Podobno Robert wziął sprawy swoje ręce trzeba_troszke_podrasowac_i_juz_bedzie_smigac Ojj nieładnie tak kopiować zdjęcie i treść postu 1:1 Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #687 Napisano 15 Kwietnia 2019 Ojj nieładnie tak kopiować zdjęcie i treść postu 1:1 Musisz mi uwierzyć że zrobiłem to zupełnie nieświadomie nie obserwuję tego wątku ale dziś widziałem to zdjęcie i stwierdziłem że dla żartu je tu wrzucę, a tu taki plagiat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 71163 #688 Napisano 15 Kwietnia 2019 Ojj nieładnie tak kopiować zdjęcie i treść postu 1:1 Mod może dużo więcej niż zwykły śmiertelnik 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
streszo88 21 #689 Napisano 15 Kwietnia 2019 Musisz mi uwierzyć że zrobiłem to zupełnie nieświadomie nie obserwuję tego wątku ale dziś widziałem to zdjęcie i stwierdziłem że dla żartu je tu wrzucę, a tu taki plagiat Moderatorowi należy zawsze wierzyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ritter #690 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Ta zgięta "słomka" przed Harnasiem to antena czy raczej Rurka Pitota? Od strony nawierzchni nie da się zmieniać kształtu płyty podłogowej. Ten profil aerodynamiczny jest na stałe, różny w zależności od zespołu. Dlatego jego aerodynamikę kształtuje się wysokością zawieszenia, efekt przyścienny - Coanda. Nie wiem czy tył zawieszenia ma także regulowaną wysokość? Pośrednio działaniem aerodynamicznym dyfuzorów - skrzeli, skrzydełek w większości na górnej powierzchni pojazdu. Zmiennych jest tyle, że pocą się nad tym spore klastry obliczeniowe.A teraz czekam na shejtowanie . Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Ritter 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
streszo88 21 #691 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Ta zgięta "słomka" przed Harnasiem to antena czy raczej Rurka Pitota? Na tym zdjęciu to jest słomka do spożywania Harnasia, a tak na serio to faktycznie jest to rurka Pitota do pomiaru prędkości wiatru. https://www.auto123.com/en/racing-news/f1-technique-measuring-air-speed-with-pitot-tubes?artid=173220 Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez streszo88 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pit83 26889 #692 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Ta zgięta "słomka" przed Harnasiem to antena czy raczej Rurka Pitota? Od strony nawierzchni nie da się zmieniać kształtu płyty podłogowej. Ten profil aerodynamiczny jest na stałe, różny w zależności od zespołu. Dlatego jego aerodynamikę kształtuje się wysokością zawieszenia, efekt przyścienny - Coanda. Nie wiem czy tył zawieszenia ma także regulowaną wysokość? Pośrednio działaniem aerodynamicznym dyfuzorów - skrzeli, skrzydełek w większości na górnej powierzchni pojazdu. Zmiennych jest tyle, że pocą się nad tym spore klastry obliczeniowe.A teraz czekam na shejtowanie .Nie ma co hejtować, po to jest forum żeby dyskutowaćProblem też jest w tym że - jak wspomniałeś profil aerodynamiczny - odkształca sie na zakrętach i mocno zmienia właściwości trakcji pojazdu.....w przypadku Williamsa zmienia wg losowego algorytmu. Widocznie inne zespoły lepiej zapanowały nad tym jak przy przeciążeniach "odkształca" się ich bolid (IMO) PS: Ta zgięta słomka to element systemu CB radio marki Midland, coby mobilki zrobiły marginesik dla Roberta Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Pit83 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 197 #693 Napisano 15 Kwietnia 2019 Jeśli zamiana podłogi i przedniego skrzydła pomiędzy bolidami zdecydowanie poprawiła osiągi "bolidu" Roberta w piątek to zastanawia mnie czemu do k.. n... nie wykonają natychmiast takiej podłogi i skrzydła dla Roberta ?? Czy jest to niemożliwe w czasie 14 dni jakie mają do dyspozycji pomiędzy wyścigami ?? Czy też po prostu mają taki cyrk że podjęcie takiej decyzji przekracza możliwości "curki szefa" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ritter #694 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeśli zamiana podłogi i przedniego skrzydła pomiędzy bolidami zdecydowanie poprawiła osiągi "bolidu" Roberta w piątek to zastanawia mnie czemu do k.. n... nie wykonają natychmiast takiej podłogi i skrzydła dla Roberta ?? Czy jest to niemożliwe w czasie 14 dni jakie mają do dyspozycji pomiędzy wyścigami ?? Czy też po prostu mają taki cyrk że podjęcie takiej decyzji przekracza możliwości "curki szefa"Najpierw trzeba znaleźć pieniądze. Potem trzeba znaleźć kogoś kto przetłumaczy dane z telemetrii i wypowiedzi kierowcy na kształt nowej podłogi i skrzydła. Potem trzeba to z grubsza puścić na jakimś klastrze by miało to ręce i nogi, to trwa. Potem, normalnie robi się to z włókna węglowego i stopów lekkich.. chyba, co znowu trwa. W przypadku samochodu Kubicy w miejsce włókna węglowego, przynajmniej tak to odbieram z powyższych wypowiedzi, stosuje się twardą gumę . Zapewne stąd te niewyjaśnione odkształcenia. To znowu trwa. To nie jest cyrk, to jest korporacja .Pomysł z gumą wcale nie jest taki od czapy. Kubica zaliczył makabryczny wypadek na torze, potem poza torem a do trzech razy sztuka. To dmuchają na zimne. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Ritter 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 4297 #695 Napisano 15 Kwietnia 2019 Najgorsze jest to że nie wiedzą co jest schrzanione. Bez tego nie ma jak naprawiać. To że części obu bolidów wykazują inne właściwości to małe piwo ponieważ ani jedne ani drugie nie zapewniają rywalizacji. Rozwiązanie tej zagadki i tak nic nie da. Pojazd jest po prostu źle policzony, źle zaprojektowany i mam wrażenie, że robiony na szybko nawet bez sprawdzenia co dopuszcza F1 a czego nie.Kompromitacja po całej linii. Może być też tak że jakość tych karbonowych elementów jest nie taka jak powinna, nie ta sztywność/elastyczność. Nie wiem czy oni je sami produkują czy zlecają wyspecjalizowanym dostawcom. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 197 #696 Napisano 15 Kwietnia 2019 Z tego co udało mi się obejrzeć w sieci to przy produkcji elementów do F1, każdy element ma swój dokładny i szczegółowy "certyfikat cyfrowy", który pozwala odtworzyć taki element bez ponownych obliczeń itp. Tylko sam proces technologiczny produkcji. Jeśli nie potrafią dojść co jest źle i co zmienić to niech chociaż zrobią drugi auto takie samo - jak widać starczyła podłoga i skrzydło. No ale może jest to mission impossible w 14 dni. Ale od rozwalenia podłogi w Australii minęło 7 tygodni !!! Też się nie da tylko łatanie na trytyki ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12789 #697 Napisano 16 Kwietnia 2019 Mam wrażenie, że kasa która była od sponsorów nie poszła na bolidy i części, ale na konto spółki, aby wykazać zyski, o czym już wcześniej pisałem, choć chciałbym się mylić .... 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4723 #698 Napisano 16 Kwietnia 2019 Podobno Robert wziął sprawy swoje ręce Byle nie w prawą.... Ta zgięta "słomka" przed Harnasiem to antena czy raczej Rurka Pitota? Myślałem że to żart ale widzę że faktycznie rurka Pitota, jak w samolocie - ground speed, air speed, tylko nie bardzo zrozumiałem po co 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kon1981 18 #699 Napisano 16 Kwietnia 2019 Ostatnie informacje mówią, że oprócz innych części jak podłoga czy przednie skrzydło, problemem jest sztywność monokoku...a możliwość dostarczenia nowego bolidu, to najszybciej lipiec lub sierpień. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2531 #700 Napisano 16 Kwietnia 2019 To że części obu bolidów wykazują inne właściwości to małe piwo ponieważ ani jedne ani drugie nie zapewniają rywalizacji. Rozwiązanie tej zagadki i tak nic nie da. Pojazd jest po prostu źle policzony, źle zaprojektowany i mam wrażenie, że robiony na szybko nawet bez sprawdzenia co dopuszcza F1 a czego nie.Kompromitacja po całej linii. Może być też tak że jakość tych karbonowych elementów jest nie taka jak powinna, nie ta sztywność/elastyczność. Nie wiem czy oni je sami produkują czy zlecają wyspecjalizowanym dostawcom.Williams jus nie ma zegarkowego sponsora.. jak polski Orlen to może też polska vratislavia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach