Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie PAMowa droga jeszcze czeka, nie mam doświadczeń, dlatego pytam

Póki co najlepszym świetlikiem był u mnie Seiko Sumo. Możesz jakoś porównać lume PAMa z Seiko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie PAMowa droga jeszcze czeka, nie mam doświadczeń, dlatego pytam

Póki co najlepszym świetlikiem był u mnie Seiko Sumo. Możesz jakoś porównać lume PAMa z Seiko?

Moim zdaniem tak samo dobrze. W pamie chyba deczko dłużej. W Seiko jest wieksza masa lumy, wiecej indeksow itd i jest wrazenie wiekszej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam porównanie na podstawie Radomir 609 vs Luminor 1312 i Radomir świeci znacznie intensywniej i dłużej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tak samo dobrze. W pamie chyba deczko dłużej. W Seiko jest wieksza masa lumy, wiecej indeksow itd i jest wrazenie wiekszej mocy.

mam porównanie na podstawie Radomir 609 vs Luminor 1312 i Radomir świeci znacznie intensywniej i dłużej

Dzieki wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup mojego pierwszego PAMa jest dla mnie wielka rzeczą, wiem, że to tylko zegarek ale tez równocześnie obiekt spełnienia mojej największej pasji. Wiec sorry, że Was mecze ale mam jeszcze jedno pytanie:

560, hot or not?

W finale zostały: 510, 560, 590 i 795

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Not :)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Not ;) 
Jeśli Panerai to spełnienie Twoich marzeń, to czemu nie chcesz dać się przekonać, że w założonym przez Ciebie budżecie, możesz kupić więcej Panerai niż we wszystkich PAM'ach z listy razem wziętych? Pewnie znajdzie się tutaj wielu Kolegów, którzy przyklasną Twoim wyborom, ale uwierz mi, że można wybrać lepiej ;) Za te pieniądze można kupić prawie nowe 372, 422, 000, 112, 005, 111, które są znacznie bliżej DNA Twojej ulubionej marki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plusem kanapki jest to, że po skierowaniu tarczy ku twarzy to właśnie Tobie świeci najjaśniej, a nie wszystkim podwodnym wrogom dookoła.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Not ;)

Jeśli Panerai to spełnienie Twoich marzeń, to czemu nie chcesz dać się przekonać, że w założonym przez Ciebie budżecie, możesz kupić więcej Panerai niż we wszystkich PAM'ach z listy razem wziętych? Pewnie znajdzie się tutaj wielu Kolegów, którzy przyklasną Twoim wyborom, ale uwierz mi, że można wybrać lepiej ;) Za te pieniądze można kupić prawie nowe 372, 422, 000, 112, 005, 111, które są znacznie bliżej DNA Twojej ulubionej marki :)

Dzieki Passero Mógłbyś jeszcze wytłumaczyć mi przewagę 000, 005, 111, 113 nad tymi modelami co podałem? Sam jestem miłośnikiem starszych samochodów i nikt mi nie przetłumaczy, że te nowe komputery jeżdżące są lepsze od samochodów z lat 80’-90’, ale chciałbym usłyszeć skąd ta niechęć do nowych PAMów u miłośników marki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Not ;)

Ej a 002?:Pbf92b2ac42124e36a05bce37785e19b3.jpg

Wysłane z Blackberry przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem miłośnikiem starszych samochodów i nikt mi nie przetłumaczy, że te nowe komputery jeżdżące są lepsze od samochodów z lat 80’-90’, ale chciałbym usłyszeć skąd ta niechęć do nowych PAMów u miłośników marki

Z PAM-em jest podobnie. W 000, 005, 111, 112 śmiga stary i sprawdzony wół roboczy Unitas, lekko zmodyfikowany przez Paneraia. Mechanizm bardzo dokładny, a jednocześnie prosty. W 510, 560, 590 pracuje inhousowy P.5000, moim zdaniem nieudany werk, chcieli mieć bazowe modele na własnym mechaniźmie, ale im nie wyszedł, szczególnie razi niedokładność chodu. O kant d*py potłuc taki inhouse. Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Dzieki Passero Mógłbyś jeszcze wytłumaczyć mi przewagę 000, 005, 111, 113 nad tymi modelami co podałem? Sam jestem miłośnikiem starszych samochodów i nikt mi nie przetłumaczy, że te nowe komputery jeżdżące są lepsze od samochodów z lat 80’-90’, ale chciałbym usłyszeć skąd ta niechęć do nowych PAMów u miłośników marki

Najprościej pisząc: Unitas, czyli wół roboczy wykorzystywany przez Panerai od początku istnienia koperty Bettarini. A od kiedy wycofano go z kolekcji, jest jeszcze bardziej doceniany.

Tutaj nie chodzi o to, że P.5000 jest do d*py, tylko jak można mieć coś lepszego za te same pieniądze, to...

Edit. Mirek mnie uprzedził ;)

Ej a 002? :P

Wysłane z Blackberry przy użyciu Tapatalka

Michał, nawet lepiej, tylko ładny egzemplarz, w pełnym zestawie to już inny budżet ;) Mógłbym podać wiele ciekawszych referencji niż 000, 005,111,112, ale po pierwsze są znacznie droższe, a po drugie na pierwszego PAM'a to bardzo dobry wybór :)

Edytowane przez Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pepepatryk - posluchaj sie Kolegow a nie bedziesz zalowac. Prawie kazdy musial przejsc przez rozne modele, bo takie "nudne" 000 czy 372 sa na poczatku zabawy z Panerai "zbyt proste", jednak pozniej okazuje sie, ze chce sie jednak tego "zwyczajnego" klasyka i to on najbardziej cieszy oko i nadgarstek  :)  Szkoda tylko, ze trzeba bylo sie samemu o tym przekonac i czesto umoczyc troszke zlociszy, dlatego moze jednak warto posluchac doswiadczonych w temaci i im zawierzyc na slowo  :rolleyes:  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pracuje inhousowy P.5000, moim zdaniem nieudany werk, chcieli mieć bazowe modele na własnym mechaniźmie, ale im nie wyszedł, szczególnie razi niedokładność chodu. O kant d*py potłuc taki inhouse.

pozwole sie nie zgodzić z tą "niedokładnością" chodu . Piszesz o początkach produkcji tego mechanizmu , ktory został poprawiony. 

Mam 609 z tym mechanizmem i nakręcany raz na tydzień jest najbardziej dokładnym zegarkiem jaki mam. Odchyłki na tydzień to +/- 2 sekundy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za życzliwe rady, doceniam je bardzo Panowie, ale w moim przypadku zakup zegarka używanego nie wchodzi w grę. Praktycznie codziennie siedzę na chrono, ogladam klasyki, które warto mieć, ale wiem, że taki zegarek nie będzie mnie cieszył do końca, że wydam kupe kasy bez poczucia pełnej satysfakcji zabraknie tego pierwiastka nowości w nim, który bardzo mnie kręci. Jest to dziwne, ale taka już moja natura, przez co wielu z Was może pomyśleć, że dużo tracę, ale w moim odczuciu mimo wszystko jestem bardzo szczęśliwym miłośnikiem zegarków

Poza tym... mówimy tu o Panerai. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie od bardzo dawna była to marka na szczycie mojej listy, a że firma ma swoje wzloty i upadki, bywa nie traktuje tego zakupu jako lokaty. Ma to być mój pierwszy Panerai, który zaspokoi moje długoletnie „wzdychania” do marki, zegarek (nie wypieram się na amen ), który zostanie już ze mną na dożywociu.

Teraz jak tak sobie pomyśle, trzymając się wyznaczonych przeze mnie kryterii, każdy wymieniony PAM (510, 560, 590, 795) będzie tak samo doby/zły. W zasadzie są to te same zegarki z drobnymi wizualnymi zmianami, a to już kwestia gustu.

Ostatnia sprawa... o jakich rozbieżnościach czasu mówimy w P.5000? Takie 10s/24h czy większe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku mojego byłego 510 to były znacznie większe odchyłki na dobę w ciągu 1-3 dni po pełnym nakręceniu, rzędu nawet kilkadziesiąt sekund/dobę. Być może jest tak jak pisze Kolega @MacGege, tzn. wada dotyczyła tylko pierwszych serii, albo trafił mu się wyjątkowo udany egzemplarz. Wpisz w google "Panerai P5000 issue", mnie się wydaje, że jest dużo narzekania na ten mechanizm, ale może nie jestem na bieżąco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku mojego byłego 510 to były znacznie większe odchyłki na dobę w ciągu 1-3 dni po pełnym nakręceniu, rzędu nawet kilkadziesiąt sekund/dobę. Być może jest tak jak pisze Kolega @MacGege, tzn. wada dotyczyła tylko pierwszych serii, albo trafił mu się wyjątkowo udany egzemplarz. Wpisz w google "Panerai P5000 issue", mnie się wydaje, że jest dużo narzekania na ten mechanizm, ale może nie jestem na bieżąco.

tak naczytałem się tego w necie ale generalnie praktycznie wszystkie posty dotyczą okresu do połowy 2017 roku i faktem jest że ludzie strasznie psioczyli na ten mechanizm . Już nie pamietam gdzie , ale znalazłem informacje z 2018 roku iż poprawili ten mechanizm, i jest ok., dlatego też postanowiłem "zaryzykować" . Jak się okazało o czym również pisałem na forum zostałem mile zaskoczony tą "poprawą" mechanizmu  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę nikomu niczego obrzydzać, ale np. tutaj jest dyskusja z 2018r. i sporo krytycznych opinii o P5000:

https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=596452

Gdyby ktoś znalazł, że Panerai rzeczywiście rozwiązał opisane problemy i co konkretnie poprawili, to poproszę o link, może to mnie skłoni żeby też zaryzykować przy zakupie kolejnego PAM-a :-)

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trynd, tylko "kasa, misiu, kasa". Unitasa serwisujesz za cenę wysyłki Paneraia do serwisu w Monachium. Nie o to im chodzi, żeby robić dobrze nam, tylko sobie :)

Z resztą, wszyscy idą tą drogą - grupa Swatch odcięła niezależnych od części. Kiedyś koło godzinowe do Seamastera GMT kosztowało 17 funtów + prosta wymiana, a teraz kosztuje 17 funtów + serwis za 2000 zł w SGP (nie ma możliwości wykonania usługi "wymiana koła godzinowego", bez pełnego serwisu).

@pepepatryk - jeśli musi być nowy, nie pozostaje Ci nic innego, jak kupić 372, zwłaszcza że (według obliczeń jednego z Paneristi), produkcja tego modelu jest coraz niższa i niebawem może być trudniej o nową sztukę (możliwe, też że powstanie jakaś nielimitowana wersja PAMa1080). 

Edytowane przez lewandek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za pomoc każda opinia była mi bardzo pomocna. Zarówno podpowiedzi na forum jak i te w PW

Jak kurier zapuka do mych drzwi, na pewno się pochwale co tam przytargał

Edytowane przez pepepatryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro chcesz powiewu świeżości, to dlaczego nie rozważysz 1312?

Edit: Już doczytałem, że to był pierwszy wybór. I bardzo dobry. Moim zdaniem skoro nie ortodoksy w stylu 127, 372 to albo jak koledzy radzą lepiej iść w klasykę 000/005/111/112 albo w coś całkiem 'nowego' skoro się podoba np. 1312.

DVl8eJQ.jpg

vJbhnBF.jpg
Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Passero wie co mówi i też pomógł mi w wyborze mojego pierwszego pama. Rozmawialiśmy i aż miło sie słuchało osoby wiedzącej o Panerai dużo i tego czego początkowy miłośnik może nie widzieć czy może nie wiedzieć. Warto posłuchać:-)

Edytowane przez maseratis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro chcesz powiewu świeżości, to dlaczego nie rozważysz 1312?

Edit: Już doczytałem, że to był pierwszy wybór. I bardzo dobry. Moim zdaniem skoro nie ortodoksy w stylu 127, 372 to albo jak koledzy radzą lepiej iść w klasykę 000/005/111/112 albo w coś całkiem 'nowego' skoro się podoba np. 1312.

popieram  :) też na pierwszego PAMa wybrałem 1312 i jest świetny, jest ładny, ma kanapkę i do tego dokładny [1-2 sekundy na dobę]

post-103888-0-43954700-1562164039_thumb.jpeg

post-103888-0-95102200-1562164056_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się do pytania, ponieważ ta dyskusja zasiała ziarno ciekawości.

Jakiego pierwszego Radiomira byście radzili w takim razie? Poszukiwania zdecydowanie wśród nieprodukowanych już modeli. Takiego, który będzie miał te „druciane” uszy, kanapkę i przeszklony dekiel. Jak najprostszy, idealnie gdyby był to dwuwskazówkowiec. A gdyby luma była kawowa, a nie zielona, to już w ogóle idealnie. Co byście zasugerowali?

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi