Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Abstrahując, że tak nie powinno się robić, szczególnie w zakresie kompikacji mechanizmu, ale mnie to piaskowe wykończenie bardziej się podoba niż wcześniejsze satynowe. Może to kwestia zdjęcia, ale oba wykończenia są oszczędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, beniowski napisał(-a):

Smutno się czyta takie teksty o Panerai. Niemniej, trochę mnie zdziwił tekst z Perezcope, gdzie facet analizuje niezwykle szczegółowo wszystko odnośnie Panerai, a twierdzi że czekał rok aby zobaczyć mechanizm do analizy. Ja rozumiem, że ci testujący dostający zegarki nie mogą ich otwierać, ale, przy takim hałasie i narzekaniach, w dobie internetu tak długo czekać na zdjęcie mechanizmu, to trochę dziwne. No a kiedy się czyta porównanie do mechanizmów Rolexa, które np. tu na forum uznawane są za woły robocze niekoniecznie grzeszące urodą i ktoś zachwyca się ich wyglądem, to juz chyba Pamy sięgają nizin.

Waldek, on nie nic nie pisał że czekał rok na mechanizm do analizy, nie jest żadnym testującym zegarki. 

Po prostu dopiero po roku jakiś użytkownik (czy może jakiś zegarmistrz) zamieścił gdzieś w necie zdjęcie mechanizmu (zegarka który jest na gwarancji więc dlatego nikt postronny w tym użytkownicy poza tym śmiałkiem go nie otwierali). 

@saniktak jak zwrócił uwagę Perez piaskowanie to nie jest typ zegarmistrzowskiego wykończenia w przeciwieństwie do szlifów. 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Co najwyżej muszę przyznać, że w tytanowych kopertach jak siedzi np. ETA w wersji  standard to wtedy przy przeszklonym deklu to nawet pasuje wizualnie do szarości koperty.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tu są specjaliści z prawa ale tak się zastanawiam. Czy takie odkrycie może być podstawą do reklamowania zegarka?

Rozumiem kosmetyczne zmiany na plus (tak jak nie informuje o nich Rolex) ale zmiany w drugą stronę to chyba nie bardzo...

Przydałaby się zmasowana akcja na Panerai bo tak to mają w poważaniu konsumenta,

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba musieliby ci napisać w specyfikacji mechanzmu że ma stopsekundę, gdy tak naprawdę jej nie ma - to chyba nie ta sytuacja. Panerai po prostu wykastrowywuje swoje mechanizmy, ot co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Estetyka mechanizmu w przypadku toolwatcha z pełnym deklem to dla mnie sprawa drugorzędna ( dla Rolexa też)  ale redukcja funkcjonalności to już inna kwestia. Poza tym obrabiane powierzchnie pełnią także rolę ochronną , zatrzymując kurz z dala od bardziej delikatnych części mechanizmu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ale to chyba musieliby ci napisać w specyfikacji mechanzmu że ma stopsekundę, gdy tak naprawdę jej nie ma - to chyba nie ta sytuacja. Panerai po prostu wykastrowywuje swoje mechanizmy, ot co.

Dziwna akcja bo sam mam zegarek na tym werku i jest stop sekunda. Czyli musieli zrobić kastrację w trakcie trwania danego modelu a nie tylko w nowych wypustach. 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, wyglad mechanizmu w toolwatchu z zamknietym deklu nie ma praktycznego znaczenia. Nadal to troche zenada w takiej polce cenowej, ale do przezycia. Natomiast kastracja mechanizmu z jednej z podstawowych funkcji jest niedopuszczalna. Nawet Seiko w najtanszych zegarkach oferuje stop sekunde. 

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś wkładali sprawdzony Unitas to zostawało im na wykończenie. Teraz jest "lepszy" pseudo in-hałs i brakuje, żenada, cieszą się tylko właściciele starych klasyków.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unitas był właśnie ładnie wykończonym wołem roboczym, który pasował do zegarka. Tutaj to ten mechanizm przed downgradem kiepsko wyglądał. No ale jak koleś napisał w tym tekście, cały koszt produkcji tego zegarka to gdzieś 350$, nie można tutaj mówić że innowacje kosztują bo ich nie ma. ;)

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Unitasy są bardzo ładnie wykończone.

Widocznie dobre już było.  

Panerai kolejny raz strzelił sobie w kolano. 

19 godzin temu, bulczenzo napisał(-a):

Tu się jeszcze nie witałem :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gratuluję! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, tbn napisał(-a):

Unitas był właśnie ładnie wykończonym wołem roboczym, który pasował do zegarka. Tutaj to ten mechanizm przed downgradem kiepsko wyglądał. No ale jak koleś napisał w tym tekście, cały koszt produkcji tego zegarka to gdzieś 350$, nie można tutaj mówić że innowacje kosztują bo ich nie ma. ;)

A tam nie kosztują. Kupowali Unitasa i to było na tyle. A przecież spore środki musieli wydać na R&D nowego mechanizmu. Co z tego że gorszego od Unitasa, jak ktoś go musiał opracować😆. Nawet ktoś pewnie wziął premię za wykastrowanie stopsekundy - to też jest koszt, taka premia🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda nowy mechanizm ma gorsze parametry, ale za to jest gorzej wykończony 😆.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, beniowski napisał(-a):

A tam nie kosztują. Kupowali Unitasa i to było na tyle. A przecież spore środki musieli wydać na R&D nowego mechanizmu. Co z tego że gorszego od Unitasa, jak ktoś go musiał opracować😆. Nawet ktoś pewnie wziął premię za wykastrowanie stopsekundy - to też jest koszt, taka premia🤣

Innowacje jak ciąć koszty i gorsze zegarki sprzedawać drożej to w sumie też innowacje. 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, pisar napisał(-a):

Pewnie tu są specjaliści z prawa ale tak się zastanawiam. Czy takie odkrycie może być podstawą do reklamowania zegarka?

Rozumiem kosmetyczne zmiany na plus (tak jak nie informuje o nich Rolex) ale zmiany w drugą stronę to chyba nie bardzo...

Przydałaby się zmasowana akcja na Panerai bo tak to mają w poważaniu konsumenta,

Zależy czy stop sekunda znajduje się w specyfikacji mechanizmu. Wtedy to podstawy są.

Ponadto skoro mechanizm ma takie samo oznaczenie wersji, a z informacj firmy wynikało wcześniej, że ma on stop sekundę, to jest szansa na powoływanie się na wprowadzenie w błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zaskoczył mnie ten tekst, ponieważ mam mechanizm 9010 w wersji z pełnym deklem, kupiony w styczniu tego roku i z całą pewnością mam w nim stop sekundę. Może po prosu jemu trafił się jakiś wykastrowany egzemplarz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak bylo wczesniej ale teraz nie pisza nic o stop sekundzie:

image.thumb.png.f5782d72bb17848b94c6e176ec8b67b5.png

Natomiast nie pisza tez, ze to jest P.9010 evolution a nie P.9010...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Nie wiem jak bylo wczesniej ale teraz nie pisza nic o stop sekundzie:

image.thumb.png.f5782d72bb17848b94c6e176ec8b67b5.png

Natomiast nie pisza tez, ze to jest P.9010 evolution a nie P.9010...

W instrukcji na stronie też nic o stopsekundzie nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może te egzemplarze ze stop sekundą są evolution 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal wygląda to lepiej niż cudo które wstawili w 2011 do PAM318.

318n.jpg iks de

318o.jpg

318b.jpg

Chociaż wtedy proponowali wymianę mechanizmu, teraz to już ficzer nie bug.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na fakture powierzchni to zabrudzenia na bank w niej zostawaly :D

Zdjecie na stronie jak poszukac opisu P.9010 nadal ze zdobieniem:

image.png.49763cac4fd601aab29348db3d003e8b.png

Dla mnie jest to ten poziom korporacyjnej chciwosci, ktory ociera sie o glupote, choc nie wiem - moze WIS przestana kupowac ale pelikany nadal beda lykac.

PS. https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=785078

02cdab5dc942825a604f1669bd48c07d.jpg

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Patrzac na fakture powierzchni to zabrudzenia na bank w niej zostawaly :D

Raczej się od niej odrywały 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Zdjecie na stronie jak poszukac opisu P.9010 nadal ze zdobieniem:

Tym bym się nie sugerował, że jest opis na stronie. Oni są kompletnie zamotani w swoich własnych specyfikacjach.

Jak chciałem kupić 683 to było info o nieinhałsowym werku i nagle któregoś dnia w magiczny sposób ten sam werk stał się już kalibrem "P" od Panerai.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie miałem na myśli. Opis od nowego P.9010 evolution, zdjęcia od starego P.9010. Jak przejrzysz wątek z rolexforums to jeszcze w styczniu opis mechanizmu wymieniał stop sekundę - więc chyba po narzekaniach ludzi usunęli. Jak oglądasz filmik z P.9010 na stronie Paneraia to pokazują mechanizm ze stop sekundą (okolice 46s bodajże). Bajzel straszny a najbardziej irytująca jest cisza informacyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi