Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za pomoc! Powiększy moją kolekcję i mogę być spokojny o jej oryginalność.

Z jakich lat może ona pochodzić?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc: Cofer i Paweł Bury.

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystkie "te" mołnie miały zagłębiony sekundnik??

Wydaje mi sie że tarcze z późnego CCCP i noworusy nie miały. A czy jest tam na tarczy "sdielano w CCCP"?

I mam pytanko czy ta tarcza w rodinie to oryginał?

post-27093-0-01183600-1419021156_thumb.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta typografia jest urzekająca. Zazwyczaj to jest tak, że jak się kreśli w ten sposób "6" i "9", to również i np "2" i "3". A tu są jakby dwa kroje pisma. Estetycznie czuję się z tym nieswojo, ale jest to bardzo urokliwe i per saldo tarcza bardzo mi się podoba. Może ten mankament z zakresu liternictwa był przyczyną dla której ta tarcza jest tak mało popularna? Szkoda, bo to bardzo ładny model. 

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko mam - 2 takie same zegarki Łucz z mechanizmem na 23 kamieniach 2209, a mają inaczej wybity opis: na jednym jest po rosyjsku 23 kam i SU, a na drugim po angielsku, oba są oryginalne, czy może ten jeden był z przeznaczeniem na export?

post-33253-0-68461100-1419180235.jpg

post-33253-0-62206100-1419180241.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro na eksport to powinien mieć na tarczy napis Luch i made in USSR.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro na eksport to powinien mieć na tarczy napis Luch i made in USSR.

No nie, tarcze są identyczne, więc musi być powód innego oznakowania, ewentualnie któryś jest "dłubany"?

To tarcza tego z oznaczeniem 23 twenty three jewels

post-33253-0-08095600-1419182622.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W fabryce mogli wkładać różne mechanizmy. Z ciekawości sprawdziłem u siebie. Jeden z 5 które mam opisane na tarczy w cyrylicy ma też mechanizm opisany po angielsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W fabryce mogli wkładać różne mechanizmy. Z ciekawości sprawdziłem u siebie. Jeden z 5 które mam opisane na tarczy w cyrylicy ma też mechanizm opisany po angielsku.

Dzięki. Czyli jeden i drugi wygląda na to, że jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy ten zegarek ma wszystko oryginalne (nie biorąc pod uwagę koronki bo i tak zjechana na wiór)
Gb8bcxj.jpg

RyNDbzn.jpg

fGQQzKw.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy ten zegarek ma wszystko oryginalne (nie biorąc pod uwagę koronki bo i tak zjechana na wiór)

Tarcza raczej powinna być w innej kopercie - wystarczy spojrzeć na wolną "obwódkę" wokół indeksów :) Te tarcze występowały w kombinacji z szerszymi wskazówkami z czarnym wypełnieniem i wkładane były do kopert z zakręcanym deklem. Jak podładuję baterie w aparacie, to wrzucę foto takowej Rakiety :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

Chodzi za mną ostatnio K-43 i to bardzo.

Zastanawiam się nad:

http://www.ebay.pl/itm/Vintage-Russian-pocket-watch-1MChZ-im-Kirova1941-Soviet-USSR-/261714030598?pt=Pocket_Watches&hash=item3cef5f3006

Czy ten zegarek jest Waszym zdaniem wart uwagi, czy to oryginał w 100% ?

Zastanawia mnie czas produkcji - 4 kwartał 41 roku, a więc już po/w trakcie ewakuacji 1 moskiewskiej (państwowej) fabryki zegarków do Złatousta. Ciekawym czy w tym tak gorącym okresie i tak szybko po ewakuacji i zmontowaniu linii montażowej w nowym miejscu zdołano uruchomić produkcję w Złatouście. Tarcza jest sygnowana jako produkcja 1PFZ, a więc jeszcze moskiewska - pewnie elementy wyprodukowane w Moskwie składano w Złatouście jeszcze jakiś czas? Wiecie w ogóle od kiedy K-43 są sygnowane oznaczeniem fabryki złatoustowskiej? I czy po wojnie kontynuowano produkcję K-43 w Moskwie?

Ze świątecznym pozdrowieniem,

Zadora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gb8bcxj.jpg

Jak podładuję baterie w aparacie, to wrzucę foto takowej Rakiety :)

I obiecane zdjęcie mojej Rakiety z taką samą tarczą:

post-25327-0-37991600-1419691921.jpg

Oczywiście nie mam pewności, że mój egzemplarz jest oryginalny, niemniej jednak identyczne spotykałem m.in. na Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taką tarczę, tylko w innej fakturze w takiej kopercie. Akurat nie mam lepszej fotki.

671340f82bb5b44981426f1df9fbc7a5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten AVIATOR jest w 100 % oryginalny?

http://allegro.pl/poljot-aviator-i4918987046.html

Gdzieś ostatnio znalazłem w necie post z informacją, że Rosjanie wkładają już chińskie zamienniki mechanizmu 2614 do środka.

Czy warto się tym egzemplarzem zainteresować, czy szukać czegoś z Miyotą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

Chodzi za mną ostatnio K-43 i to bardzo.

Zastanawiam się nad:

http://www.ebay.pl/itm/Vintage-Russian-pocket-watch-1MChZ-im-Kirova1941-Soviet-USSR-/261714030598?pt=Pocket_Watches&hash=item3cef5f3006

Czy ten zegarek jest Waszym zdaniem wart uwagi, czy to oryginał w 100% ?

Zastanawia mnie czas produkcji - 4 kwartał 41 roku, a więc już po/w trakcie ewakuacji 1 moskiewskiej (państwowej) fabryki zegarków do Złatousta. Ciekawym czy w tym tak gorącym okresie i tak szybko po ewakuacji i zmontowaniu linii montażowej w nowym miejscu zdołano uruchomić produkcję w Złatouście. Tarcza jest sygnowana jako produkcja 1PFZ, a więc jeszcze moskiewska - pewnie elementy wyprodukowane w Moskwie składano w Złatouście jeszcze jakiś czas? Wiecie w ogóle od kiedy K-43 są sygnowane oznaczeniem fabryki złatoustowskiej? I czy po wojnie kontynuowano produkcję K-43 w Moskwie?

Ze świątecznym pozdrowieniem,

Zadora

Wygląda to na składaka niestety. Obie moskiewskie fabryki przeniesiono w 1941 do Złotustu i Czystopola.

Ten ma mechanizm bez sygnatury fabryki jednak w mechanizmach z 1GCzZ kamień nakrywkowy balansu był przykręcony śrubkami. Dlatego zakładam że mechnizm to już produkcja ZCzZ natomiast tarcza jak widać 1GCzZ.

Tyle że w tamtym okresie mogło się dziać sporo dziwnych rzeczy więc na 100% nie można wykluczyć oryginalności zegarka. A cena jest na ta chwilę fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo spójrz na śrubki mechanizmu, świeżo zryte tępym narzędziem. Całość rozbierana na czynniki pierwsze, duża szansa że naprawiana i poskładana z tego co było pod ręką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto, ale pod warunkiem, że mechanizm oryginalny i nie za tę cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Może ktoś z Was orientuje się, czy poniższe zegarki w originale posiadały bransolety czy też nie. Jestem w posiadaniu dwóch, jak widać na załączonym obrazku jeden jest z bransoletą i wygląda dość spójnie. Jeśli ktoś posiada wiedzę w tym zakresie to proszę o odpowiedź ;-)

Pozdrawiam i dziękuję.

PP

post-75813-0-22365000-1419759295_thumb.jpg

post-75813-0-24632100-1419759320_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzieckie zegarki w oryginale, poza nielicznymi przypadkami (np. niektóre Polioty czy kwarcowe Slawy) nie były sprzedawane z bransoletami. Te pokazane na zdjęciach prawdopodobnie w stanie sklepowym nie posiadały takowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki rk7000 i sowa2.

Wasze komentarze otworzyły mi oczy i zobaczyłem jeszcze, że:

- ślady po frezowaniu na każdym z mostków są inne, na półmostku balansu jakby wręcz zdobnicze, na półmostkach kół wychwytowego i pośredniego jest to surowe wykończenie, nie gra to z sobą

- takie duże koło naciągowe po przejrzeniu mechanizmów z obu fabryk widziałem w mechanizmach złatoustowskich

Odpuszczam go i szukam dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Może ktoś z Was orientuje się, czy poniższe zegarki w originale posiadały bransolety czy też nie. Jestem w posiadaniu dwóch, jak widać na załączonym obrazku jeden jest z bransoletą i wygląda dość spójnie. Jeśli ktoś posiada wiedzę w tym zakresie to proszę o odpowiedź ;-)

Pozdrawiam i dziękuję.

PP

Branzoleta w tej Rakiecie nie jest czasem złota? zdjęcia troszkę słabe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam wrażenie, że bransoleta jest wyrobem jubilerskim...

Fotki faktycznie słabe, bo raketa to wiadomo - 22g Au583, ale przy łuczu trudno mi ocenić czy także złoty?

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.