Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, że nie w Polsce. Już widzę co by się działo...

Z drugiej strony broń z Czech może zasilać sąsiednie Państwa.

No chyba że siły inwazyjne umocnią przyczółki w Europie i za jakiś czas powstanie Kalifat Francuzki (w sumie tam to kwestia jednego pokolenia) czy Niemiecki, Belgistan.itd.

Wtedy można się bać.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że nie w Polsce. Już widzę co by się działo...

.

Co by sie działo ? Nie przesadzaj.

Normalni niekarani przebadani i zweryfikowani ludzie powinni miec prawo do posiadania broni.

Broń czarnoprochową możesz kupić bez zezwolenia ,i widzisz zeby wszystkie czubki strzelały do siebie?

Edytowane przez hezio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by sie działo ? Nie przesadzaj.

Normalni niekarani przebadani i zweryfikowani ludzie powinni miec prawo do posiadania broni.

Broń czarnoprochową możesz kupić bez zezwolenia ,i widzisz zeby wszystkie czubki strzelały do siebie?

Broń czarnoprochową? Tak, gotowa do użycia po wyjęciu z kieszeni/kabury...

Widzisz co dzieje się np. na polskich dyskotekach?

Daj podpitym broń.

W Niemczech, Holandii było spokojnie. Teraz w czasach inwazji to nie wiem. Siły inwazyjne chodzą z nożami.

W Anglii noszenie noży jest zabronione a pobicia to norma.

Kultura jazdy niby ok, a czasem czyta się o bójkach jak się pokłócą.

Daj takim ludziom broń palną która daje łatwość zabijania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Cyt.: "Broń czarnoprochową? Tak, gotowa do użycia po wyjęciu z kieszeni/kabury..."

A nie?

Podobnie jak każda inna. O ile została wcześniej załadowana.

I każdy pełnoletni "niezweryfikowany" przez kogokolwiek może ją kupić od ładnych paru lat bez żadnych ograniczeń, o zgrozo.

Taka" łatwość" zabijania, ale o ofiarach jakoś nie słychać, w przeciwieństwie do mniej wyrafinowanych narzędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście - przebadani ludzie ( niekarani , zdanie egzaminu etc ) powinni mieć prawo do posiadania broni.

Sam jestem posiadaczem od lat, znam bardzo wielu ludzi mających broń na codzień i NIGDY nie słyszałem o przypadku nie tylko użycia ale nawet straszenia bronią przez legalnego posiadacza ( podane przykłady sytuacji na drodze czy w dyskotece)

poza tym nikt nie nosi broni i nie pije bo akurat w przypadku broni obowiazuje limit 0,00 promila 

więc nie demonizujmy ,że zaraz będziemy się strzelać na ulicach

pamiętam jak w 1987 widziałem w Szwajcarii bankomat i sądziłem ,że to sie u nas w Polsce nie przyjmie , bo lokalne cwaniaczki będą je grabić, wyrywać ze ściany etc

jak pokazuje życie nie ma u nas więcej ani mniej okradania bankomatów niż np w Niemczech..a nawet teraz w Niemczech oszustw jest więcej bo i rodowitych Niemców na ulicach jakby mniej ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj opowieści o ewentualnych negatywnych skutkach powszechniejszego dostępu do broni rozpowszechniają ludzie, który o środowisku ludzi ją posiadających jak i samej broni, nie mają zielonego pojęcia. 

I jak pisze Darek - ludzie, którzy wydawali mi się na codzień średnio odpowiedzialni - po uzyskaniu dostępu do broni stawali się w tej kwestii wzorem cnót obywatelskich i poszanowania prawa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Broń dla wszystkich nawet po badaniach i przeszkoleniu? Nie. 

Skrajnym przykładem jest USA.

Jak ktoś mi powie, że może tak w Polsce nie będzie, to proszę niech eksperymentuje gdzie indziej.

Grożenie bronią przez legalnych posiadaczy. Było kilka takich przypadków. Ostatnio nawet piosenkarz Ryszard Rynkowski.

Tak jak jest teraz? Broń dla realnie zagrożonych? Jak najbardziej.

Lista ludzi jest dość długa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto abyś zagłębił się w tematykę broni w USA 

Według statystyk Departamentu Sprawiedliwości i Biura ds. Alkoholu, Tytoniu i Broni Palnej (ATF) całe 90% przestępstw dokonywanych przez posługujących się przemocą przestępców dokonuje się bez użycia pistoletów, a 93% z pistoletów posiadanych przez takich przestępców nie została nabyta w drodze legalnego zakupu, czy transakcji sprzedaży objętych większością praw regulujących dostęp do broni. Co więcej, ilość przestępców jest znikoma w porównaniu z ilością broni w Ameryce – ocenianej przez ATF na 200 milionów, z czego jedna trzecia to pistolety. 

Przyczyny zgonów w USA to przede wszystkim 

post-70149-0-63858500-1482263550_thumb.jpg

Kolega z zaprzyjaźnionego forum napisał 

Uwaga - poniższe wyliczenia są zrobione na kolanie i nie starają się być dokłądne statystycznie ( zaokrąglenia, etc. ), sugeruję więc zweryfikować je samemu.
Wszystkie dane są z 2014 roku. Populacja USA: ok 318,860,000 - przyjąłem 319 milionów. Populacja Polski - przyjąłem 38,5 miliona osób.
W statystykach CDC z 2014 ilość śmerci spowodowanej zranieniem bronią jest jedynie nieznacznie większa ( 33599 vs 33018 ) niż ilość osób które zginęły na wypadek upadków, a w statystykach śmierci od broni ujęte są np. samobójstwo ( 63.5% ), zabójstwo ( 32.6% ). Przypadkowych zranień bronią których efektem była śmeirć jest 586 czyli 1.7% przypadków zranienia bronią i 0.3% całości zranień (zakończonych śmiercią).
Oczywiście to tylko wycinek rzeczywistości, bo statystyki dotyczące śmiertelności, a nie całości wypadków, ale myślę, że to też coś pokazuje.
Zakładając ( całkowicie z kapelusza ), że śmiertelność przy wypadkach z bronią jest 1/10 ( czyli poniżej ogólnej śmeirtelności przy postrzałach - ~1/7 ), to daje to ok 6000 wypadków rocznie na prawie 319 milionów ludzi, czyli jakieś 0,002%.

W Polsce ( prawie 39 milionów ludności ) w 2014 roku w wypadkach samochodowych ( zgłoszonych wypadków: 34970 ) rannych zostało 42545 osób, 3202 poniosło śmierć. Czyli 0.008% populacji ginie rocznie w wypadkach samochodowych - 4x więcej niż w wypadkach z bronią w USA. Wszystkie osoby ranne w wypadkach samochodowych w Polsce, to 0,09% mieszkańców. Ponad 40x większy wskaźnik niż wyszacowana przezemnie ilość wypadków z bronią w USA.
W stanach w wypadkach samochodowych zginęło w 2014r 32675 osób czyli 0.01% populacji.

Źródła: (dostęp 11.11.2016)
http://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading ... -death.htm
http://statystyka.policja.pl/st/ruch-dr ... oczne.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siekiery  nie są zabronione, a w życiu tylko raz biegłem za poje..em z tasakiem w gałęziach. Było to 11 lat temu. Jedyne co uszkodził to ławkę w parku. A przepraszam, jakiś rok temu jednemu romantykowi wpadło się z siekierą do Dino po kwiatki dla lubej, ale pał na d..pę dostał  :D

Edytowane przez albiNOS 01

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Statystycznie można wiele rzeczy udowodnić.Na przykład jak ja jem mięso ,a mój sąsiad kapustę to statystycznie obydwaj jemy gołąbki,,Kolega nie wziął pod uwagę,że tylko część populacji USA ma prawo do posiadania broni jeszcze mniejsza frakcja ma prawo do noszenia broni.,Nie jest prawdą obiegowa opinia ,że w "Stanach każdy ma guna".,W wielu Stanach jest dużo trudniej uzyskać pozwolenie na broń niż w Polsce.,Prawo różni się nawet na terenie jednego Stanu np. pozwolenie na broń wydanie w Stanie NY nie obowiązuje na terenie miasta NYC,Nawet za legalną broń należy się w NYC co najmniej trzy i pół roku więzienia mandatory minimum sentence,.

No właśnie, a ile razy musiałeś interweniować w sprawie legalnego posiadacza broni ? pewnie nigdy

a legani pomagają Policji jakby co :)

Legalni nawet nie próbują pomagać Policji,Jeżeli jest jakieś zdarzenie z udziałem Policji to nikt normalny nie sięgnie po broń,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łączna liczba czy statystyka nie odzwierciedla tysiecy dramatów,Wczoraj w Arkansas zginął trzyletni dzieciak niecały miesiąc wcześniej niemal w tej samej okolicy dwulatek,Obydwa zdarzenia w podobnej sytuacji strzelanina podczas kłótni w ruchu drogowym.,Policja szuka sprawcy Pastor w telewizji próbuje przemówić mu do sumienia i prosi żeby zgłosił się na Policje,a za chwile odtworzony jest telefon babci umierającego dzieciaka  na 911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam kogokolwiek z pozwoleniem na broń, kogo należałoby jakkolwiek się bać. A rocznie wywiadów na posiadaczy broni mam kilkadziesiąt (może trochę mniej). Jeden pijus się raz trafił, ale i tak nie był kimś niebezpiecznym, ot taka choroba więc i pozwolenie stracił.

Chyba jestem jedynym z firmy, który jest za powszechnym dostępem do broni. Wiem, że w przypadku prawdziwego i nagłego zagrożenia, policja często niema szans na realną i szybką pomoc. Jeden patrol mieszany ze strażnikiem miejskim na cały powiat, w środku nocy, to trochę za mało czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że w przypadku prawdziwego i nagłego zagrożenia, policja często niema szans na realną i szybką pomoc.

Dokładnie, podsumowanie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Albinos, aczkolwiek nie Ty jeden z fabryki masz takie zdanie ( na szczęście ) :) 

Mayor- nie mozna DWOMA jednostkowymi przykładami budować teorii, bo poczytaj ile dzieci w Polsce jest okaleczonych/ginie w gospodarstwach rolnych ( niedbalstwo i brak opieki nad dziecmi - używanie maszyn rolniczych) Dramaty ludzkie nie do opisania.

Czy wniosek z tego jest taki ,że powinniśmy wydawać zgody na używanie rozdrabniacza do gałęzi?

W całych stanach za pół roku na 300 000 000 sztuk broni - 5276 ...

a ponad 140 000 z powodu otyłości - prędzej zakazałbym fast food niż broni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam kogokolwiek z pozwoleniem na broń, kogo należałoby jakkolwiek się bać. A rocznie wywiadów na posiadaczy broni mam kilkadziesiąt (może trochę mniej). Jeden pijus się raz trafił, ale i tak nie był kimś niebezpiecznym, ot taka choroba więc i pozwolenie stracił.

Chyba jestem jedynym z firmy, który jest za powszechnym dostępem do broni. Wiem, że w przypadku prawdziwego i nagłego zagrożenia, policja często niema szans na realną i szybką pomoc. Jeden patrol mieszany ze strażnikiem miejskim na cały powiat, w środku nocy, to trochę za mało czasem.

Broń w tej chwili dostają zapewne osoby które są w stanie wykazać że jej realnie potrzebują.

Jak coś osiągnęli to mają wiele do stracenia.

Znam przykład jednego biznesmena, który poszedł do jakiegoś biura, zostawił w korytarzu kurtkę.

Jak wrócił przypomniał sobie, że w tej kurtce miał pistolet, a pistoletu nie było...

I właśnie w taki sposób broń może wpaść w niepowołane ręce i posłużyć do różnych celów.

Jak będzie powszechny dostęp to będą wyścigi kto jaki ma sprzęt.

A później tak jak pisał Mayor, strzelaniny i tragedie. W tym w szkołach

Statystyki? Zależy kto je zamawia i jakiemu celowi mają służyć.

Biorąc pod uwagę jak ogromne są pieniądze ze sprzedaży broni to odpowiednie lobby za tym stoi i pilnuje statystyk.

Pytanie ile ludzi ginie od broni w USA, gdzie oni mają dostęp od wielu lat? A ilu ginęłoby w Polsce.

Powszechnego dostępu do broni powinny obawiać się osoby zamożne.

W posiadanie broni łatwiej jest wtedy wejść, a broń dodaje odwagi i ułatwia dokonanie przestępstwa.

Weźmy teraz przykład niedawnego napadu na czeską tenisistkę, gdzie złodziej w szarpaninie pociął jej dłoń.

Przypadek 1:

Tenisistka ma broń:

a) skutecznie się broni i rani przeciwnika

B) napastnik wyrwa jej broń i strzela do niej,

Przypadek 2.

Powszechny dostęp do broni: Oboje mają dostęp. Możliwości jest więcej, ale to tenisistka traci przewagę i może łatwiej zginąć.

Dodatkowo te osoby. które mają w tej chwili zezwolenie na posiadanie broni tracą przewagę.

W tej chwili szansa że ktoś kto na nich napadnie będzie posiadał broń, nie jest duża.

W przypadku powszechnego dostępu do broni, każdy złodziejaszek będzie latał z bronią.

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem u nas tak naprawdę to nie jest zła ta ustawa w całości tylko trzeba było by zmienić dwie sprawy:

- uznaniowość powinno być tak że jak spełniam warunki to np starosta wydaje pozwolenie bo ma taki obowiązek

- skończyć z podczepianiem sie pod kluby (sportowe, historyczne itd) bo to farsa ludzie zapisują się tylko po to do klubów żeby starać się o pozwolenie

No i może ale to dla mnie marzy mi sie większa tolerancja dla noszących okulary w obecnej chwili dopuszczalna jest max koretka + - 4 dioptrie :(

Cała reszta to jest przechowywanie/przenoszenie/miesce strzelań jest jak najbardziej OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mayor- nie mozna DWOMA jednostkowymi przykładami budować teorii, bo poczytaj ile dzieci w Polsce jest okaleczonych/ginie w gospodarstwach rolnych ( niedbalstwo i brak opieki nad dziecmi - używanie maszyn rolniczych) Dramaty ludzkie nie do opisania.

Czy wniosek z tego jest taki ,że powinniśmy wydawać zgody na używanie rozdrabniacza do gałęzi?

W całych stanach za pół roku na 300 000 000 sztuk broni - 5276 ...

a ponad 140 000 z powodu otyłości - prędzej zakazałbym fast food niż broni

Nie są to jednostkowe przykłady tylko przykład z wczoraj.,Takich zdarzeń jest w USA bardzo dużo,tylko media nagłaśniają nieliczne przypadki,a media w Polsce pewnie odnotowują tylko tragedie o większym rozmiarze jak masakra w Newtown kiedy(z legalnej broni) ginie 28 osób w tym dwadzieścioro dzieci,,W ciągu roku w USA zostaje postrzelonych 17 360 dzieci,2 624 dzieci umiera od ran postrzałowych,14 736 udaje się przeżyć, Każdego dnia w Ameryce od broni palnej ginie 7 dzieci,a 40 jest rannych ,Najwięcej ginie dzieci w wieku od 3 do 5 lat oraz nastolatków w wieku od 15 do 19 lat,.Broń palna jest tylko w co trzecim amerykańskim gospodarstwie domowym ,dlatego statystyki te dotyczą jedynie jednej trzeciej populacji USA,Na szczęście dwie trzecie czyli ponad 200 mln Amerykanów nie ma tego problemu,. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

No wlasnie, choruje na guna ale tylko dlatego ze mialem troche spotkan z misiem, bron Boze zebym zabil misie, nie jestem mysliwym tylko fotografem ale wiadomo na kogo popadniesz w buszu, tak myslalem ze z takim coltem czul bym sie lepiej ale nawet nie zaczynam bo w Canadzie prawo troche inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyną pożarów nie są zapałki czy zapalniczki będące w posiadaniu większości ludzi, tylko ludzie którzy ten pożar wzniecili, również przyczyną zgonów z powodu użycia broni palnej nie jest broń palna bynajmniej. A ludzie są tacy jacy są, gdy maja ochotę zabić to żadne zakazy ich nie powstrzymają, brak broni ogólnodostępnej zmniejszy jedynie ilość nieszczęśliwych wypadków w jakimś tam znaczącym stopniu, a zakazy są barierą jedynie dla ludzi uczciwych, przestępcy maja je gdzieś...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

Swiete slowa, dodam jeszcze ze bron i alkohol to jest duzy duzy danger.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo w Canadzie prawo troche inne.

Wielu rzeczy Amerykanie zazdroszczą Kanadyjczykom,Od niedawna najbardziej Premiera,

Przyczyną pożarów nie są zapałki czy zapalniczki będące w posiadaniu większości ludzi, tylko ludzie którzy ten pożar wzniecili, również przyczyną zgonów z powodu użycia broni palnej nie jest broń palna bynajmniej.

Oczywiście broń palna nie jest przyczyną zgonów z powodu użycia broni palnej .Przyczyną zgonów są dziury w narządach wewnętrznych człowieka,..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwie sie, ze w dzisiejszych czasach, przy całym tym zagrożeniu terrorystycznym, nie myśli sie na przyklad nad programami, polegającymi na poszukiwaniu i selekcji odpowiedzialnych ludzi, gotowych poddać sie szkoleniu, choćby mieli za nie zapłacić, by w zamian mieć pozwolenie na dowolna bron, by w razie czego mogli odstrzelić poj...ba w tirze na tłum jadącego, czy obwieszonego trotylem z obłędem w oczach. I nie mowie tu o obronie terytorialnej.

Narodowy Program Antyterrorystyczny to naprawdę za mało. Wiecie, w praktyce ogranicza sie do zapisku kilku zdan w notatniku policjanta oraz w wątpliwym jakościowo szkoleniu dzieci i młodzieży przez dzielnicowego, którego wiedza o terroryzmie jest taka, jaka ma z Internetu.

Osobiście czół bym sie bezpiecznie wiedząc, ze pan Antoni od trawnikow w przedszkolu mojego syna jest po takim szkoleniu i ma przy sobie glocka 19, A gość który siedzi obok mnie teraz w poczekalni do rtg ma przy sobie Glauberyta by w razie czego odpalić drącego ryja o jakimś hallahu czy innym akbaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi