Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra,

poszedłem na zawody pistolet bojowy 1 minuta. Czyli 10 strzałów, zrzut magazynka, załodowanie kolejnego z 10 nabojami i strzelanie w czasie 60 sekund wszystko.

Obok mnie na torze jakaś ładna dziewczyna, więc się tak rozkojarzyłem że strzelanie nie poszło mi nic a nic. 

Jak zobaczyłem tarczę to się złapałem za głowę "kurna ja tak tragicznie przecież nie strzelam!".

Ze wstydem spakowałem się obrót na pięcie i marsz do domu nawet nie patrząc na wyniki.

Kilka dni później patrzę na wyniki a tu

IMG_20241015_172231192_HDR.jpg

To ja się pytam, jak te 30 osób strzela?! I w co strzela? Bo chyba nie do tarczy.

Kolega wotowiec, pasjonat strzelania to samo. Poszedl na zawody. Też pistolet bojowy 1 minuta 20 strzałów, 10 do tarczy górnej, zmiana magazynka, 10 do tarczy dolnej.

Popieprzyło mu się i oddał 20 strzałów do tarczy górnej. Zgodnie z regulaminem, policzyli mu 10 strzałów NAJGORSZYCH z tarczy górnej, z dolnej zero punktów.

Wraca do domu zniesmaczony. Kilka dni później dowiaduje się że na 40 osób blisko było - zajął 4 miejsce.

Jak, pytam się jak ci ludzie strzelają?

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to Wy fachury jesteście .. ;)

Patrzeć nie musisz a trafiać potrafisz. Tak powinno to wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, jakubos napisał(-a):

Dobra,

poszedłem na zawody pistolet bojowy 1 minuta. Czyli 10 strzałów, zrzut magazynka, załodowanie kolejnego z 10 nabojami i strzelanie w czasie 60 sekund wszystko.

Obok mnie na torze jakaś ładna dziewczyna, więc się tak rozkojarzyłem że strzelanie nie poszło mi nic a nic. 

Jak zobaczyłem tarczę to się złapałem za głowę "kurna ja tak tragicznie przecież nie strzelam!".

Ze wstydem spakowałem się obrót na pięcie i marsz do domu nawet nie patrząc na wyniki.

Kilka dni później patrzę na wyniki a tu

IMG_20241015_172231192_HDR.jpg

To ja się pytam, jak te 30 osób strzela?! I w co strzela? Bo chyba nie do tarczy.

Kolega wotowiec, pasjonat strzelania to samo. Poszedl na zawody. Też pistolet bojowy 1 minuta 20 strzałów, 10 do tarczy górnej, zmiana magazynka, 10 do tarczy dolnej.

Popieprzyło mu się i oddał 20 strzałów do tarczy górnej. Zgodnie z regulaminem, policzyli mu 10 strzałów NAJGORSZYCH z tarczy górnej, z dolnej zero punktów.

Wraca do domu zniesmaczony. Kilka dni później dowiaduje się że na 40 osób blisko było - zajął 4 miejsce.

Jak, pytam się jak ci ludzie strzelają?

Zależy jaka stawka zawodników. Ja  nie jestem za wybitnym strzelcem chociaż dynamika i bieganie to mój konik ( powiem nieskromnie, że jestem nawet niezły) i parę razy udało mi się stanąć na pudle na 100-130 zawodników . Ale generalnie na ogół w pierwszej 10-tce. Więc wszystko zależy od marki strzelców. Ale dobrze, że się ludzie garną.

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@YakuzHomar to bardzo łagodnie powiedziane. Wyczaili (SPHINX, Tanfoglio, IMI itd. ) dobry projekt nie zabezpieczony na zachodzie to rzucili się wszyscy kopiować na potęgę. Jericho przynajmniej nieco inaczej wygląda. Znam tą broń przyzwoita.

Edytowane przez Rethel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.10.2024 o 19:13, Autor1984 napisał(-a):

308, 5,56 i 9.

3x 7,62 😘

IMG_7905.jpeg

Edytowane przez michalc13
Bold

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem dzisiaj porządki po Huraganie i zabrałem się za czyszczenie mojego złomu…

IMG_4967.jpeg

IMG_2440.jpeg

IMG_2072.jpeg

IMG_2441.jpeg

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pozwolenia już są, ale się machnęli w WPA i przysłali mi trzy pozwolenia na zakup broni do celów kolekcjonerskich, a mieli przysłać dwa kolekcjonerskie i jedno do ochrony osobistej. No chyba, że to nie robi różnicy, ale nic, jutro zatarabanię i zapytam.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Dobra, pozwolenia już są, ale się machnęli w WPA i przysłali mi trzy pozwolenia na zakup broni do celów kolekcjonerskich, a mieli przysłać dwa kolekcjonerskie i jedno do ochrony osobistej. No chyba, że to nie robi różnicy, ale nic, jutro zatarabanię i zapytam.

Mi wydali 6 promes, a mam zgodę na 5. Dopatrzyli się, po dłuuuugim czasie i "wezwanko" :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, albiNOS 01 napisał(-a):

A dlaczego masz pozwolenie tylko na dwie sztuki kolekcjonerskiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to muszę się rozejrzeć za sejfem. Wpadłem nawet na pomysł, jak zrobić zasilanie oświetlenia wewnątrz, bez robienia dodatkowych otworów (dorobienie otworu ponoć powoduje, że traci się atest). Ale to pokażę, jak będę robił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz przecież w szafie otwory do kotwienia, przez które możesz przeprowadzić przewód. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W aplikacji  mobywatel można głosować nad dodaniem dokumentu legitymacji posiadacza broni w wersji cyfrowej. Póki co tylko iPhone wersja 2.0  ale w drodze jest aktualizacja na androida. Od wersji 4.45, w zakładce "więcej" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, rk7000 napisał(-a):

W aplikacji  mobywatel można głosować nad dodaniem dokumentu legitymacji posiadacza broni w wersji cyfrowej. Póki co tylko iPhone wersja 2.0  ale w drodze jest aktualizacja na androida. Od wersji 4.45, w zakładce "więcej" 

A to dlatego nie mogłem znaleźć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, mieczus napisał(-a):

Masz przecież w szafie otwory do kotwienia, przez które możesz przeprowadzić przewód. 

Tak, wiem, tylko Trzeba to tak zrobić by te otwory spełniały zarówno funkcję kotwienia jak i zasilania.

Chociaż nie mam racji. Z przepisu nie wynika, że sejf trzeba przytwierdzić, ale wiecie, jaki bezsens nie przytwierdzać.

W dniu 5.11.2024 o 17:38, loco50 napisał(-a):

A dlaczego masz pozwolenie tylko na dwie sztuki kolekcjonerskiej?

Pomyłka, zamówiłem trzy promesy i tyle dostałem, a coś mi się w głowie uwaliło, że tylko dwie zamawiałem. A promesę do ochrony osobistej dopiero dostanę na dniach. Oczywiście mogę wnioskować o kolejne 7 promes kolekcjonerskiej, ale to narazie nie jest mi potrzebne. Jak wiemy teraz kolekcjonerska można mieć o ile pamiętam na 10 jednostek. Też głupota, co to za kolekcja z 10 sztuk się składająca. To g..no nie kolekcja. No pomyślnie, że możecie zbierać zegarki, ale tylko do 10 sztuk.

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tak.  Wszystko zależy od WPA. 

Ja składałem za pierwszym razem wniosek  na 10 sztuk do celów sportowych i 30 na kolekcjonerkę i takie pozwolenia dostałam.  Wydawało mi się to wtedy kosmosem ale dostałem info że o tyle u nas można się ubiegać a promes zamawiam ile chcę.

Kolega który ze mną robił pozwolenie wystąpił o 5 i 10 - takie dostał i już dawno występował o rozszerzenie - też dostał. 

Ale wiem, że każde WPA inaczej do tego podchodzi. 

Edycja. 

Nie dokończyłem myśli 🙂

Jak już będziesz miał te 10 na kolekcji to wystąpisz o rozszerzenie i zapewne dostaniesz kolejne pozwolenie. Granicą jest chyba 45 albo 50 sztuk - później już szafy s1 nie wystarczą tylko trzeba posiadać magazyn uzbrojenia czy jak to się tam nazywa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Bstoku było kiedyś chyba 6 sport i 14 kolekcji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, albiNOS 01 napisał(-a):

. A promesę do ochrony osobistej dopiero dostanę na dniach. 

A powiesz po co ta ochrona osobista? Broń taka sama, a obowiązek badań co 5 lat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam badania co 2 lata, i tak muszę je przejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.11.2024 o 11:24, rk7000 napisał(-a):

Sorki, że cytuję sam siebie ale już jest dostępne głosowanie dla android :) 

Głosujcie i namawiajcie znajomych zwłaszcza, że jest tam jeszcze kilka ciekawych opcji do zagłosowania. Można  by było odchudzić portfel o kilka dokumentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.11.2024 o 06:53, albiNOS 01 napisał(-a):

Ja mam badania co 2 lata, i tak muszę je przejść.

Nie będziesz ....... wiecznie. Ale to Twój wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w moim przypadku to w zasadzie kilka kwitów więcej, zdjęcie, plus te o ile pamiętam 300 zł. Przyda się czy nie. Oby nie.

Ale inny numer jest taki, że nie mogę uzyskać w firmie sensownych informacji w jednej kwestii, mam wrażenie, że nawet pani w WPA sama do końca nie wie, bo jak się ją człowiek pyta, to rzuca się prawie do bicia (jest chyba lekko niezrównoważona ) Chodzi o kwestię noszenia (nie przenoszenie) broni. Wiadomo, że kolekcjonerskiej nie wolno nosić, chyba, że za zgodą komendanta wojewódzkiego. No i u mnie i moich kolegów, w KSIP (system policyjny, gdzie sprawdza się osoby) jest zapisane przy pozwoleniu kolekcjonerskim, i przy innych: Prawo noszenia - TAK.

Ale każdy, łącznie z instruktorem strzelania mówi na ten temat coś zupełnie innego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie wolno nosić kolekcjonerskiej? Można tylko nie załadowaną 

Romeo założony 

20241111_192705 (1).JPG

20241111_192712 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Akurat w moim przypadku to w zasadzie kilka kwitów więcej, zdjęcie, plus te o ile pamiętam 300 zł. Przyda się czy nie. Oby nie.

Ale inny numer jest taki, że nie mogę uzyskać w firmie sensownych informacji w jednej kwestii, mam wrażenie, że nawet pani w WPA sama do końca nie wie, bo jak się ją człowiek pyta, to rzuca się prawie do bicia (jest chyba lekko niezrównoważona ) Chodzi o kwestię noszenia (nie przenoszenie) broni. Wiadomo, że kolekcjonerskiej nie wolno nosić, chyba, że za zgodą komendanta wojewódzkiego. No i u mnie i moich kolegów, w KSIP (system policyjny, gdzie sprawdza się osoby) jest zapisane przy pozwoleniu kolekcjonerskim, i przy innych: Prawo noszenia - TAK.

Ale każdy, łącznie z instruktorem strzelania mówi na ten temat coś zupełnie innego. 

Może trzeba było robić sportowe? Broń kolekcjonerską też wolno nosić, bez amunicji w niej.

Edytowane przez goral_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi