Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Recommended Posts

Godzinę temu, Dnlaie napisał(-a):

Podobał mi się od pierwszego wejrzenia i marzyłem o nim - od samego początku (obawiałem się nieco rozmiaru, ale okazało się - że ma idealne proporcje!) 

IMG_20250115_120014.1.jpg

IMG_20250115_120134.2.jpg

I właśnie o to chodzi, żeby się zegarek podobał, żeby był uśmiech, zadowolenie jak się patrzy na tarczę. Fajny jest, mnie też się podoba, niech się dobrze nosi.

2 godziny temu, Dnlaie napisał(-a):

Podobał mi się od pierwszego wejrzenia i marzyłem o nim - od samego początku (obawiałem się nieco rozmiaru, ale okazało się - że ma idealne proporcje!) 

Gratulacje, też niedawno odkryłem black baya. Niech się nosi i daje endorfiny na codzień.

@Dnlaie świetny zakup, gratulacje! Sam byłem bardzo bliski "pociągnięcia za spust", ale ktoś mnie ubiegł w przypadku tego konkretnego egzemplarza. Również trochę obawiam się rozmiaru, ale jedno jest pewne: nosiłby się komfortowo 😉 

8 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

@Dnlaie świetny zakup, gratulacje! Sam byłem bardzo bliski "pociągnięcia za spust", ale ktoś mnie ubiegł w przypadku tego konkretnego egzemplarza. Również trochę obawiam się rozmiaru, ale jedno jest pewne: nosiłby się komfortowo 😉 

Dziękuje! Jestem nim zachwycony! (wykonanie / projekt, rozmiar, proporcje - wszystko mi w nim pasuje) 

*też masz fajny gust @wojtek91 (nawet do Twojego ogłoszenia z bateryjkowego GSa zaglądałem z zaciekawieniem ; ) 

Sam mam nadgarstek ok 17cm z jakimiś 'groszami' (raczej szeroki, lecz płaski / 'łyżeczkowaty').

Na Twoim zdjęciu (z poprzedniej strony) - BB'58 wydawał się optymalny (a jak wiemy - 54 jest mniejszy / dlatego obawy mogą być uzasadnione / chociaż oglądałem mase filmików na yt i na nieco większych nadgarstkach - ten zegarek również wyglądał spoko) .

Dla mnie osobiście (już to pisałem @AK&AK) HC'39 jest ciut za duży (względem ideału), kiedyś miałem Certine DS Action 38 i choć rozmiarowo była spoko - zastanawiałem się jakby to wyglądało, gdyby była o...1mm mniejsza, Steinhart Ocean '39 (który wiadomo do kogo nawiązuję) o dziwo optycznie wydawał się mniejszy.

Natomiast ten 37mm Tudor Black Bay'54 jest po prostu idealny!

Wiem, że tu na forum, maja go (chyba) @Jan i @dudak / przyznam, że 'podglądałem' Was chłopaki! heh Pozdro!

IMG_20250115_151753.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

13 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Dziękuje! Jestem nim zachwycony! (wykonanie / projekt, rozmiar, proporcje - wszystko mi w nim pasuje) 

*też masz fajny gust @wojtek91 (nawet do Twojego ogłoszenia z bateryjkowego GSa zaglądałem z zaciekawieniem ; ) 

Sam mam nadgarstek ok 17cm z jakimiś 'groszami' (raczej szeroki, lecz płaski / 'łyżeczkowaty').

Na Twoim zdjęciu (z poprzedniej strony) - BB'58 wydawał się optymalny (a jak wiemy - 54 jest mniejszy / dlatego obawy mogą być uzasadnione / chociaż oglądałem mase filmików na yt i na nieco większych nadgarstkach - ten zegarek również wyglądał spoko) .

Dziękuję! GS to świetny zegarek i byłem pod dużym wrażeniem jego wykonania. Udało mi się nawet dopasować bransoletę, a na nadgarstku znikał tak, że czasem łapałem się na tym, że sprawdzam czy założyłem w ogóle zegarek. Z jednej strony szkoda mi, że już go nie mam, ale z drugiej wpadło coś innego co obecnie cieszy. Swoją drogą jeszcze mniejszy niż 37mm. 58 wyglądał u mnie optymalnie, dobrze czuję się też w Seamasterze 300 Heritage, który jest sporo większy. 54 jest nieco filigranowy, ale jego proporcje bardzo mi się podobają, również na pasku NATO, gdzie chyba jeszcze bardziej widać, że przy zmniejszeniu koperty pozostawili 20mm w uszach. Mój nadgarstek to płaskie 18cm i jeśli mam być szczery, to najlepiej pasuje mi IWC Mark XVIII - tak przez wielu krytykowany za długie ucha 😃 Jestem prawie pewien, że 54 będzie na mnie za mały, ale ten zegarek ma w sobie tyle uroku, że byłbym mu to w stanie wybaczyć. Podsumowując przydługi wywód: pozytywnie zazdroszczę i cieszę się, że będzie ich więcej na forum!

39 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Wiem, że tu na forum, maja go (chyba) @Jan i @dudak / przyznam, że 'podglądałem' Was chłopaki! heh Pozdro!

Ja się nie przyznaje 😅 u mnie jest 58.

54 mierzyłem i oglądałem zaraz po premierze (poniżej). Kilka aspektów mi się spodobało ale za 58 bym nie wymienił

IMG_20230415_183107.thumb.jpg.de99d3552b0e339a9d8b75b10d18a7da.jpg

w tamtym czasie zamieściłem też zdjęcie (z sieci) bezpośredniego porównania BB 41mm, 58 i 54 :

(swoją drogą teraz chętnie bym zobaczył takie zestawienie z dołożeniem nowego BB monochrome)

FB_IMG_1680388562351.jpg

Edited by Jan

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

27 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

Dziękuję! GS to świetny zegarek i byłem pod dużym wrażeniem jego wykonania. Udało mi się nawet dopasować bransoletę, a na nadgarstku znikał tak, że czasem łapałem się na tym, że sprawdzam czy założyłem w ogóle zegarek. Z jednej strony szkoda mi, że już go nie mam, ale z drugiej wpadło coś innego co obecnie cieszy. Swoją drogą jeszcze mniejszy niż 37mm. 58 wyglądał u mnie optymalnie, dobrze czuję się też w Seamasterze 300 Heritage, który jest sporo większy. 54 jest nieco filigranowy, ale jego proporcje bardzo mi się podobają, również na pasku NATO, gdzie chyba jeszcze bardziej widać, że przy zmniejszeniu koperty pozostawili 20mm w uszach. Mój nadgarstek to płaskie 18cm i jeśli mam być szczery, to najlepiej pasuje mi IWC Mark XVIII - tak przez wielu krytykowany za długie ucha 😃 Jestem prawie pewien, że 54 będzie na mnie za mały, ale ten zegarek ma w sobie tyle uroku, że byłbym mu to w stanie wybaczyć. Podsumowując przydługi wywód: pozytywnie zazdroszczę i cieszę się, że będzie ich więcej na forum!

O, tak! 20mm w uszach to także znakomite rozwiązanie (zarówno jeśli chodzi o aspekt wizualny, jak i praktyczne zastosowanie)

*również mam do niego sporo (zapasowych) akcesoriów o takim rozstawie (ale póki co, jako fan stali - zostanę 'przy swoim' i nacieszę się bransoletą ; )

PS: jako ciekawostkę - dopisze jeszcze, że zakładałem ryzyko efektu 'dobrze z bliska / niekoniecznie z daleka' (takie wrażenie miałem czasami z moimi zegarkami - Longines Presence 34.5 oraz Conquest Heritage 35), jeśli chodzi o odbiór tego zegarka na ręku (po spojrzeniu na nadgarstek vs odbicie w lustrze) ale o dziwo - tu również nie ma lipy w przypadku BB'54 (nie wiem jak oni to zrobili - może to przez kształt koperty i właśnie taki rozstaw uszu)

9 minut temu, Jan napisał(-a):

Ja się nie przyznaje 😅 u mnie jest 58.

54 mierzyłem i oglądałem zaraz po premierze (poniżej). Kilka aspektów mi się spodobało ale za 58 bym nie wymienił

IMG_20230415_183107.thumb.jpg.de99d3552b0e339a9d8b75b10d18a7da.jpg

w tamtym czasie zamieściłem też zdjęcie (z sieci) bezpośredniego porównania BB 41mm, 58 i 54 :

(swoją drogą teraz chętnie bym zobaczył takie zestawienie z dołożeniem nowego BB monochrome)

FB_IMG_1680388562351.jpg

Ależ tak, Drogi @Jan musiałem Cię pomylić z @bibbi(zdaje się, że to On ma m.in ten model)

*Ogólnie BB'58 też wydaje się być super! Choć już ciut szerszy i minimalnie grubszy (o czerwonym akcencie i innych dodatkach nie wspominając / lecz i to pozostaje kwestią gustu, ot indywidualna ocena każdego użytkownika)

6 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Gratuluję nowinki. 

Niech się nosi. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

6 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Gratki! Fajnie ze tak siadł i sprawia wiele radości 😉

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

25 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Gratuluję nowinki. 

Niech się nosi. 

20 minut temu, Teufel26 napisał(-a):

Gratki! Fajnie ze tak siadł i sprawia wiele radości 😉

Dzięki Chłopaki!

*nic tylko zgonić 2x HC'39 & Dolce Vita, by następnie kupić BB'58 heh

19 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

PS: jako ciekawostkę - dopisze jeszcze, że zakładałem ryzyko efektu 'dobrze z bliska / niekoniecznie z daleka' (takie wrażenie miałem czasami z moimi zegarkami - Longines Presence 34.5 oraz Conquest Heritage 35), jeśli chodzi o odbiór tego zegarka na ręku (po spojrzeniu na nadgarstek vs odbicie w lustrze) ale o dziwo - tu również nie ma lipy w przypadku BB'54 (nie wiem jak oni to zrobili - może to przez kształt koperty i właśnie taki rozstaw uszu)

Ja już od jakiegoś czasu olałam "odbicie lustrzane" bo tak naprawdę w większości przypadków (99,9%?) patrzę na zegarek na moim nadgarstku, a nie w lustrze sprawdzając jak się prezentuje na tle całej sylwetki. Jeśli chodzi o to by sprawdzić i się przekonać jak osoby postronne widzą zegarek na naszym ręku to tak naprawdę te osoby mają gdzieś to co nosimy i w ogóle tego nie zauważają :D 

Niestety Conquest Heritage 35mm nie wytrwał u mnie próby czasu. Był piękny, ale mimo wszystko trochę za mały. Z przerażeniem przyglądam się relacjom o nowym modelu o średnicy 38mm - przecież miałem niczego nie kupować 😉 Na szczęście cena studzi mój zapał. 

13 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Patrząc na niego, stwierdziłem - zegarek 'do wszystkiego' / pomyślałem - że pewnie pod wpływem emocji, ale zmierzyłem do czegoś bardziej eleganckiego i szok...pasuję! 

*pod mankiet wchodzi bez problemu, a do tego - nie 'błyszczy się' i nie rzuca w oczy

Pasuje jak ulał! 

Trochę Wam ( @Dnlaie, @bibbi) zazdroszczę nieco mniejszych nadgarstków :D 

Edited by wojtek91

7 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Kurcze robicie smaka na to 54 emoji16.png

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Wg mnie bardziej zwarty i ogólnie ciekawszy jest 58. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

W 58 brakuje tylko zapięcia t-fit , reszta na korzyść starszego brata .

Edited by gszydlowsky

2 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

W 58 brakuje tylko zapięcia t-fit , reszta na korzyść starszego brata .

Tfit od bb gmt pasuje do bb58.