Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Recommended Posts

9 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

btw Panie mówiły że jest za mały dla faceta 😆

A ponoć rozmiar nie ma dla nich znaczenia.

W dniu 7.11.2024 o 13:57, gszydlowsky napisał(-a):

ostatnio w czasie promo był chyba w Wawie  egzemplarz na gumie . 

btw Panie mówiły że jest za mały dla faceta 😆

Takie same panie sklepowe poinformowały mnie również, że Longines Spirit 37 mm (którego akurat od pewnego czasu posiadam) jest, cytuję, damski 🙂 Chyba nie należy brać pod uwagę ich opinii, a tylko przymierzać samemu.

Edited by Sierżant Julian

Wiadomo , noszę zegarki które mi się podobają i celuje w rozmiary 36-38 mm . 

A w Tudorach akurat zawsze mi coś nie pasuje co mnie ostatecznie zniechęca do zakupu , ale nie mówię że nigdy nie kupię 😉

2 godziny temu, bibbi napisał(-a):

Najs. Jaki masz obwod nadgarstka?

Zdecydowanie, jednak optycznie  wydaje sie nieco duzy (zwykly fxd nie robi takiego wrażenia) może kwestia proporcji? Ale co do zasady leżał dobrze. Nadgarstek 17,6-18 zalezy od dnia

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

W newsletterze Bucherera pojawił sie czarny/granatowy(?) 58 w pełnym złocie. Widoczny jest wyłącznie na poniższej grafice, więc dorobiono teorie że to wyciek nowego modelu dla Bucherera. Dla mnie to raczej wynik kiepskiej pracy grafika. A Wy jak myślicie?

unnamed.gif

Edited by Jan

Widziałem post na jednej z grup. Z jednej strony, był już kiedyś granatowy Bronze dla Bucherera, więc wszystko możliwe. Z drugiej strony, odcień złota na tej grafice bardziej pasuje mi do brązu, ale indeksy wyglądają jak ze złotego (brązowe mają 3, 6, 9). Jak to mówią, pożyjemy, zobaczymy. ;) 

Pozdrawiam,

Janek

Powoli rodzi mi się w głowie plan sprzedaży niebieskiego BB58, może też Seamastera 300 i zakupu Pelagosa FXD Black. Nie miałem jeszcze styczności z formatem FXD (ani z Pelagosem w ogóle) i zastanawiam się czy to dobry wybór na zegarek do codziennego noszenia, zakładając, że co do zasady nie jestem wielkim fanem bransolet i często noszę zegarki na paskach single pass. 

Pewnie część z Was posiada/przymierzała te modele - jak zresztą widzę u kolegów powyżej. Jakie są Wasze odczucia odnośnie wygody użytkowania, samego konceptu FXD i traktowania go jaki główny diver/EDC? 

Powoli rodzi mi się w głowie plan sprzedaży niebieskiego BB58, może też Seamastera 300 i zakupu Pelagosa FXD Black. Nie miałem jeszcze styczności z formatem FXD (ani z Pelagosem w ogóle) i zastanawiam się czy to dobry wybór na zegarek do codziennego noszenia, zakładając, że co do zasady nie jestem wielkim fanem bransolet i często noszę zegarki na paskach single pass. 
Pewnie część z Was posiada/przymierzała te modele - jak zresztą widzę u kolegów powyżej. Jakie są Wasze odczucia odnośnie wygody użytkowania, samego konceptu FXD i traktowania go jaki główny diver/EDC? 

Mnie się FXD bardzo spodobał. Gdybym szukał typowego toola z nieco wyższej półki, to prawie na pewno byłby do FXD. Lekki, wygodny, fajnie układa się na nadgarstku i na mnóstwo charakteru.
Na temat codziennego użytkowania w praktyce niestety się nie wypowiem, bo tylko mierzyłem.

becaaba0128e40ff69329135ff56acdd.jpg

edcf4cacecae3026c2a3f62f0c1b485d.jpg

2 godziny temu, wojtek91 napisał(-a):

Miałem i bardzo polecam FXD. Świetnie wykonany zegarek, lekki co za tym idzie komfortowy w noszeniu . Jedynym minusem był dla mnie oryginalny pasek na rzep. Średnio mi się układał na nadgarstku 17cm i nie podobało mi się zgrubienie po zapięciu właśnie paska na wspomniany rzep. Problem rozwiązał pasek od ZULUDIVER z zapięciem jak w bransolecie. U mnie niestety na codzień się nie sprawdzał bo brakuje daty, której wymagam w zegarku codziennym. Na czas wakacji i ogólnie lata zegarek świetny ! 
Poniżej fotki na oryginalnym pasku jak i od ZULUDIVER.

IMG_5288.jpeg

IMG_4951.jpeg

Dzięki za Wasze opinie! Sporo ostatnio myślałem o Submarinerze, ale chyba jeszcze nie czas na Roleksa. O ori paskach do FXD słyszałem głównie złe opinie, co nieco mnie zdziwiło bo Tudory zawsze miały świetne paski single pass. Zuludiver to dobry trop, ja jeszcze myślałem o paskach Nick Mankey. No nic, muszę spróbować zobaczyć go na żywo, ale zapowiada się dobrze.

Zulu gmt noe ma rzepa jak coś 

15 hours ago, wojtek91 said:

Dzięki za Wasze opinie! Sporo ostatnio myślałem o Submarinerze, ale chyba jeszcze nie czas na Roleksa. O ori paskach do FXD słyszałem głównie złe opinie, co nieco mnie zdziwiło bo Tudory zawsze miały świetne paski single pass. Zuludiver to dobry trop, ja jeszcze myślałem o paskach Nick Mankey. No nic, muszę spróbować zobaczyć go na żywo, ale zapowiada się dobrze.

Zgadzam sie z przedmówcami w temacie pasków i wygody. Używam aftermarketowego single pasa, który nie podbija wysokości koperty. Słyszałem, o eksperymantach z paskami tekstylnymi od Garmina. Trzeba spawdzić....

Ja przesiadłem sie z BB58 na FXD, ponieważ BB58 był dla mnie za bardzo biżuteryjny, a FXD idealnie pasuje mi jako tool watch, adventure watch, jak zwał... Na EDC sie nie nadaje z uwagi na brak daty, który u mnie jest również istotny na codzień.

Nie żałuję przesiadki.

Musisz jednak pamietać, że bedziesz miał zupelnie inne odczucie na rece z uwagi na rozmiar i materiał, ale o tym to chyba nie musze Ci pisac ;)

W BB58 praca bezela jest aksamitna i bez dwóch zdań powala na głowę prace bezela w FXD. Ja mam wersje niebieską z dwukierunkowym bezelem i jego praca nie podoba mi sie, ale broni sie swoje użytecznościa.

Jak chcesz przymmierzyć, zapraszam do Katowic.

FXD.jpg

FXD_2.jpg

20 godzin temu, Sisqo napisał(-a):

Zgadzam sie z przedmówcami w temacie pasków i wygody. Używam aftermarketowego single pasa, który nie podbija wysokości koperty. Słyszałem, o eksperymantach z paskami tekstylnymi od Garmina. Trzeba spawdzić....

Ja przesiadłem sie z BB58 na FXD, ponieważ BB58 był dla mnie za bardzo biżuteryjny, a FXD idealnie pasuje mi jako tool watch, adventure watch, jak zwał... Na EDC sie nie nadaje z uwagi na brak daty, który u mnie jest również istotny na codzień.

Nie żałuję przesiadki.

Musisz jednak pamietać, że bedziesz miał zupelnie inne odczucie na rece z uwagi na rozmiar i materiał, ale o tym to chyba nie musze Ci pisac ;)

W BB58 praca bezela jest aksamitna i bez dwóch zdań powala na głowę prace bezela w FXD. Ja mam wersje niebieską z dwukierunkowym bezelem i jego praca nie podoba mi sie, ale broni sie swoje użytecznościa.

Jak chcesz przymmierzyć, zapraszam do Katowic.

FXD.jpg

FXD_2.jpg

A czemu jest dwukierunkowy jest do tego jakaś historia? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

11 godzin temu, dudak napisał(-a):

Wczoraj minąłem się z „Mikołajem” w Mokotowskiej i przekazał szybciej gifta pod choinkę :)

e71afead24fc40cbf0d998da6f30b998.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To Twój szczęśliwy dzień. 😁 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Miłego weekendu tudoristi
dc66f8a378657252b4b30f9d69a8ac1a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein