Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Recommended Posts

52 minuty temu, Edmund Exley napisał(-a):

W tym temacie ostatnio każdy post to ekstra zdjęcie, ale to jest dla mnie the coolest one.

Bo i zegarek the coolest one :)

rXQHFG4.jpg

9 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

W tym temacie ostatnio każdy post to ekstra zdjęcie, ale to jest dla mnie the coolest one.

Dziękuję! Na Instagramie mam jeszcze fajną rolkę :D 

ng6mnrm.png

3 godziny temu, Jan napisał(-a):

To jeszcze tak:

IMG_20250429_131637.jpg

IMG_20250429_131642.jpg

I jak wrażenia? Nie miałem go okazji obejrzeć na "żywo" ale podoba mi się ta nowość od Tudora.

Wiesz to jest zegarek taki sam jak poprzedni tylko tarcza inna. Nie mniej pomijając grubość i standardowe zarzuty do BB Pro to biala tarcza, sposob zrobienia indeksow itp super i duzy + 

W dniu 23.04.2025 o 18:13, pawel007 napisał(-a):

Zajepisty zegarek- i na paskach, na bransolecie super wygląda. Z nim jest jak z zerówką pama- tak nudny że aż piękny . Naprawdę super 👌

Kilka miesięcy temu mierzyłem w Kruku. Już wówczas wiedziałem, że wcześniej czy później będzie mój pomimo nikczemnego na papierze rozmiaru. W rzeczywistości wydaje się być większy. 

Tak jak piszesz. Jest świetny. Cały szczotkowany co jest jego największą zaletą. Jakbym miał wybierać pomiędzy 176 a Ranger to wybrałbym jednak Pama. Ale już przy 000 to nie wiem. 

Bransoleta z mikroregulacją jest super. I całe szczęście, że nie dali daty. Nie ma miejsca na tej tarczy dla niej. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Posted (edited)

Nowy karbonowy chrono od Tudora

IMG_20250503_140520.jpg

Edited by Jan

W dniu 3.05.2025 o 07:30, Miszkolc napisał(-a):

Dzień dobry, chciałem się przywitać życzeniami słońca w ten świąteczny dzień i przy okazji zapytać, "czy trafiłem z kolorem tarczy pod lakier"?emoji6.png
Chyba powinienem też zapytać żony, bo jak większość mężczyzn rozróżniam dwa kolory, ładny i brzydkiemoji846.png A poważnie, to czeka mnie jeszcze dopasowanie bransolety, ale się nie śpeszę.4a25f71c69a4cee14ba6ae26091d858d.jpg&key=45c3d2c278e0222fdbf7bed70f458420132a300c68f53c129f1a8c55e802bc9c69237046c0630ddcaa72593d5bbdefa1.jpg&key=770d0f139cbe21a0e4a3572a8e04e53bb71081c096e60c511cb798952af284b7e8c14bda2175366d734596657cfa8285.jpg&key=46cfeafbed5582193e366f88c35aa51b1dd2d97f9549e4fd80d38c76d9407a33

Wysłane z mojego 23127PN0CG przy użyciu Tapatalka

Gratuluję. Świetny wybór. 

Zakup w Pl nówka czy nie?

Fajna masz kolekcję. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Gratuluję. Świetny wybór. 

Zakup w Pl nówka czy nie?
Fajna masz kolekcję. 
Nówka w foliach, chrono.

Trochę się rozrosła w górnej półce, ale dolną będę trochę redukować, tylko ciężko mi się zdecydować z czym się rozstać

Ps. Jest pare Twoich, które szarpałbym jak "Reksio szynkę"

Chyba jednak mój Pelagos 39 będzie musiał zawitać na serwis. Martwi mnie trochę jak trzyma czas. Mianowicie podczas noszenia i leżakowania tarcza do góry traci od -5 do -8s. Jak leżakuje tarcza do dołu to odrabia a nawet nadrabia na plusie. (Poniżej screeny z pomiarów).

A co bardziej mnie martwi to podczas rozruchu (naprawdę po kilkunastu sekundach machania czy też kilkunastu obrotach koronka) do momentu jakby pełnego nakręcenia (słychać cykanie przy dokręcaniu koronki) wskazówka sekundowa zatrzymuje się. Czy to nie ta wada inhausa Tadeusza?

PS. Serwis robią już u nas, czy jeszcze odsyłają?

a99f98f8708e0ace6d56fb3b47f98c64.png

4aa433b6d824a8fda470d177d01f45a5.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Posted (edited)
W dniu 5.05.2025 o 18:30, dudak napisał(-a):

Chyba jednak mój Pelagos 39 będzie musiał zawitać na serwis. Martwi mnie trochę jak trzyma czas. Mianowicie podczas noszenia i leżakowania tarcza do góry traci od -5 do -8s. Jak leżakuje tarcza do dołu to odrabia a nawet nadrabia na plusie. (Poniżej screeny z pomiarów).

A co bardziej mnie martwi to podczas rozruchu (naprawdę po kilkunastu sekundach machania czy też kilkunastu obrotach koronka) do momentu jakby pełnego nakręcenia (słychać cykanie przy dokręcaniu koronki) wskazówka sekundowa zatrzymuje się. Czy to nie ta wada inhausa Tadeusza?

Myślę, że oddałbym do serwisu. Wartości które podajesz są poza COSC, a ten mechanizm ma ten certyfikat, poza tym Tudor deklaruje, że ma nieco bardziej rygorystyczne normy -2 do+4 sekundy na dobę. Poza tym to cykanie I nierówność chodu, trochę duża, przy serwisie zawsze strach czy czegoś nie zepsują, ale to zatrzymywanie wskazówki i cykanie objawem zdrowia nie są...

Edited by nav

Panowie czy ktoś z Krakowa lub okolic nie ma może Pelagosa 39 i zgodziłby się na krótkie spotkanie, żeby przymierzyć? Zegarek ładny, w Kruku nie ma i nie wiadomo kiedy będzie, a bez przymiarki bez sensu zamawiać, w salonie jest normalny Pelagos i LHD, ale to wielkie zegarki.

Myślę, że oddałbym do serwisu. Wartości które podajesz są poza COSC, a ten mechanizm ma ten certyfikat, poza tym Tudor deklaruje, że ma nieco bardziej rygorystyczne normy -2 do+4 sekundy na dobę. Poza tym to cykanie I nierówność chodu, trochę duża, przy serwisie zawsze strach czy czegoś nie zepsują, ale to zatrzymywanie wskazówki i cykanie objawem zdrowia nie są...
Na początek zobaczyłbym to, korzystając z telefonu.9f043d3f8bbee48ead0e1de1c868eb1f.jpg

Nie męczyłbym mechanizmu, tylko zaryzykował serwis. Ewidentnie coś mu dolega, może to błahostka a dalsza praca można doprowadzić do poważniejszego uszkodzenia.

U mnie w MT5602 (BB41) po zatrzymaniu wystarczy kilka razy delikatnie ruszyć i już chodzi, nakręca się płynnie i trzyma założoną rezerwę i dokładność praktycznie do końca chodu.

Początkowo Watch Accuracy Meter (który Kolega Miszkolc wstawił powyżej) pokazywał w zależności od położenia +2/+1 i beat error 0,2/0,3.

Co do odchyłek, po prawie dwóch latach użytkowania "ułożył" się na praktycznie 0.

Szczerze życzę udanego finału i radości z fajnego zegarka.

Posted (edited)

Ja bym najpierw wrzucił go na timgrapher zobaczył jak to wygląda. Chociaż jak jest coś ze wskazówką to może nie ma co czekać tylko wysyłać na serwis gwarancyjny. 

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Dzięki Panowie.
Dziś będę w okolicy Kruka to podejdę podpytać.
Obecnie wynik po ostatnim nakręceniu do momentu cykania wygląda jak niżej.
Mam też BB58 w brązie i tu fakt nawet jak zegar tydzień leży to wystarczy raz „machnąć” i już sekunda równo płynie. Fakt, przy nakręcaniu koronka jest również po chwili klikanie.

c309ebc995bf6565ce79a7ebc43ed5e1.png

do momentu jakby pełnego nakręcenia (słychać cykanie przy dokręcaniu koronki) wskazówka sekundowa zatrzymuje się

robiłeś tak od początku?