Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Recommended Posts

33 minuty temu, ICE napisał(-a):

Wreszczie dotarł. Kawał stali i wygląda naprawdę świetnie. 

IMG_20240914_174958-01.jpeg

Też się czasami przymierzam do modeli z tej firmy, ale jakoś nazwa ("nigdy nie czuć") brzmi dla mnie złowieszczo. ;) 

12 godzin temu, ICE napisał(-a):

Nazwa rzeczywiście z kapelusza, tym bardziej, że ten akurat czuć bo waży 270g 😉

Jak oceniasz wykonanie krawędzi koperty i bransolety?

16 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Jak oceniasz wykonanie krawędzi koperty i bransolety?

Uważam, że jest całkiem nieźle. Większość powierzchni jest szczotkowanych, tylko zewnętrzna górna krawędź ucha jest fazowana i wypolerowana na lustro. Bransoleta jest szczotkowana w całości. Jedynie zakrętki przycisków chrono są dość "ostre", jednak nie wiem czy to nie jest zamierzone, żeby się ja łatwiej odkręcało. Generalnie jestem pod wrażeniem jakości do ceny. 

IMG_20240915_100719-01.jpeg

IMG_20240915_100641-01.jpeg

13 minut temu, ICE napisał(-a):

Uważam, że jest całkiem nieźle. Większość powierzchni jest szczotkowanych, tylko zewnętrzna górna krawędź ucha jest fazowana i wypolerowana na lustro. Bransoleta jest szczotkowana w całości. Jedynie zakrętki przycisków chrono są dość "ostre", jednak nie wiem czy to nie jest zamierzone, żeby się ja łatwiej odkręcało. Generalnie jestem pod wrażeniem jakości do ceny. 

IMG_20240915_100719-01.jpeg

IMG_20240915_100641-01.jpeg

To dobrze, bo nic tak mnie nie odstrasza od zegarka jak ostre krawędzie. 

Z racji kształtu koperty (berdziej kwadratowa) krawędzie będą na pewno ostrzejsze niż w okrągłych, ale myślę, że nie ma tragedii - chociaż to raczej będzie indywidualna ocena. 

Mam i ja! Kupiłem pierwszego chińczyka. Zastanawiałem się nad nim już od pewnego czasu. Mój pierwszy manualny chronograf. Bardzo lubię tą kompilację, jednakże zachodnie marki wypuszczają wszystko w automacie. Nieliczne manualne chronografy "Swiss Made" są poza zasięgiem mojego portfela.

Powiedzcie mi JAK majfrend jest w stanie wyprodukować/sprzedawać mechaniczne chrono w takiej cenie?!

1.thumb.jpg.02d6305770c87ebb44e52ae87921d05b.jpg

Mi się bardziej podoba wersja ze strzałką - może kiedy taki: 

Modded Seagull 1963 chronograph This version of the seagull 1963 is a  modified version of the re-issue of the original seagull... – @watchmodsph  on Tumblr

ewentualnie takie:

RED STAR 1963 38mm Dark Blue Men Chronograph Watch Acrylic Sapphire Glass  Mirror ST1901 Gooseneck Clock

Seagull 1963 38mm (Beige color Panda)Acrylic Glass Pilot Chronograph Watch  19 Zuan ST19 Movement with Swan Neck

Edited by michal260189

4 godziny temu, Krist-off napisał(-a):

20241005_203631.jpg

fajny. szkoda, że pożyłowali na jakąś ramkę dla daty, albo chociaż nadruk ramki

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

11 godzin temu, oszolom napisał(-a):

fajny. szkoda, że pożyłowali na jakąś ramkę dla daty, albo chociaż nadruk ramki

Moim zdaniem byłoby to zbędne udziwnienie. Tak wygląda to bardziej przejrzyście. Ramka nie pasowałaby do charakteru tarczy. Obramowanie (nadruk) bardziej, ale powiększałoby zbędnie wielkość okienka i zakłócało, moim zdaniem) symetrię tarczy.

Nie cierpię tego forum.

Przez Was cały wczorajszy wieczór na Alli spędziłem. Mam już trochę poodkładanych i czekam na dzień singla. Czy ktoś z Was ma taką "Eternę"? https://www.good-stuffs.com/Rare-black-Shanghai-8120-reissue-nostalgic-hand-wound-mechanical-wristwatch-_p_219.html

A taką markę widzieliście?

stalingrad-kursk-automatic-jpg.webp

7 minut temu, kaurismaki napisał(-a):

Nie cierpię tego forum.

Przez Was cały wczorajszy wieczór na Alli spędziłem. Mam już trochę poodkładanych i czekam na dzień singla. Czy ktoś z Was ma taką "Eternę"? https://www.good-stuffs.com/Rare-black-Shanghai-8120-reissue-nostalgic-hand-wound-mechanical-wristwatch-_p_219.html

Jeżeli mnie pamięć nie myli, to @Rumcajs997 go posiada. Są również dostępne na aliexpress od jakiegoś czasu: https://www.aliexpress.com/item/1005005640241785.html

Mój pierwszy tourbillon ever. Zastanawiam się dlaczego w tym modelu zastosowano gumowy pasek, ale w połączeniu z zapięciem wcale mi to nie wadzi. Mało wiem o tej marce, poza tym, że to jakiś autorski projekt niejakiego Marca Chena. Kto zacz, no idea.

IMG_20241008_161619.jpg

IMG_20241008_161805_1.jpg

IMG_20241008_161825.jpg

IMG_20241008_161848.jpg

IMG_20241008_161902.jpg

IMG_20241008_161922.jpg

IMG_20241008_152646.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...