Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Który model Patka traci miedzy 30 a 50% zaraz po zakupie? Bo ja chętnie kupię. 

Grand Complications ref. 5320G-011 White Gold | Patek Philippe 476k

Na wtórnym od 280k 5320g-011 Wyszukaj zegarek naręczny

Będzie ze 40% rabatu, bierzesz? ;) Poza sportowymi i może niektóre Calatravy to wszystkie patki pewnie sporo poniżej metki. 

Edit: jakoś nie mogę znaleźć żadnej Calatravy, która nie traci tych 30%. 

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Z zegarkami to dopiero po kilku miesiącach wiadomo czy zostanie na dłużej czy idzie dalej, chyba ze po kupnie patka ciezko samego siebie przekonac ze jednak to nie to ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Ja to generalnie mam problem żeby się czegokolwiek pozbywać jak już kupię. Dlatego u mnie ciągle rośnie zbiorek, choć może już zbliża się masa krytyczna i teraz będzie już tylko rotacja. Kto wie? Natomiast PP na pewno u mnie zostaje, bo mimo dość kontrowersyjnej urody bardzo się polubiliśmy. Zresztą znajomy zastrzegł sobie prawo pierwokupu (odkupienia), gdybym chciał się jednak go pozbyć. Chyba trochę jednak żałował że się go pozbył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, facecik napisał(-a):

Mój był kupiony od znajomego, dwuletni, nienoszony, kupiony tylko po to żeby budować historię i finalnie odebrać Aqua, co się ostatecznie stało.

I wystarczyło parę dni noszenia żeby złapał paskudną przycierę😬 Raczej do napawania, ale zostawiam to na razie.

Nie do konca rozumiem, jak z drugiej reki kupiony moze budowac historie? AD obchodzi tylko to co sami sprzedadza.

W Polsce odebrales aquanauta?

Ok jak jestes taki chetny to podaje 50% taniej, 5236P-001 PLN 649,900 w salonie i okolo 320 k na chrono w EU

Z prostszych modeli 5226G-001 PLN 196,600, na chrono w eu okolo 145000 zl czyli blizej 30% taniej. 

Mozna tak podawac dlugo tylko po co, skoro to oczywiste mi sie wydawalo.

ad. Tiret drugie - pewnie są modele, które coś tam stracą, ale Twoje stwierdzenie co do zasady jest oderwane od realiów. 

serio? patrz wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do konca rozumiem, jak z drugiej reki kupiony moze budowac historie?

Bo to nie Facecik kupil zeby budować historie tylko ten kumpel ktory mu go sprzedał. Wystarczy czytać ze zrozumieniem ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Na przykład Calatrava, którą chcę kupić. Cena z metki: 184 700,00 zł. Rynek wtórny, stan bardzo dobry, cena: 120 - 124 tys. zł. Nie jest to 50%, ale 30% już tak i jeszcze można negocjować cenę.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Na przykład Calatrava, którą chcę kupić. Cena z metki: 184 700,00 zł. Rynek wtórny, stan bardzo dobry, cena: 120 - 124 tys. zł. Nie jest to 50%, ale 30% już tak i jeszcze można negocjować cenę.  

Z jakim akcentem, niebieski, czerwony czy zolty? Akurat tutaj dostepnosc powinna byc duza, watpie ze akurat na ten model sa "kolejki" chociarz caly plan sprzedazowy polega na tym, ze nie chca Ci z definicji sprzedac zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim że uświadomienie mnie że istniej strona jak Chrono24. Przejrzałem na szybko trochę ofert dot. Patków. Pozwolę sobie zacytować wpis kolegi @Spirygator5

“Wady kupna w AD:

- wychodzac z salonu, Twoj model jest warty od 30-50% mniej niz zanim wszedles”

Powiedzmy że szukam Calatravy 6119R-001 w żółtym złocie. To co mi Chrono wyrzuca to nie są w większości nowe zegarki, a gdy nakładam filtr ‘nowe/nienoszone’, te które są najnowsze i tańsze o owe 30% od ceny z metki najczęściej są spoza UE, więc trzeba doliczyć podatki i cło. 

Wybaczcie, ale zegarek z np. 2023 roku w roku 2026nie jest dla mnie zegarkiem nowym. Czy jak w salonie ktoś wam zaoferuje auto dzisiaj z 2023 roku, to uważacie że kupujecie nowy model (nawet jeśli tylko stało w salonie 3 lata)?

Podsumowując, rzeczywiście można znaleźć “nowe” Patki 30% tańsze od ceny z metki; co do upustu 50% to już  przypadek, choć się zdarza, nie przeczę. Z tym że dotyczy modeli tak drogich, że praktycznie mało kto je kupuje. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Czy jak w salonie ktoś wam zaoferuje auto dzisiaj z 2023 roku, to uważacie że kupujecie nowy model (nawet jeśli tylko stało w salonie 3 lata)?

Oczywiście mozna założyć, że kupując od AD dostajemy zegarek wyprodukowany względnie niedawno ale 100% pewności chyba nie ma? Jasne, że są numery seryjne ale poza vintage modelami raczej nikt tego nie sprawdza a na pewno nie kupując u AD. Przy mniej popularnych modelach podejrzewam że jest szansa zakupu np rocznego "leżaka". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Jan napisał(-a):

Oczywiście mozna założyć, że kupując od AD dostajemy zegarek wyprodukowany względnie niedawno ale 100% pewności chyba nie ma? Jasne, że są numery seryjne ale poza vintage modelami raczej nikt tego nie sprawdza a na pewno nie kupując u AD. Przy mniej popularnych modelach podejrzewam że jest szansa zakupu np rocznego "leżaka". 

Fakt, ale liczysz go jako nowego od dnia zakupu, nawet jeśli sobie leżał w salonie jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Spirygator5 napisał(-a):

Z jakim akcentem, niebieski, czerwony czy zolty? Akurat tutaj dostepnosc powinna byc duza, watpie ze akurat na ten model sa "kolejki" chociarz caly plan sprzedazowy polega na tym, ze nie chca Ci z definicji sprzedac zegarka.

Niebieski, ale jak się trafi czerwony w dobrej cenie, to też spoko. Fajny zegarek, styl casual, uniwersalny. Mnie pasuje zwłaszcza, że poprawili naciąg w porównaniu do 324 S C i wreszcie dorzucili stop sekundę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Niebieski, ale jak się trafi czerwony w dobrej cenie, to też spoko. Fajny zegarek, styl casual, uniwersalny. Mnie pasuje zwłaszcza, że poprawili naciąg w porównaniu do 324 S C i wreszcie dorzucili stop sekundę. 

Ja bym wybrał żółtego. Widziałem na żywo Calatravy 6007G - bardzo fajnie wyglądają, lecz mogłyby mieć moim zdaniem 38 mm i wtedy byłoby idealnie. W kontekście mechanizmu 26-330 SC trochę szkoda, że Patek nadal utrzymuje już nieco archaiczną rezerwę chodu wynoszącą zaledwie do 45 godzin. 

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi