Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, machlo napisał(-a):

Może to w końcu jest pomysł na klockowatość większości modeli GS - kupować ‘damskie’ modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 mm - świetny rozmiar. Mały, zgrabny zegarek, również dla faceta. Tylko te pastelowe kolorki chyba jednak bardziej dla kobiet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, zorka-5 napisał(-a):

38 mm - świetny rozmiar. Mały, zgrabny zegarek, również dla faceta. Tylko te pastelowe kolorki chyba jednak bardziej dla kobiet...

Mnie się bardzo podobają i pójdę sobie przymierzyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O niee... "high-intensity titanium"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O niee... "high-intensity titanium"...

Tytan grade 5 nie jest zły. Jedynie zauważyłem, że bransolety w tytanowych modelach są gorzej spasowane z kopertą w porównaniu do stalowych modeli.

Z tymi damkami, to taki żarcik - modele są sklasyfikowane jako męskie. Ten róż może nie być zły, bo w mocniejszym świetle powinien być dość jasny i z ledwie widocznym różem.

Jedna z fajniejszych kopert od Seiko, choć z milky ringiem, ale ten rozmiar może mnie przekonać do zakupu. :)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że jest jeszcze jeden feler tego modelu - odstająca dupka i lewitujące uszy.
Grand-Seiko-SBGH341-Sakura-Kakushi-SBGH343-Sakura-Wakaba-10.jpg?ssl=1

W wariancie 40mm dekiel aż tak nie odstaje i proporcje są ok, a w 38 podejrzanie to wygląda, a lepszego zdjęcia nie znalazłem (przypadek? ;) 😞
GRAND SEIKO SBGA415 - SWING WATCH Indonesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli te 38mm wypusty sa “damkami”, to co powiedziec o wszystkich 36mm modelach Rolexa typu Ex1, OP i DJ - “dla dziewczynek”?

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, bibbi napisał(-a):

Jesli te 38mm wypusty sa “damkami”, to co powiedziec o wszystkich 36mm modelach Rolexa typu Ex1, OP i DJ - “dla dziewczynek”?

bibbi

😜 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 mm jest świetnym, męskim rozmiarem. Natomiast mechanizm mogliby trochę odchudzić, bo przy tej średnicy koperty, 12,9 mm grubości budzi obawy, że zegarek do nadgarstka „przyklejony” nie będzie. No i ten tytan… ja mam złe doświadczenia z tytanem :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zorka-5 napisał(-a):

38 mm jest świetnym, męskim rozmiarem. Natomiast mechanizm mogliby trochę odchudzić, bo przy tej średnicy koperty, 12,9 mm grubości budzi obawy, że zegarek do nadgarstka „przyklejony” nie będzie. No i ten tytan… ja mam złe doświadczenia z tytanem :(

Wszystkie modele z 9S85/86 są grubaśne, dziwne że 50 lat temu byli w stanie zrobić cienkie hi-beaty.

Tytan GS proponuję najpierw zobaczyć, jest naprawdę fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama grubość nie jest IMO problemem, biorąc pod uwagę, że znaczną część zabiera wystające szkiełko. Nosiłem SBGR051, a ten ma 13,5 mm i nie czułem z tym problemu. To, co może być problemem, to odstająca dupka i lewitujące uszy,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystkie modele z 9S85/86 są grubaśne, dziwne że 50 lat temu byli w stanie zrobić cienkie hi-beaty.
Tytan GS proponuję najpierw zobaczyć, jest naprawdę fajny.

Kiedyś mnie poniosło i sprawiłem sobie tytanowego Radiomira 346. Oczywiście też miał to być jakiś specjalny, twardy tytan, ale niemiłosiernie łapał nawet najdelikatniejsze ryski. Ja tytanowym dziękuję. Może zrobią w stali, wtedy chętnie zainteresuję się tymi 38-mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2023 o 10:49, KrysH napisał(-a):

@bibbi @facecik czy może jeszcze ktoś inny kto mógłby nam więcej powiedzieć o kopercie 

grand seiko 62GS? Fascynuje mnie, naprawdę uważam ze jest wyjątkowa i zasługuje na więcej uwagi. Sam fakt ze ona przecież nie ma bezela! Szerokie ucha na 21mm no i koronka "wtapiające" się w bok koperty... Ktokolwiek zaprojektował jej geometrię powinien być uznany za Gerarda Gente #2 🤭

Za wszelkie informacje, komentarze, artykuły, z góry dziękuję!

IMG_6858.thumb.jpeg.a1aaa8e303a12daa70796329b00e31d9.jpeg

Genta to epatował przypadkową ekstrawagancją w porównaniu z tą wystudiowaną japońską precyzją 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zorka-5 napisał(-a):

Kiedyś mnie poniosło i sprawiłem sobie tytanowego Radiomira 346. Oczywiście też miał to być jakiś specjalny, twardy tytan, ale niemiłosiernie łapał nawet najdelikatniejsze ryski. Ja tytanowym dziękuję. Może zrobią w stali, wtedy chętnie zainteresuję się tymi 38-mm.

Tytan GS jest twardszy od stali i nie łapie tak rysek. Miałem, sprawdzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. GS w tytanie to obecnie mój najczęściej noszony zegarek i trudno mi się na nim dopatrzyć rys, nawet na zapięciu. Nie miałem Paneraia w tytanie, ale np. stalowy rysuje się od samego patrzenia, więc podejrzewam, że to jednak zupełnie inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, możliwe, że tytan GS jest twardszy od stali, ale trauma została 🙁 Może to coś podobnego do stereotypu, że PAM-y łapią rysy od samego patrzenia. Miałem stalowe 233 i 320 i zupełnie nie zaobserwowałem wzmożonej podatności na zarysowania.

Ale jeszcze odnośnie tytanu... Nie matowieją tytanowe GS-y?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój mam dopiero kilka miesięcy, więc trudno mi się wypowiedzieć na temat ewentualnego matowienia, ale rys dopatrzeć się nie potrafię. Natomiast PAM niestety trochę już ich złapał, a ja dbam o zegarki i chociaż noszę na okrągło, to jednak staram się uważać. Czytałem też sporo negatywnych uwag na temat spasowania bransolety, ale u siebie nie jestem w stanie dostrzec na czym by to miało polegać, a też zdarza mi się czepiać takich szczegółów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mylof napisał(-a):

Bardzo wiele radości sprawia mi ten GS. Tarcza ma mnóstwo odcieni w zależności od warunków oświetleniowych, a powierzchnie traktowane polerowaniem Zaratsu wyglądają dosłownie jak lusto. Żadne zdjęcia nie oddadzą wyglądu tego zegarka ( a zwłaszcza moje ). Pozdrowienia dla miłośników Grand Seiko !

image_50413569.JPG

To ta koperta z "milky ringiem"? Jakoś nie widzę🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, mylof said:

Bardzo wiele radości sprawia mi ten GS. Tarcza ma mnóstwo odcieni w zależności od warunków oświetleniowych, a powierzchnie traktowane polerowaniem Zaratsu wyglądają dosłownie jak lusto. Żadne zdjęcia nie oddadzą wyglądu tego zegarka ( a zwłaszcza moje ). Pozdrowienia dla miłośników Grand Seiko !

image_50413569.JPG

Masterpiece 🥋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Koen napisał(-a):

Cześć!

Oto mój długo wyszukiwanych GS. Pamietam jak kilka dobrych lat temu zobaczyłem go u kolegi i tak siedział w głowie 🙂

518FF30A-8563-4983-9AF2-5E13E25C5B3F.jpeg

Pozdrawiam,

Konrad.

Bardzo ładny 4522-8000. wygląda na świetny stan, odnawiany czy zachowany? ma jakieś dodatki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Bugs napisał(-a):

Bardzo ładny 4522-8000. wygląda na świetny stan, odnawiany czy zachowany? ma jakieś dodatki?

Koperta była odnawiana ale robota jest doskonale wykonana wiec obstawiam serwis i odnowienie koperty w Seiko. Zegarek kupiłem w Japonii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 hours ago, Koen said:

Cześć!

Oto mój długo wyszukiwanych GS. Pamietam jak kilka dobrych lat temu zobaczyłem go u kolegi i tak siedział w głowie 🙂

518FF30A-8563-4983-9AF2-5E13E25C5B3F.jpeg

Pozdrawiam,

Konrad.

Extra! Jak już go wrzucisz na pasek to dawaj zdjęcie na nadgarstku w dziennym świetle, będzie odjazd! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Korzystając z wyjazdu do Japonii chcę przywieźć sobie pamiątkę w postaci Grand Seiko (wyjazd pokrywa się z moimi 45 urodzinami). Jakie są Wasze opinie dot podstawowego modelu SBGP009? Zastanawiam sie rowniez nad wariantem 37mm. Mam nadgarstek 17,5. Co sądzicie?

IMG_4590.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi