Valygaar 5646 #13601 Posted July 9, 2025 11 minut temu, Dostum napisał(-a): (...) Jak Nagel tego dokonała używając 3 składników? To jest dopiero zagadka. Może składniki są właśnie z kosmosu? 🫣 Od kilku dni testuję dwa zapachy: 1. Hansel od Criminal elements. Perfumy o wyraźnym męskim sznycie. Dużo skóry, ale mocno wyczuwalna słodycz, która z czasem wcale nie niknie. A to nie jest typowe dla takich kompozycji z moich doświadczeń. Trwały na ciele i niemal cały czas pachnie tak samo. Do kupienia na pewno. 2. Amber Kiso od D.S.&Durga. Woda perfumowana o niezwykłej trwałości. Na ubraniach utrzymuje się trzy dni conajmniej. Bardzo mocne otwarcie, zapach lekko zapierający dech i bardzo mocnym akcencie kadzidłowym i drzewnym. W przeciwieństwie do nr.1 jednak bardzo zmienny w czasie. Po 5-6 godzinach pozostaje już tylko niezwykle mocna nuta kadzidła z odrobiną skóry i mchu. Dlatego skojarzenie z klimatem kościelnym jest jednoznaczne. Przy czym jest jakiś trik, że to ranga bazyliki Św. Piotra a nie zawilgoconej, zapomnianej i walącej się kaplicy. Nie wykluczam, niemniej na pewno u mnie zasiliłby dość liczną już grupę zapachów używanych kiedy mam gdzieś, co o tym powie otoczenie, w którym przebywam 🥷🏻 1 Share this post Link to post Share on other sites
polly 217 #13602 Posted July 9, 2025 (edited) Dostum Trzy składniki to raczej niemożliwe ale Nagel faktycznie wymyśla kosmiczne kompozycje często ostre budowane na kontrastach. Mam jeszcze citron noir i to jest dopiero wynalazek masz tu dzień i noc w butelce. Można to odpalić dopiero pod koniec dnia bo druga połowa zapachu jest dla nocy. Edited July 9, 2025 by polly 1 Share this post Link to post Share on other sites
brz 1954 #13603 Posted July 9, 2025 (edited) 10 godzin temu, Valygaar napisał(-a): Amber Kiso od D.S.&Durga (...) zasiliłby dość liczną już grupę zapachów używanych kiedy mam gdzieś, co o tym powie otoczenie, w którym przebywam 🥷🏻 Taaaa, to faktycznie jeden z takich właśnie zapachów, które wymagają od nosiciela odpowiedniej dozy pewności siebie. Miałem odlewkę i po pewnym czasie puściłem dalej w świat, bo zbyt rzadko używałem. Teraz żałuję. Otwarcie absolutnie fantastyczne. Dużo się tam dzieje, ale jak! Później zawsze było w moim wypadku dość liniowo, ale zapach przybierał jedno z dwóch oblicz (nie wiem od czego to zależało, może od temperatury, wilgotności powietrza?). Raz była to ciemna, bardzo twarda skóra z drzewno-kwiatowym podbiciem, czyli - jak mi się zdaje - klasyczne ujęcie tematu tzw. skóry hiszpańskiej. Innym razem skóra była, ale stanowiła już tylko tło dla drewna. Zbutwiałego, dosłownie ociekającego wodą. Przed oczami (i pod nosem) niezmiennie miałem wtedy starą, rozpadającą się... nie świątynię, a oborę. I to ten mocno „rustykalny” element chyba ostatecznie mnie pokonał. Nie do końca miałem ochotę być odbierany w pracy jak ktoś, kto rano przerzucił kilka taczek nawozu. Do czarnych ciuchów, ciężkich buciorów i skórzanej kurtki Amber Kiso pasuje wybitnie. Ma taki metalowy vibe - ktoś lubujący się w death czy black metalu powinien to wyczuć moim zdaniem. Innym takim bezdyskusyjnie blackmetalowym zapachem jest dla mnie mój ukochany Iron Duke od Beaufort London. Tylko na czarno, tylko w ponure dni, a w słuchawkach jakiś Shining albo inna Odraza.🤘 Edited July 9, 2025 by brz 1 Share this post Link to post Share on other sites
loco50 22417 #13604 Posted July 10, 2025 Moja ( bardzo amatorska) przygoda z perfumami na razie( mam nadzieję) zawieszona na kołku. Po powrocie z rejsu po Norwegii złapałem wajrusa,pewnie covid chociaż test(-) ale objawy typowe z utratą węchu i smaku na czele. Smak wrócił, węch niestety wybiórczo. Niektórych zapachów nie czuję w ogóle, niektóre słabiej. Perfum używam z pamięci 🤣 ale nowych nie bo nie wiem co to jest😁 1 Share this post Link to post Share on other sites
mroova 6765 #13605 Posted July 10, 2025 30 minut temu, loco50 napisał(-a): utratą węchu Uff, dzięki Bogu że nie wzroku - pal diabli zapachy, ale bez Ciebie wątek z giwerami by upadł 😉. 1 Share this post Link to post Share on other sites
brz 1954 #13606 Posted July 10, 2025 Parafrazując klasyka: „W życiu bym do Norwegii nie popłynął.” 1 Share this post Link to post Share on other sites
loco50 22417 #13607 Posted July 10, 2025 2 godziny temu, brz napisał(-a): Parafrazując klasyka: „W życiu bym do Norwegii nie popłynął.” 🤣🤣🤣 3 godziny temu, mroova napisał(-a): Uff, dzięki Bogu że nie wzroku - pal diabli zapachy, ale bez Ciebie wątek z giwerami by upadł 😉. A propos - kolimator do FN-a doszedł 🤣🤣🤣 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sekcja_Eksploatacyjna 568 #13608 Posted July 10, 2025 Chyba najmniej chemiczny letniak. Idealny na temperatury 30+ 0 Share this post Link to post Share on other sites
polly 217 #13609 Posted July 11, 2025 Miałem już nie kupować niczego ale skoro Illusione którego omijałem latami wyszedł z produkcji to się skusiłem i teraz pachnie pięknie. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2212 #13610 Posted July 11, 2025 18 godzin temu, loco50 napisał(-a): Moja ( bardzo amatorska) przygoda z perfumami na razie( mam nadzieję) zawieszona na kołku. Po powrocie z rejsu po Norwegii złapałem wajrusa,pewnie covid chociaż test(-) ale objawy typowe z utratą węchu i smaku na czele. Smak wrócił, węch niestety wybiórczo. Niektórych zapachów nie czuję w ogóle, niektóre słabiej. Perfum używam z pamięci 🤣 ale nowych nie bo nie wiem co to jest😁 Spójrz na to pozytywnie. Idealny moment aby popsikać się solidnie np.: Toskovat Inexcusable Evil Zoologist Hyrax lub Civet ELdO Secretions Magnifiques ... A potem wejść do warszawskiego metra w godzinach szczytu i obserwować miny ludzi. W szczególności tych stojących najbliżej. Przyjeżdżaj 😄 1 Share this post Link to post Share on other sites
loco50 22417 #13611 Posted July 11, 2025 🤣 Pomysł niezły ale nie lubię być wyzywany od męskich narządów płciowych 🤣 0 Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2212 #13612 Posted July 11, 2025 Pomysł niezły ale nie lubię być wyzywany od męskich narządów płciowych Nie sądzę, aby ktokolwiek odważył się tego dokonać w stosunku do Ciebie. Wystarczy spojrzeć na jakikolwiek twój uśmiech oraz uzbrojenie.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
mroova 6765 #13613 Posted July 11, 2025 Właśnie "przyszło" - wiem że nic oryginalnego tylko mainstream, ale po prostu lubię ten zapach: 3 Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2212 #13616 Posted July 15, 2025 Idiotyczny korek.Ale w środku bardzo ładna, ciekawa, oryginalna, odrobinę intrygująca i zbierająca mnóstwo komplementów treść. Te 150ml edp popsikuję sobie od 4 lat i nie nudzi się. To jest pora na ten zapach.Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 2 Share this post Link to post Share on other sites
Keniutek 333 #13617 Posted July 18, 2025 Po pierwsze, niech teraz przychodzi już lato. Po drugie... nie mogę sam wychodzić z domu, bo kończy się na takich "spontanicznych głupstwach" 🤫 2 Share this post Link to post Share on other sites
Dostum 2212 #13618 Posted July 18, 2025 Po pierwsze, niech teraz przychodzi już lato. Po drugie... nie mogę sam wychodzić z domu, bo kończy się na takich "spontanicznych głupstwach" Zamiast wyjść na spacer do Żabki i wrócić z dwoma jogurtami, Ty sobie robisz spacerek do pobliskiej perfumerii i nabywasz ćwierć litra PDM.Nie 75ml ... ale wielką ćwiartkę PDM rozlaną do 2 butli.Jesteś crazy, jak wielu w tym wątku Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka 1 Share this post Link to post Share on other sites
Keniutek 333 #13619 Posted July 19, 2025 (edited) Niestety mam słabą, silną wolę 😏 Monciaka unikam jak ognia ale jak już zbłądzę, to kończy się właśnie tak. Spacery po Gdańsku, planowane przez żonę tak, żeby nie zbliżyć się zbytnio do ulicy Ogarnej (czarny punkt na mapie)... który będe musiał i tak odwiedzić, bo kończy sie ulubiona mięta w "letniaku" idealnym na obecne temperatury 🤫 Edited July 19, 2025 by Keniutek 1 Share this post Link to post Share on other sites
Zolw 1193 #13620 Posted July 19, 2025 Dostałem próbkę i są niesamowite, wszyscy pytają czym pachnę i nawet Żonie się podobają więc kupiłem 100’tkę. Do nich dostałem próbkę Loewe Essential i też wskoczyły na listę zakupów 1 Share this post Link to post Share on other sites
polly 217 #13621 Posted July 19, 2025 Ja też się boję monciaka. Przez tą cholerną perfumerię z witrażami rodzina mnie chwilowo nienawidzi bo później im brzydko pachnie. W GD mam zaraz jarmark więc też będą okazje. A propos perfum sprzedam lub wymienię Chaos vertus na np aqua di sale profumum jakby ktoś szukał wrażeń. 0 Share this post Link to post Share on other sites
piku 2100 #13622 Posted July 19, 2025 @Zolw Fakt, Loewe maja kilka fajnych zapachow. Czasami uzywam Cobaltu. W sumi zapach calkiem ok. Wyroznia sie troche na tle innych. PS. Najlepsze,ze wlasnie odkrylem,ze mam L'Instant Home od Guerlaina. I to wlasciwie pelny flakin. Niby kolekcja nie jakas bogata,ale czlowiek czasami sie gubi Na chlodniejsze dni moze byc. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Memphis2 426 #13624 Posted July 21, 2025 Tu moje zapachy. Gdzieś tam jeszcze nieodfoliowany Terre d’Hermes jest w szafce. 8 Share this post Link to post Share on other sites