Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pablo122

Brexit

Rekomendowane odpowiedzi

Tym samym  Brytyjczycy  wybrali Brexit, m.in. dlatego, że nie chcą  imigrantów z Afryki, którzy się nie zintegrują i których będą utrzymywać. 

Tyle tylko, że po wyjściu z UE bedą mieli dokładnie takie same możliwości niewpuszczania do siebie imigrantów z Afryki jak mają teraz. W 2015 r złożono w UK okolo 40 tysiecy wnioskow o azyl (głównie Syryjczycy). Połowa została odrzucona głównie ze względu na braki dokumentów itp. Z systemu kwot rozdziału uchodźców UK się wyłączyła. Argument o ochronie granic przed uchodzcami jest więc totalnie chybiony. Może nawet bedzie odrotnie bo na wyjsciu UK z UE może ucierpić wspólpraca graniczna i nie wiem czy np. Francja będzie tak stanowczo zatrzymywac emigrantów w Calais.

Co natomiast UK odzyska to kontrolę nad emigracją zarobkową wewnątrzunijną np. z Polski. Ale tu też są niekosekwentni bo w 2004 roku otworzyli nam granice bez okresów przejściowych a teraz mają pretensję, że tylu jest emigranów z Europy środkowo-wschodniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Fajnie by było jakby na tym forum takie dyskusje na temat zegarków się pojawiały.

Gdyby nie ta polityka to byłoby tu bardzo nudno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie wiem czemu wierzycie, że Anglia i inni sojusznicy by nam pomogli ? Obie wojny jasno pokazują, że mieli by to gdzieś, najwyżej wnieśli by oficjalny protest.

Ludzie wierza w rozne rzeczy.Naiwnych nigdy nie brakuje a Anglia czy inne kraje najpierw by musialy miec duzy interes w tym aby nam pomoc.

:) Będzie bardzo ciekawie jak część europejskich państw wystawi nam Polakom rachunek za rządy Pana Teska na stanowisku "Króla Europy". Odkąd objął to stanowisko wespół ze swoimi kolesiami, to UE zaczęła się staczać i zaczęła mieć poważne problemy. Jak zostanie na drugą kadencję to ją już zupełnie ściągnie na dno. Moim zdaniem powinniśmy żądać zamiany na tym stanowisku i wysłać tam Pana Kaczyńskiego.  :)

Chyba pan Petru bylby lepszym kandydatem  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując, EU nigdy  nie będzie taka jak kiedyś, rozpocznie się reakcja łańcuchowa jedni będą zastraszać drugich, pozorna równość zniknie jak sterta liści na wietrze, i zacznie się ciekawa jatka, zresztą zaczynają się ciekawe czasy, koniec z marazmem i stagnacją. Opcja dla Polski jest dwu wątkowa, albo to wykorzystamy i dzięki temu wyjdziemy na wyższy poziom czego sobie i wam wszystkim życzę, albo upadniemy z kretesem jak 200 parę lat temu.

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ post nie dotyczył wiodącego tematu, to ocenzurowałem sam siebie. :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest zawodowym wołkiem. Ale dzisiaj miał miejsce kolejny Brexit. Irlandia Północna opuściła Walię i Anglię. Na szczęście nie doszło do rozlewu krwi. Powiedziałbym wręcz, że było dość sennie. Padły raptem 4 strzały - 3 Irlandczyków i 1 Walijczyków. Co ciekawe, Irlandia Północna odeszła w wyniku samobójczej akcji jednego ze swoich. ;)

WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie czy kiedykolwiek Polakom żyło się lepiej niż teraz, przy odpowiedzi proszę uwzględnić historię dziejów naszego Państwa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dopiero w 2017r skończy się okres niewolnictwa w Polsce.

Za taki można uznać dopuszczanie do płacenia np. 3zł/h- a takie ogłoszenia pokazywały się w urzędach pracy.

Efekt - emigracja, samobójstwa, bezdzietność...

To ostatnie trochę rozwiązuje 500+

No cóż kolonia dla zachodniego kapitału to stosowana nazwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicon, nigdy wcześniej nie spotkałem się z tak niedojrzałą argumentacją jaką prowadzisz. Napiszę tylko tyle. Odwróć swoje słowa w stylu jak byś był oponentem w dyskusji i zobacz jak Twoje argumenty są płytkie.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieszczę taką tabelkę do generowania podobnych wypowiedzi. Zestawiamy treść z pierwszej kolumny z pozostałymi, w dowolnym układzie, odpowiednio modyfikując gramatykę. Powodzenia!

post-6402-0-58793700-1466894304_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant. Wszedłeś na najwyższy poziom zajebistości publikująć tą tabelę.

A poza tym pieprzyć Angoli!!! Gramy w ćwierćfinale!

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero w 2017r skończy się okres niewolnictwa w Polsce.

Za taki można uznać dopuszczanie do płacenia np. 3zł/h- a takie ogłoszenia pokazywały się w urzędach pracy.

Efekt - emigracja, samobójstwa, bezdzietność...

To ostatnie trochę rozwiązuje 500+

No cóż kolonia dla zachodniego kapitału to stosowana nazwa.

To przypomij sobie jak było przed 2004 r. bez tej niby kolonii unijnej. Ja pamiętam i mam porównanie tego samego miejsca wtedy i dzisiaj. Nie mówie, że teraz jest perfekcyjnie ale wtedy to było dno - całe rodziny bez pracy i niemal żadnych środków do życia, zerowe perspektywy dla młodych ewentualnie praca za 300 zł na stażowym, alkoholizm itp. Żal było patrzeć na tych młodych ludzi jak się marnują. To miało być stracone pokolenie. Ale mieli farta dziejowego, że weszliśmy do UE i dali nogę (albo powiedziawszy bardziej elegancko skorzystali z jednej ze swobód wspólnego rynku UE - swobody przepływu osób. Pewnie, w wielu przypadkach są tania siłą roboczą (chociaż coraz częsciej już nie tylko) ale są szczęsliwi i pozytywnie układają sobie życie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... sorry, usunąłem po namyśle, zdrowia życzę

Stary, biały heteryk, lecz cyklista. Odznaka na awatarze nie jest masońska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swobodę przemieszczania daje Schengen, które nie ma nic wspólnego z UE. To jest kolejne kłamstwo propagandy pro unijnej, ze gdyby nie unia to trzeba by wszędzie z paszportem jeździć.

Po pierwsze to mowilem o swobodzie przeplywu osób zagwarantowanej w traktatach, która daje prawo pracy w innym państwie członkowskim. To dużo więcej niż Schenegen, które znosi jedynie kontrole graniczne.

Po drugie układ z Schenegen jest scisle zwiazany z UE, np. jest warunkiem uzyskania czlonkostwa i jest właśnie dopełnieniem traktatowej zasady swobody przepływu osób. To żadna propaganda tylko realia, o prawach które daje ww. zasada można zapomnieć gdyby nie UE dlatego jeżeli ktoś planuje pracować w UK to radzę myśleć o podjęciu pracy szybko bo po formalnym wyjściu z UE rynek pracy w UK będzie zamknięty (chyba, że UE inaczej dogada sie z UK ale to byłaby porażka obozu brexitowców, którzy po to m.in. chcieli oderwania od UE). Również o Schengen w obecnym kształcie można zapomnieć bez EU, która wzystko to spaja i koordynuje. Kontrole granicze pozostalyby moze zniesione jedynie w rejonach scisle ze soba wspólpracujacych np. Benelux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swobodę przemieszczania daje Schengen, które nie ma nic wspólnego z UE. To jest kolejne kłamstwo propagandy pro unijnej, ze gdyby nie unia to trzeba by wszędzie z paszportem jeździć.

Widać że znajomość prawa europejskiego jest ci obca ale pomimo to zabierasz zdecydowany głos w dyskusji, poczytaj trochę bo narazie twoje argumenty są na poziomie partyjnego trolla.

Apropos zasady swobody przepływu pracowników:

Art. 3 ust. 2 Traktatu o Unii Europejskiej (TUE); art. 4 ust. 2 lit. a), art. 20, 26 i 45–48 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (TFUE).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorośli, wykształceni i inteligentni ludzie ja Wy powinni wiedzieć że ta rozmowa prowadzi do nikąd...

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przypomij sobie jak było przed 2004 r. bez tej niby kolonii unijnej. Ja pamiętam i mam porównanie tego samego miejsca wtedy i dzisiaj. Nie mówie, że teraz jest perfekcyjnie ale wtedy to było dno - całe rodziny bez pracy i niemal żadnych środków do życia, zerowe perspektywy dla młodych ewentualnie praca za 300 zł na stażowym, alkoholizm itp. Żal było patrzeć na tych młodych ludzi jak się marnują. To miało być stracone pokolenie. Ale mieli farta dziejowego, że weszliśmy do UE i dali nogę (albo powiedziawszy bardziej elegancko skorzystali z jednej ze swobód wspólnego rynku UE - swobody przepływu osób. Pewnie, w wielu przypadkach są tania siłą roboczą (chociaż coraz częsciej już nie tylko) ale są szczęsliwi i pozytywnie układają sobie życie

Wejście do UE to była podstawa !

Kluczem jest to że PO zrobiło z Polaków niewolników.

Nikt się nawet nie pochylił nad losem biedujących Polaków.

Uprawiali propagandę i nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorośli, wykształceni i inteligentni ludzie ja Wy powinni wiedzieć że ta rozmowa prowadzi do nikąd...

Nie do końca się zgadzam. Podobne podejście sprawiło, że na Wyspach mało kto w rzeczowy sposób odnosił się do mitów i propagandy rozpowszechnianych przez Faraga i mu podobnych. A teraz ci co go posłuchali obudzili się z kacem i zdziwieni, że jednak emigranci nie zostaną deportowani, 350 mln funtów nie pójdzie na NHS, może się rozpaść UK i budowana przez lata współpraca europejska, prawdopodobna jest recesja (wg Faraga byłaby i tak i nie ma nic wspólnego z Brexitem) itp itd. 

Podobne mity narastają i u nas dlatego warto je prostować póki jeszcze jest taka możliwość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie są "nikąda", do których prowadzi ta rozmowa..?  :P  :D  :lol:

WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego Nicon, mnie uczono że jak się zabiera głos w dyskusji to trzeba wiedzieć o czym się prawi, a Ty nawet nie odróżniasz zasady traktatowej UE od układu z Schengen.

Czytanie nie szkodzi naprawdę :D

Szkoda że czasy studenckie mam już za sobą ale z Twoimi "argumentami" student 2 roku prawa by sobie poradził jak to ładnie ująłeś "paragrafami z d***"

Jak tutaj koledzy słusznie podnoszą właśnie tak fantastycznie zorientowani w temacie UE, Brytyjczycy doprowadzili do wyjścia z UE nie zdając sobie sprawy z własnej głupoty.

Piszesz o Cameronie a co ten Pan takiego mądrego podnosił na forum poza graniem o referendum ażeby ponownie zostać premierem ?

Otworzył puszkę pandory, korzystając z resentymentów elity i głupoty większości obywateli. Tak się właśnie kończy nieodpowiedzialna polityczna zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego Nicon, mnie uczono że jak się zabiera głos w dyskusji to trzeba wiedzieć o czym się prawi, a Ty nawet nie odróżniasz zasady traktatowej UE od układu z Schengen.

Czytanie nie szkodzi naprawdę :D

Szkoda że czasy studenckie mam już za sobą ale z Twoimi "argumentami" student 2 roku prawa by sobie poradził jak to ładnie ująłeś "paragrafami z d***"

Jak tutaj koledzy słusznie podnoszą właśnie tak fantastycznie zorientowani w temacie UE, Brytyjczycy doprowadzili do wyjścia z UE nie zdając sobie sprawy z własnej głupoty.

Piszesz o Cameronie a co ten Pan takiego mądrego podnosił na forum poza graniem o referendum ażeby ponownie zostać premierem ?

Otworzył puszkę pandory, korzystając z resentymentów elity i głupoty większości obywateli. Tak się właśnie kończy nieodpowiedzialna polityczna zabawa.

Pisząc coś takiego o ludziach dorosłych, w pełni wolnych, żyjących w wolnym i w pełni demokratycznym kraju z wielowiekową tradycją, narażasz się na cynizm.

Kim jesteś, że pozwalasz sobie na taką ocenę.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca się zgadzam. Podobne podejście sprawiło, że na Wyspach mało kto w rzeczowy sposób odnosił się do mitów i propagandy rozpowszechnianych przez Faraga i mu podobnych. A teraz ci co go posłuchali obudzili się z kacem i zdziwieni, że jednak emigranci nie zostaną deportowani, 350 mln funtów nie pójdzie na NHS, może się rozpaść UK i budowana przez lata współpraca europejska, prawdopodobna jest recesja (wg Faraga byłaby i tak i nie ma nic wspólnego z Brexitem) itp itd. 

Podobne mity narastają i u nas dlatego warto je prostować póki jeszcze jest taka możliwość. 

Za wyjsciem UK z Unii glosowali glownie ludzie pracujacy, zwykli ludzie ktorzy zazwyczaj dostaja po d*pie na rozgrywkach politykow. Tym razem niechcacy dopuscili ich do glosu I ci ludzie przemowili.

Frekfencja na referendum byla ok 70% co pokazuje ze ludzie byli zdeterminowani zeby sie wypowiedziec I dac wyraz swojemu niezadowoleniu.

Kampania za wyjsciem byla prowadzona pod haslem "Odzyskac kontrole"i nikt nie mowil ze wszyscy emigranci zostana deportowani ale Anglicy chca przyjmowac tylko tyle ile Im w danym momencie bedzie potrzeba I o okreslonych kwalifikacjach.

Zaznaczam ze chodzi tu glownie o osoby ze wschodniej czesci Unii czyli m.in. Polakow.

To samo tyczy sie gospodarki. Odzyskac kontrole nad wlasna gospodarka. Zawierac traktaty handlowe z kim chca I na jakich warunkach chca a nie na takich jak nazuca Unia.

Oczywiscie zgadzam sie ze to wszystko to tylko propaganda, populizm ale przeciez na tym opiera sie polityka.

Tak samo argumenty o rozpadzie  Unii, UK, recesji itp, itp to tez mity i propaganda.

Bo jakie sa przeslanki do recesjii. Na razie  z dnia na dzien nic sie nie zmienio, fabryki pracuja jak pracowaly, kontrakty I regulacje sa nadal aktualne. Panike sieja tylko Ci ktorzy poniesli porazke polityczna bo boja sie o swoje stolki I o swoje ogromne wyplaty.

Na koniec chcialem zaznaczyc ze nie jestem ani politologiem ani prawnikiem, nie posiadam zadnego biznesu. Jestem tylko zwyklym robotnikiem jakich sa miliony w calej unii I nie podoba mi sie ze ta cala smietanka biznesu I polityki stara sie ze mnie zrobic wynarodowionego, bezmyslnego, bez wartosci niewolnika. Ale to pewnie swiadczy tylko o mojej glupocie.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość breslauer

nicon , naprawdę sądzisz że Rosja zostawi nas samych sobie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.