unadarek 3339 #4226 Napisano 14 Listopada 2021 9 minut temu, Miszkolc napisał(-a): Do rodziny 👍🍻 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bos_kg 30 #4227 Napisano 15 Listopada 2021 Lipa polski odział odpisał mi o moim Citizen tak. Dzień dobry, dziękuję za wiadomość. Bardzo mi przykro, ale nie posiadamy żadnych informacji na temat modelu ze zdjęć. Producent nie posiada już informacji w swojej bazie. Pozdrawiam, szkoda miałem nadzieję że coś poradzę bo jak z 80 / 90 lat może pochodzić to chciałem mieć potwierdzenie autentyczności szkoda taka firma i dokumentacji nie ma.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84858 #4228 Napisano 17 Listopada 2021 4 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
john.doe 359 #4229 Napisano 17 Listopada 2021 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28110 #4230 Napisano 18 Listopada 2021 A gdzie@eddi87 ? Lubię tego ADHD. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4231 Napisano 20 Listopada 2021 UWAGA UWAGA, ATTATTENTIO ATTENTION, ACHTUNG! ACHTUNG,ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ, QAPHELA QAPHELA, WHAKAARO WHAKAARO,انتباه انتباه, 注意 注意, ДИККАТ ДИККАТ : w najbliższy Piąteczek to jest za 478 000 sekund- następuje Blek Frajdej - jest to ostatni momencik na pozbycie się za pu ceny zegareczków w celu zgromadzenia funduszy na zakup w super extra atrakcyjnych cenach nowiusieńkich zegareczków nowszej serii PS: tak Tylko przypominam !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17952 #4232 Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) Skusiłem się na canvas o którym wspominałem kilka stron wcześniej. Myślę, ze jest dobrze Edytowane 20 Listopada 2021 przez beriam 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4233 Napisano 20 Listopada 2021 3 minuty temu, beriam napisał(-a): Skusiłem się na canvas o którym wspominałem kilka stron wcześniej. Myślę, ze jest dobrze b. rozsądna decyzja - nie podjęta w przypływie chwili skutkuje - dobraniem właściwego mocowania zegareczka do nadgarstka jako i w sferze jakościowej oraz kolorystycznej !!! 👍🍻 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
incubus05 12192 #4234 Napisano 20 Listopada 2021 49 minut temu, beriam napisał(-a): Skusiłem się na canvas o którym wspominałem kilka stron wcześniej. Myślę, ze jest dobrze Myślę, że jest bardzo dobrze👍 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bos_kg 30 #4235 Napisano 20 Listopada 2021 59 minut temu, beriam napisał(-a): Skusiłem się na canvas o którym wspominałem kilka stron wcześniej. Myślę, ze jest dobrze Świetny pasek w wersji czarnej był by fajny z czarnym obyciem.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17952 #4236 Napisano 20 Listopada 2021 17 minut temu, bos_kg napisał(-a): Świetny pasek w wersji czarnej był by fajny z czarnym obyciem.. Są gusta i guściki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bos_kg 30 #4237 Napisano 20 Listopada 2021 P 2 minuty temu, beriam napisał(-a): Są gusta i guściki Prawda nie jest zły bym skamła mi by się czarna wersja podobała, a jak z dbaniem o niebo bo to nie skóra chyba jeans.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 66186 #4238 Napisano 20 Listopada 2021 Pasek bardzo dobrze pasuje. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4239 Napisano 20 Listopada 2021 2 godziny temu, beriam napisał(-a): Są gusta i guściki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39913 #4240 Napisano 20 Listopada 2021 6 godzin temu, beriam napisał(-a): Skusiłem się na canvas o którym wspominałem kilka stron wcześniej. Myślę, ze jest dobrze 👉 Jest dobrze. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1_Dominik 226 #4241 Napisano 20 Listopada 2021 W dniu 10.11.2021 o 11:12, beriam napisał(-a): Szukam od jakiegoś czasu canvasa do mojego bn0150-10e i ta opcja wpadła mi w oko, chociaż te pomarańczowe przeszycia są trochę takie... mech. Będzie waszym krytycznym okiem... zgrywało ? Możesz podać namiar na ten pasek? Świetny jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beriam 17952 #4242 Napisano 21 Listopada 2021 7 godzin temu, 1_Dominik napisał(-a): Możesz podać namiar na ten pasek? Świetny jest. Pasek robiony na zamówienie. PW. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39913 #4243 Napisano 21 Listopada 2021 Ostatnio interesowałem się aplikacjami na smartfony, przy pomocy których można zsynchronizować czas i datę w zegarku Citizen z technologią "Radio Controlled". Zainstalowałem i sprawdziłem na Androidzie i tel. Samsung apkę "Junghans Mega" (link) 👉 no i działa. Znaczy synchronizuje czas i datę z moimi Citkami. Sprawdzałem na trzech różnych modelach (tj. z różnymi kalibrami) i zarówno z kopertą z tytanu, jak i ze stali nierdzewnej. W każdym przypadku udało się ustawić czas na zegarku zgodnie z tym, który pokazywany jest w aplikacji. Synchronizacji można dokonać z zegarem atomowym online, czasem systemowym telefonu lub można nawet wymusić synchronizację z czasem ustawionym ręcznie w apce. Sam proces synchronizacji trwa ok. kwadransa, czyli porównywalnie z synchronizacją z wież radiowych (znaczy długo). Przypuszczam, że ta apka zadziała także z zegarkami innych producentów z technologią radiowej synchronizacji czasu i daty (z pewnością z Junghansem), ale nie sprawdzałem. Czy macie może jakieś doświadczenia z innymi aplikacjami na smartfona służącymi do radiowej synchronizacji czasu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4244 Napisano 21 Listopada 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, alpaczino napisał(-a): Ostatnio interesowałem się aplikacjami na smartfony, przy pomocy których można zsynchronizować czas i datę w zegarku Citizen z technologią "Radio Controlled". Zainstalowałem i sprawdziłem na Androidzie i tel. Samsung apkę "Junghans Mega" (link) 👉 no i działa. Znaczy synchronizuje czas i datę z moimi Citkami. Sprawdzałem na trzech różnych modelach (tj. z różnymi kalibrami) i zarówno z kopertą z tytanu, jak i ze stali nierdzewnej. W każdym przypadku udało się ustawić czas na zegarku zgodnie z tym, który pokazywany jest w aplikacji. Synchronizacji można dokonać z zegarem atomowym online, czasem systemowym telefonu lub można nawet wymusić synchronizację z czasem ustawionym ręcznie w apce. Sam proces synchronizacji trwa ok. kwadransa, czyli porównywalnie z synchronizacją z wież radiowych (znaczy długo). Przypuszczam, że ta apka zadziała także z zegarkami innych producentów z technologią radiowej synchronizacji czasu i daty (z pewnością z Junghansem), ale nie sprawdzałem. Czy macie może jakieś doświadczenia z innymi aplikacjami na smartfona służącymi do radiowej synchronizacji czasu? znaczy jak go synchronizujesz ? długie fale z plikami danych wysyła telefon do zegarka i ręcznie wymuszasz synchronizacje - telefony mają w ogóle nadajniki 77,5kHz ? czy chodzi o zegarki z BT ? Edytowane 21 Listopada 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39913 #4245 Napisano 22 Listopada 2021 Tu nie chodzi o zegarki z BT (ja takich Citizenów nawet nie mam) i nie chodzi o wysyłanie plików z danymi, 👉 ta synchronizacja odbywa się poprzez dźwięki wysyłane z głośnika telefonu a dzieje się to tak: 1. W zegarku z technologią "Radio Controlled" (w moim przypadku marki Citizen) ręcznie uruchamia się tryb synchronizacji - tzw. "RX" - zegarek próbuje odebrać fale radiowe z dokładnym czasem i datą. 2. W telefonie w przedmiotowej aplikacji, po uruchomieniu odpowiedniej funkcji, emitowana jest poprzez głośnik seria dźwięków. Te dźwięki wydobywające się z głośnika telefonu można opisać, jako "chrobotania" (i to chyba najwłaściwsze ich określenie). Zalecają zwiększyć głośność w telefonie na max. 3. Po ok. kwadransie, tak jak pisałem we wcześniejszym poście, w zegarku ustawia się godzina i data taka, jaką ustawiliśmy w aplikacji tj. do wyboru, albo zgodna z zegarem atomowym online (NTP), albo zgodna z czasem systemowym smartfona, albo zgodna z dowolnym czasem i datą ustawioną ręcznie w tej aplikacji. Nie wiem, czy kolejność uruchamiania zegarka i sygnałów z aplikacji ma znaczenie (nie chciało mi się tego sprawdzać), ale w podanej powyżej kolejności zegarek ustawił się na nowy czas z aplikacji, czyli zadziałało. Tak jak pisałem wcześniej przypuszczam, że powyższy sposób synchronizacji czasu działa nie tylko z zegarkami "Radio Controlled" od Citizena, ale także z zegarkami innych producentów stosujących jakieś tam odpowiedniki "Radio Controlled" (z pewnością Junhans, bo to ich aplikacja, może Seiko lub Casio - ale ja nie sprawdzałem). Jak dla mnie bomba - nie trzeba być w zasięgu anten radiowych emitujących sygnał dokładnego czasu a można ręcznie zsynchronizować zegarek. Minusem jest, że w nocy automatycznie się to nie stanie. W sklepie Play i w AppStore zauważyłem też inne apki do synchronizacji czasu w zegarkach z "Radio Controlled" i dlatego pytałem, czy ktoś miał z nimi jakieś doświadczenia. Mam nadzieję, że teraz jest to wszystko jasne 👉 polecam wypróbowanie samemu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4246 Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) 3 godziny temu, alpaczino napisał(-a): Tu nie chodzi o zegarki z BT (ja takich Citizenów nawet nie mam) i nie chodzi o wysyłanie plików z danymi, 👉 ta synchronizacja odbywa się poprzez dźwięki wysyłane z głośnika telefonu a dzieje się to tak: 1. W zegarku z technologią "Radio Controlled" (w moim przypadku marki Citizen) ręcznie uruchamia się tryb synchronizacji - tzw. "RX" - zegarek próbuje odebrać fale radiowe z dokładnym czasem i datą. 2. W telefonie w przedmiotowej aplikacji, po uruchomieniu odpowiedniej funkcji, emitowana jest poprzez głośnik seria dźwięków. Te dźwięki wydobywające się z głośnika telefonu można opisać, jako "chrobotania" (i to chyba najwłaściwsze ich określenie). Zalecają zwiększyć głośność w telefonie na max. 3. Po ok. kwadransie, tak jak pisałem we wcześniejszym poście, w zegarku ustawia się godzina i data taka, jaką ustawiliśmy w aplikacji tj. do wyboru, albo zgodna z zegarem atomowym online (NTP), albo zgodna z czasem systemowym smartfona, albo zgodna z dowolnym czasem i datą ustawioną ręcznie w tej aplikacji. Nie wiem, czy kolejność uruchamiania zegarka i sygnałów z aplikacji ma znaczenie (nie chciało mi się tego sprawdzać), ale w podanej powyżej kolejności zegarek ustawił się na nowy czas z aplikacji, czyli zadziałało. Tak jak pisałem wcześniej przypuszczam, że powyższy sposób synchronizacji czasu działa nie tylko z zegarkami "Radio Controlled" od Citizena, ale także z zegarkami innych producentów stosujących jakieś tam odpowiedniki "Radio Controlled" (z pewnością Junhans, bo to ich aplikacja, może Seiko lub Casio - ale ja nie sprawdzałem). Jak dla mnie bomba - nie trzeba być w zasięgu anten radiowych emitujących sygnał dokładnego czasu a można ręcznie zsynchronizować zegarek. Minusem jest, że w nocy automatycznie się to nie stanie. W sklepie Play i w AppStore zauważyłem też inne apki do synchronizacji czasu w zegarkach z "Radio Controlled" i dlatego pytałem, czy ktoś miał z nimi jakieś doświadczenia. Mam nadzieję, że teraz jest to wszystko jasne 👉 polecam wypróbowanie samemu. hheheh nadal nie rozumiem - fala dźwiękowa jest falą mechaniczną jak można fale dźwiękowa bez mikrofonu przekształcić w impuls elektryczny a co za tym idzie przekazać dane do zegarka nie posiadającego mikrofonu -to chyba musieli wymyśleć Chińczycy .... a po resztą ... bez flaszki nie rozbieriosz jak mawiają Japończycy z dorzecza Kongo !!! jakby ktoś wiedział niech podzieli się wiedzą co do wypróbowania to spoko tylko - mam mały problem - mój telefon jest napędzany poprzez windows a to jest na android Edytowane 22 Listopada 2021 przez unadarek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39913 #4247 Napisano 23 Listopada 2021 Nie znam konstrukcji odbiornika fal wbudowanego w zegarek, ale po doświadczeniu z użyciem aplikacji, opisanym w poprzednich postach przypuszczam, że jest on czuły w konkretnym zakresie częstotliwości fal długich tj. 30 - 300 kHz i to bez względu na to, czy są to fale radiowe, czy fale mechaniczne (czyli akustyczne i w tym zakresie słyszalne).No ale nie o studiowanie natury fal albo budowy odbiorników tutaj chodzi. Ważne, że działa i że można "wgrywać" do zegarka czas i datę z komórki, która pobiera online w przedmiotowej aplikacji te dane z zegara atomowego albo tak, jak pisałem wcześniej, można ustawić ręcznie w aplikacji dowolny czas i datę i to "przesłać" do zegarka.A więc "Radio Controlled" może działać także poza zasięgiem wież radiowych wysyłających dane o dokładnym czasie (nie automatycznie i z pewnymi niedogodnościami, o których wspomniałem, ale może działać).Mam nadzieję, że się to wszystko komuś przyda.Pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #4248 Napisano 23 Listopada 2021 Dzięki za opis. Faktycznie dobre rozwiązanie niezależnie od tego jak to się naprawdę dzieje. Mam tylko jedną uwagę. Nie wiem jak w zegarku Citizen Radio Controlled, bo nie mam, ale Casio ustawię szybciej niż w 15 minut 2 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
unadarek 3339 #4249 Napisano 23 Listopada 2021 8 godzin temu, alpaczino napisał(-a): Nie znam konstrukcji odbiornika fal wbudowanego w zegarek, ale po doświadczeniu z użyciem aplikacji, opisanym w poprzednich postach przypuszczam, że jest on czuły w konkretnym zakresie częstotliwości fal długich tj. 30 - 300 kHz i to bez względu na to, czy są to fale radiowe, czy fale mechaniczne (czyli akustyczne i w tym zakresie słyszalne). No ale nie o studiowanie natury fal albo budowy odbiorników tutaj chodzi. Ważne, że działa i że można "wgrywać" do zegarka czas i datę z komórki, która pobiera online w przedmiotowej aplikacji te dane z zegara atomowego albo tak, jak pisałem wcześniej, można ustawić ręcznie w aplikacji dowolny czas i datę i to "przesłać" do zegarka. A więc "Radio Controlled" może działać także poza zasięgiem wież radiowych wysyłających dane o dokładnym czasie (nie automatycznie i z pewnymi niedogodnościami, o których wspomniałem, ale może działać). Mam nadzieję, że się to wszystko komuś przyda. Pozdrawiam fakt - niech tak pozostanie -( pewnie Chińczycy stworzyli nanokrasnoludki co swoimi miniaturowymi raczkami w pocie czoła przenoszą dane z telefonu do zegareczka ) - ale jak działa to super - chyba uruchomię telefon android i przetestuje na casio i citizenie 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alpaczino 39913 #4250 Napisano 23 Listopada 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Sol napisał(-a): Dzięki za opis. Faktycznie dobre rozwiązanie niezależnie od tego jak to się naprawdę dzieje. Mam tylko jedną uwagę. Nie wiem jak w zegarku Citizen Radio Controlled, bo nie mam, ale Casio ustawię szybciej niż w 15 minut O tym właśnie pisałem, że wolno to działa, ale działa i niestety zmartwię Cię, że w Casio z odpowiadającą "Radio Controlled" technologią o nazwie "Waveceptor", działa to porównywalnie długo . 👉 Z pewnością szybciej ustawi się ręcznie. Co innego, jak robi się to automatycznie, czyli samo i co nocy - niech sobie wtedy trwa nawet dwa kwadranse. Dlatego wartą uwagi alternatywą jest zegarek z synchronizacją satelitarną. 👉 U Citizena w przypadku synchronizacji tylko czasu (bez lokalizacji) trwa to nie więcej niż 5 sek. (i tu Citizen jest zdecydowanie lepszy od Japońskiej konkurencji). @unadarek 👉 ja właśnie zachęcam wszystkich do testowania i sprawdzania tego "procederu" na innych aplikacjach i innych platformach smartfonowych oraz do podzielenia się swoimi doświadczeniami z braćmi w "uzależnieniu od zegarków", tutaj na forum. Edytowane 23 Listopada 2021 przez alpaczino 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach