Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

Forumowy zegarek " kostka " a la JLC Reverso

Rekomendowane odpowiedzi

Reverso występuje w kilku rozmiarach. Myślę, że trzeba ten projekt oprzeć o największy rozmiar. Kiedyś mierzyłem i był naprawdę super.

Myślę o grawerze motywu roślinnego na górnej części koperty. Będzie to taka nowoczesna interpretacja Baroku.

861754-5.jpg?1408684729

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej pasowałby w wersji słonecznej, odpadłyby koszty mechanizmu, a i wtedy z WR można by poszaleć:-) (brak konieczności uszczelniania) :-)

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej pasowałby w wersji słonecznej, odpadłyby koszty mechanizmu, a i wtedy z WR można by poszaleć:-) (brak konieczności uszczelniania) :-)

A w nocy jak będziesz chciał sprawdzić godzinę, to i tak trzeba będzie sięgnąć po komórkę... tzn włączyć w niej funkcję latarki i oświetlić zegarek.

No tak tylko z której strony?

Kompas!!!

Taaak! Trzeba jeszcze wbudować w zegarek kompas, albo i sekstant najlepiej, lub inne astrolabium, będzie full wypas.

Leubus Abbey Copernicus Astro Navigator.

:P  :D  :D  :D

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reverso występuje w kilku rozmiarach. Myślę, że trzeba ten projekt oprzeć o największy rozmiar. Kiedyś mierzyłem i był naprawdę super.

Reverso w największym rozmiarze to zdaje się chrono :)

Taki zegarek ma około 50x35 mm i w takim zegarku mozna byłoby dać centralna sekundę. Nie jest to juz cienki prostokat w którym mogłoby to przeszkadzać. Ta Miyota 8N33 - pasuje do takich rozmiarów i można bez problemu zrobić transparentny dekiel - nawet ładnie się przezntuje.

Ta druga 6T33 dużo jest droższa?

W innym wypadku z automatem też niewiele będzie można zrobić bo koperta węższa raczej przy żadnym mechanizmie nie wyjdzie.

Oczywiście zakładając że cena ma być budżetowa. 

A kwarc? No raczej na pewno nie do tego projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak...jako jedynie obserwator do tej pory tematu, majac ogromne poklady wiary w kolege i jego zdolnosci, majac juz VISA, Chrono, dopiero teraz widzac ze projekt zmierza delikatnie w strone Reverso, pozwalam sobie zabrac glos i powiedziec glosne : TAK.

Tak na prawde zmieniajac szate graficzna w projekcie i pozostajac przy klasyce koperty, moim zdaniem rzecz jasna, otrzymamy kolejna - zapewne ciekawa - wariacje czy to Rocznicowego modelu o ktory rowniez toczy sie dyskusja, czy innego znanego nam juz modelu...

Przechodzac na koperte Reverso jest szansa zrobic cos ciekawego, rzadkiego, i na tyle wyrozniajacego, by nie tylko zaciekawic nowych odbiorcow, ale i by wsrod nas, zapalencow dosc szybko zamknac liste zamowien... Ja na Reverso sie pisze, bo brakuje nam w polskich markach, czegos innego i swiezego w swej realizacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej rzymskie moim zdaniem choć w reverso występują też arabskie i wcale nie wygląda to źle.

Skoro piszesz "pracujemy" to juz jakies założenia są. 

Napisz jaki mechanizm bierzesz pod uwagę i jakie będą przybliżone wymiary.

To da już jakiś obraz całości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reverso jest bardzo ciekawym zegarkiem ale co to ma wspólnego z Opactwem Cystersówi i barokiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reverso jest bardzo ciekawym zegarkiem ale co to ma wspólnego z Opactwem Cystersówi i barokiem?

Jakbyś tak przeczytał cały wątek albo chociaż ze 20 wcześniejszych postów  to byś wiedział, taki to jest zysk z czytelnictwa-wiedza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą wpadłem na ten temat. Będę go śledził pilnie... Co do mechanizmu, polecam Miyotę 8N33. Mam ją w swoim Laco Rostock i bardzo dobrze trzyma czas. Z niecierpliwością czekam na dalsze wieści :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i reverso to jest ten kierunek!

Indeksy rzymskie Ok. Ale raczej indeks lub dwa. Góra cztery indeksy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planowane wymiary koperty to 45mm ( długość z uszami ) i 30mm szerokość bez koronki. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super! Bardzo się cieszę, że powstanie coś innego. W końcu kostka!

I to w jakim stylu :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie. Tylko bez dużej sekundy. Ewentualnie jeśli być musi to może taka ledwo widoczna z symbolicznym akcentem na końcu? Jeśli nie ma daty (i bardzo dobrze) to 4 indeksy rzymskie będzie git.

Albo jeden duży indeks jak w tej wersji z dużą sekundą:

post-36608-0-18334800-1503514602_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi się podoba kierunek zaproponowany przez przedmówcę. Kostka to by było coś oryginalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro juz w ta strone idziemy, pytania kolejne...

- tarcza ala JL - wewnatrz minuty - zewnatrz indeks/indeksy godzinowe

- czy tez tarcza jak w vintage BIFORA gdzie indeksy minutowe / godzinowe byly blizej krawedzi koperty??

- koperta klasycznie stalowa, czy bicolor?? front zlocony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Spatz

Bardzo ciekawy projekt. Jakies wizualizacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jesli juz jest problem z sekundnikiem - znaczy nie kazdy chce centralny, a mechanizm z osobnym sekundnikiem nie wystepuje... co gdyby zamienic sekundnik na centralny obrotowy ring... motyw kwiatowy, jakis szkielet obrazu... co kolwiek, tak by nie zaburzac tarczy wskazowka sekundnika a jak powiedzial kolega QuadrifoglioVerde, pokazac w jakis sposob ze mechanizm rusza i dziala...

jesli dobrze pamietam, Vintage modele Rado mialby obracajacy sie znaczek - logo z kotwica.

Gdyby tutaj tak zrobic?? jakis ciekawy motyw obracajacy sie centralnie, nie zaburzajacy ekspozycji tarczy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tych wymiarach to tylko 6T33 lub kwarc. W tym drugim wypadku pewnie dolna sekunda będzie. Chociaż ja wolał bym z centralna - coś na wzór tego kilka postów wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kfraniu, myślę ze twoja sugestia z obracającym się barokowym elementem sekundowym Marcina zainspiruje, bo ile znasz takich zegarków - indywidualności które zapadają w pamięć i są obiektem naszego pożądania???  Bo do mnie baaardzo przemawia mechanik gdyż wtedy właśnie jest spójny projekt : mechanizmu i dizajnu koperty / tarczy. A motywów do umieszczenia wystarczy na pol roku dyskusji, jak znam kolegów. Tarcza wg mnie dobrze by było gdyby była  postarzana, młotkowana.

Teraz tylko czekam na głos Marcina, co on jako nasz moderator na to powie.

Zacieram ręce bo szykuje się powtórka z Visa, domniemywam ze nawet będzie lepiej :)    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przygotujemy na pewno minimum dwie wersje tego zegarka z różnymi tarczami. Jedna będzie spokojna elegancka, a druga mroczna charakterna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mroczna to Gotyk a nie  barok...... tam to pyzate cherubinki :D

Przygotujemy na pewno minimum dwie wersje tego zegarka z różnymi tarczami. Jedna będzie spokojna elegancka, a druga mroczna charakterna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby to tylko kwarc nie był, szkoda takiego ładnego projektu na kwarcowy mechanizm. Niechby i był po drogości. Myślę, że VC jako marka zasługuje już na droższy i ambitniejszy projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby to tylko kwarc nie był, szkoda takiego ładnego projektu na kwarcowy mechanizm. Niechby i był po drogości. Myślę, że VC jako marka zasługuje już na droższy i ambitniejszy projekt.

Może i zasługuje ale to odbiorcy głosują swoimi portfelami a moje obserwacje nie są optymistyczne. Wystarczy popatrzeć na zapisy PRO-MILITARI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że projekt zegarka w kwadratowej/prostokątnej kopercie to dobry pomysł. Zawsze to jakaś nowość w ofercie VC.

Popieram @kfraniu z pomysłem obracającego się centralnie elementu zamiast np. sekundnika.

Skoro odwołujemy się do opactwa, do baroku to taka powinna być koncepcja tego zegarka - na bogato. Złocenia, emalia, przepych.

Byłbym w stanie zaakceptować nawet ten kwarc - byle z płynącą sekundą. 

Eleganckich kwadratowych zegarków jest od groma. Idę do sklepu i kupuję kostkę Tissot i już.

QV - robisz zegarki niemal na zamówienie - niech sie czymś wyróżniają - nie tylko napisem na tarczy "Ku chwale..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.