Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość yasiooo

Mechanizm z Rakiety. Był taki brand jak Corsar, ale nie wiem do jakiej fabryki należał. Wydawało mi się, że do Peerwszej Moskiewskiej, ale skoro werk z Petrodwrzowej, to już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z marką "Corsar" było chyba podobnie jak z "sekondą" - zarówno w jednym jak i w drugim przypadku pod nazwami tymi występowały zegarki z różnych radzieckich fabryk. Jeśli chodzi o Corsara - to naprawiałem kiedyś takiego na 17-kamieniowym werku poljotowskim. Swego czasu na Allegro pojawiał się również Corsar 23-kamieniowy (na mechanizmie Poljota de Luxe) oraz kieszonkowy Corsar z 18-sto kamieniowym werkiem Mołni. Corsara z werkiem Rakiety widzę natomiast po raz pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poluję na poljota 2200, ale w sieci trafia się głównie jedno i to samo zdjęcie werku. Zdjęcie zegarka jest tylko u p. Gordona, jest to zegarek w złocie. Przypuszczam, że był także pozłacany.

Koperta i tarcza są podobne do tych z de lux - ale czy pdobne to takie same?

Prosiłbym o fotki takich zegarków (i / lub opis słowny) by mieć jakieś odniesienie i wzorzec oryginalności - jeśli wpadnie mi taki w łapska to chciałbym mieć możliwość ocenić ile to ma wspólnego z oryginalnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poluję na poljota 2200, ale w sieci trafia się głównie jedno i to samo zdjęcie werku. Zdjęcie zegarka jest tylko u p. Gordona, jest to zegarek w złocie. Przypuszczam, że był także pozłacany.

Koperta i tarcza są podobne do tych z de lux - ale czy pdobne to takie same?

Prosiłbym o fotki takich zegarków (i / lub opis słowny) by mieć jakieś odniesienie i wzorzec oryginalności - jeśli wpadnie mi taki w łapska to chciałbym mieć możliwość ocenić ile to ma wspólnego z oryginalnym.

http://www.horology.ru/articles/TZ.htm - tu jest trochę skąpych informacji o tym mechanizmie. Z ostatniego zdania o werku 2200 wynika, że występował on tylko w złotych kopertach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, choć ja trochę żałuję, że tylko w złocie. Mechanizm był delikatny więc pewnie większość kopert z tego rzadkiego zegarka po awarii mechanizmu poszła na przetop. Będzie jeszcze trudniej dopaść.

Co do zdjęcia werku to właśnie o tej fotce z podlinkowanego przez Ciebie artykułu pisałem.

Znalazłem foto werku jeszcze tu: http://www.netgrafik.ch/movements1.htm

Fotki całego zegarka (z kolekcji o której wspominałem): http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0628

I jeszcze fotka zegarka z boku w zestawieniu z de lux (zassana z sieci, ale nie pamiętam źródła):

post-26957-0-77326500-1331234386.jpg

Dziękuję za pomoc i liczę, że ktoś ma takiego w swoich zbiorach lub ma dostęp do materiałów źródłowych i zdecyduje się pochwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heja :)

mam pytanie:

czy Pobieda występowała w takich prostokątnych kopertach?

te, które widziałem raczej były w kopertach okrągłych

poprostu chcę wiedzieć czy wtopiłem kasę i kupiłem jakiegoś składaka

post-27864-0-59775200-1331235959.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
heja :)

mam pytanie:

czy Pobieda występowała w takich prostokątnych kopertach?

te, które widziałem raczej były w kopertach okrągłych

poprostu chcę wiedzieć czy wtopiłem kasę i kupiłem jakiegoś składaka

post-3565-0-62536500-1331235961.jpg

to koperta z Zima

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to koperta z Zima

no to wtopa :)

w takim razie niebawem rozpoczynam poszukiwanie wnętrzności do Zima (koperta jest w dobrym stanie) i koperty do tej Pobiedy :D może uda się zrobić coś z niczego :) jak ktoś ma albo jedno albo drugie to poproszę Priva :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do Poljota 2200 o którym rozmawialiśmy kilka postów wyżej: były także w kopertach pozłacanych - mój zegarmajster twierdzi, że kilka takich zadrzyło mu się naprawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem to jeden z najładniejszych Poljocików. Wiek... Pewnie przełom lat 80/90. Wartość w tym stanie mniej więcej tyle co paczka dobrych fajek :) . Koronkę powinna dobrać większość zegarmistrzów a szkiełko pewnie bez trudu da się wypolerować. Wszystko za cenę kolejnej paczki fajek :rolleyes: Do tego może małe smarowanko i czyszczenie ale to już z pół "wagona" fajek ;)

Generalnie w 50 zetach powinieneś się zmieścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w sumie w dwóch wagonikach powinienem się zamknąć :rolleyes:

Dzięki za info, jak pisałem nie jestem fanem ale jak już go mam to postaram się go uruchomić, dzięki za info.

Teraz zbieram na coś -)) nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że brakuje kamienia w balansie, nie wiadomo, co z osią balansu.

Pewnie najlepiej będzie poszukać sprawny mechanizm, a z tego zegarka wykorzystać "to, co widać" :rolleyes:

A swoją drogą ładny ten Poljot.

Stojący zegar dwa razy na dobę pokazuje idealną godzinę. Chodzący prawie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a kto by mi mógł ocenić ten zegarek:

http://allegro.pl/item722073394_kirowski_k...super_stan.html

chodzi mi o to czy ten Kirowski jest oryginalny (głównie zastanawiają mnie wskazówki i werk)

z góry dzięki

koperta, werk, tarcza i koronka są ok. Natomiast wskazówki są do bani. O ile z godzinówką i minutówką można sobie poradzić to o sekundę będzie bardzo, bardzo trudno :) Sam zresztą takiej szukam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koperta, werk, tarcza i koronka są ok. Natomiast wskazówki są do bani. O ile z godzinówką i minutówką można sobie poradzić to o sekundę będzie bardzo, bardzo trudno :) Sam zresztą takiej szukam

szkoda, bo Kirowski za mną chodzi już od jakiegoś czasu a trudno o egzemplarz w dobrym stanie

a masz może zdjęcie jak te wskazówki wyglądać powinny?

chciałbym mieć jakieś rozeznanie

z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
oryginalne wskazówki są takie jak na Kirowskim kolegi Kota. Na mojej stronce też jest jeden Kirowski z oryginalnymi wskazówkami.

no właśnie o tak mi się też wydawało, jednak tutaj na tym Kirowskim jednak wskazówki są kompletnie inne:

post-27864-0-36374500-1331239337.jpg

więc kto ma rację ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to posypuje glowe popiolem. a swoja droga to pierwszy raz widze kirowskiego w takiej kopercie z takimi wskazowkami. Wszystkie z którymi dotąd miałem do czynienia miały trójkątne wskazówki. Człowiek całe życie się uczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypatrzyłem u zegarmistrza brzydką jak noc, rosyjską, kieszonkową mołnię - nowa, za 200zł - pytanie czy warto ją kupić jako dawcę mechanizmu do zegarka własnej roboty czy lepiej poszukać sobie za 10-20% tej kworty starą, steraną ale zdobioną sztukę (jak mi się trafia ładnie zachowana to mi szkoda niszczyć - wolę schomikować ją w orginale:)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem na zegarek własnej roboty tylko stare zdobne mechanizmy te nowe w molniach są brzydkie. Z tym kupowaniem zegarka na części tez mi się tak parę razy zdarzyło. Na allegro jakieś paskudztwo na zdjęciach, a jak przyszedł to takazało się, że ładna sztuka i trzeba było następnego dawcy szukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Filipo

Witam, odziedziczyłam po dziadku taki zegarek:

http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0325

na zegarkach się nie znam, jedyne co wiem to że jest to Poljot, złota koperta 16gram próby 583. Mechanizm 2616.2H

Proszę mi podpowiedzieć jaką wartość może mieć ten zegarek

pozdrawiam

Filip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż zdjęcia własnego egzemplarza - w ciemno każdy powie, że równowartość złotego złomu B). Dużo zalezy od stanu - pokaz ofotki pogadamy:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkie pytanko:

Rosyjski czy Chiński? Kupiony za równowartość kilku piw więc żal było nie wziąć B)

Niby na werku ma Rus ale to chyba o niczym nie świadczy?

PS. Wiem, wiem, brak wahnika ale nie powinienem mieć problemu z naprawą.

ra1003_Komandir.jpg

sy8902_werk.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi