Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

Nie znam się, a więc chętnie zabiorę głos :) Nie ma tu zegarków unikatowych ani dobrze zachowanych, choć być może dla właściciela mają większą wartość. Idąc od dołu, Pabieda i Sława, wydają mi się w najlepszych stanach z całego zestawienia, doprowadzenie do używalności byłoby stosunkowo łatwe. Co do Sławy, coś tam widać na lunecie w okolicach godz. 5 - nie mogę ocenić, czy to fragment złocenia a reszta jest wytarta, czy zdjęcie przekłamuje. Pabieda z pasiastą tarcza, również - pomimo zajechanej tarczy i braku wskazówek, koperta jeszcze przyzwoita. Dużo dawców, można znaleźć taką tarczę i wskazy albo zrobić inny komplet w łatwy sposób. Idąc od góry, Rakieta "firanka" (czy "falbanka"?) i Czajka. Obie powycierane, Czajka z brudną tarczą, no i tu mam dylemat: do czego są potrzebne. Do codziennego noszenia? Jako pamiątka? Jako początek kolekcji? Takie jak są, piękne nigdy nie będą, dla lepszego wyglądu trzeba byłoby zmieniać koperty. Czajka, która jako kostka na ładnym pasku potencjalnie byłaby przyjemnym zegarkiem, ma malutki damski mechanizm, i przez to jest może najmniej warta zachodu. W przypadku starych, popularnych zegarków w średnim/kiepskim stanie, naprawa nigdy nie jest opłacalna. Ja jestem zwolennikiem przywracania do życia, jeśli tylko warunki pozwalają, inni szukają tylko wyjątkowych egzemplarzy - ile osób, tyle podejść.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Ok, w takim razie te ładniejesze zegarki wyczyszczę i oddam zegarmistrzowi do naprawy (jeśli nie będzie to zbyt kosztowne). W sume to wartość rynkowa nie jest dla mnie aż tak ważna, bo i tak ich nie sprzedam. Dzięki za pomoc.

31 minut temu, adikropkaer napisał(-a):

Cześć, zadaję pytanie jeszcze raz, ponieważ nadgorliwy moderator usunął i napisał litanię na priw, zamiast przenieść post do odpowiedniego według niego tematu.

Czy mogę prosić o informacje w temacie poniższego zegarka: jaki to model, czy aby nie składak i do jakiej ceny warto byłoby go licytować?

Screenshot_20231109-164840.png

Musiałbyś coś o sobie napisać np. jaki masz dochód,jakie kwoty w twoim budżecie są przewidywane na zegarki etc. może wtedy ktoś tu odwazylby sie zaryzykowac porade do ilu warto licytowac. A tak na poważnie każdy podchodzi indywidualnie do zegarka ,dla jednego będzie wart 50zl drugi zaś do uzupełnienia kolekcji da 200zl,trzeci przypomni sobie za dostal taki  na komunię i zapłaci 1000zl

A tak na marginesie chyba tarcza nie jest od niego ,powinna mieć płaskie indeksy a nie takie kominy ale tu niech się wypowiedzią biegli z dziedziny 

Edited by jarek08s

2 godziny temu, adikropkaer napisał(-a):

Cześć, zadaję pytanie jeszcze raz, ponieważ nadgorliwy moderator usunął i napisał litanię na priw, zamiast przenieść post do odpowiedniego według niego tematu.

Czy mogę prosić o informacje w temacie poniższego zegarka: jaki to model, czy aby nie składak i do jakiej ceny warto byłoby go licytować?

To może nadgorliwy moderator się wypowie jak już udało się znaleźć właściwy temat do zadania pytania :) Slava to fabryka gdzie już z fabryki potrafili wypuścić coś co nazwałbym składakiem mimo iż tam powstało . Ano składali sobie jak chcieli z czego chcieli, a raczej z tego co mieli byle ilość sztuk produkcji się zgadzała. Jeszcze chyba się taki nie urodził co by miał  pełną wiedze o Sławach. I wg mnie ta Sława mogła tak wyjść, lecz nie musiała.

Edit. Nie wykluczam że ta tarcza była również w innych kopertach, ale to nam powoli rozwiać wątpliwości. Zdjęcie z katalogu z 1979 roku.

A co do wyceny to gdzieś w regulaminie jest chyba zapis o zakazie wyceny na forum no chyba że mi się wydaje...

Слава 1979 21.jpg

49 minut temu, kchrapek napisał(-a):

To może nadgorliwy moderator się wypowie jak już udało się znaleźć właściwy temat do zadania pytania :) Slava to fabryka gdzie już z fabryki potrafili wypuścić coś co nazwałbym składakiem mimo iż tam powstało . Ano składali sobie jak chcieli z czego chcieli, a raczej z tego co mieli byle ilość sztuk produkcji się zgadzała. Jeszcze chyba się taki nie urodził co by miał  pełną wiedze o Sławach. I wg mnie ta Sława mogła tak wyjść, lecz nie musiała.

Edit. Nie wykluczam że ta tarcza była również w innych kopertach, ale to nam powoli rozwiać wątpliwości. Zdjęcie z katalogu z 1979 roku.

A co do wyceny to gdzieś w regulaminie jest chyba zapis o zakazie wyceny na forum no chyba że mi się wydaje...

Слава 1979 21.jpg

Znalazlem po zdjeciu tą aukcję i faktycznie może być OK. Sprzedajacy w miarę rzetelnie sfotografowal a także opisał historię zakupu,jest oryginalne pudelko,chyba też  papiery i radziecka bransoleta,szkoda że użytkownik nie podesłal linka tylko skopiowane zdjęcie, było by łatwiej i szybciej coś poradzić 

Ps. A tak na marginesie zakończyła się za 220zl

Edited by jarek08s

3 godziny temu, adikropkaer napisał(-a):

Panie, ty nadgorliwych moderatorów nie widziałeś....jeden taki w innym dziale dał mi tydzień bana, bo zapytałem o części do chińczyka. A jak tydzień minął, to przyklepał mi drugi. Więc podziękuj tutaj ładnie, że ktoś rzeczowo odpisuje i pokazuje, co zrobić, żeby było lepiej. Co do Sławy - tarczę widziałem w innych kopertach, ale nie mam pewności, że to były oryginały. 300 zł absolutnie nie warto dać za ten zegarek.  

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Jak ktoś pyta, czy warto dać 300 zł za zegarek, to zwykle uświadamiam: to nie jest koniec kosztów. Dochodzi przesyłka i ew. serwis. I z 300 robi się, powiedzmy, 450. No to wyfiltruj sobie np. na głupim Alle zegarki za 450 zł i zobacz, co możesz mieć. Nawet bez wiedzy specjalistycznej daje to jakiś pogląd na to, co warto licytować, a czego nie. 

12 godzin temu, adikropkaer napisał(-a):

Tak już konkretnie - do 300 zł warto? Czy tarcza itd. jest oryginalna?

A może ten ban nie za zły dział był tylko za tę intensywną potrzebę wyceny? Ja przyznam, że zawsze tak wprost się obawiam zapytać o kwotę i nawet nie o bana chodzi, ale mi się zaczęło wydawać, że tak na forum to się elegancko 😂

Ps. Ta zieleń - przepiękna 😍

Edited by Nah

38 minut temu, adikropkaer napisał(-a):

Czyli, jak w przyszłości znajdę podobną Slavę (zależy mi na zielonej tarczy) to raczej celować w kwotę poniżej 200? I raczej to nie był oryginał?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Celuj w co chcesz, nie obraź się. Nikt Ci tu nie powie ile ten zegarek jest wart. @kchrapek czasem pisze - tyle ile ktoś chce dać. I ma rację.  Jak nie jesteś pewny pytaj czy oryginał czy składak. Popatrz w katalogi. Zajrzyj i tu:

https://mroatman.wixsite.com

Chociaż zaraz znawcy napiszą, że tu też składaków nie brakuje. 

Powodzenia. 

8 godzin temu, adikropkaer napisał(-a):

Czyli, jak w przyszłości znajdę podobną Slavę (zależy mi na zielonej tarczy) to raczej celować w kwotę poniżej 200? I raczej to nie był oryginał?

Wiesz, jeden ma takie możliwości i motywację, drugi ma inne. Pytanie, dlaczego musi być Sława? Bo te mechanizmy od strony konstrukcyjnej mają swoje słabe punkty, może do zaakceptowania byłaby inna marka? Sława nie ma akurat takiego fejmu, poza kilkoma modelami, no i oczywiście duże znaczenie ma stan zegarka. Tu masz np. "małą lodówkę", cena zawyżona moooocno. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/zegarek-slava-lodowka-lata-70te-4

Duża lodówka "panda" , zdrowa koperta i pęknięte szkiełko, zjedzony ring, coś tam z kalendarzem - i ktoś woła 130 zł. Moim zdaniem nie warto.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/nareczny-zegarek-zim-ciekawe-egzemplarz

Niedawno przewinęła się zielona "mała chorągiewka" w ładnym stanie ale bez charakterystycznego sekundnika za kilkadziesiąt złotych.

Jeśli masz chęć, sprawdź aukcje na violity.ua

9 godzin temu, adikropkaer napisał(-a):

Oczywiście że oryginał , przecież pokazałem identyczny w katalogu.

10 godzin temu, adikropkaer napisał(-a):

Ale padły wątpliwości nt. oryginalności tarczy i indeksów od ciebie i innego użytkownika. Stwierdziłeś, że mogła wyjść taka wersja, ale nie musiała, a post wcześniej napisano, że indeksy w katalogu są płaskie, a tam wypukłe. Dlatego się chciałem upewnić.

Wątpliwości co od indeksów były wyrażone zanim pokazałem zdjęcie z katalogu. Podobnie jak moje wcześniejsze. Edytowałem ten post ze trzy razy chyba zanim dałem zdjęcie (nie chciało mi się szukać :) ). Sława  (i nie tylko) często wypuszczała daną tarczę w różnych konfiguracjach kopert, więc nic dziwnego że powstają wątpliwości co do poprawności zestawu szczególnie że katalogów Sławy nie ma za wiele. W momencie kiedy uda się znaleźć fotkę zegarka w katalogu temat jest zakończony. Indeksy i w katalogu i w zegarku z pytania są wysokie. Dodatkowo obydwa mają charakterystyczny pas poprzeczny na tarczy którego podobne tarcze w innych konfiguracjach mogą nie mieć. Szkoda dywagować, akurat w tym przypadku wątpliwości nie ma. Zegarek jest oryginalny.

23 minuty temu, JanekTheFizyk napisał(-a):

Pytasz, czy to jest noworuska amfibia? Tak, to noworuska amfibia.

Moim zdaniem to składak tarcza mechanizm koronka, bezel to noworus a koperta ze starej amfibii beczki.  

48 minut temu, JanekTheFizyk napisał(-a):

Pytasz, czy to jest noworuska amfibia? Tak, to noworuska amfibia.

to wiedziałem,juz sam fakt sdziełano w rosiji to wyjasnił,ciekawostką jest gdzie ten napis został umieszczony bo w tym miejscu widze pierwszy raz

11 godzin temu, aronus napisał(-a):

zdaniem to składak

Rzeczywiście koronka wygląda na starą. Tylko czy do starej beczki da się wcisnąć 2416 z dużym wahnikiem?

11 godzin temu, jarek08s napisał(-a):

ciekawostką jest gdzie ten napis został umieszczony

A to wrzucaj w ciekawostki, a nie w dział o identyfikacji ;)

Spece od kirowskich mnie olali to zapytam tutaj. Czy taki mostek nieopisany to coś ciekawego? To jest dubel i zastanawiam się czy jest sens go zostawić czy niech idzie w świat
777.JPG

24 minuty temu, ridah napisał(-a):

Spece od kirowskich mnie olali to zapytam tutaj. Czy taki mostek nieopisany to coś ciekawego? To jest dubel i zastanawiam się czy jest sens go zostawić czy niech idzie w świat
777.JPG

Werk jest z nowszego zegarka (Poljota). W krabach był 16-sto kamienny, bez antywstrząsu, opisany, logo z rombem.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

39 minut temu, ridah napisał(-a):

Oczywiście że bardzo ciekawa rzecz!

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

14 godzin temu, kchrapek napisał(-a):

Od kiedy to składaki są takie ciekawe?

Bo są składakami :P

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D