Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

warto mieć- to jakiś, zegar sprzętowy- samolot, czołg albo jakiś inny pojazd..

W dniu 11.02.2024 o 22:01, Progfan_87 napisał(-a):

Ciekawy ten sekundomierz, taki odwrócony 🤔

Taki odwrócony, jakby liczył "ile zostało do...."

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Moim zdaniem warto mieć, ale zastanawiam się czy ten zegar to nie jest w jakimś stopniu samoróbka

W dniu 11.02.2024 o 22:01, Progfan_87 napisał(-a):

Ciekawy ten sekundomierz, taki odwrócony 🤔

to jest minutnik tylko on idzie w drugą strone-konstrukcja mechanizmu na tyle pozwala

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

1 godzinę temu, Kacperek_77u napisał(-a):

to jest minutnik tylko on idzie w drugą strone-konstrukcja mechanizmu na tyle pozwala

To dlaczego jest podpisany sekundomierz?

Chyyyyba chodzi o to, że 60 sek = 1 min, ale mogę się mylić 😉 

Zgódźmy się, że jest to timer, i tyle. 

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

6 godzin temu, Progfan_87 napisał(-a):

To dlaczego jest podpisany sekundomierz?

Pytaj się fabryki :lol:

Mam takiego potworka tylko w najbogatszej wersji, specjalnie z ukrainy ściągałem do niego części 

20240215_235558.jpg

20240215_235724.jpg

20240215_235727.jpg

8 godzin temu, aronus napisał(-a):

Moim zdaniem warto mieć, ale zastanawiam się czy ten zegar to nie jest w jakimś stopniu samoróbka

Obudowa jak najbardziej samoróba, reszta to licencja bądź kopia zegara jaegera

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Dzień dobry, chciałbym się coś dowodziec o tym zegarku.

Nie mam kompletnie pojęcia, a w necie nic nie mogę znaleźć. Jak zły dział to proszę o poprawę.

Pod cyfra 6 jest napis " 17 kamień" nie wiem czy  widac na zdjęciu.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź IMG_20240217_083550.thumb.jpg.895dc3ec60689eb11bb7de6d47f1998d.jpg

IMG_20240217_083617.jpg

IMG_20240217_083602.jpg

IMG_20240217_083717.jpg

3 godziny temu, Progfan_87 napisał(-a):

Damska złocona Czajka, lata 70 lub 80. 

Na 17 kamieniach, rubinach, ale nie łudź się niepotrzebnie. Majątku na nich nie zbijesz. Jak nosiła mama albo babcia to do majstra, niech go wyczyści i świetna pamiątka. Tylko bransoleta do zamiany na pasek.

W dniu 17.02.2024 o 08:46, 386350 napisał(-a):

Dzień dobry, chciałbym się coś dowodziec o tym zegarku.

Nie mam kompletnie pojęcia, a w necie nic nie mogę znaleźć. Jak zły dział to proszę o poprawę.

Pod cyfra 6 jest napis " 17 kamień" nie wiem czy  widac na zdjęciu.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź 

Artykuł o samej fabryce napisał nasz forumowy kolega tutaj. Warto przeczytać, bo historia jest ciekawa. 

https://kmziz.pl/artykul/czajki-nad-wolga-ttk-2

Szczegóły mechanizmu masz tutaj

https://17jewels.info/movements/c/chaika/chaika-1600/

Więcej do oglądania tutaj

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/chaika

Na deklu masz "znak kaczastwa", czyli dodatkową puncę kontroli jakości. Jest to popularny zegarek w wersji przeznaczonej na rynek wewnętrzny (radziecki). Cena urzędowa 5 rubli 80 kopiejek na zapięciu bransolety. Cienka warstwa złocenia, nie mogę odczytać, ile. Jest kilka smaczków, np. że fabryka w Ugliczu robiła wszystkie jego elementy w obrębie jednej wytwórni (in-house), czyli tak jak nieliczne, największe fabryki zachodnie. Mechanizm 1600 lub 1601 na 16 mm średnicy mieści wszystko, cały szereg kół zębatych, bęben i stosunkowo duże koło balansowe, które "cyka" z częstotliwością 21600 A/h. Nazwa "Czajka" pochodzi od kryptonimu Walentyny Tiereszkowej, tkaczki która poleciała w Kosmos. Poniżej widać, jak wygląda w puzzlach.

Chaika-1600.P.jpg

Czołem koledzy.

Wiem że poljot chrono i 3133 ale jak go wpisać żeby wyskoczyły zdjęcia na Google?

Nawet szukając po zdjęciu wyskakują mi takie same ale Omega.

Referencja jakaś?

Pozdrawiam 

1000041983.jpg

Rok 2002 tego modelu co wyżej nie ma w katalogach, myślę, że to radosna twórczość, kogoś z "chin" i wpakowanie do koperty.

obraz.png.ec3909968df7a61024025ae0499e1dea.png

17 minut temu, Elob500 napisał(-a):

Rok 2002 tego modelu co wyżej nie ma w katalogach, myślę, że to radosna twórczość, kogoś z "chin" i wpakowanie do koperty.

obraz.png.ec3909968df7a61024025ae0499e1dea.png

to nie chinska twórczosc,były takie i to przynajmniej w dwóch wersjach kolorystycznych,rzadko co prawda sie pojawiają ale są spotykane

40 minut temu, Elob500 napisał(-a):

Jarek chodzi mi o tego.

obraz.png.b1307d373beff38d3a47e75e466ea952.png

mnie tez o tego,miałem kiedys zdaje sie ze sprzedałem tu na bazarku jakies 10 lat temu,naprawde wystepowały takie ,były tez bodajrze jasne ale nie moge teraz znalezc zadnych zdjec

https://marketplace.watchcharts.com/listing/281086-fs-poljot-dynamic-chrono-sold

Edited by jarek08s

A znacie markę "Denissov"? Ja przypadkiem trafiłem w internecie, szukając czegoś o 3133. No i tutaj https://moscowwatch.com/index.php?categoryID=599 piszą, że "The Russian watch company "Denissov" was founded in 1951".  Aha. Szukam strony - jest, a jakże, jest adres moskiewski firmy, ale ani słowa o fabryce i bardzo mało o zegarkach :) No że ruska marka Denissov ma modele robione na Poljocie 3133, to rozumiem. Ale że na Unitasie i Miyocie 9015?! Drążę dalej i oto, co piszą o założycielu:

THE FOUNDER OF THE DENISSOV WATCH COMPANY, VLADIMIR ANDREEVITCH DENISOV, STARTED HIS CAREER IN THE WATCH BUSINESS BACK IN 1951. HE WENT A TOUGH WAY UP FROM A SIMPLE FOREMAN TO THE COMPANY OWNER. HE STARTED HIS CARRIER AT THE SECOND WATCH FACTORY, THEN WORKED AT THE SPECIAL DESIGN OFFICE OF CLOCKWORKS WATCH MOVEMENTS (SKB CHM), THEN HEADED THE SCIENTIFIC-RESEARCH INSTITUTE OF THE WATCH INDUSTRY, THEN CONTINUED HIS CARRIER AS A CHIEF DESIGNER OF THE FIRST MOSCOW WATCH FACTORY POLJOT. VLADIMIR ANDREEVITCH DENISOV TOOK PART IN THE DEVELOPMENT OF 3133 CALIBRE CHRONOGRAPH MOVEMENT, HE ALSO DEVELOPED THE FIRST RUSSIAN QUARTZ WATCH MOVEMENT.

ZAŁOŻYCIEL DENISSOV WATCH COMPANY, VLADIMIR ANDREEVITCH DENISOV, ROZPOCZĄŁ SWOJĄ KARIERĘ W BRANŻY ZEGARKOWEJ W 1951 ROKU. 
PRZESZEDŁ CIĘŻKĄ DROGĘ OD PROSTEGO MAJSTRA DO WŁAŚCICIELA FIRMY. ROZPOCZĄŁ SWOJĄ KARIERĘ W DRUGIEJ FABRYCE ZEGARKÓW, NASTĘPNIE PRACOWAŁ W SPECJALNYM BIURZE KONSTRUK-
CYJNYM MECHANIZMÓW ZEGARKOWYCH (SKB CHM), NASTĘPNIE KIEROWAŁ INSTYTUTEM NAUKowo-BADAWCZYM PRZEMYSŁU ZEGARKOWEGO, A NASTĘPNIE KONTYNUOWAŁ SWOJĄ PRACĘ JAKO GŁÓWNY 
KONSTRUKTOR PIERWSZEJ MOSKIEWSKIEJ FABRYKI POLJOT. VLADIMIR ANDREEVITCH DENISOV brał udział w rozwoju mechanizmu chronograficznego kalibru 3133, 
opracował także pierwszy rosyjski mechanizm zegarka kwarcowego.

Ale....?

https://allegro.pl/oferta/stary-zegarek-slava-nos-face-15055053895?reco_id=2ddeaaeb-d981-11ee-80a0-0efda0ce0f09&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Noworus, w opisie jest, że dodatkowe tarcze to tylko ozdóbka. Raczej nie chińczyk, bo chińce mają inne napisy na tarczy. 

Cześć, czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś więcej na temat tego zegarka?a7a58606c9acb6f9961a7e0fecf23ef1.jpg

Wysłane z mojego 2201117TY przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, mst napisał(-a):

Witam, czy z tymi zakazami wszystko w porządku?

Jest w porządku. Sekundniki, wskazówki się zgadzają. Pierwszy zegarek kojarzę w pozłacanej kopercie ale pewnie były i w chromie. Kształt koperty na pewno dobry.

Edited by art_69