Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.06.2025 o 22:46, mirfak napisał(-a):

IMG_1259.jpeg

Napisz coś więcej o swoim systemie, wygląda ciekawie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 7.06.2025 o 22:58, Lemax napisał(-a):

Całkowicie nie chodzi tam o przetwornik C/A i tor sygnałowy.  Chodzi o popularny i niczym nie zasługujący na wyróżnienie napęd CD od Denona.

Jest kilka dużo lepszych jakościowo napędów.

Pozostała zawartość i jakość użytych elementów w tym sprzęcie niczym nie powala - poza ceną jaką sobie za to liczą.

Premiera jakoś 2008 rok? W każdym razie idzie znaleźć bez problemu info, że w środku siedzi Denon

https://highfidelity.pl/@main-76&lang=

Czy był to dobry Denon przed przejęciami czy już po księgowych to nie chce mi się szukać.

Nie wiem też czy na jedno nie wyszłoby kupić najwyższy model Denona czy płacić za logo McIntosh, jak kto woli, z parametrów trzeba by się doktoryzować...

Cena jak ze wszystkim i przywoływanej porównawczo motoryzacji AstonMartin/Ford...

Można czuć niedosyt i nabicie w butelkę...

Niestety Daniel z filmu nie podsumował jak ocenia projekt tego urządzenia.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.06.2025 o 09:38, Muzzy napisał(-a):

Napisz coś więcej o swoim systemie, wygląda ciekawie!

Źródło: nuc + roon, gramofon vintage Pioneer, magnetofon kenwood, DAT Pioneer, MD Sony, CD Audiolab (sam transport)

DAC: R2R

Kolumny zbudowałem w celach edukacyjnych; nie znam nikogo żeby można było posłuchać 🙂 Są to odgrody U-frame oparte na wysokotonowym głośniku AMT, papierowej średnicy i dwóch 18 calowych papierowych wooferach połączonych równolegle. Każdą kolumnę zasilają 3 wzmacniacze 2x250 + 1 x 100W.
Całość pracuje w pomieszczeniu około 80 m2. 

Jak gra? Trzeba posłuchać. Jest to specyficzne granie, szczególnie jeśli chodzi o bas. Nie ma mowy o jakiejkolwiek kompresji, dudnieniu itp. Kolumny budują holograficzną scenę (dla niektórych jest ona trudna do zaakceptowania - szczególnie dla miłośników słuchawek). 

Na drugiej ścianie mam bardziej klasyczny zestaw  🙂

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca stereo, ale takie coś wpadło:
uVL4kSc.jpeg

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko ma grać z telewizorem, czy do telewizora tylko soundbar a reszta do innych zastosowań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

To wszystko ma grać z telewizorem, czy do telewizora tylko soundbar a reszta do innych zastosowań?

To gra jako zestaw Dolby Atmos z TV

Edytowane przez Szymon.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie i z tego co widzę to praktycznie bez kabli.

U mnie do telewizora też gra zestaw Sony, ale już wiekowy, bo piętnastoletni, no i kable się plączą wzdłuż całej podłogi, bo to system 5.1

Natomiast kupić sobie duży telewizor do oglądania filmów i nie dołożyć do tego jakiegoś przyzwoitego dźwięku, to byłby błąd, grzech i pomyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Fajnie i z tego co widzę to praktycznie bez kabli.

U mnie do telewizora też gra zestaw Sony, ale już wiekowy, bo piętnastoletni, no i kable się plączą wzdłuż całej podłogi, bo to system 5.1

Natomiast kupić sobie duży telewizor do oglądania filmów i nie dołożyć do tego jakiegoś przyzwoitego dźwięku, to byłby błąd, grzech i pomyłka.

Tak. Jedyne kable to zasilające i sygnałowy do Soundbara więc bardzo wygodnie. Dodatkowo tylne głośniki są akumulatorowe więc można je w ogóle odpiać od zasilania na jakiś czas i swobodnie przestawić w razie potrzeby na jakiś czas. 
Dodatkowo ma system pomiaru akustyki pomieszczenia więc nawet nie trzeba ich idealnie z miarką rozstawiać i one sobie robią same korektę do pomieszczenia po ustawieniu i pomiarze z aplikacją. Ciekawe rozwiązanie i całkiem sprytne. 

TV też ostatnio zmieniłem więc zaktualizowałem całość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz pora na jakiś widowiskowy film, który te wszystkie zalety sprzętu wykorzysta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, naszło mnie na zakup słuchawek w większym rozmiarze. Od kilku lat używam dokanałowych Final ZE8000 i bardzo je lubię, natomiast chciałbym spróbować czegoś większego. Wybór padł pomiędzy master dynamic MH40 że zdjęcia, albo Final UX30000 ( z racji zadowolenia z dokanałówek), choć jeszcze wpadł pomysł na Air Pods Max. 

Co byście wybrali? Ew. Alternatywne w budżecie ~2000pln?

MasterDynamic-MH40.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Krzysiek_W napisał(-a):

Co byście wybrali?

Podjedź gdzieś gdzie będą mieli te słuchawki jak i inne, posłuchaj na spokojnie, przetraw i kup co Tobie najbardziej podejdzie. Każdemu będzie się podobało co innego, także doradzanie komuś słuchawek może średnio wyjść😉

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2025 o 17:54, Krzysiek_W napisał(-a):

Cześć, naszło mnie na zakup słuchawek w większym rozmiarze. Od kilku lat używam dokanałowych Final ZE8000 i bardzo je lubię, natomiast chciałbym spróbować czegoś większego. Wybór padł pomiędzy master dynamic MH40 że zdjęcia, albo Final UX30000 ( z racji zadowolenia z dokanałówek), choć jeszcze wpadł pomysł na Air Pods Max. 

Co byście wybrali? Ew. Alternatywne w budżecie ~2000pln?

W cenie do 2 tysi. warto sprawdzić Audeze MM-100. Z bezprzewodowych, gdybyś chciał dorzucić kilka stówek, to wystarczy na Beyerdynamic Amiron Wireless. Otrzymasz neutralność i precyzję, a jeżeli lubisz taki dźwięk, to jest duża szansa, że przypadną Ci do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

W cenie do 2 tysi. warto sprawdzić Audeze MM-100. Z bezprzewodowych, gdybyś chciał dorzucić kilka stówek, to wystarczy na Beyerdynamic Amiron Wireless. Otrzymasz neutralność i precyzję, a jeżeli lubisz taki dźwięk, to jest duża szansa, że przypadną Ci do gustu.

dzięki, sprobuję je złapać w jakimś sklepie stacjonarnym żeby mieć odniesienie - choć wiem że w tych sklepach można się zatracić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.07.2025 o 12:31, Krzysiek_W napisał(-a):

dzięki, sprobuję je złapać w jakimś sklepie stacjonarnym żeby mieć odniesienie - choć wiem że w tych sklepach można się zatracić :)

Oj można, dlatego warto wcześniej dobrze wszystko przemyśleć, coś wytypować i się tego trzymać. 😉 W przypadku słuchawek warto jeszcze rozważyć, w jakich warunkach i jak będą one użytkowane. Inne kryteria przykłada się do słuchawek, z których dźwięk  ma umilić czas np. podczas biegania, a inne kiedy chcesz się skoncentrować na muzyce i słuchać w jakości audiofilskiej. W tym drugim przypadku porządny wzmacniacz słuchawkowy jest właściwie niezbędny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi