Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Burns napisał(-a):

Robi na wejściu, ale żeby coś tam jeszcze włączyć dodatkowo to nie ma takiej opcji w menu, przynajmniej ja nie znam, nie widziałem. Może zależy od marki urządzenia.

W źródle podłączonym do DACa trzeba zrobić oversampling - zwykle odtwarzacze na PCtach takie ficzery mają, a pewnie streamery sieciowe też mogą mieć gdzieś w ustawieniach. Oversampling 2x jest bezpieczny, bo nic złego nie może zrobić. 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien czy to takie ważne, większość DACów zapewne i tak wewnętrznie robi sobie oversampling. Wg specyfikacji, to chyba wszystkie to mają.  Więc jedyne pewnie co da się uzyskać to transfer większej ilości danych.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, jakubos napisał(-a):

Nie jestem pewien czy to takie ważne, większość DACów zapewne i tak wewnętrznie robi sobie oversampling. Wg specyfikacji, to chyba wszystkie to mają.  Więc jedyne pewnie co da się uzyskać to transfer większej ilości danych.

Czyli już wszystko wiesz ? Podzielisz się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, machlo napisał(-a):

W źródle podłączonym do DACa trzeba zrobić oversampling - zwykle odtwarzacze na PCtach takie ficzery mają, a pewnie streamery sieciowe też mogą mieć gdzieś w ustawieniach. Oversampling 2x jest bezpieczny, bo nic złego nie może zrobić. 

Patrzysz przez swój pryzmat używania tylko komputera.

CD i Straeamer na wyjściu cyfrowym przepuszcza tylko próbkowanie źródłowe.

Może jednak dodać coś od siebie z proca DSP, np. EQ o czym rozmawialiśmy już wcześniej.

Czy tego nadpróbkowania na wejściu wewnątrz kości ESS np 9028 pro nie potraktowałeś po łebkach ponieważ:

Upsampling do 768 kHz (lub więcej) nie eliminuje filtra, lecz upraszcza jego konstrukcję i czyni go bardziej efektywnym:

1. Cyfrowe Filtry (7 ustawień): Nadal są potrzebne do interpolacji i zarządzania artefaktami wewnątrz cyfrowej domeny.
  2. Analogowy Filtr: Nadal jest potrzebny do usunięcia szumu generowanego przez modulator Delta-Sigma na wyjściu analogowym. Im wyższa częstotliwość pracy (np. 768 kHz), tym prostszy (o łagodniejszym zboczu) może być ten fizyczny, analogowy filtr, co minimalizuje zniekształcenia fazowe w paśmie słyszalnym.

@machlo wielokrotny upsampling wprowadza redundancję i stackowanie. Wielokrotne, niezależne upsamplingi mogą pogorszyć jakość sygnału i teoretycznie wprowadzić więcej błędów lub artefaktów. Przyjęło się, że ze źródła wychodzi oryginał i resztę robi DAC, albo na cyfrowym urządzeniu źródłowym niech to będzie ten laptop jedziesz na maxa do 768kHz, żeby zegary DACa nie miały już miejsca na kolejne mnożniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@machlo  @Burns

mój DAC działa tak, że produkuje sygnał analogowy wg aplikacji z oversamplowanego na 768 KHz 32bit sygnału. Nazależnie czy był to 44,1 KHz 16 bit FLAC rip z CD czy 96KHz 24 bit zrzut z SACD.

Jeśli takie ma przetwarzanie wewnętrznie to nie ma sensu męczyć przykładowo kompa żeby robił oversampling skoro i tak to robi DAC.

Wiedząc że największy wpływ filtr może mieć na wysokie tony, spędziłem godzinę głośno słuchając Yann Tiersen - Cascade Street gdzie jest kupa wysokich tonów i zmieniałem filtry.

Może sprzęt dalej nie jest w stanie przekazać muzyki tak żeby różnica była słyszalna. Sprzęt dalej to lampa rs tuba amp na elektroharmonixach w przedwzmacniaczu i lampach JJ w końcówce mocy. Podłączone to do monitor audio bronze podłogówek.

Wnioski - NIE SŁYSZĘ RÓŻNICY pomiędzy filtrami.

Trudno, może jestem głuchy, może mam słaby słuch. 

Nie zmienia to faktu, że MEGA podziękowania dla kolegi @Burns za pomoc merytoryczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, jakubos napisał(-a):

Nie przejmuj się, mam tak samo. Niezależnie od dac, na żadnych słuchawkach nie słyszę różnicy, dlatego mam na wszystkich ustawiony domyślny, wybrany przez producenta. Nie ma znaczenia na jakich scalakach jest dac (mam dac'i na ESS, na AKM i na Cirrus Logic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, jakubos napisał(-a):

@machlo  @Burns

mój DAC działa tak, że produkuje sygnał analogowy wg aplikacji z oversamplowanego na 768 KHz 32bit sygnału. Nazależnie czy był to 44,1 KHz 16 bit FLAC rip z CD czy 96KHz 24 bit zrzut z SACD.

Jeśli takie ma przetwarzanie wewnętrznie to nie ma sensu męczyć przykładowo kompa żeby robił oversampling skoro i tak to robi DAC.

Wiedząc że największy wpływ filtr może mieć na wysokie tony, spędziłem godzinę głośno słuchając Yann Tiersen - Cascade Street gdzie jest kupa wysokich tonów i zmieniałem filtry.

Może sprzęt dalej nie jest w stanie przekazać muzyki tak żeby różnica była słyszalna. Sprzęt dalej to lampa rs tuba amp na elektroharmonixach w przedwzmacniaczu i lampach JJ w końcówce mocy. Podłączone to do monitor audio bronze podłogówek.

Trudno, może jestem głuchy, może mam słaby słuch. 

Nie zmienia to faktu, że MEGA podziękowania dla kolegi @Burns za pomoc merytoryczną.

Jakbyś słyszał różnicę między filtrami, to by znaczyło, że ktoś skopał konkretnie DACa. ;)
Jak masz częstotliwość próbkowania 768 kHz, to jaki jest sens aplikować filtr dolnoprzepustowy w granicach ludzkiego słuchu?
Problem z filtrowaniem dolnoprzepustowym jest właściwie tylko przy 44.1 kHz, bo tam jest wtedy całkiem ciasno. Wszystkie wyższe częstotliwości próbkowania nie powinny być problematyczne, jak sygnał składa się z częstotliwości do 20kHz (a bo i po co więcej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.10.2025 o 08:37, Burns napisał(-a):

7 i 8 października wyprz na Amazonie i pewnie będą za 349zł

https://amzn.eu/d/1doNWxB

Czyli z cyklu tanio i bdb+

W przyszłości szukałabym uzywanego wysokiego modelu Denona z lat 90 (chociażby dlatego, że ta marka jest naprawialna a w Onkyo jak poszedł procesor dźwięku to bez 1600 nie podchodź) i jakiś kolumn używanych.

To olbrzymi rynek, więc oferta bogata, kwestia samozaparcia i poświęcenia w zgłębianiu wiedzy, żeby nie dać się nadziać. O właśnie, Philips mial takie wynalazki, że mucha nie siada, ale że to Philips (Grunding pewnie też i jeszcze kilka innych marek) to handlarze nie odcinają od trgo kuponów. Taka piłka, zmyłka 😉

Dzięki @Burns za rekomendację słuchawek, poczytałem sobie jeszcze o nich i nie wypadało nic innego jak kliknąć w link podany przez Ciebie 🙂
Koss Porta Proo których wspomniał @Bugs w wersji przewodowej używam od wielu lat,
kiedyś polecił mi je człowiek który zawodowo zajmuje się się dźwiękiem.
Sennheisery HD 599  w Internetach  maja  b. dobre recenzje,
a z Koss Porta Pro łączy je jedna miła, wszędzie podkreślana właściwość - dają wiele radości z słuchania muzyki za niewygórowane pieniążki.

... dlatego  myślę sobie, wypadało by zrobić ten kroczek z dźwiękiem do przodu 😁

Edytowane przez Ciech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Wiem będą psioczenia . 

E tam. @Ciech o nich wspominał w poście powyżej.

A ja ze swojej strony z takich, powiedzmy że budżetowych, bym polecił Philips Fidelio X2HR. Też często można wyhaczyć na promocji za ok 350zł. Moim zdaniem grają bardzo przyzwoicie i są wygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

E tam. @Ciech o nich wspominał w poście powyżej.

On wspominał o klasycznych na kabelku 🤗🤗🤗

SONY WH-1000XM5 jeszcze takie coś, co by się odciąć od otoczenia 🤔🤔🤔

2733874-l0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

On wspominał o klasycznych na kabelku 🤗🤗🤗

Jeśli to model Wireless 2.0 to na nich można też słuchać na kablu. Dźwięk raczej będzie podobny do tej wersji przewodowej tego modelu.

Prawda jest taka, że najlepiej samemu posłuchać i ocenić czy Ci pasują. W końcu każdemu się co innego podoba.

Z tanich bezprzewodowych często polecają coś od firmy Edifier. Ale nie miałem styczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Ciech napisał(-a):

Dzięki @Burns za rekomendację słuchawek, poczytałem sobie jeszcze o nich i nie wypadało nic innego jak kliknąć w link podany przez Ciebie 🙂
Koss Porta Proo których wspomniał @Bugs w wersji przewodowej używam od wielu lat,
kiedyś polecił mi je człowiek który zawodowo zajmuje się się dźwiękiem.
Sennheisery HD 599  w Internetach  maja  b. dobre recenzje,
a z Koss Porta Pro łączy je jedna miła, wszędzie podkreślana właściwość - dają wiele radości z słuchania muzyki za niewygórowane pieniążki.

... dlatego  myślę sobie, wypadało by zrobić ten kroczek z dźwiękiem do przodu 😁

To Amazon, zawsze możesz zwrócić, ale może nie będzie takiej potrzeby 😉

Uważaj w słuchawkach jest port jack 2,5mm z wtyczką którą najpierw trzeba przekręcić o 90 stopni i dopiero wyjąć. Przy wkladaniu odwrotnie. Obejrzysz drugi dłuższy dołączony kabel to zrozumiesz. (Tak samo jak w sluchawkach AKG)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez kabli, głośników i takich tam , ćwiczymy nowy utwór, nie psioczyć mi 😁😁😁

Odsłuch w całym mieszkaniu,  w końcu to przenośne organy 😁😁😁

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.10.2025 o 11:20, Burns napisał(-a):

To Amazon, zawsze możesz zwrócić, ale może nie będzie takiej potrzeby 😉

Uważaj w słuchawkach jest port jack 2,5mm z wtyczką którą najpierw trzeba przekręcić o 90 stopni i dopiero wyjąć. Przy wkladaniu odwrotnie. Obejrzysz drugi dłuższy dołączony kabel to zrozumiesz. (Tak samo jak w sluchawkach AKG)

Przyszły Sennheisery.
Spodziewałem się że te słuchawki będą odtwarzać muzykę lepiej, ale że aż tak to nie.
Wyjęte prosto z pudełka zabrzmiały tak, że zdałem sobie sprawę że przedtem słuchałem muzyki przez zamknięte drzwi,

a teraz się one otworzyły - słychać wyraźnie i selektywnie  każdy pojedynczy głos i instrument, no i brzmi to teraz też dużo lepiej. 
Po chwili założyłem dla porównania Koss Porta Pro i wszystko było słychać stłumione i zlane razem niczym zza kotary.
Jestem baaaaardzo zadowolony 🙂

Edytowane przez Ciech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie ma sprawy. Cieszę się, że jesteście zadowoleni.

Każdy może mieć jakiegoś muzycznego bzika i słuchać różnych gatunków, czasym takich trudnych do strawienia przez kogoś innego, ale jest ktoś taki i z taką piosenką, na której chowały się pokolenia.

Do rzeczy, to kawałek z bassem, chórkiem i ogólnie tyloma szczegółami, że jak słuchawki nie mają dobrej szczegółowości (separacji) to przy odsłuchu wyjdzie jedna wielka kupa.

Także polecam, sprawdzić na tych, które mieliście, które macie i może takich, które będziecie mieli. (Apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale jednocześnie przestrzegam przed manią zakupową, bo nie zawsze droższe, dużo droższe znaczy lepiej. A nawet jak znaczy, to czasem to co dostajemy, czyli tak niewiele za tak wiele, po prostu nie jest tego warte).

https://tidal.com/browse/track/19193436?u

lub

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno w Spotify można już (a raczej wreszcie) włączyć bezstratną jakość muzyki. Jak ktoś używa, może sprawdzić i miłego słuchania 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ciekawie na żywo posłuchać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo miejsca to i dużo ciekawego sprzętu można było nastawiać - 3 gramofony, monobloki lampowe, monobloki tranzystorowe, jakieś integry też tam chyba na półkach stoją, w kącie jakby dwie Micromegi CD.

Kolumny to JBL 4350 z lat 80', monitory do wielkiego studia, prawie 120kg każda i miliony monet. 

Chciałbym kiedyś posłuchać takiego konfigu i sprawdzić czy to faktycznie urywa d....

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dużo miejsca to i dużo ciekawego sprzętu można było nastawiać - 3 gramofony, monobloki lampowe, monobloki tranzystorowe, jakieś integry też tam chyba na półkach stoją, w kącie jakby dwie Micromegi CD.
Kolumny to JBL 4350 z lat 80', monitory do wielkiego studia, prawie 120kg każda i miliony monet. 
Chciałbym kiedyś posłuchać takiego konfigu i sprawdzić czy to faktycznie urywa d....

Prawie pewne że stereo będzie słabe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za miliony monet buduje ducha epoki. Czy słabe to nie wiemy może adekwatne do ułomności winyli, z handlu którymi żyją.

Wydaje mi się, że to na tej samej zasadzie co zestawić na torze Porsche z tamtych czasów ze współczesnym. Wiadomo, że jeden zrobi wrażenie na starcie i na mecie a drugi tylko na mecie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Kiedyś jak Joachim Gerhard rozkręcał firmę Audio Physic, to twierdził tak...

"Różnica pomiędzy kanałami ucha wewnętrznego wynosi około 24 cm. Kiedy kolumna jest tak szeroka jak odległość między uszami jest to najgorsze co można zrobić. Niestety większość kolumn ma właśnie te 24 centymetry. I mają ostre krawędzie. Łatwo jest dla ucha ocenić gdzie stoją kolumny. Kiedy słucha się moich kolumn jest tylko scena. Można tego doświadczyć jeśli się będzie chodzić i słuchać z różnych miejsc. Brzmią one tak samo z boku jak i z przodu. To jest przyczyna. To jest trójwymiarowa optymalizacja. To nie jest proste i nie dotyczy tylko promieniowania na osi. Na osi to nie jest żaden problem."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi