Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Słuchałeś 1700NE?

Słuchałem u znajomego, ale co będzie u mnie w początkowej fazie wymiany sprzętów do stereo, to... 👎 Na pewno lepiej niż do tej pory.  

35 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Shanling SCD 1.3

Widziałem => nie mój styl, a oko też sprzęt powinien cieszyć. 

... ...

Panowie, co kupić porządną listwę zasilającą  z takim samym kablem do gniazdka czy kondycjoner?

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, GostRado napisał(-a):

Słuchałem u znajomego, ale co będzie u mnie w początkowej fazie wymiany sprzętów do stereo, to... 👎 Na pewno lepiej niż do tej pory.  

Widziałem => nie mój styl, a oko też sprzęt powinien cieszyć. 

... ...

Panowie, co kupić porządną listwę zasilającą  z takim samym kablem do gniazdka czy kondycjoner?

Poleciłbym Ci Technicsa SL-G700M2, ale nie łapie się w Twoim przedziale cenowym. Kondycjoner jest bardziej zaawansowany od listwy, więc polecam kondycjoner. Audioquest PowerQuest 2 jest okay i nie ma przegięcia z ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, GostRado napisał(-a):

Nic. Zostawić fabryczny kabel i używać gniazdka które masz w ścianie :-] A zaoszczędzoną kasę wydać na płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nowość SHANLING ONIX Zenith XST20 SACD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Technicsa SL-G700M2

Tyle kasy za odtwarzacz to bym nie dał, nie ten mój etap w stereo. Co innego wydać, w przypadku mojej pierwszej pasji, 20.000zł. na młynek do kawy, co uczyniwszy, skończyłem gonić królika, game over. W końcu jestem zadowolony przemiału ziarna do espresso. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, GostRado napisał(-a):

Tyle kasy za odtwarzacz to bym nie dał, nie ten mój etap w stereo. Co innego wydać, w przypadku mojej pierwszej pasji, 20.000zł. na młynek do kawy, co uczyniwszy, skończyłem gonić królika, game over. W końcu jestem zadowolony przemiału ziarna do espresso. 

20 tysi. za młynek do kawy? Zaniemówiłem :). Co to za młynek? To trochę tak, jakby w kontekście źródła cyfrowego zakupić dCS Audio Rossini APEX. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Zostawić fabryczny kabel i używać gniazdka które masz w ścianie :-

Do czegoś muszę bezpiecznie połączyć: tv, dwa suby, decka, CD, satelitę i jeszcze kupię jakiś prosty odtwarzacz Blu Ray.

53 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Audioquest PowerQuest 2 jest okay i nie ma przegięcia z ceną.

Cena do przyjęcia, promocja na 600, ale jak to wszystko, co wyżej napisałem, mam podłączyć, bo nie kapuje z tymi gwiazdkami w kondycjonerze,

21 minut temu, McIntosh napisał(-a):

20 tysi. za młynek do kawy? Zaniemówiłem :). Co to za młynek? To trochę tak, jakby w kontekście źródła cyfrowego zakupić dCS Audio Rossini APEX. 

Tak to jest z naszymi pasjami. 

https://www.mahlkoenig.com/blogs/news/ek43-s-limited-edition-the-icon?srsltid=AfmBOoqcKzupHq_mitxUhKVgW6Z9baNXYe6snw4tiLVlRBW5E-Qnh5Zu

Limitka jak zegarek 😄

20240820_141944.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, gdy chciałem uporządkować kable i zapewnić jakiś poziom zabezpieczenia też zastanawiałem się nad listwą, kondycjonerem, a nawet UPS. 

Ostatecznie po namyśle pozostałem przy takiej listwie zasilającej:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/listwy-i-filtry-zasilajace/listwa-acar-504wf-3-m-czarny?gad_source=1&gad_campaignid=21498584075&gbraid=0AAAAADoIO6-ewWef93-M5VRphe88SoT_6&gclid=Cj0KCQjwsPzHBhDCARIsALlWNG0uvDKzWxT6K91Lsz_lAj2x9uRqN-jY19EkFHl8hQXNHEE2WPXb4v4aAinfEALw_wcB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, adiblue2 napisał(-a):

I całkowicie wystarczy 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o takim coś. Dla mnie pod względem funkcjonalnym idealne rozwiązanie: wszystkie gniazda z tyłu, a włącznikiem z przodu na noc wyłączam wszystkie sprzęty. Dokupiłbym krótki, metrowy (tyle mi wystarczy do gniazdka)  porządny kabel, ale podobno takie urządzenia mają wpływ na jakość dźwięku? 

https://m.sklep.rms.pl/taga-harmony-pf2000-v-2022-pf-2000-filtr-zasilania-7-gniazd-schuko?from=listing

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzysz, że metrowy kabel pomiędzy gniazdkiem a tą listwą może coś zmienić w brzmieniu sprzętu ??

Przecież od gniazdka do rozdzielnicy leci "ordynarny" kabel 3x2,5 mm i jest go pewnie kilkanaście metrów.

Jakim cudem metrowy przedłużacz może coś tu jeszcze zmienić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Lemax napisał(-a):

Jakim cudem metrowy przedłużacz może coś tu jeszcze zmienić ??

Miałem na myśli, że wystarczy mi metr kabla, lepszego, niż następne dwa metry, podstawowego, które będą mi się niepotrzebnie walać przy szafce, gdzie i tak jest kablowe kłębowisko.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup dobrą typową listwę zasilającą np.:

https://allegro.pl/oferta/listwa-zasilajaca-antyprzepieciowa-8g-brennenstuhl-super-solid-13500-a-11060492252

Tak wystarczy całkowicie.  W warunkach domowych, gdzie jest typowa instalacja elektryczna nie ma sensu dodawanie listw za chore pieniądze.

Przed niczym więcej nie uchronią od tej co w linku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, adiblue2 napisał(-a):

Ja, gdy chciałem uporządkować kable i zapewnić jakiś poziom zabezpieczenia też zastanawiałem się nad listwą, kondycjonerem, a nawet UPS. 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/listwy-i-filtry-zasilajace/listwa-acar-504wf-3-m-czarny?gad_source=1&gad_campaignid=21498584075&gbraid=0AAAAADoIO6-ewWef93-M5VRphe88SoT_6&gclid=Cj0KCQjwsPzHBhDCARIsALlWNG0uvDKzWxT6K91Lsz_lAj2x9uRqN-jY19EkFHl8hQXNHEE2WPXb4v4aAinfEALw_wcB

I to ma być do zastosowań audio? Skoro obrałeś taki kierunek, to zainteresuj się listwami Brennenstuhl Premium-Alu-Line, a resztę sobie odpuść. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Lemax napisał(-a):

Kup dobrą typową listwę zasilającą np.:

https://allegro.pl/oferta/listwa-zasilajaca-antyprzepieciowa-8g-brennenstuhl-super-solid-13500-a-11060492252

Tak wystarczy całkowicie.  W warunkach domowych, gdzie jest typowa instalacja elektryczna nie ma sensu dodawanie listw za chore pieniądze.

Przed niczym więcej nie uchronią od tej co w linku.

A masz pewność, że silnik z oldschool młynka nie będzie siak pa kablach w ścianie jak falownik ? 9 "głośników" na jednej ścianie to nawet zegarki są w stanie chodzić do tyłu.😎

Tam naprawdę mogą zacząć dziać się cuda. 🙃

Swoją drogą długo ostatnio była stagnacja w tym temacie.😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie brałem pod uwagę młynka 🤣 Moja wina. 
A jak jeszcze płyta indukcyjna jest w kuchni ?

To już wymaga grubszej analizy. 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burns nie podpuszczaj audiofili bo wiesz czym to grozi hehe.

11 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Co sądzicie o takim coś. Dla mnie pod względem funkcjonalnym idealne rozwiązanie: wszystkie gniazda z tyłu, a włącznikiem z przodu na noc wyłączam wszystkie sprzęty. Dokupiłbym krótki, metrowy (tyle mi wystarczy do gniazdka)  porządny kabel, ale podobno takie urządzenia mają wpływ na jakość dźwięku? 

Serio? Daj sobie siana. Za tą kasę kup sobie fajne płyty z muzyką. Nie idź w tym kierunków i nie słuchaj fanatyków do których nie trafiają żadne argumenty. Równie dobrze możesz wyrzucić te pieniądze na śmietnik - efekt będzie ten sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega @GostRado ma perfekcjonistyczne, wręcz naukowe podejście do czynności dość zwyczajnej dla większości populacji, czyli do parzenia kawy. Nie krytykuje, nie śmieszkuję, po prostu zauważam fakt. To jego pasja i jest gotów w nią zainwestować niemałe pieniądze. Jeżeli to podejście przeniesie na muzykę, to jest już na równi pochyłej i zgubiony. Zakupy audiofilskie cenowo zaczynają się chyba gdzieś tam, gdzie kawowe się powoli kończą (choć pewnie się mylę i zawsze można kupić coś jeszcze droższego). Takie hobby może nie zruinuje Kulczyka czy Brzoski, ale dla każdego innego obywatela spoza listy 100 najbogatszych Polaków może być nie do uniesienia 😉. Trochę jak w hobby zegarkowym czy samochodowym, praktycznie nie ma cenowego sufitu. Zawsze można domówić coś jeszcze.

Nie sądzę, żeby kondycjonery i specjalne kable zasilające wnosiły coś "słyszalnego" do jakości muzyki. Dobra listwa zasilająca jest bardziej gwarantem przetrwania sprzętu w przypadku przepięcia (bliskie uderzenie pioruna) niż podniesienia jakości muzyki. W dobrej jakości sprzęcie już na wejściu znajdują się układy stabilizujące napięcie i odsiewające to, co faktycznie może przeszkadzać w procesowaniu elektrycznych sygnałów i w słuchaniu muzyki. Większe znaczenie mają inne czynniki jak na przykład pomieszczenie odsłuchowe itp... Tu bym prędzej szukał dróg do poprawy jakości odsłuchu. A najbardziej przemawia do mnie opcja zakupu płyt i cieszenia się muzyką. Życie ostatecznie jest dość krótkie i chyba lepiej czerpać z niego przyjemność niż bez przerwy "gonić króliczka", którego nie da się złapać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

@Burns nie podpuszczaj audiofili bo wiesz czym to grozi hehe.

Serio? Daj sobie siana. Za tą kasę kup sobie fajne płyty z muzyką. Nie idź w tym kierunków i nie słuchaj fanatyków do których nie trafiają żadne argumenty. Równie dobrze możesz wyrzucić te pieniądze na śmietnik - efekt będzie ten sam.

Mylisz się.

2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

A najbardziej przemawia do mnie opcja zakupu płyt i cieszenia się muzyką. Życie ostatecznie jest dość krótkie i chyba lepiej czerpać z niego przyjemność niż bez przerwy "gonić króliczka", którego nie da się złapać.

Da się złapać, ale to kosztuje duuuużo pieniędzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Mylisz się.

Nie, nie mylę się. Ale nie widzę sensu w dyskusji na ten temat bo i tak nic Ci nie udowodnię i niczego nie wytłumaczę. A i nawet nie będę próbował, zwarzywszy na poprzednie, jakże fascynujące, owocne i pełne magii, rozmowy na tematy audiofilskie 🙂

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Da się złapać, ale to kosztuje duuuużo pieniędzy. 

Pewnie tak, tylko że po niedługim czasie na rynku i tak pojawi się nowy, jeszcze lepszy "króliczek" i już można gonić od początku.

Swoją drogą w paczkomacie już na mnie czeka taki skromny "króliczek" -  Sennheiser Momentum 4.

Zobaczę wieczorem, czy udało mi się dogonić coś na miarę moich potrzeb.

obraz.png.72a6505e82264925735e44d3fe8e1957.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

(...)

Nie, no nie do końca... 🤔

Wyrzucając pieniądze na śmietnik:

1. Nie będzie miał naprawdę solidnej, trwałej listwy zasilającej (niezależnie czy mu coś do systemu wniesie poza prądem i bezpiecznikiem).

2. Zniszczenie lub uczynienie pieniędzy niezdatnymi do użytku (wyrzucenie na śmietnik łatwo skorelować) podlega pod KK.

🥷🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mariusz9a napisał(-a):

Nie, nie mylę się. Ale nie widzę sensu w dyskusji na ten temat bo i tak nic Ci nie udowodnię i niczego nie wytłumaczę. A i nawet nie będę próbował, zwarzywszy na poprzednie, jakże fascynujące, owocne i pełne magii, rozmowy na tematy audiofilskie 🙂

Tylko co tu jest do tłumaczenia? Albo różnica w dźwięku jest (lepiej lub gorzej) albo jej nie ma. Zastosowanie kondycjonera sieciowego może wpłynąć na brzmienie toru audio. Zresztą różne śmiałe teorie tu już padały. A to, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo albo że o brzmieniu odtwarzacza CD decyduje wyłącznie przetwornik c/a. Spoko, przyzwyczaiłem się do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzyża po środku brakuje😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi