Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne marzenie spełnione:)

IMG_20260217_184118656_HDR.thumb.jpg.0b839a3e3243173fd36c4aafc52089d5.jpg

Graty Anihilator, zamówione w Kenrick Sound?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

A słów kilka o wrażeniach z plusami i minusami najlepiej vs te co wcześniej miałeś?

Dzisiaj wjechały na chatę, odstały kilka godzin i ledwo zdążyłem je podłączyć więc tylko rzuciłem uchem.
Dodatkowo nie mam kabli głośnikowych, bo tutaj przyjmują tylko gołe druty w dodatku do 1,5mm2. Coś pokleiłem aby tylko działały.

Czeka mnie z nimi jeszcze trochę pracy jak wymiana okablowania wewnętrznego, nowe zwrotnice i zaciski głośnikowe.
Ale wkońcu mam je w domu i cieszę się jak dziecko :)

Godzinę temu, satanic napisał(-a):

Dobre klamoty.

To 4350?

Tak, w wersji B.

Godzinę temu, herbee napisał(-a):

Graty Anihilator, zamówione w Kenrick Sound? emoji6.png

Nie ale przyleciały do mnie z Japonii. Rocznik 1981, w znakomitym stanie.

Edytowane przez Annihilator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Annihilator napisał(-a):

Nie ale przyleciały do mnie z Japonii. Rocznik 1981, w znakomitym stanie.

Pozytywnie zazdroszczę. Jakie masz plany co do renowacji / zmian ?

Ja bym za wszelką cenę starał się ingerować w nie jak najmniej, żeby zachować ducha vintage. W takim salonie może używanym nawet naprzemienie 4 kolumn.

• Ocenił bym okablowanie, może wymienił,
  • Ocenił bym stan membran i zawieszenia, z przodu i z tyłu,
  • Nie naruszył bym obudowy żeby wymienić złącza. Byłby one na pająku wewnątrz lub na zewnątrz.
  • Zwrotnice oddałbym tylko do regeneracji.
  • Nagrałbym jak grają teraz i po renowacji.
  • Chyba bym się zapłakał gdybym to ktoś zepsuł.
  • Taki gabaryt to chyba płynął z JP czy rzeczywiście leciał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam namiar na speca, który już robił kilka zwrotek do tego modelu.
Wymiana kabli obligatoryjna ale z głową. Jakiś dobry, miedziany kabel o odpowiednim przekroju, bez cudowania.
Elementy zwrotnicy tylko o tych samych wartościach i parametrach, żadnego kombinowania. Chcę zmienić jak najmniej.
Zawieszenia świeże, wymienione w Japonii niedawno albo przez właściciela albo handlarza. Membrany w znakomitym stanie.
Zaciski głośnikowe do natychmiastowej wymiany, trzymanie tych nie ma żadnego sensu. To jest ujma dla projektantów tych kolumn, takiej padliny dawno nie widziałem.
Odebrane od pośrednika w Tokio w zeszły piątek, przylot do Poznania we wtorek tydzień temu. No i tourne po Polsce przez tydzień zanim trafiły do mnie. FedEx :(. Ale dojechały nienaruszone więc nie narzekam tylko nie mogłem się doczekać.

Edytowane przez Annihilator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow gratuluje ! masz teraz kawał audiofilskiej i studyjnej historii w domu! 

Sprzęt bez kompromisów. 🙌

Czym bedziesz je naledzal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Annihilator napisał(-a):

Mam namiar na speca, który już robił kilka zwrotek do tego modelu.
Wymiana kabli obligatoryjna ale z głową. Jakiś dobry, miedziany kabel o odpowiednim przekroju, bez cudowania.
Elementy zwrotnicy tylko o tych samych wartościach i parametrach, żadnego kombinowania. Chcę zmienić jak najmniej.
Zawieszenia świeże, wymienione w Japonii niedawno albo przez właściciela albo handlarza. Membrany w znakomitym stanie.
Zaciski głośnikowe do natychmiastowej wymiany, trzymanie tych nie ma żadnego sensu. To jest ujma dla projektantów tych kolumn, takiej padliny dawno nie widziałem.
Odebrane od pośrednika w Tokio w zeszły piątek, przylot do Poznania we wtorek tydzień temu. No i tourne po Polsce przez tydzień zanim trafiły do mnie. FedEx :(. Ale dojechały nienaruszone więc nie narzekam tylko nie mogłem się doczekać.

Extra zakup, bardzo jestem ciekawy wrażeń odsłuchowych - czy faktycznie będą tak super i inny świat w porównaniu ze współczesnymi czy może jednak vintage audio i "pierwsze wydania japońskie" są jednak trochę ( a czasem i mocno ) przereklamowane.

Na FB i IG jest gość Marcin Audiojapan, z tego co widzę zajmuje się wyszukiwaniem i sprzedażą japońskich vintage audio właśnie tego typu - widziałem u niego podobne albo i takie same modele JBL, różne topowe klocki Accuphase, Luxmana itp. Warto zajrzeć jakbyś szukał czegoś więcej albo może i z serwisem mógłby pomóc bo wygląda że jest na miejscu w JP.

PS - brakuje chyba nakładki na tweetery, rozpraszacza dźwięku czy jak to się tam nazywa, soczewka akustyczna chyba.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Muzzy napisał(-a):

Sprzęt bez kompromisów. 🙌

Czym bedziesz je naledzal ?

Tym co stoi - Krell KPS-25sc + monobloki Krell FPB-750mcx.

Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Extra zakup, bardzo jestem ciekawy wrażeń odsłuchowych - czy faktycznie będą tak super i inny świat w porównaniu ze współczesnymi czy może jednak vintage audio i "pierwsze wydania japońskie" są jednak trochę ( a czasem i mocno ) przereklamowane.

Na FB i IG jest gość Marcin Audiojapan, z tego co widzę zajmuje się wyszukiwaniem i sprzedażą japońskich vintage audio właśnie tego typu - widziałem u niego podobne albo i takie same modele JBL, różne topowe klocki Accuphase, Luxmana itp. Warto zajrzeć jakbyś szukał czegoś więcej albo może i z serwisem mógłby pomóc bo wygląda że jest na miejscu w JP.

PS - brakuje chyba nakładki na tweetery, rozpraszacza dźwięku czy jak to się tam nazywa, soczewka akustyczna chyba.

Znam te kolumny i wiem co potrafią. Moim zdaniem top, najlepsze co w życiu słyszałem, na pewno w tych aspektach na których mi szczególnie zależy.
Marcin był pośrednikiem w tym zakupie, bardzo polecam chłopa.
Lensy będą dosłane, baliśmy się je wysyłać zamontowane żeby się coś w transporcie nie urwało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Annihilator napisał(-a):

Marcin był pośrednikiem w tym zakupie, bardzo polecam chłopa.
Lensy będą dosłane, baliśmy się je wysyłać zamontowane żeby się coś w transporcie nie urwało :)

Jezeli to nie tajemnica to napisz proszę tutaj lub na PW jakie byly koszty zakupu w Japoni oraz koszt transportu do Polski i opłat celnych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.02.2026 o 08:16, Muzzy napisał(-a):

Dlaczego co jakis czas czytam w wątku hifi te wynurzenia o Twoim synu ?? kogo to obchodzi w tym temacie ? 

Masz jakieś kompleksy?? 

W dniu 17.02.2026 o 08:27, satanic napisał(-a):

To powraca co jakiś czas, bo jak kogoś jedyne osiągnięcie to syn to sam rozumiesz 

W sumie to nie wiem chłopaki co was tak bardzo w tym razi? Rodzicielska duma to coś normalnego, fajnego. Serio. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie w każdym temacie i wałkowane średnio co dwa tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Muzzy napisał(-a):

Jezeli to nie tajemnica to napisz proszę tutaj lub na PW jakie byly koszty zakupu w Japoni oraz koszt transportu do Polski i opłat celnych. 

Ściągnięcie kolumn to za każdym razem inny koszt, jest wiele zmiennych, opłat drobnych i większych, potrzeba podejścia indywidualnego. Polecam pogadać z Marcinem Audiojapan, on nakreśli to bardziej szczegółowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Annihilator napisał(-a):

Ściągnięcie kolumn to za każdym razem inny koszt, jest wiele zmiennych, opłat drobnych i większych, potrzeba podejścia indywidualnego. Polecam pogadać z Marcinem Audiojapan, on nakreśli to bardziej szczegółowo.

Znam Marcina , jestem ciekawy  tylko ile finalnie wyszly te JBL. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.02.2026 o 20:12, Annihilator napisał(-a):

Kolejne marzenie spełnione:)

IMG_20260217_184118656_HDR.jpg

Gratuluję. Zestaw "z duszą" można by powiedzieć. Tylko gramofonu i przedwzmacniacza gramofonowego brakuje do pełni szczęścia. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Annihilator napisał(-a):

Nigdy :)

Wolisz streaming? Dla mnie to muzyczny fast food. A może wybrałeś format CD/SACD? Jakie masz źródło w torze odsłuchowym? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.02.2026 o 07:20, Muzzy napisał(-a):

Te kolumny nie były i nie są  ani audiofilskie, ani tym bardziej studyjne.

Do domu i studia są tylko bezsensownie wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Altus napisał(-a):

Te kolumny nie były i nie są  ani audiofilskie, ani tym bardziej studyjne.

Do domu i studia są tylko bezsensownie wielkie.

Producent nazywał je "Studio Monitor 4-way",  nie zna się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwać to sobie można jak się chce, to zwykły marketing, nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawości masz, posiadasz, słuchałeś itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam, nie słuchałem , ale się nieco znam na sprzęcie audio i wiem czego oraz w jakich warunkach można po nim  oczekiwać.

To trochę  tak, jak byś chciał monster truckiem po ulicach miast jeździć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piecdzisiecioletnia konstrukcja jest fajna jako hobby, ale świat audio poszedł do przodu parę dekad. Tak samo winyl czy lampa, oczywiście można lubić czy nawet traktować jako hobby. Jeśli chodzi o referencyjności brzmienia to podrzędne technologie w stosunku do cyfrowych odpowiedników. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Altus napisał(-a):

Nie mam, nie słuchałem , ale się nieco znam na sprzęcie audio i wiem czego oraz w jakich warunkach można po nim  oczekiwać.

To trochę  tak, jak byś chciał monster truckiem po ulicach miast jeździć. :)

A ja myślę, że minimum jakie chcesz osiągnąć to włożyć kij w mrowisko - czy Ci się uda, nie wiem.

Może jak to rozwiniesz chociażby o taki wpis: Do czego służyły? Do sprawdzania, jak miks brzmi przy ogromnej głośności i czy dół pasma nie rozpruwa systemu. To zbudujesz jakaś merytoryczną narrację.

Jak widać, właściciel ma duzy salon i odpowiednie wzmacniacze (właśnie, nie pytałem czy zasili je w bi-ampingu?) żeby to wszystko miało ręce i nogi. A co mają wspólnego z monsterem, na pewno wagę 220kg.

Jeżeli dał za nie 50-70k to przy współczesnych cenach chociażby Wilson Audio np. Yvette i podobnych no to powinien mieć dużo za dużo mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Burns napisał(-a):

Jeżeli dał za nie 50-70k

To chyba kiepski żart? 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Altus napisał(-a):

To chyba kiepski żart? 😁

Nie znam aktualnych cen rynkowych, bo nie zaprzątam sobie głowy czymś czego nie kupuję ( pisałem i podkreślałam to wielokrotnie, nie googluje też po to, żeby błysnąć), może i kosztują już 100k a może 40k. Podałem kwotę, strzelając z palca za jakie mignęły mi kiedyś oferty na te kolumny w USD, dolar też miał inny kurs. Poza tym przy tej wadze koszt transportu to mogła być 1/4 lub 1/3 ich wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi