Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

22 hours ago, GregZukej said:

Z tym depozytem to raczej ściema – żaden AD w UK nie bierze kasy z góry. Jak nie mają, to co najwyżej wpiszą na listę i tyle, bez żadnych gwarancji.

Z dostępnością bywa różnie – czasem coś się trafi, ale to bardziej kwestia szczęścia. Ja jak jestem gdzieś przejazdem, to zawsze zaglądam, pogadam, przymierzę – i rewelacji z nie ma...

Ceny na grayu tych modeli co wymieniłeś, prawie jak retail, więc nie ma aż takiego parcia i powinno z czasem być lepiej emoji106.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

Z depozytem to zależy od AD. Niektórzy życzą sobie żeby wpłacić. Osobiście płaciłem i czekam.  Zegarki mają być najpóźniej za rok.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile czeka się na Explorera 36 u AD od zapisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.08.2025 o 19:07, S-3 napisał(-a):

Dzięki za info. 

Bardziej chodziło mi o nowo wprowadzone, pastelowe kolory.

Ja posiadam już od początku lipca 41 pistachio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę newsy i całe otoczenie polityczne jeśli chodzi o nowe cła od Trumpa, czy ktoś zauważył jakieś poruszenie na rynku i np. Większa dostępność towaru w Europie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mielibyśmy coś odczuć teraz to raczej właśnie mniejszą dostępność, bo do początku sierpnia producenci pewnie zwiększyli znacząco dostawy do USA aby zdążyć przed cłami. 

Sam dostałem maila jakiś czas temu od pewnego mikrobrandu, zachęcającego amerykańskich klientów do składania zamówień aby zabezpieczyć ceny, bo po 5.08 aktualizowali cennik. 

Dlatego obawiam się, że na razie na polepszenie sytuacji nie ma co liczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie, z góry przepraszam jeśli odpowiedź już na to była. 

Chodzi o kurs euro/pln powiedzmy że niezbyt korzystny.

W sklepie przy zakupie nie można płacić gotówką w walucie euro? Albo kartą podłączoną do konta w euro? 

Pytam, pomimo że na razie odmówiono mi wpisu do kolejki oczekujących.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, jakubos napisał(-a):

W sklepie przy zakupie nie można płacić gotówką w walucie euro? Albo kartą podłączoną do konta w euro? 

Nie, i nie.

Tzn kartą możesz zapłacić jaką chcesz, ale sklep i tak rozliczy to po cenie w PLN. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zapłacić w EUR, ale przeliczą po swoim kursie z PLN. Lepiej wymienić na PLN i zapłacić w PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, jakubos napisał(-a):

Płatność tylko w PLN. Jak zapłacisz kartą, to bank i tak przeliczy Ci transakcję w złotówkach. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kantorze wymienić najlepiej i nie dawać zarobić innym.

W Wawie AD mają konto w PKO BP wiięc można i przelew puścić jak ma się konto w tym banku i kasa jest od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklamować czyichś usług nie ma po co, ale karty typu Revolut czy Wise to w chwili obecnej przy zarabianiu i wydawaniu kasy w innych walutach takie w zasadzie "must have". Polskie bankowe karty płatnicze służą do zakupów w Polsce i to trzeba zapamiętać. A konta bankowe prowadzone w Polsce w euro mają o tyle sens, o ile zasilamy je wpłatami w euro z rachunków prowadzonych w euro, a nie np. z bliźniaczego rachunku w naszym koncie prowadzonym w złotych 😉 

Kursy przeliczania walut przez banki są tak zbójeckie, że zastanawiam się często jak mam zapłacić rachunek rzędu 100-500 złotych, tj. którą kartą 🙂  A żeby zapłacić coś rzędu 5-10K euro bez sprawdzenia kursu bankowego, to trzeba naprawdę mieć wywalone na swoje ciężko zarobione pieniądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, RobiGosc napisał(-a):

A konta bankowe prowadzone w Polsce w euro mają o tyle sens, o ile zasilamy je wpłatami w euro z rachunków prowadzonych w euro, a nie np. z bliźniaczego rachunku w naszym koncie prowadzonym w złotych 😉 

mBank, na ten przykład, ma lepszy kurs niż Revolut ;) 

4,2668 vs 4,2839, sprawdzone przed chwilą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, meinard napisał(-a):

mBank, na ten przykład, ma lepszy kurs niż Revolut ;) 

4,2668 vs 4,2839, sprawdzone przed chwilą

Zgadza się, ale mbank ma jedną zasadniczą wadę - musisz kasę wymienić wcześniej ręcznie, bo jak nie będzie waluty na koncie to obciąży konto PLN i przeliczy znów po zbójeckim kursie.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, meinard napisał(-a):

mBank, na ten przykład, ma lepszy kurs niż Revolut

tak ma, niedawno to sprawdzałem na drobny zakup w Euro, wszystko fajnie do czasu kiedy wymienisz a potem jak chcesz coś zrobić z pieniędzmi to są dodatkowe opłaty (np. za wykonanie przelewu SEPA)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, machlo napisał(-a):

Zgadza się, ale mbank ma jedną zasadniczą wadę - musisz kasę wymienić wcześniej ręcznie

Ano to tak, jasne, ja mam na myśli po prostu wymianę waluty a nie płatność z wymianą automatyczną. 

13 minut temu, Jan napisał(-a):

tak ma, niedawno to sprawdzałem na drobny zakup w Euro, wszystko fajnie do czasu kiedy wymienisz a potem jak chcesz coś zrobić z pieniędzmi to są dodatkowe opłaty (np. za wykonanie przelewu SEPA)

Rzadko robię przelewy w EUR, ale tak się złożyło że właśnie w zeszłym miesiącu SEPA robiłem i żadnych opłat nie miałem. 

Revolut zresztą też ma różne opłaty dodatkowe - a to za wymianę walut w weekend, a to za wymianę powyżej iluś tam tysięcy miesięcznie, więc to wszystko zależy od sposobu korzystania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SEPA to już chyba UE narzuciłą odgórnie, że we wspólnocie banki nie mogą pobierać prowizji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meinard sam się zdziwiłem ale potwierdzili mi to na chacie więc nie skorzystałem 🤷🏻

Sepa nie ma opłat banków pośredniczących ale:

Do odbiorcy dociera pełna kwota przelewu, którą zleciłeś. Nie ma kosztów banków pośredniczących.
Opłatę za przelew SEPA pobieramy od razu - zawsze z rachunku, z którego zlecasz przelew. Jeżeli nie masz wystarczających środków na rachunku na pobranie prowizji w chwili zlecania przelewu, nie zlecisz przelewu. Otrzymasz komunikat o niewystarczającej dostępnej kwocie.
Opłaty za przelew SEPA określa Taryfa Prowizji i Opłat.

źródło

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rzadko robię przelewy w EUR, ale tak się złożyło że właśnie w zeszłym miesiącu SEPA robiłem i żadnych opłat nie miałem. 

Revolut zresztą też ma różne opłaty dodatkowe - a to za wymianę walut w weekend, a to za wymianę powyżej iluś tam tysięcy miesięcznie, więc to wszystko zależy od sposobu korzystania. 

Przy standardowym koncie Revolut powyżej limitu 5000 zł miesięcznie zaczynają się opłaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej Panowie?

Kto już odebrał OP41 niebieski z pl. Konstytucji i nie miałem okazji znowu dzisiaj przymierzyć ? :P 

To samo nikt też się nie ujawnia z odbiorem Ex36 którego dzisiaj mierzyłem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ej Panowie?
Kto już odebrał OP41 niebieski z pl. Konstytucji i nie miałem okazji znowu dzisiaj przymierzyć ?  
To samo nikt też się nie ujawnia z odbiorem Ex36 którego dzisiaj mierzyłem  

Nie każdy klient Rolexa jest na tym forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Jan napisał(-a):

@meinard sam się zdziwiłem ale potwierdzili mi to na chacie więc nie skorzystałem 🤷🏻

Dziwne. Ja sprawdziłem przed chwilą i nadal SEPA bez opłat. Może dlatego że to drugie konto, mimo że w EUR, to też jest w polskim banku i ma polski IBAN. 

656312259_Zrzutekranu2025-08-11o18_08_03.thumb.png.6eeeca0422f7c57b3e536d4016645924.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MBank ma dobry kurs od poniedziałku do piątku w godzinach do 16:00. W weekendy nie jest już tak kolorowo. Przelewy do UE mam bezpłatne. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, RobiGosc napisał(-a):

Kursy przeliczania walut przez banki są tak zbójeckie, że zastanawiam się często jak mam zapłacić rachunek rzędu 100-500 złotych, tj. którą kartą 🙂  A żeby zapłacić coś rzędu 5-10K euro bez sprawdzenia kursu bankowego, to trzeba naprawdę mieć wywalone na swoje ciężko zarobione pieniądze...

Hm, na ten moment: Revolut kurs sprzedaży: 1 EUR = 4,263 , PKO kantor w  aplikacji iPKO 1 EUR = 4,267. Wczoraj wymieniałem i podobnie - nie było różnicy i sensu myśleć o czymkolwiek. Jedynie koszt przelewu - tu skosili mnie na 25 PLN by środki dotarły tego samego dnia. Wydaje mi się, że nie ma takiego dramatu i jest to do przełknięcia. 

By nie było offtopu: Czy macie jakieś przemyslenia odnośnie cen w EU przy nałożeniu cła przez USA na CH? Jak oceniacie możliwość spadku cen u nas? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wise,com - 4.2615.

Owszem, źle to nie wygląda, bo i moje Pekao SA ma zbliżony kurs (zgodny z kursem mastercard.pl), ale przy większych kwotach te różnice w kursach zaczynają mieć większe znaczenie. Przy większych transaferach pieniędzy robią się z tego poważne pieniądze, które lepiej jednak wydać w inny sposób.

Ja też jednak zaufania nie mam - parokrotnie byłem nieźle przewalony przez banki przy płatnościach walutowych polskimi kartami debetowymi i kredytową (sławetnego onegdaj amerykańskiego banku), że teraz bardzo uważam jak płacę. Nie mam zaufania do banków, które co i rusz kombinują jak zwiększyć dochody wprowadzając różne dziwne opłaty. A ja nie zawsze jestem na bieżąco, a banki po cichu korzystają z przyzwyczajeń klientów, którzy z lenistwa nie czytają wszystkiego, co bank w komunikatach do nich wysyła. Wydaje się, że obecnie banki poczuły oddech fintechów na karku i nieco odpuściły ze sprzedaży walut własnym klientom po paskarskim kursie. Ale jak długo to potrwa? Kiedy uśpią nam czujność? 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli operuje się naprawdę dużymi sumami, to kurs wymiany walut można negocjować z bankiem. Pamiętam jak kupowałem mieszkanie i spłacałem właścicielowi kredyt we frankach. Zadzwoniłem do dilerów (fakt, pracowałem wtedy w banku i wiedziałem jak to zrobić) i dużo pieniędzy oszczędziłem. Jeśli ktoś ma firmę i robi naprawdę duże przelewy i płatności, to ma dostęp do całkowicie innych kursów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi