Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Valygaar

Co myślicie o tej sytuacji z JP II?

Rekomendowane odpowiedzi

Wspomniałem o tym potworze wyżej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

+ dla Ciebie :)

Edytowane przez fonfelinni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Warto mieć trochę szerszą perspektywę i nieco się dokształcić w tym temacie.

Tak Kościół Katolicki to instytucja, która została utworzona w dwóch celach; pierwszym z nich jest organizowanie życia chrześcijańskiego jako wspólnoty wyznaniowej oraz powiększania swoich wpływów na Świecie. …

Należy również pamiętać, że KK przyczynił się w dużej mierze do jednoczenia ludzi w czasach wyjątkowo ciężkich, gdy ciemiężony lud jednoczył się na mszach organizowanych przy krzyżu…

Warto również wiedzieć na jakich filarach cywilizacja łacińska została ukształtowana; mądrość grecka i jej filozofia, prawo rzymskie i oparte na tym prawie chrześcijaństwo. Kiedy rewolucjoniści rozbiją ten układ będą mięli już drogę prostą to "hodowania" homosoviektikusów tj. osób kompletnie pozbawionych idei, wolności wyboru, słowa i logiki, człowieka w pełni kontrolowanego i podatnego na wpływ partii.

Zastanów się nad tym, czy na prawdę Ci zależy na tym, aby żyć w totalitaryzmie, który wybrzmiewa od dawna na "zachodzie". Mówią Ci co masz jeść, czym masz jeździć, gdzie mieszkać, czym płacić i jak żyć...

Przepraszam za skróty z Twoje wypowiedzi ale te mnie najbardziej zaciekawiły.

Upatrywanie ratunku przed utratą  naszych wolności w instytucji która oparta jest na doktrynach, nakazach, zakazach  i bezwględnym posłuszeństwie jest dość ekwilibrystyczną retoryką. 
Chciałoby się powiedzieć że KK najlepiej wypełniał swoją misję w czasach potężnych kryzysów, gdy dawał zagrożonym nadzieję lub konkretne wsparcie ale niestety zbyt często w godzinach próby koniunkturalnie wybierał po której stronie stanie ( kolaborując z królami, dyktatorami czy innymi ciemiężcami całych narodów lub wybranych nacji ) Dodatkowo w czasach prosperity ( czyli gdy dla własnych korzyści cementował tę czy inną władzę tak jak dziś robi to w Polsce ) szybko  zapominał o swej misji stawiając się ponad prawem rzymskim i boskim. Twój ból jest lepszy niż mój. 

Grzechy każdej korporacji  i jej indywidualnych reprezentantów należy ujawniać i karać a pomniki odbrązawiać i nie ma to nic wspólnego z wojną światopoglądową lecz leży w interesie umowy społecznej która pozwala nam od kilkudziesięciu lat żyć we względnym spokoju. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam ciekawi, którego kleryka najbardziej lubił dymać Sapieha, bo którego wyświęcił w prywatnej kaplicy, to już wiemy... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

W Polsce możesz również poddać się apostazji.

Cóż znaczy apostazja, gdy nie stoi za nią rezygnacja z finansowania tej instytucji.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, desmo napisał(-a):

Przepraszam za skróty z Twoje wypowiedzi ale te mnie najbardziej zaciekawiły.

Upatrywanie ratunku przed utratą  naszych wolności w instytucji która oparta jest na doktrynach, nakazach, zakazach  i bezwględnym posłuszeństwie jest dość ekwilibrystyczną retoryką. 
Chciałoby się powiedzieć że KK najlepiej wypełniał swoją misję w czasach potężnych kryzysów, gdy dawał zagrożonym nadzieję lub konkretne wsparcie ale niestety zbyt często w godzinach próby koniunkturalnie wybierał po której stronie stanie ( kolaborując z królami, dyktatorami czy innymi ciemiężcami całych narodów lub wybranych nacji ) Dodatkowo w czasach prosperity ( czyli gdy dla własnych korzyści cementował tę czy inną władzę tak jak dziś robi to w Polsce ) szybko  zapominał o swej misji stawiając się ponad prawem rzymskim i boskim. Twój ból jest lepszy niż mój. 

Grzechy każdej korporacji  i jej indywidualnych reprezentantów należy ujawniać i karać a pomniki odbrązawiać i nie ma to nic wspólnego z wojną światopoglądową lecz leży w interesie umowy społecznej która pozwala nam od kilkudziesięciu lat żyć we względnym spokoju. 

Pisałem głównie o wierze. Wspomniałem natomiast o wspólnocie, która chociażby za komuny potrafiła się jednoczyć i słuchać kazań śp. Księdza J. Popiełuszki, który stał się kapłanem Solidarności. To on m.in. odprawiał msze za Ojczyznę i stał się jednym z organizatorów działań charytatywnych w trakcie stanu wojennego, w których to wspomagał ludzi prześladowanych i pokrzywdzonych przez opresyjny system komunistyczny.

Czym od dawien dawna przesiąknięty jest KK wiem, wystarczy poczytać o rodzinie Borgiów.

Dlatego moje odpowiedzi dotyczyły przede wszystkim wiary, a nie instytucji. 

W Polsce to jest tak, że licząca się partia będzie zabiegała o względy ludzi wierzących, bo jest to zasób ludzki, który można przekuć w polityczny sukces.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Bo widzisz wiara, to w dużej mierze wiara w ludzi i prawe postępowanie, a także odwaga, aby stawać w obronie tych, którzy nie są w stanie bronić się sami.

No nie wiem czy się rak łatwo wymiksujesz 🤔

Kto jest kim wg ciebie w tej układance?

JP II nie miał wiary/odwagi?? 😳

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, facecik said:

Człowiek oświecony nie wierzy.

Osobiście znam kilku takich oświeconych… kiedy ich życie powoli zamieniało się w tragedię, taką bez oznak na poprawę … osoby te zaczęły zasiadać w pierwszej kościelnej ławce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic w tym dziwnego i w żaden sposób nie przeczy temu co napisał facecik.. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Londek napisał(-a):

Osobiście znam kilku takich oświeconych… kiedy ich życie powoli zamieniało się w tragedię, taką bez oznak na poprawę … osoby te zaczęły zasiadać w pierwszej kościelnej ławce. 

Szukając łatwego rozgrzeszenia...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Londek napisał(-a):

Można wierzyć i być oświeconym. Znacie może księdza Michała Heller?

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Michał_Heller

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, Valygaar napisał(-a):

No nie wiem czy się rak łatwo wymiksujesz 🤔

Kto jest kim wg ciebie w tej układance?

JP II nie miał wiary/odwagi?? 😳

Będziesz zawiedziony, ale Jan Paweł II nie zwierzał mi się.

Nie jestem również rzecznikiem Kościoła Katolickiego.

Ja "Boga" upatruję w ludziach i ich postępkach; w osobach, które nie bacząc na własne życie idą ratować życie innych, w ludziach, którzy pomoc niosą w obszarach objętych działaniami wojennymi, a także krajach trzeciego Świata poświęcając własne życie na niesieniu pomocy potrzebującym pozbawionych podstawowych środków pozwalającym im przeżyć. W osobach odważnych, którzy przeciwstawiają się tyranii ludzi i systemu, w którym żyją. Sądzę również, że ludzie których dotknęła śmiertelna choroba kategoryzować jako nieoświecona masa, tylko dlatego, że nikt im tej nadziei już nie dawał jest wysoce nieetyczne.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Pisałem głównie o wierze. Wspomniałem natomiast o wspólnocie, która chociażby za komuny potrafiła się jednoczyć i słuchać kazań śp. Księdza J. Popiełuszki, który stał się kapłanem Solidarności. To on m.in. odprawiał msze za Ojczyznę i stał się jednym z organizatorów działań charytatywnych w trakcie stanu wojennego, w których to wspomagał ludzi prześladowanych i pokrzywdzonych przez opresyjny system komunistyczny.

Czym od dawien dawna przesiąknięty jest KK wiem, wystarczy poczytać o rodzinie Borgiów.

Dlatego moje odpowiedzi dotyczyły przede wszystkim wiary, a nie instytucji. 

W Polsce to jest tak, że licząca się partia będzie zabiegała o względy ludzi wierzących, bo jest to zasób ludzki, który można przekuć w polityczny sukces.

Ale większości nie przeszkadza wiara  jako taka ( przynajmniej wtedy gdy nie wpływa na innych wolności) tylko jej zakłamani apostołowie …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tbn napisał(-a):

Chyba nikt nie powinien być zaskoczony, jak ktoś zna "dokonania" KK w ostatnich dekadach. Zaskoczyło mnie, że tak długo trwało zanim ktoś się wziął za prześwietlenie Wojtyły. Może w końcu ktoś uzna tych ludzi za międzynarodową grupę przestępczą, czym właściwie są. 🤣

Prawda objawiona napisana przez jaśnie oświeconego który czerpie wiedzę głównie z Internetu i Onetu. :D:D

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, mario1971 said:

Szukając łatwego rozgrzeszenia...

Raczej oczekując cudu, bo reszta wszelkiej nadzieji została już wyczerpana 

53 minutes ago, albiNOS 01 said:

Można wierzyć i być oświeconym

Ja odniosłem się do stwierdzenia „człowiek oświecony nie wierzy” … nie zaprzeczam że masz rację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

Człowiek oświecony nie wierzy.

Ty, jaśnie oświecony, przeczytaj to co poniżej tylko ze zrozumieniem. :D

12961511_1168872649791025_7158047765008046337_n.jpg

9 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

8F60447E-7695-4D6B-BAF0-63C7A97E11C9.jpeg.f57868174370b27b2c631ee3581e9328.jpeg

Odnoszę wrażenie że Ty nie niesiesz światło, tylko ciemność.:D 

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
26 minut temu, dziadek napisał(-a):

Odnoszę wrażenie że Ty nie niesiesz światło, tylko ciemność.:D 

Czy właśnie próbowałeś mnie ocenić? Jak ktoś nie zrozumiał mema, to

https://encenc.pl/argumentum-ad-absurdum/

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Louis Cypher
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Będziesz zawiedziony, ale Jan Paweł II nie zwierzał mi się.

Nie jestem również rzecznikiem Kościoła Katolickiego.

Ja "Boga" upatruję w ludziach i ich postępkach; w osobach, które nie bacząc na własne życie idą ratować życie innych, w ludziach, którzy pomoc niosą w obszarach objętych działaniami wojennymi, a także krajach trzeciego Świata poświęcając własne życie na niesieniu pomocy potrzebującym pozbawionych podstawowych środków pozwalającym im przeżyć. W osobach odważnych, którzy przeciwstawiają się tyranii ludzi i systemu, w którym żyją. Sądzę również, że ludzie których dotknęła śmiertelna choroba kategoryzować jako nieoświecona masa, tylko dlatego, że nikt im tej nadziei już nie dawał jest wysoce nieetyczne.

Trudno się z tobą dyskutuje kolego :)

Najpierw stawiasz tezy typu:

- zachód/komunizm mówi nam co jeść, jakby kościół nie mówił co jeść i kiedy w sensie postu, piątków na przykład,

- kościół gwarantuje wolność podczas gdy kościół narzucał i narzuca olbrzymią ilość ograniczeń, zarówno w sferze obyczajowej jak i politycznej,

- wiara to miłość i obrona (naj) słabszych podczas gdy JP II chronił systemowo sprawców mając dobro najsłabyszch-ofiar-dzieci za nic,

Nie odnosisz się do konkretnych pytań, wątpliwości tylko wskakujesz na jakiś abstrakcyjny poziom niby teologicznej dyskusji. 

Może się mylę, ale mam wrażenie, że jesteś na takim etapie na jakim ja byłem jeszcze kilka-kilkanaście lat temu. Trochę wypierasz, trochę unikasz, trochę falandyzujesz.

JP II był dla mnie jedną z nielicznych jeśli nie jedyną kotwą, pozwalającą zachować kontakt przynajmniej wzrokowy z kościołem. Dlatego w pierwszym poście napisałem, że mi przykro.

Niemniej fajnie poczytać inną opinię od swojej.

A do reszty dyskutantów: dobrze, że mimo obaw ten wątek nie zszedł na poziom szamba 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

A do reszty dyskutantów: dobrze, że mimo obaw ten wątek nie zszedł na poziom szamba 👍

W mojej ocenie, poziom i wiedza niektórych użytkowników leży na samym dnie szamba, czyli w gęstej jego masie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga, wypłynęły nowe materiały o Wojtyle:

10EDFAC4-ABD5-4880-9D0D-2BBDC43275C9.jpeg.302699b396f059bad2d5c427d2c49c0f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie wiary to ja zawsze lubilem ten cytat z Biblii (Mat. 7:3-5): A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego.

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, dziadek napisał(-a):

Prawda objawiona napisana przez jaśnie oświeconego który czerpie wiedzę głównie z Internetu i Onetu. :D:D

Z memów 🤣

image.jpeg.34ea5f5734a8e316913a86d63a8dded5.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.