Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, meehoo napisał(-a):

Kolego gratuluję spostrzegawczości, dzisiaj sprawdziłem i faktycznie tak było jak mówisz. Chińczyk nie docisnął i teleskop nie wskoczył w swoje miejsce. Na szczęście przez ciasne spasowanie bransy, ta nie wysunęła się z uszu. Poprawione i już jest dobrze.

20241201_102441.thumb.jpg.565d886cd009dc13a5cc9b1e654c33a8.jpg

Czyli uratowałem Ci zegarek. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.11.2024 o 19:43, meehoo napisał(-a):

Tu mnie jeszcze nie było, dzisiaj taki ładny Cronos przyjechał  :)

20241129_104949.thumb.jpg.de48bdf92f02f9eeb2f25814d3e427b2.jpg20241129_104447.thumb.jpg.5d7a6e49d77963f16ea782087261a0f5.jpg

wygląda bardzo dobrze, to 36? powiedz kolego w jakiej cenie realnie można go ustrzelić i z którym mechanizmem go upolowałeś.

Edytowane przez Floyd Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Floyd Pink napisał(-a):

wygląda bardzo dobrze, to 36? powiedz kolego w jakiej cenie realnie można go ustrzelić i z którym mechanizmem go upolowałeś.

Tak 36, jest też wersja 39. Mechanizm PT5000, jest też na Sellicie ale dopłata jakieś 100$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cronos pod marką SH  IMG20250212141858.jpg

Edytowane przez apgrod
Dopisanie treści

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.06.2024 o 08:45, nh35 napisał(-a):

jakie macie opinie o tej marce? Wpadł mi w oko taki oto cronos, pt5000(i głównie przez to że nie mam jeszcze tego mechanizmu w kolekcji) i ciekawa koperta(to drugi powód, może nawet ważniejszy). Wiecie może czego to jest homar?

obraz.png.90333b9226e2b9c0a265771a53470d73.png

obraz.png.f511e47312e84c924dd495c903b7e744.png

Jeden z tych modeli, których elementy powtarzają inne oferty Aliexpress 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250519_165227.thumb.jpg.748ec4b7430c66ed129c0a8eda0e1264.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250527_122159.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250715_105045.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.12.2024 o 21:44, meehoo napisał(-a):

Tak 36, jest też wersja 39. Mechanizm PT5000, jest też na Sellicie ale dopłata jakieś 100$.

To nie warto było, najprawdopodobniej PT5000 będzie dokładniejszy niż Selita.  Chiński klon 2824-2 jest lepszy niż klon szwajcarski. Dziś odebrałem zegarek na PT5000 (Berny).  Aplikacja Wach Accuracy  Meter pokazuje w trzech pozycjach:  -2 -1  oraz 0 s/d. Zapowiada się  całkiem nieźle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Euryk napisał(-a):

To nie warto było, najprawdopodobniej PT5000 będzie dokładniejszy niż Selita.  Chiński klon 2824-2 jest lepszy niż klon szwajcarski. Dziś odebrałem zegarek na PT5000 (Berny).  Aplikacja Wach Accuracy  Meter pokazuje w trzech pozycjach:  -2 -1  oraz 0 s/d. Zapowiada się  całkiem nieźle. 

W czym to PT jest lepsze?

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, mkoch napisał(-a):

W cenie, jak widać. Co do dokładności, to raz, że mało kogo to interesuje w czasach, kiedy zegarek mechaniczny jest zabawką (o ile nie ma dramatu), a dwa - po jednej sztuce nic nie można oceniać. A co do PT, to chyba trzeba parę lat poczekać i zobaczyć, czy to będzie takie niezabijalne bydlę jak ST25.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, oszolom napisał(-a):

W cenie, jak widać. Co do dokładności, to raz, że mało kogo to interesuje w czasach, kiedy zegarek mechaniczny jest zabawką (o ile nie ma dramatu), a dwa - po jednej sztuce nic nie można oceniać. A co do PT, to chyba trzeba parę lat poczekać i zobaczyć, czy to będzie takie niezabijalne bydlę jak ST25.

Robiłem PT i Selitę. Żadnych organoleptycznych różnic. Wykonanie, jakość chodu - wszystko ten sam poziom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, mkoch napisał(-a):

W dokładności i rozsądniejszej cenie. 

PS. Teraz zastanawiam się, czy nie polecisz na skargę do moderacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, oszolom napisał(-a):

Co do dokładności  ... 

Co do dokładności, to raz, że mało kogo to interesuje w czasach, kiedy zegarek mechaniczny jest zabawką (o ile nie ma dramatu).

Zegarek mechaniczny to pewien styl, ale racjonalny.  Kilka sekund na dobę nie jest problemem. Ustawia się zegarek 15 sekund do przodu/tyłu i przez ok. tygodnia jest dobrze, a w środku tego okresu idealnie.  

"a dwa - po jednej sztuce nic nie można oceniać".

Po jednej - nie. Ale mov. PT5000 premerę miał przed 10 laty. Caliber Corner, który zwykle nie  przepada za chińszczyzną bardzo chwali PT5000, w tym za dokładność. 

" ...trzeba parę lat poczekać i zobaczyć, czy to będzie takie niezabijalne bydlę jak ST25".

Mój jedyny ST25 (Berny) okazał się jak najbardziej zabijalny - po miesiącu sam z siebie przestał działać.  

Serwis Berny z którym skontaktowałem się  w korespondencji okazał się bardzo responsywny,   w końcu poprosił o przysłanie zegarka do magazynu firmy w Niemczech. Na pytanie, czy pieniądze zostaną mi zwrócone odpowiedział: "Albo przyślemy inny zegarek".   Wybrałem inny i nieco droższy zegarek Berny  na mov.  PT5000, bo przesyłka DPD do Niemiec trochę mnie  kosztowała.   Nie było problemu, szybko mi go przysłano z Chin. Pierwsze pomiary:  chodzi z dokładnością Roleksa. 😁 Przynajmniej na razie. Mam inny zegarek (Tandorio), też  z mov. PT5000 i jest podobnie  dokładny. 

Także brawo Berny. 

W dniu 15.07.2025 o 10:57, meehoo napisał(-a):

20250715_105045.jpg

Znów obecnie modna bransoleta zintegrowana z kopertą. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Euryk napisał(-a):

PS. Teraz zastanawiam się, czy nie polecisz na skargę do moderacji. 

Ja? A dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meehoo, zgadzam się - zdecydowana poprawa względem wcześniejszych klepsydr... Świetnie prezentuje się ten zegarek :)

Edytowane przez Hoffhoffski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już się przekonałem, jak PT5000 jest "trwały".
Przypomnę, że skończyło się wymianą całego werku na używaną Etę. Zainteresowanych i młodszych stażem na naszym forum, odsyłam do wyszukiwarki starszych, forumowych postów.
Będąc więc doświadczonym użytkownikiem PT5000, nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest tak dobry, jak Selita, czy ETA.
Ponadto stwierdzenie, że jest dobrze wyregulowany, (jak jest nowy) nie jest jednoznaczne z tym, że jest dobry.
Konkludując PT5000 jest świetne do pierwszego, większego serwisu i jak ktoś akceptuje ten fakt, to nie ma sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.10.2025 o 21:00, mkoch napisał(-a):

Ja? A dlaczego?

Jeśli nie ty to  przepraszam.  Paulus też nie,  więc kto?  Enigmatyczna moderacja, pozbawiona znaków identyfikacyjnych, ukarała mnie ostrzeżeniem "za spamowanie", ale w uzasadnieniu  już nie ma mowy o  spamowaniu tylko o "sianiu zamętu, wyliczaniu, punktowaniu"  - tak w oryginale, cokolwiek to oznacza albo i nie oznacza.  Dodatkową karą było skasowanie jednego wpisu na temat calibru Agelocer A4610. Może właśne to było spamowanie, żeby takie rzeczy pisać  na chińskim wątku?  Czeski film, nie wiadomo o co chodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.10.2025 o 20:50, alpaczino napisał(-a):

Ja już się przekonałem, jak PT5000 jest "trwały". emoji85.png
Przypomnę, że skończyło się wymianą całego werku na używaną Etę. Zainteresowanych i młodszych stażem na naszym forum, odsyłam do wyszukiwarki starszych, forumowych postów.
Będąc więc doświadczonym użytkownikiem PT5000, nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest tak dobry, jak Selita, czy ETA.
Ponadto stwierdzenie, że jest dobrze wyregulowany, (jak jest nowy) nie jest jednoznaczne z tym, że jest dobry.
Konkludując PT5000 jest świetne do pierwszego, większego serwisu i jak ktoś akceptuje ten fakt, to nie ma sprawy. emoji2371.png

Pojedyncze doświadczenie niczego nie mówi na pewno. Podobnie byłoby w przypadku  użytkownika Selity. Pięć lat temu na sąsiednim wątku tego forum  pytano, "co to jest ten PT5000. No dajmy mu trochę czasu,  zobaczymy co z tego wyjdzie"? Dziś już więcej wiadomo. Niżej ciekawy tekst na temat PT5000.

https://watch-movements.eu/blog/en/2021/03/06/pt5000-eta-2824-2-clone-of-hk-precision-technology/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Jeśli nie ty to  przepraszam.  Paulus też nie,  więc kto?  Enigmatyczna moderacja, pozbawiona znaków identyfikacyjnych, ukarała mnie ostrzeżeniem "za spamowanie", ale w uzasadnieniu  już nie ma mowy o  spamowaniu tylko o "sianiu zamętu, wyliczaniu, punktowaniu"  - tak w oryginale, cokolwiek to oznacza albo i nie oznacza.  Dodatkową karą było skasowanie jednego wpisu na temat calibru Agelocer A4610. Może właśne to było spamowanie, żeby takie rzeczy pisać  na chińskim wątku?  Czeski film, nie wiadomo o co chodzi. 

Ja nie, nie mam takich zwyczajów.

Ale najwyraźniej się należało 

Edytowane przez mkoch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi