Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Apple - dylematy i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, 70soul napisał(-a):

Na chwilę się pojawia w dolnym rogu ale już w bibliotece jest nie do otworzenia.

a wysłać np. przez airdropa się da? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.10.2024 o 11:00, XoneX napisał(-a):

proponuję, żebyś najpierw wpisywał swoje pytania w google, bo kwestie, które poruszasz, są bardzo podstawowe. Bez problemu znajdziesz na nie odpowiedź. 

Wiedziałem, że będą problemy. Ściągnąłem system Catalina i chcę go rozpakować, a wyskakuje mi taki komunikat jak na zdjęciu. Co robić?

IMG_1433.HEIC

IMG_1433.jpeg

Edytowane przez ladek22

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie jest łatwo zainstalować nowszy system na Macu. Pół dnia musiałem kombinować. Oglądałem filmiki na YouTube i nic się u mnie z tego nie sprawdzało. Kombinowałem, szukałem, aż znalazłem na stronie Apple. Tutaj można pobrać systemy MacOS, gdyby ktoś szukał :)

https://support.apple.com/pl-pl/102662

Druga sprawa. Znalazłem Maca Mini z 24GB RAM.
https://allegro.pl/oferta/apple-mac-mini-m2-24gb-256gb-srebrny-13187837860?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery-top_pla_pmax&ev_campaign_id=18869915682&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbPs1z1oJz9dx1lQ-0T5cUBUQ&gclid=EAIaIQobChMIv9Lyp8-ZiQMVcbGDBx3DVA6KEAQYCCABEgLVBfD_BwE
Czy są takie Maki Mini? Na stronie Apple Polska nie znalazłem. Są z 16 GB RAM za kosmiczne 7,5 tys.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_1478.png

5900 na stronie Apple. 

Jak dołożysz 1000 zł to proponuję 

Macbook pro14 z procesorem M1Pro, 32gb ram, 512 ssd. Wizualnie jak nowy, klawiatura, touchpad bez śladów i 102 cykle ładowania. Prawie nic. 
W zestawie oryginalne pudła, papiery, ładowarka, kabel i dodatkowe etui. 

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.10.2024 o 12:32, meinard napisał(-a):

a wysłać np. przez airdropa się da? 

Niestety nie. Miałem dziś spokojną rzekę i chciałem porobić zdjęcia budynków z odbiciem. Właśnie spróbowałem wysłać z telefonu na iPada. Niedługo ma być aktualizacja iOS, ale nie zauważyłem by ktokolwiek ten problem zaadresował w Internecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze odnośnie fotek i artefaktów na literach.

Zdecydowanie problem softwareowy.

Pierwsza fotka tryb normalny, druga - tryb portret (ale w trybie macro robi to samo)

IMG_0201.jpeg

IMG_0200.jpeg

PS - tryb macro po wczorajszym zainstalowaniu najnowszej public beta.

Chyba coś robią w tym kierunku…

PPS - 15 pro max (ale w 16 to samo…)

IMG_0207.jpeg

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.10.2024 o 07:27, ladek22 napisał(-a):

Lantre anulowało tamtą licytację i na ich prośbę wystąpiłem o zwrot pieniędzy. Zaproponowali w zamian coś takiego https://lantre.pl/apple-mac-mini-m4-32gb-256gb-10-core-cpu-10-core-gpu-10-gigabit-ethernet-srebrny-silver-mu9d3ze-a-r2-e.html Zamówiłem i czekam :)

Mała pojemność dysku, a dokładanie do 2TB kwoty 4000 zł to nieporozumienie, więc rozglądam się za dyskiem ssd 2 TB. Znalazłem coś takiego: https://www.x-kom.pl/p/1202021-dysk-zewnetrzny-ssd-samsung-portable-ssd-t5-evo-2tb-usb-32-gen-1-typ-c.html Czy to dobry wybór?

Edytowane przez ladek22

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.09.2024 o 21:56, pisar napisał(-a):

Nie zgodze się z tym

Ostatni telefon jaki miałem 90% czasu ładowałem w ten sposób i po 8 miesiącach kondycja wynosiła 88%

Jeden telefon wcześniej miałem w pompie jak ładuje i po 2 latach wskazywał 94%

Na bazie moich doświadczeń stwierdzam, że to mit i nie działa

Ładuję IP 14 od 20 do 90 %,a raz na jakiś czas do 100% i rozładowuję, żeby się wyłączył. Po 15 miesiącach bateria ma 98%. Zdecydowanie częściej podłączam słabszą ładowarkę /czas trochę ponad 2 godziny/, czasem mocniejszą i wtedy się ładuje ok. 70 minut. Także, nie jest to mit myślę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Matti napisał(-a):

Także, nie jest to mit myślę

Jest mit. Bateria programowo/sprzętowo jest zabezpieczona przed rozładowaniem i przed przeładowaniem. 0% to nie jest 0% naladowania, a 100% to nie jest pełne naładowanie. Dodatkowe zmniejszanie tego przedziału kompletnie nic nie daje. To marketingowy wymysł i nic więcej. Częstsze doładowywanie baterii to co najwyżej może zmniejszyć jej żywotność, co zresztą jest na rękę producentom - kasa, bo baterę sam nie każdy wymieni :-)

Poza tym, samo ładowanie, jakie by nie było, to tylko jedna z bardzo wielu składowych wpływających na degradację zastosowanego ogniwa. Co nie zmienia tego, że ładowanie np w przedziale 20-80%, kompletnie nie ma sensu :-)

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Matti napisał(-a):

Ładuję IP 14 od 20 do 90 %,a raz na jakiś czas do 100% i rozładowuję, żeby się wyłączył. Po 15 miesiącach bateria ma 98%. Zdecydowanie częściej podłączam słabszą ładowarkę /czas trochę ponad 2 godziny/, czasem mocniejszą i wtedy się ładuje ok. 70 minut. Także, nie jest to mit myślę :)

Miałem 11 pro 4 lata. Ładowałem jak popadło, gdzie popadło, normalnie, indukcyjnie i po 4 latach 90% pojemności baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowalem nową klawiature na nowym komputerze i nie mam polskich znakow np. zamiast polskiego "a" z kreseczka na dole wklikuje mi się "å", a zamiast "z" z kropka wklinuje mi się "Ω" zamiast "c" z kreseczka u góry mam "ç".

Raczej coś w komputerze trzeba ustawic, bo na innym jest OK! Ma ktoś jakiś pomysł?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może układ znaków przestawić w ustawieniach? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, tts napisał(-a):

Może układ znaków przestawić w ustawieniach? 🤔

216982769_Zrzutekranu2024-12-21o18_33_44.png.87f3fb576e13bd157708cb64919fab2e.png

Nie mam pomysłu, gdzie pogrzebaç? Czasem wyraz sam się przekszta¬ci, ale nie zawsze.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem rozwiązanie problemu. Trzeba kliknąć:

Źródła wprowadzania - Edycja - dodajemy plusem na dole "Polski", a usuwamy minusem "ABC i Pinyin (uproszczony)".

Mam Polskie znaki i życie stało się prostsze :) 

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dlugo trwa gwarancja iPhone'ow wymienionych na nowe po uszkodzeniu wczesniej uzywanych?
Od kiedy biegnie taka gwarancja: od chwili pierwszego uruchomienia czy od chwili wymiany i wydania
telefonu uzytkownikowi (data na protokole)?

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według informacji ze strony UOKIK:

Jeżeli gwarant wymienił wadliwy towar na nowy lub dokonał istotnych napraw, termin gwarancji biegnie od nowa od chwili dostarczenia klientowi wymienionego lub naprawionego produktu. W przypadku wymiany pojedynczej części należącej do reklamowanego towaru czas gwarancji biegnie od nowa w odniesieniu do tej części, np. wymienionej karty graficznej w komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, neclocus napisał(-a):

Jak dlugo trwa gwarancja

W 'ogólnych' masz termin gwarancji

U mnie wskoczył rok od uruchomienia po wymianie

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zaprezentowano iPhone 16e czyli czwartą generację linii „SE”. Apple zepsuło w 16e wszystko! Zepsuli nazwę, rozmiar, cenę, dosłownie wszystko. Kiedyś był mały (potem w miarę mały), kiedyś był tani, kiedyś nazwa „SE” była znakiem rozpoznawczym. A dziś? No cóż! Za miesiąc nie będę pamiętał, że 16e to SE.

Czekałem pół roku na premierę nowego SE i się zawiodłem. Mogłem już pół roku temu kupić 15-tkę. iPhone 16e nie ma żadnych atutów. Kiedyś atutami był mniejszy rozmiar i cena.  Wydaje mi się, że Apple celowo wypuściło nowego SE po to, aby lepiej się sprzedawały iPhony 15 i 16. Kupno 16e, według mnie, nie ma większego sensu!

A Wy co o tym sądzicie?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby był od razu dostępny jako nowy za 2400-2500 PLN to też by była inna rozmowa - na całym świecie narzekają na jego cenę ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Admof napisał(-a):

jakby był od razu dostępny jako nowy za 2400-2500 PLN to też by była inna rozmowa - na całym świecie narzekają na jego cenę ;D

Dokładnie tak! Zawsze cena nie przekraczała 2500 zł i wszyscy liczyli, że cena nowego "SE" nie przekroczy tej kwoty. Za 3000 zł warto rozważyć iPhone 15. Gdzieś widziałem za 3200 zł. I teraz dylemat starego 15 czy nowego 16e?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał 15kę ;) magsafe, szybsze ładowanie, ciut lepszy ekran, dynamiczna wyspa. Jedynie brakuje mu apple inteligence ale to i tak melodia przyszlości... 

Sam teraz mam 11ke i 15ke i od roku przymierzam sie do zmiany 11ki bo bateria już trochę słabsza no i mam wszystkie inne urządzenia z usb-c więc to byłaby dla mnie największa zmiana

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, ladek22 napisał(-a):

Wczoraj zaprezentowano iPhone 16e czyli czwartą generację linii „SE”. Apple zepsuło w 16e wszystko! Zepsuli nazwę, rozmiar, cenę, dosłownie wszystko. Kiedyś był mały (potem w miarę mały), kiedyś był tani, kiedyś nazwa „SE” była znakiem rozpoznawczym. A dziś? No cóż! Za miesiąc nie będę pamiętał, że 16e to SE.

Czekałem pół roku na premierę nowego SE i się zawiodłem. Mogłem już pół roku temu kupić 15-tkę. iPhone 16e nie ma żadnych atutów. Kiedyś atutami był mniejszy rozmiar i cena.  Wydaje mi się, że Apple celowo wypuściło nowego SE po to, aby lepiej się sprzedawały iPhony 15 i 16. Kupno 16e, według mnie, nie ma większego sensu!

A Wy co o tym sądzicie?

Ma miec lepsza baterie 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 hours ago, ladek22 said:

A Wy co o tym sądzicie?

Ja bym wybrał 15 lub pół roku po premierze, jak ceny spadną, rozważył zakup 16-tki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś w sklepie z telefonami i oglądałem 15-tkę o przekątnej 6,1 cala. Za duży! Najśmieszniejsze jest to, że nie ma mniejszych, ale za to są jeszcze większe. Ktoś kto nie nosi smartfona w przedniej kieszeni spodni nie będzie wiedział o czym mówię.

Oglądałem Pixela, ale też ma 6,1 cala czyli tyle samo.

SE 2020 jaki obecnie posiadam ma mieć wsparcie do końca 2027 roku. Szczerze mówiąc już teraz jest stary i nie wiem czy dotrwa jeszcze prawie 2 lata bez awarii. Wymiana baterii na rok przed końcem wsparcia, czy nawet teraz, jest nie bardzo opłacalna, no chyba, że taka usługa będzie kosztować do 100 zł, w co wątpię. Wywalanie 200-300 zł na wymianę baterii w tak starym telefonie nie ma sensu. Lepiej go sprzedać za grosze.

Kupno iPhone 13 Mini też nie ma sensu! Pozostaje więc 15 lub 16e. Jak bym nie wybrał i tak będzie źle.

Alcatel 1 ma 5 cali, ale kosztuje 270 zł. Nie sądzę, aby to było cokolwiek warte choć mam wielki sentyment do marki Alcatel, bo mój pierwszy telefon w ogóle to był Alcatel One Touch Easy.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi