Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ladek22

Apple - dylematy i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

13 hours ago, Remy said:

Wystarczy że będziesz utrzymywał baterię w przedziale od 20% do 80%.

Są "rabini" ;), którzy twierdzą, że 40-80, natomiast w tym przypadku równie ważne są krótkie cykle ładowania i... nieprzegrzewanie ogniw, co może mieć miejsce np. przy szybkim ładowaniu.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2024 o 09:38, DawPi napisał(-a):

Poczytaj o e-sim to przestaniesz nosić dwa telefony.

Z dwoma telefonami to jest różnie. Ja mam dwa i obydwa na dwie karty i nie zawsze się to sprawdza. Jak miałem bardzo dużo rozmów na służbowym to bateria mi wystarczała na bardzo krótko razem z Internetem.  Dodatkowo jak potrzebuję to sobie wyłączam służbowy jak naprawdę muszę mieć chwilę oddechu np na urlopie. 

I  dlatego mam dwa telefony bo 5 miesięczny one plus 12 właśnie sprawdziłem i już ma 98% baterii tylko to pewnie prze szybkie ładowanie a bateria razem z Yanosikiem około 1,5 godziny cały dzień nie wystarcza.  

Ladek22 ale jeżeli jeden telefon jest do dzwonienia , drugi do internetu to może należy kupić zwykły telefon tylko do rozmów ?? U mnie teściowa nie używa smartfonów i spadł jej stary telefon i zamówiłem taki sam jak miała Maxcom Classic MM334 i bateria wystarczy na kilka dni pewnie może to lepsze rozwiązanie ??

Bo telefon, tablet, router trochę tego jest...

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z dwoma telefonami to jest różnie. Ja mam dwa i obydwa na dwie karty i nie zawsze się to sprawdza. Jak miałem bardzo dużo rozmów na służbowym to bateria mi wystarczała na bardzo krótko razem z Internetem.  Dodatkowo jak potrzebuję to sobie wyłączam służbowy jak naprawdę muszę mieć chwilę oddechu np na urlopie. 
I  dlatego mam dwa telefony bo 5 miesięczny one plus 12 właśnie sprawdziłem i już ma 98% baterii tylko to pewnie prze szybkie ładowanie a bateria razem z Yanosikiem około 1,5 godziny cały dzień nie wystarcza.  
Ladek22 ale jeżeli jeden telefon jest do dzwonienia , drugi do internetu to może należy kupić zwykły telefon tylko do rozmów ?? U mnie teściowa nie używa smartfonów i spadł jej stary telefon i zamówiłem taki sam jak miała Maxcom Classic MM334 i bateria wystarczy na kilka dni pewnie może to lepsze rozwiązanie ??
Bo telefon, tablet, router trochę tego jest...

Ze zwykłym telefonem jest mały problem, bo karta pamięci mieści tylko chyba 500 numerów lub nawet mniej. Musiałbym zapisać w pamięci telefonu resztę numerów co jest czasochłonne. Przy dwóch iPhone’ach mam ten problem z głowy. Numery mam zawsze pod ręką. Zdaje sobie sprawę z tego, że kiedyś będę musiał mieć zwykły telefon, ale to za parę lat, gdy SE 2022 przestanie być wspierany. Nie kupię większego smartfona niż 5 cali. Tablet tak, ale telefon nie!

Mój SE 2016 szwankuje poważnie np. nie działa latarka, hotspot osobisty, legendarny przycisk wyciszania telefonu, są problemy z internetem. Miałem nosa, że skorzystałem z kilku dni wolnych i kupiłem iPada Mini

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ladek22 napisał(-a):

Ze zwykłym telefonem jest mały problem, bo karta pamięci mieści tylko chyba 500 numerów lub nawet mniej. Musiałbym zapisać w pamięci telefonu resztę numerów co jest czasochłonne. Przy dwóch iPhone’ach mam ten problem z głowy. Numery mam zawsze pod ręką. Zdaje sobie sprawę z tego, że kiedyś będę musiał mieć zwykły telefon, ale to za parę lat, gdy SE 2022 przestanie być wspierany. Nie kupię większego smartfona niż 5 cali. Tablet tak, ale telefon nie!

Mój SE 2016 szwankuje poważnie np. nie działa latarka, hotspot osobisty, legendarny przycisk wyciszania telefonu, są problemy z internetem. Miałem nosa, że skorzystałem z kilku dni wolnych i kupiłem iPada Mini emoji3526.png

No nowe karty nie mają już żadnej pamięci. Wiem bo w tym roku kupowałem kartę dla syna. 

Ja bym jednak chyba wolał takie rozwiązanie no ale kto co lubi :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, tts napisał(-a):

Są "rabini" ;), którzy twierdzą, że 40-80, natomiast w tym przypadku równie ważne są krótkie cykle ładowania i... nieprzegrzewanie ogniw, co może mieć miejsce np. przy szybkim ładowaniu.

Zgadza się.

Ja ładuję stosując standardową ładowarkę po kablu. Mam stojak Belkin i do tego etu gdzie trzymam kartę więc indukcja odpada. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś tydzień temu przestały mi przychodzić powiadomienia na Tapatalk czy Messengera. Kiedyś iPhone wydawał dźwięk i ukazywała się cyferka. Teraz wszystko jest wyciszone i nic się nie pojawia. Musze otworzyć aplikację i wtedy widzę wiadomość. Czy aktualizacja systemu do 18-tki może mieć związek? Jak rozwiązać problem, aby dźwiękowe powiadomienia przywrócić?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam chatGPT. Wkleiłem to co napisałeś i wyskoczyła taka lista:
image.png.8395dac9874de947cb3a5383aa2b2630.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam chatGPT. Wkleiłem to co napisałeś i wyskoczyła taka lista:
image.png.8395dac9874de947cb3a5383aa2b2630.png

Ten drugi sposób chyba działa, bo przychodzą powiadomienia. Dzięki za podpowiedź!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka tygodni temu kupiłem nowego MacBooka, taki zwykły najtańszy. Na starym z 2012 roku nie mogłem robić wielu rzeczy, które wymagają nowszego systemu operacyjnego. Stwierdziłem, że pora zakupić nowy sprzęt, a stary, który jeszcze dosyć płynnie działa, podarować komuś. Początkowo miałem w zamiarze przekazać tego laptopa, u nas do GOK-u na licytację podczas WOŚP. Po namyśle zrezygnowałem z tego pomysłu. Chciałabym, aby komputer, który służył mi przez 9 lat, dostał się w pewne ręce. Nie chciałabym, aby rodzice kupili tego laptopa dziesięciolatkowi, który stwierdziwszy, że żadna gra nie chce na nim iść, potłucze go młotkiem. MacBooki nie są do gier!

Dla kogo taki stary komputer? Na pewno dla emeryta! A czy dla uczennicy technikum też będzie dobry? Upatrzyłem sobie taką uporządkowaną dziewczynę, z wielodzietnej rodziny, która jest grzeczna, zawsze mówi „dzień dobry”, co dziś nie jest oczywiste. Czy dobrym pomysłem będzie podarować jej taki stary komputer? Przyda się jej do szkoły? Nie mam nikogo w rodzinie, kto by chodził do technikum, więc nie znam realiów czy w dzisiejszej szkole używa się tradycyjnych zeszytów czy laptopów.

MacBook Pro 13 cali chyba połowa lub 3 kwartał 2012 roku. Na chwilę obecną jest na nim system El Capitan i Libre Office nie da się zainstalować. Najwyższy system jaki mogę na nim zainstalować to Catalina https://support.apple.com/pl-pl/102765 Czy warto dać tego MacBooka uczennicy technikum czy lepiej poszukać jakiegoś emeryta. Co sądzicie?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie można pobrać macOS Catalina? Na AppStore nie mogę znaleźć, przynajmniej na telefonie.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AppStore, aplikacje niekompatybilne z urządzeniem  się nie wyświetlają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ladek22 napisał(-a):

Gdzie można pobrać macOS Catalina? Na AppStore nie mogę znaleźć, przynajmniej na telefonie.

proponuję, żebyś najpierw wpisywał swoje pytania w google, bo kwestie, które poruszasz, są bardzo podstawowe. Bez problemu znajdziesz na nie odpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję, żebyś najpierw wpisywał swoje pytania w google, bo kwestie, które poruszasz, są bardzo podstawowe. Bez problemu znajdziesz na nie odpowiedź. 

Pamietam, że kilka lat temu zmieniałem system i miałem z tym problem. Dlatego zapytałem tutaj. Pogogluję jak sugerujesz

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym wszystkich ostrzec, w IPhone 16 pro jest pewien problem z przetwarzaniem zdjęć (albo problem podzespołów). Coś czego nie miałem w 14 pro. Zdjęcia ProRaw Max (wprowadzili nowy format JPEG i mam na XL Lossless) powiększenie optyczne x5 dystans mnjej więcej 70cm. W 14 pro faktycznie nie było pięciokrotnego powiększenia jednak ten sam problem jest na 1x a w poprzednim telefonie miałem bardzo ostre i wyraźne zdjęcia.

Nie ma możliwości sfotografować drobnych liter i cyfr. Przetwarzanie łączy je, rozmazuje i wymyśla znaki. Nie da się  sfotografować zegarka by wszystko było czytelne. Porównywałem w Apple lokalu na wystawowym modelu gdyż zgłosiłem wizytę podejrzewając wadę mojego modelu, jest to samo, modele Max również. Najgorzej wyszło na opakowaniu chusteczek, wygląda jak AI, kompletnie nieczytelne.

IMG_5336.dng

IMG_3990.dng

IMG_3881.dng

Poniżej link do plików bez jakiejkolwiek edycji prosto z mojej biblioteki.

https://share.icloud.com/photos/0ddqF4iV5IS7qKI-8fpLqHrGQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, 70soul napisał(-a):

Zdjęcia ProRaw Max (wprowadzili nowy format JPEG i mam na XL Lossless) powiększenie optyczne x5 dystans mnjej więcej 70cm.

Czy ten problem występuje tylko w tym ProRaw Max, czy w zwykłych jpg czy tam heic też?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zwykłym trybie również. Pracownik Apple mi powiedział: „tak działa ten produkt, my tylko sprzedajemy i możemy zrobić zwrot pieniędzy”. Problem w tym, że 14 pro już oddałem. Natomiast dostałem bzdurny wykład o tym że wpływ na fotografię ma poziom baterii, wilgotność, i że żadne zdjęcie nigdy nie będzie identyczne na dwóch różnych telefonach.. nawet zwrócił mi uwagę, że mam szkło ochronne więc obraz jest inny niż z samego ekranu…byłem w salonie tydzień po otrzymaniu telefonu.

Odwracanie uwagi od tak oczywistego problemu. Nie miał możliwości nigdzie tego zgłosić. Więc mogłem wysłać tylko opinie konsumenta na oficjalnej stronie Apple (czego pewnie nikt nigdy nie odczyta). Od początku używania iPhonów mam wszystkie zdjęcia w bibliotece i porównuję z przed lat i nie było takiego problemu. Jest to dalekie od jakiegokolwiek „pro”, tym bardziej jak robię zdjęcia RAW które ważą po kilkadziesiąt MB to powinno być wyraźniejsze bez tak nachalnego przetwarzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompromitacja. Zdaję sobie sprawę że z kilkumilimetrowego obiektywiku nie da się wyciągnąć tyle co z zooma z prawdziwego zdarzenia ale nie sądziłem że aż tak daleko ten postprocessing poszedł.
Jedyne pocieszenie że wygląda to na problem który da się rozwiązać softowo, tylko to by wymagało zupełnie innego algorytmu wyostrzania, i chyba tylko od tego, jak duży szum się na ten temat zrobi, zależy jak szybko się tym zajmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mariusz9a napisał(-a):

Pewnie kwestia softu i w najbliższej aktualizacji poprawią.

Testowałem na 15 pro max. To samo. Kwestia nowego softu a nie telefonu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a):

Testowałem na 15 pro max. To samo. Kwestia nowego softu a nie telefonu. 

Trzeba tu zwrócić uwagę na te wszystkie największe konta YouTubie od recenzowania nowych telefonów jak i kanałów z branży wideo i fotografii które tego nie nagłośniły. Albo się nie przyłożyli do roboty albo spodobało się otrzymywanie przedpremierowo sprzętu by recenzja była gotowa zanim ktokolwiek inny otrzyma telefon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

youtuberzy się ch...znają ;D co najwyżej na monetyzowaniu swoich filmików ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sporo profesjonalnych fotografów którzy robią filmy o kamerach w telefonach z ich perspektywy lub porównują z aparatami/kamerami za wielokrotność ceny jabłka.

Edytowane przez 70soul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, szykuję się do wysyłki klubowych kalendarzy. Chcę na próbę nadać mini paczkę poprzez aplikację InPost. Mini Paczka jest tylko z aplikacji w telefonie. Niestety, ale nie udaje mi się zapłacić poprzez Apple Pay. Wyskakuje komunikat taki jak na zdjęciu. Rozumiem, że płatność ma być realizowana odciskiem palca? U mnie Blik nie wchodzi w grę.

IMG_1420.thumb.PNG.805043605757d780b532d5ccd849f363.PNG

Klikałem kilka razy "Zapłać" i utworzyło mi się chyba z 6 przesyłek. Gdy teraz wchodzę w aplikacji InPost to wybór płatności jest nieaktywny. Okienko jest puste i nie można wybrać opcji płatności. Nie mogę też zaakceptować Regulaminów, bo nie da się kliknąć.

1181291437_Nowanotatka.thumb.png.7235e66a382d0115cdd61c146d22298f.png

Ktoś miał podobny problem?

Gdyby ktoś chciał nabyć klubowe kalendarze to temat tutaj: https://zegarkiclub.pl/forum/topic/215027-kalendarz-klubowy-2025-zapisy/

Edytowane przez ladek22

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz podpiąć po prostu kartę płatnicza bo inpost zmienił ostatnio płatności i nie ma blika ani innych form płatności tylko in post pay (podajesz dane karty i automatycznie Ci ściąga z karty).

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Musisz podpiąć po prostu kartę płatnicza bo inpost zmienił ostatnio płatności i nie ma blika ani innych form płatności tylko in post pay (podajesz dane karty i automatycznie Ci ściąga z karty).

Karta dodana! :) Dzięki Filipie za pomoc!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi