Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wojregg

Sprzedaż zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytac Was o rade. Sprzedaje swojego Rolexa Submarinera poprzez OLX i zgłosił się do mnie potencjalny kupiec. Chciałby kupić zegarek, interesuje go tylko spotkanie osobiste. Niestety nie może przyjechać do Krakowa, prosił o możliwość spotkania w Libiążu (ok 50 min drogi ode mnie) w miejscu publicznym, z kamerami - dla mojego bezpieczeństwa (on wyszedł z tą propozycją). Nie może prowadzić samochodu (kontuzja nogi?) stad propozycja spotkania jak rozumiem w jego miejscu zamieszkania. Doszło do kontaktu telefonicznego, potwierdził że ma opcję przelewu ekspresowego. Poprosiłem o przelew na konto drobnej kwoty - przelew doszedł - mam imię i nazwisko. Po weryfikacji jego konta, zaproponował spotkanie w dniu jutrzejszym w barze/restauracji aby dokończyć transakcję. Czy widzicie jakieś ryzyko takiego spotkania? Jak ewentualnie się zabezpieczyć przed możliwą sytuacją rozboju/zabrania zegarka bez płacenia? Pytam, ponieważ mój brat parę lat temu sprzedał na aukcji komputer z opcja odbioru osobistego i od „smutnych” panów otrzymał 30% ceny a resztę sobie podarowali. Twierdzili, ze na aukcji były jego dane zamieszkania wiec chyba nie bedzie chciał zgłaszać gdzieś tej sytuacji… z góry wielkie dzięki za wszelkie rady. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproś @loco50 o asystę i po sprawie. Dogadacie się z pewnością. 😊

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojedz z kimś kto byłby w stanie ewentualnie 'pomoc' ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się boisz, co można zrozumieć, to spotkanie w Twoim banku - dostajesz gotówkę, którą od razu wpłacasz, albo szybki przelew. Jest publicznie, są kamery. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujący też pewnie nie chce kupić np. banana za przywiezioną gotówkę i w jego interesie też jest bezpieczeństwo.

Z tego co widzę w Libiążu jest oddział banku PKO SA w kompleksie handlowym tuż obok komisariatu policji. Może gdzieś tam.

Kurde, jak sobie przypomnę jak sprzedawałem Exa..... 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszcie się, że nie wszedł planowany zakaz płatności gotówkowych powyżej 20 tysięcy pomiędzy osobami fizycznymi. A i tak wzbudzicie podejrzenia w banku. ;) 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał kupować Rolexa to wolałbym się u zegarmistrza spotkać aby otworzył i zobaczył.

Wiele lat temu sprzedawałem zegarek, wtedy spotkanie w kawiarni.

Zegarek mechaniczny z przeszklonym deklem więc kwestia weryfikacji była bardzo łatwa, w odróżnieniu od Rolexów.

Do tego miałem jeszcze jakiś papier z ostatniego przeglądu u zegarmistrza tj. że smarowany itd. więc kupujący wiedział co kupuje. 

Edytowane przez Remy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Poproś @loco50 o asystę i po sprawie. Dogadacie się z pewnością. 😊

Trochę za daleko. Zarobiony jestem 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grę wchodzi tylko przelew i kupujący tez preferuje taka opcje. Zaproponował bar/restauracje oddalona ok 500 metrów od komisariatu - nie sadze, żeby takie miejsce zostało wybrane do ew. rozboju.. Też się trochę zdziwiłem, ze nie chce weryfikować zegarka - trochę dziwna sytuacja,

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minutes ago, wojregg said:

Zaproponował bar/restauracje oddalona ok 500 metrów od komisariatu - nie sadze, żeby takie miejsce zostało wybrane do ew. rozboju.. Też się trochę zdziwiłem, ze nie chce weryfikować zegarka - trochę dziwna sytuacja,

Niby pod latarnią najciemniej😉

A tak na poważnie, ostatnio dogrywałem zakup Speed’iego w kafejce gdzieś w północnym Londynie, sprzedający miał kilka zegarków ze sobą do pokazania, no i ja miałem kilka swoich zegarków do pokazania (przy okazji spotkanie zegarkowych świrów🥳)  

Pogadaliśmy, pooglądaliśmy no i oczywiście dobiliśmy targu! 
Ludzie coraz bardziej zestresowani są ostatnimi czasy 😖

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Londek napisał(-a):

Niby pod latarnią najciemniej😉

A tak na poważnie, ostatnio dogrywałem zakup Speed’iego w kafejce gdzieś w północnym Londynie, sprzedający miał kilka zegarków ze sobą do pokazania, no i ja miałem kilka swoich zegarków do pokazania (przy okazji spotkanie zegarkowych świrów🥳)  

Pogadaliśmy, pooglądaliśmy no i oczywiście dobiliśmy targu! 
Ludzie coraz bardziej zestresowani są ostatnimi czasy 😖

Speed'iego możesz kupić w kafejce bo nie ma dobrych podrób tego modelu, ale zakup Rolexa bez dokładnych oględzin to wielkie ryzyko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z@michszy umowilem sie na jakimś orlenie przy autostradzie, omeszka też nie była najtańsza, wszystko ładnie szybko i miło, a w momencie zakupu nie wiedziałem że jest forumowiczem ani specjalnie go nie weryfikowalem, nie zakładajmy z góry że zawsze ktoś chce nas okrasc ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minutes ago, marekvegas said:

Speed'iego możesz kupić w kafejce bo nie ma dobrych podrób tego modelu, ale zakup Rolexa bez dokładnych oględzin to wielkie ryzyko. 

Ahhh ten Rolex… 

Kolega sprzedaje, nie kupuje… przelew, przekazanie zegarka, po kawkę i do domu😉

Strasznie wszyscy są przewrażliwieni ostatnimi czasy😖

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako mieszkaniec niedalekiej okolicy wspomnę tylko, że kilka lat wstecz okradziono w Libiążu posterunek policji.

Lepiej skorzystaj z rad kolegów 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupujący też pewnie nie chce kupić np. banana za przywiezioną gotówkę i w jego interesie też jest bezpieczeństwo.
Z tego co widzę w Libiążu jest oddział banku PKO SA w kompleksie handlowym tuż obok komisariatu policji. Może gdzieś tam.
Kurde, jak sobie przypomnę jak sprzedawałem Exa.....
Ech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2024 o 20:52, marekvegas napisał(-a):

Dobrze że o tym nie wiedziałem. Nie wysłałbym wtedy nieznajomemu Austriakowi kilka tys. Euro zwykłym przelewem w ciemno. I nie miałbym też Suba xD.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, nicon said:

Dobrze że o tym nie wiedziałem. Nie wysłałbym wtedy nieznajomemu Austriakowi kilka tys. Euro zwykłym przelewem w ciemno. I nie miałbym też Suba xD.

Podśmiechujki, wiadomo, ale sam bym miał cykora przed taką akcją. Jednemu się poszczęści, spotka normalnego kupującego/sprzedającego i będzie mówił że wszyscy naokoło przewrażliwieni. Drugi będzie miał pecha, ktoś go oskubie i będzie potem przestrzegał wszystkich. Nie dogodzisz. Dlatego ja swoich zegarków nie sprzedaję 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No śmieję się, dlatego najlepiej stosować zasadę buy the seller (po polsku "kupuj seler"), albo sell the buyer, dlatego najlepiej kupować/sprzedawać na forach ludziom ze stażem, a nie randomom z grupy fejsbukowej albo olx. Wolę wysłać kasę w ciemno gościowi z USA który ma 10 lat stażu na uhrforum czy innym rolexforums (co z 4 razy robiłem), niż spotykać się osobiście z januszem z olx. Sprzedawałem też tylko na odległość. Od dawna ani nie kupuję, ani nie sprzedaję i nie zamierzam, ale gdybym musiał to właśnie w ten sposób.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nicon napisał(-a):

Pisałem o kupnie na ulicy od ramdamowego gościa. Sam kupiłem JLC od sprawdzonego sprzedawcy z zagranicy bez obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umówiłem się z kupującym, że jak będzie w stanie już poruszać się samochodem to spotkamy się w Krakowie. Sam zaproponował spotkanie u p. Marka z RW wiec mam nadzieje, że dojdzie do transakcji po moim powrocie z US - w tyg od 07/10. Na pewno dam znać tutaj czy doszło do transakcji i jak zakończyła się ta historia.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak się zakończyła ta historia?

widzę że teraz iwc na handel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi