margwi 1 #16251 Napisano 13 Listopada 2016 Prywatnie Hyundai, zawodowo iveco, bardzo lubie wszystkie bmw, vw i inne niemieckie, bez nich nie bylo by mnie stać na zegarki, a czym sie zajmuje? Asistance gwarancyjne tych marek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 748 #16252 Napisano 13 Listopada 2016 nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #16253 Napisano 13 Listopada 2016 Prywatnie Hyundai, zawodowo iveco, bardzo lubie wszystkie bmw, vw i inne niemieckie, bez nich nie bylo by mnie stać na zegarki, a czym sie zajmuje? Asistance gwarancyjne tych marekTroche jak mój kumpel, jest certyfikowanym technikiem mercedesa, przez lata pracowal dla Mercedes Canada, latal po calym kraju rozwiazywal problemy z ktorymi ninepotrafili sobie poradzic technicy pracujacy u dilerow, jakis czas temu otworzyl swoj zaklad I sie cieszy ze robote ma do konca zycia , sam jezdzi s klasa z połowy lat 90' I zadnego nowszego Mercedesa nie szuka. 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 748 #16254 Napisano 13 Listopada 2016 W140, to auto dalej robi wrażenie na drodze, kawał samochodu i to jeszcze stary dobry merc, kolega w temacie więc pewnie nie przypadkowo go wybrał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16255 Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) No z tą jakością Merca, to się zgodzę. Fakt, że mają priblem z blachami i to nie przystoi takiej marce.To już teraz zapewne wiesz o co mi chodziło. Na psy zeszli konkretnie z jakością a i jeżdżą te auta zaledwie poprawnie.Ładne są, dziewczęta się oglądają ale to już zupełnie nie to samo co kiedyś. Edytowane 13 Listopada 2016 przez gustaw6666 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #16256 Napisano 13 Listopada 2016 Poznalem kiedys takiego starego Niemca, prowadzil servis Metabo, uzywalem ich narzedzi przez lata ( taki właśnie Mercedes wśród profesionalnych power tools) . Ale problemow miałem z nimi co nie miara caly czas cos sie pier***lo, w koncu gosciu do mnie mówi zebym zaoszczedzil sobie kase i kupowal cokolwiek innego Makita, Bosch itd. Mówi jeden shit co teraz kupisz, Metabo to nie to co kiedys I zaczal o Mercedesie. Mowil " jak ja byłem młody, jak ktoś kupił Mercedesa to wiedzial ze jeszcze jego wnuczek bedzie mógł nim jezdzic a teraz.... " dalej nie bede juz cytowal 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #16257 Napisano 13 Listopada 2016 Sa takie opinie, ze ostatni mercedes to W140, ostatnie Volvo to 850, ostatni jaguar to xj mark III. No to czym qrna jezdzic jak sie nie chce kupic klasyka ? 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irekm 1050 #16258 Napisano 13 Listopada 2016 Z mojego doswiadczenia to teraz wszystkim mozna jezdzic do czasu trwania fabrycznej gwarancji . Ja to mam taka traume przez niemieckie samochody ze nawet w leksusie zaplacilem za wydluzenie gwarancji do 8lat lub 160k km. pomimo tego ze diler I ich serwis manager mi to odradzali, mowiac ze wyzucam pieniadze w bloto, bo jedyne problemy jakie oni, I to bardzo zadko widuja, to czasami skrzypiace elementy deski rozdzielczej ktore oni bardzo latwo sa w stanie naprawic 0 Beware the fury of a patient man. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 709 #16259 Napisano 13 Listopada 2016 e tam ostatni prawdziwy, nie brakuje współczesnych merców (>2011), które nalatały >700 000 km i dalej idą na sprzedaż:http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=233306624&isSearchRequest=true&scopeId=C&sortOption.sortBy=specifics.mileage&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&sortOption.sortOrder=DESCENDING&minFirstRegistrationDate=2010-01-01&makeModelVariant1.makeId=17200&makeModelVariant1.modelId=47%2C48%2C49%2C50%2C51%2C52%2C53%2C54%2C55%2C56%2C57%2C58%2C59%2C60%2C61%2C62%2C272%2C177%2C64%2C178%2C66%2C179&makeModelVariant1.modelGroupId=11&pageNumber=1&fnai=prevtak samo z audi, bmw, wiele aut, które mają mniej niż 10 lat ma więcej niż 0,5 mln km i jeżdżą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16260 Napisano 13 Listopada 2016 Wojtek, bo potem jak takie 500 czy 700k zmienia się w 200 na liczniku to wtedy mnożą się lamenty, że dzisiejsze motory to 300k km i na złom. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #16261 Napisano 13 Listopada 2016 Z mojego doswiadczenia to teraz wszystkim mozna jezdzic do czasu trwania fabrycznej gwarancji . Ja to mam taka traume przez niemieckie samochody ze nawet w leksusie zaplacilem za wydluzenie gwarancji do 8lat lub 160k km. pomimo tego ze diler I ich serwis manager mi to odradzali, mowiac ze wyzucam pieniadze w bloto, bo jedyne problemy jakie oni, I to bardzo zadko widuja, to czasami skrzypiace elementy deski rozdzielczej ktore oni bardzo latwo sa w stanie naprawic Chyba cos w tym jest. Ojciec ma juz ladnych pare lat LS430 i przejechane okolo 200 kkm, a jedyna znana mi usterka, to wymiana czujnikow, chyba od zawieszenia, po wizycie na myjni. Tylko te samochody troche drogie sa na starcie i jakos zawsze budzet sie na to nie dopina Wlasciwie to nigdy nie slyszalem, zeby cos zlego powiedzial na ten samochod. 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 802 #16262 Napisano 13 Listopada 2016 Sa takie opinie, ze ostatni mercedes to W140, ostatnie Volvo to 850, ostatni jaguar to xj mark III. No to czym qrna jezdzic jak sie nie chce kupic klasyka ? Jak blisko to rowerem 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywar #16263 Napisano 13 Listopada 2016 Rowery tez juz jak samochody, kiedys syn dziedziczyl ukraine po swoim ojcu a teraz..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #16264 Napisano 13 Listopada 2016 Jak blisko to rowerem a jak dalej to piechota, bo rower tez potrafi sie sypnac Jak tak sobie teraz pomyslalem to, to co pisal irek o gwarancji tez ma sens, bo wiekszosc usterek w swoich samochodach naprawialem z wlasnej kieszeni. Psuly sie albo po 2 latach albo 100 kkm. Teraz jak samochod dochodzi do 100 kkm albo 4 lat to profilaktycznie sie go pozbywam 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2267 #16265 Napisano 13 Listopada 2016 Sa takie opinie, ze ostatni mercedes to W140, ostatnie Volvo to 850, ostatni jaguar to xj mark III. No to czym qrna jezdzic jak sie nie chce kupic klasyka ? Koleją 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo122 1316 #16266 Napisano 13 Listopada 2016 a jak dalej to piechota, bo rower tez potrafi sie sypnac Nogi teraz tez nie to co kiedys...Na przedwojniu to sie 100km na butach szlo po chleb, a teraz dwa hektary po galerii handlowej i zgredzik ledwo zywy.Kiedys to bylo... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #16267 Napisano 13 Listopada 2016 Slusznie prawisz ale jest na to sposob 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StaryWilk 709 #16268 Napisano 13 Listopada 2016 Panowie, co według Was lepsze? VW Phaeton czy Audi A8? I tu i tu silnik 3.0 TDI, rocznik 2004-2006 Audi z tych samych roczników będzie droższe, albo przy tym samym budżecie vw młodszy i potencjalnie mniej dojechany. Zasadnicze pytanie czy będziesz tym autem jeździł "od święta" czy na co dzień? Czy będzie to twoje pierwsze auto tej klasy? Jeśli na co dzień to cokolwiek nie wybierzesz i pierwsze używane auto tej klasy, cenna rada:Im więcej zainwestujesz przed zakupem auta (auto tylko z pewnego źródła, z pełną, oryginalną dokumentacją do potwierdzenia w ASO - musisz założyć, że najtańsza i najekonomiczniejsza wersja V6 tdi była brana w większości przypadków, żeby robić >50 000 km rocznie (przynajmniej przez pierwsze parę lat), tylko bezwypadkowe, ewentualnie po minimalnych kolizjach) tym taniej i radośniej będziesz później jeździł. Wtopić bardzo łatwo. Auta z przebiegiem w okolicach 200 000 powinny mieć wnętrze w stanie określanym przez handlarzy "jak nowe" bez inwestycji w detaling, z przebiegiem w okolicach 400-500 000 po detalingu też się mogą świetnie prezentować - po stanie przygotowanego przez handlarza wnętrza przebiegu nie poznasz. Uwzględniając powyższe, moim zdaniem najatrakcyjniej cena zakupu/oferta/ późniejsza odsprzedaż jest phaeton po ostatnim lifcie roczniki 2011-2012, z przebiegiem w okolicy 200 000 km za ok 17-18 000 euro. Audi A8 będzie już w nowej budzie z ceną ok 27 000 euro za podobną ofertę. Jeśli pytałeś o rok 2004-2006 przy założeniu, że realnie z 80% prawdopodobieństwem będzie miał >400 000 km, problemy we wczesnych 3.0 z rozrządem, wtryskiwaczami to osobiście bym zrezygnował, chyba że dostałbym super ofertę i jako auto "od święta" do garażu, ale wtedy lepiej 4.2 benzynę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zibi8 442 #16269 Napisano 16 Listopada 2016 Sa takie opinie, ze ostatni mercedes to W140, ostatnie Volvo to 850, ostatni jaguar to xj mark III. No to czym qrna jezdzic jak sie nie chce kupic klasyka ?Ja do pracy mam W124 w kombi ,do jazdy codziennej e38 ,a od swieta inne klasyki i nie zamienilbym ich na vw ,kia i plastikowe padaczki. Dla zony kupilem Qashqaia ,(bo wlasnie ona nie chciala klasyka) i powiem ze jest oszczedny ,bezawaryjny i ..."byle jaki" Ale kazdy ma swoje upodobania ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #16270 Napisano 16 Listopada 2016 W124 to juz po malu legenda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 802 #16271 Napisano 16 Listopada 2016 To już dawno legenda . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek11 16 #16272 Napisano 16 Listopada 2016 No już przestańcie z tym W124. Nie twierdzę, że nowe jest lepsze (zazwyczaj tak nie jest), ale większość W124 to jednak po prostu stare wozidła z mocno przepierdzianymi fotelami (to nie do Ciebie Zibi;)Jednocześnie nie wszystko, co nowe, jest plastikową padaczką, jak napisał Zibi i wcale nie mam na myśli marek premium. Oczywiście doceniam klasyki i motoryzację lat 90 i 00, ale dla kogoś kto dużo w pracy przemieszcza się samochodem, nowe gadżety nie stają się tylko gadżetami, a niezbędnymi narzędziami pracy. Mam tu na myśli bluetooth, system głośno mówiący, internet, sloty na karty, system bezkluczykowy, otwieranie bagażnika ruchem nogi, mirror link itd. itp.Jak ktoś jest kilka dni w pracy i w trasie, to taki W124 niekoniecznie będzie najlepszym rozwiązaniem, z całym dla niego szacunkiem.Na weekend, jak jest i czas i chęci i środki, takie E500 to czemu nie, ale nie na co dzień do pracy, przynajmniej nie dla mnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
overrange 47 #16273 Napisano 16 Listopada 2016 Do pracy i trzepania sporej ilosc km wole nowe. Do krecenia sie wokol komina auto z lat 90/00. Mi sie widzi jako auto weekendowe w126 560sec 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gustaw6666 324 #16274 Napisano 16 Listopada 2016 Tomek, tak właśnie jest. I ten dreszcz emocji czy strzeli dwudziestoletni wąż od układu chłodzenia i auto stanie w chmurze pary czy nie strzeli. Ten dreszcz emocji trudno mi odbierać pozytywnie np. 1000 km od domu, w obcym kraju. 0 Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pływak_wodnik 119 #16275 Napisano 16 Listopada 2016 To już dawno legenda . W124 to juz po malu legenda Dopisałbym Baby-benza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach