Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę to trwa, bo w międzyczasie postanawia połknąć jeszcze kilka, bujając się do ok 170 km/h. W końcu zjeżdża, zaczyna się kolejny podjazd i wówczas wyprzedzenie tejże zamiast trwać pożądane 3-4 sekundy trwa ok 10... (możliwe, że ambitna octavia jeszcze docisnęła...). Dlatego jeśli ktoś chce uniknąć takich problemów to poroponuję D5 na Polestarze. Wówczas punkt odcięcia zaczyna się dopiero przy octavii RS...   :blink:

Gratuluje bezpiecznej jazdy i tego, że kolega dowiódł swojej wyższości nad Skodą nikogo nie zabijając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Valygaar - piękne auto! Świetnie się prezentuje - ten model bardzo mi się podoba.

Sam jeżdżę D4 w XC60 i uważam ze jest wystarczający jak na nasze drogi. Fajnie zbiera się od dołu, choć ma tez niestety moment zawahania przy szybszej zmianie biegów (mam manuala).

Co do jakości - ja po pół roku mam „świerszcza” w desce z przodu, ale nie aż tak uciążliwego. Zapytam o to podczas serwisu (u mnie od lutego - 27k km ;))

Nowe XC60 podoba mi się bardziej tylko jeśli chodzi o kawałek wnętrza (wykończenie, fotele itd.) - ekran nie jakoś nie kręci.

Generalnie jestem mega zadowolony z Volviaka :)

iP8

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram , jasne wnętrze to jest to .

Tak, nie wypada mi się nie zgodzić ;) Wnętrze jest bardzo przytulne, ale w takim skandynawskim stylu, a nie typu glamour jak np w E klasse ;) Natomiast w XC90, które dla mnie byłoby autem użytkowanym w cięższych warunkach (narty, dzieci, narty, dzieci, narty, dzieci...) wybrałbym raczej karmelową skórę a reszta, włącznie z podsufitką all black.

Trochę to trwa, bo w międzyczasie postanawia połknąć jeszcze kilka, bujając się do ok 170 km/h. W końcu zjeżdża, zaczyna się kolejny podjazd i wówczas wyprzedzenie tejże zamiast trwać pożądane 3-4 sekundy trwa ok 10... (możliwe, że ambitna octavia jeszcze docisnęła...). Dlatego jeśli ktoś chce uniknąć takich problemów to poroponuję D5 na Polestarze. Wówczas punkt odcięcia zaczyna się dopiero przy octavii RS...   :blink:

Gratuluje bezpiecznej jazdy i tego, że kolega dowiódł swojej wyższości nad Skodą nikogo nie zabijając.

Hm, chyba nie do końca zrozumiałeś moją intencję ;) Abstrahując od tego, że jeśli nie rozpędziłeś się na autostradzie do 170-180 km/h wyprzedzając długą kolumnę aut jadących 130, to trudno mi polemizować. Co do skody - wstaw sobie dowolny pojazd z tej kategorii (focus, astra etc.) z ambitnym kierowcą, który dostał je jako narzędzie służbowe, a level mu nie pozwala jeszcze przesiąść się do passata czy A4 ;)

@Valygaar - piękne auto! Świetnie się prezentuje - ten model bardzo mi się podoba.

Sam jeżdżę D4 w XC60 i uważam ze jest wystarczający jak na nasze drogi. Fajnie zbiera się od dołu, choć ma tez niestety moment zawahania przy szybszej zmianie biegów (mam manuala).

Co do jakości - ja po pół roku mam „świerszcza” w desce z przodu, ale nie aż tak uciążliwego. Zapytam o to podczas serwisu (u mnie od lutego - 27k km ;))

Nowe XC60 podoba mi się bardziej tylko jeśli chodzi o kawałek wnętrza (wykończenie, fotele itd.) - ekran nie jakoś nie kręci.

Generalnie jestem mega zadowolony z Volviaka :)

iP8

Dzięki. Za tydzień będę miał XC60 do testów. Ja raczej tego auta nie kupię, bo jako SUV potrzebuje większego pojazdu. Ale gdyby mi się znów trafiła taka okazja jak przy V90 to kto wie ;) Mam nadzieje, że u mnie przy tym przebiegu będę miał podobną opinię co Ty. Jedyny poważny quasi minus poprzedniego XC60 to...jego popularność. Tych aut jest taka masa, że chyba fiata pandy nie uświadczysz częściej ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to wszystko chińska marka...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej chińscy właściciele.

Podobnie jak Eterna na przykład...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem na Retro Motor Show w Poznaniu. Piękne klasyki i yoyngtimery. Szkoda że współczesna motoryzacja wieje nudą i za te kilkadziesiąt lat to chyba nie będzie się czym chwalić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem na Retro Motor Show w Poznaniu. Piękne klasyki i yoyngtimery. Szkoda że współczesna motoryzacja wieje nudą i za te kilkadziesiąt lat to chyba nie będzie się czym chwalić...

Masz jakieś fotki?? Jak tak to wrzucaj!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie się zgadzam. A już przynajmniej mirror link. Z tego co wiem, to volvo planuje przy którymś update to wrzucić. Podobno na razie się nie wyrobili ;) Widać to zresztą po ubogim wyborze aplikacji systemowych, jest ich chyba raptem osiem, z czego jedyne dwie sensowne to spotify i pogoda.

Natomiast żeby oddać sprawiedliwość, to chociażby bezpłatne aktualizacje map są jakimś ukłonem w stronę klientów. Niektóre elementy wyposażenia również, ale to już bardzo wieloaspektowa dyskusja...

Łaskawcy, w aucie za 150tys dadzą mirror link :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to wszystko chińska marka...

To prawda, jak tak sie osatnio przygladalem kilku modelom Volvo to raczej ida oni do przodu, chinski wlasciciel nie odebral za bardzo im prestizu wizerunkowego, podobnie jak hindusi Land Rowerowi. Saab mial europejskiego wlasciciela, jak skonczyl wszyscy wiemy :)

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... Ale fakt, nowe modele Volvo wyglądają genialnie...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z Kolegów rozpozna, jakiej marki samochodem miałem przyjemność jechać ostatnio? :)attachicon.gifIMG_2012.PNG

Warczyburg czyżby?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartburg 353  - klasa auto - ojciec zainstalował w takim silnik od Dacia 1300 - i latał że hej !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warczyburg czyżby?

Wartburg 353 - klasa auto - ojciec zainstalował w takim silnik od Dacia 1300 - i latał że hej !!

Zgadza się. :) Taki Wartburg był moim pierwszym "własnym" samochodem - dostałem go od Taty w 1969 roku. Sprzedałem go rok później.

Ten egzemplarz kupiłem w zeszłym tygodniu, już z myślą o nim jako o zabytku (pochodzi z 1982 roku). Pokonał bezproblemowo dystans 150 kilometrów do Krakowa, teraz czeka go polerowanie lakieru, konserwacja silnika i wymiana tapicerki. Będzie prezentem na osiemnaste urodziny dla mojego wnuka. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakieś fotki?? Jak tak to wrzucaj!!

Miałem aparat ze sobą i...nie zrobiłem ani jednego... Poszedłem z moim trzyletnim rozbojnikiem, więc ciężko było ogarnąć jego, oglądanie i fotografowanie naraz;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Eterna chyba produkuje w Szwajcarii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie przeszkadza gdzie co jest produkowane byle było to solidne. Jeszcze lepiej gdyby produkowane to było w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Volvo nadal m.in. w Belgii ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Volvo w Europie.

Chyba razem pisaliśmy, Łukasz. 

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzą słuchy, że nie długo. Chińczycy podobno chcą przenosić produkcję do siebie. ;) Ciekawe kiedy im się to uda. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Retro Motor Show

j17vpw.jpg

15wxcue.jpg

5vt37o.jpg

2j840m.jpg

f3dpc8.jpg

158qk7.jpg

dp7kno.jpg

25aomrr.jpg

xmpy8g.jpg

I na koniec mój Youngtimer marzeń od wielu, wielu lat...

v3k5qx.jpg

Sorry za jakość zdjęć i kadry, ale robione telefonem w wielkim tłoku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90 produkują tylko w Chinach i informuja o docelowym przeniesieniu produkcji wszystkich modeli do Chin. Dla mnie to ma znaczenie. Nie chodzi o jakość - a o gospodarkę..

Biorąc pod uwagę zapowiedzi, że wszystkie przeniosą - to odpowiedź na pytanie z cytatu jest jasna niestety. 

Volvo ogłosiło jednocześnie, że obecne i przyszłe wersje serii 60 będą produkowane w fabryce w Chengdu (Czengtu) w środkowej części Chin. Nowe samochody z serii 40 powstaną natomiast w budowanej fabryce w Luqiao na południe od Szanghaju. Na razie nie ujawniono czy modele tam powstające będą przeznaczone na eksport.

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za jakość zdjęć i kadry, ale robione telefonem w wielkim tłoku.

Dlatego poszedłem w piątek tuż po otwarciu. Pusto i spokojnie,można się było gapić do woli ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi