Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiazujac do wyjazdu z garażu, Autocentrum podaje dla CLA zwis przedni 927 mm https://m.autocentrum.pl/dane-techniczne/mercedes/cla/c118x118/coupe/silnik-benzynowy-2.0-220-190km-od-2019/

Przy wjazdach/zjazdach decydujące są tzw kąty natarcia i kąty zejścia. Nie wiem czy są publikowane dla osobówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żeby kolega LSE mógł porównać, to jeszcze taki rysunek dla Mondeo by się przydał :)

A Mazda np 6 to chyba jeszcze nie była dyskutowana?

Edytowane przez Pankracy111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazda 6 to bardzo fajne autko dla ludzi jeżdżących bardzo spokojnie o ile nie przeszkadzają im prehistoryczne multimedia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z tym spokojem jest, bo nie pamiętam żeby mnie jakaś 6tka spektakularnie wyprzedzała. Raczej pamiętam te, które majestatycznie prawym jechały. Myślałem że to dlatego, że albo dużo palą, albo za głośno w środku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mazda 6 to bardzo fajne autko dla ludzi jeżdżących bardzo spokojnie o ile nie przeszkadzają im prehistoryczne multimedia.

Użytkowałem przez cały tydzień, aż do wczoraj. Nie - dziękuję! <_<  

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^ jakbym czytał moją opinie o Lexusie ;)

systemy inforozrywki faktycznie są tragiczne, ale lexusy potrafią być dość żwawe :) miałem okazję jeździć Lexusem RC z V6 3.5 i całkiem całkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś z tym spokojem jest, bo nie pamiętam żeby mnie jakaś 6tka spektakularnie wyprzedzała. Raczej pamiętam te, które majestatycznie prawym jechały. Myślałem że to dlatego, że albo dużo palą, albo za głośno w środku smile.png

Palą nad wyraz mało, a aktualne wersje maja cicho w środku. Multimedia są z innej epoki. 

Większość tych na drogach ma 165 koni co nie daje pola do popisów jeśli chodzi o dynamikę mimo wagi poniżej 1400 kg. 

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

systemy inforozrywki faktycznie są tragiczne, ale lexusy potrafią być dość żwawe :) miałem okazję jeździć Lexusem RC z V6 3.5 i całkiem całkiem

Nie no, wiadomo. Większość to jednak okolice 200km połączone z CVT :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajdę dla mondeo i civica to wstawie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie o to chodzi, że Proceeda wypasiesz na maksa, w CLA/GLA niestety, może dobierzesz kilka rzeczy.

Ale ciekaw jestem co powiesz po przejechaniu się Infi. U mnie temat prawdopodobnie zamknie się własnie pomiędzy Q50 a Giulią. Alfa podoba mi się trochę bardziej z zewnątrz, ale Infiniti jest bardziej wypasione wewnątrz :) Różnice w silnikach marginalne, 11 koni i 20Nm na korzyść Japończyka. W Alfie podobno skrzynia trochę lepsza, no i finalnie, serwis Alfy będzie istniał, a Infiniti będzie trzeba prowadzić do Nissana.

No i spędziłem dzisiaj dzień w Centrum Infiniti. ;) Muszę powiedzieć, że obsługa spełnia całkowicie kryteria premium. Ani przez chwilę nie czułem się nachalnie atakowany, a jednocześnie usłyszałem rzeczowe, uprzejmie i bardzo wysokiej jakości polszczyzną ;) wyrażane odpowiedzi na wszelkie moje pytania. Prezentacja samochodu również super. Krótki kurs obsługi, chociaż właściwie jest bardzo intuicyjnie. Sam samochód - bajka. Świetnie się prowadzi, ultra komfortowy wewnątrz, a jednocześnie z dyskretnym pazurem (jeździłem wersją SPORT 2.0). Zaskakująco ciekawie zrobiony prześwit z przodu i z tyłu - kiedy diler wjechał do sporej dziury na poboczu, byłem pewien, że rozwalimy zderzak - a samochód poradził sobie, jak SUV. Fajna rzecz i niespodzianka. Kierować można, że tak powiem, jednym palcem. Jedyny mankament to nawigacja. Sam diler przyznał, że kiepsko z firmowym updatem.

Czemu?

Kilka stron wcześniej "proponowałem".

Nie lubię Toyoty, a jednak trochę za bardzo przypomina "lepszego Avensisa". ;)

To żeby kolega LSE mógł porównać, to jeszcze taki rysunek dla Mondeo by się przydał :)

A Mazda np 6 to chyba jeszcze nie była dyskutowana?

Dzięki, ale akurat Mondeo (jeszcze) mam, więc mam i praktyczne doświadczenie we wjeżdżaniu/wyjeżdżaniu, itp. :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może Infiniti okaże się czempionem?

A rysunek Mondeo po to, żeby wiedzieć jakie ma kąty - będzie wiadomo, jakie parametry powinno mieć auto, żeby nie zawadzać o Twój podjazd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem z salonu Alfy i pojeździłem sobie Giulią. No i teraz mętlik w głowie. Wybieram między Infiniti Q50, a właśnie Alfą.

Q50 - zdecydowanie lepiej wyposażone, pełne skóry, grzanie foteli, bardziej rozbudowany system "rozrywki", bardzo rozbudowana autonomiczna jazda i systemy bezpieczeństwa/wspomagania kierowcy, trochę mocniejszy silnik. Ogólnie - wrażenia z jazdy ok, zbiera się nieźle, w zakręty wchodzi bardzo dobrze.

Giulia - Materiałowa tapicerka, mniejsza wersja wyświetlacza (7 cali, zamiast dwóch dużych ekranów w Q50), tyłka nie grzeje. W swoim budżecie miałbym auto testowe, w konfiguracji z metki 179k i gwarancją, że przy odbiorze w Listopadzie, będzie miało max 2000km przejechane. Z przewagi, ma android auto, trochę bardziej podoba mi się wizualnie, wewnątrz po prostu się lepiej czuję, jest bardziej stonowana, nie ma tyle tej elektroniki i światełek. No ale najważniejsze, po ponad godzinie od jazdy próbnej dalej mi się gęba śmieje i nie mogę przestać myśleć o tym aucie.

Mimo, że na papierze i po prostu logicznie, Infiniti jest lepszym wyborem, to na teraz, mocno skłaniam się w stronę Alfy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie Alfy zawsze się podobały.

Lecz nigdy nie miałem. :(

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet mialem i o ile awaryjnosc Hondy wyleczyla mnie raz na zawsze z tej marki, to w przypadku alfy wogole mi to nie przeszkadza. Przynajmniej by mnie to niemilo nie zaskakiwalo :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Alfą ciągnie się jej zła legenda o awaryjności. Niestety ich aut praktycznie nie można znaleźć w podstawowych raportach TUV. Infiniti montuje natomiast silniki innego znanego producenta samochodów. Warto zatem przejrzeć takowe raporty przed podjęciem ostatecznych decyzji o zakupie. https://www.wyborkierowcow.pl/ranking-awaryjnosci-tuv-2018-raport/

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że na papierze i po prostu logicznie, Infiniti jest lepszym wyborem, to na teraz, mocno skłaniam się w stronę Alfy.

To tylko moje zdanie, ale życie jest za krótkie żeby sobie na wszystko nakładać kaganiec w formie „rozsądku”. Z tego co piszesz, to Alfa Ci się mega podoba, wiec nie ma co myśleć, tylko iść drogą przeznaczenia ja kiedyś też dałem się namówić na rozsądne Audi, a w głowie był inny samochód. Długo to nie trwało jak zmieniłem ten samochód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie, jak z zegarkami. Substytut długo nie zagrzeje miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim jeśli wybierasz auto służbowe, tak jak pisałeś, to i tak tylko na czas gwarancji, dzieci nie masz, więc nad czym tu się zastanawiać- trzeba wybierać sercem, bo w przyszłości wybory mogą już takie łatwe nie być ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzgodnij warunki assistance tak, żebyś bez auta nie zostawał w razie w - mój głos masz na Giulię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tą jeździłem. Felga tylko 17", ale przez akurat taki design wygląda ok.

post-81405-0-52643000-1567252719_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czerwona.

Piękna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi