mario1971 67576 #35801 Napisano 4 Lipca 2022 2 minuty temu, Louis Cypher napisał(-a): Ty się Mario nie śmiej, tylko zmieniaj na benzynę - jak biali ludzie. Nie truj dzieci, bo mnie już bardziej nie zatrujesz… Czyli uważasz Pawle, że twój stary kalafior jest bardziej eko od mojego ropniaka? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15776 #35802 Napisano 4 Lipca 2022 Teraz, mario1971 napisał(-a): Czyli uważasz Pawle, że twój stary kalafior jest bardziej eko od mojego ropniaka? Fchuj bardziej… Chcesz merytoryczne pogadać na ten temat? Zapraszam serdecznie… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67576 #35803 Napisano 4 Lipca 2022 Ty mnie od trujaka wyzwałeś, to dawaj swoje argumenty! 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1572 #35804 Napisano 4 Lipca 2022 O ile wybór silnika był świadome , bo jeździłem kilka tyś km 520d , gdzie już wiedziałem że to auto nie zachęca do dynamicznej jazdy , jest dostojną komfortową limuzyną ,i do takiego stylu jazdy zachęca - przynajmniej w moim przypadku tak było i jest - w odróżnieniu od 3er która działa całkiem odwrotnie na kierowcę . O tyle zaskakuje mnie fakt że ten silnik chodzi lepiej niż myślałem , lepiej niż 318i która jest o prawie 300kg lżejsza , może przez PHEV i 11km które wspomagają start , może przez moment obr ?, oraz spalanie które jest zaskakująco niskie 50/50 trasa i Krakowskie korki : 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15776 #35805 Napisano 4 Lipca 2022 3 minuty temu, mario1971 napisał(-a): Ty mnie od trujaka wyzwałeś, to dawaj swoje argumenty! Olewam eko - piszę tylko o zdrowiu ludzi: Hmmm, nie wiem jak techniczny i chemiczny jesteś, to zacznę od najbardziej łatwego 1. WSZYSCY producenci odchodzą od silników wysokoprężnych - ciekawe dlaczego? 2. Cząstki stałe (pyły respirabilne) w dieslach są rzędy wielości wyższe niż w benzynie 3. Benzoalfapireny - jeden z najgorszych syfów kancerogennych 4. Inne aromatyczne (podobnie jak pkt. 3) 5. Nawet przy filtrach i odpalaniu katalityczym, leci fchuj tego do niskiej atmosfery trując ludzi… 6. Uwaga: stojąc w korku za dieslem latem - aż dusi ten syf 7. Minus benzyny - benzen (diesel też posiada 😎) To tak na początek dyskusji… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16041 #35806 Napisano 4 Lipca 2022 Wracając do pytania kto może dłużej... 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67576 #35807 Napisano 4 Lipca 2022 A jakie ten Twój silnik normy ECO faktycznie spełnia/posiada? Czy w naszej rozmowie liczy się tylko to, że czarny (diesel) jest czarny i dlatego gorszy? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2406 #35808 Napisano 4 Lipca 2022 7 minut temu, mario1971 napisał(-a): A jakie ten Twój silnik normy ECO faktycznie spełnia/posiada? Czy w naszej rozmowie liczy się tylko to, że czarny (diesel) jest czarny i dlatego gorszy? Moje obydwa samochody to benzyny z OPF, czyściej to tylko elektryki, a i tu można dyskutować 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #35809 Napisano 4 Lipca 2022 7 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Olewam eko - piszę tylko o zdrowiu ludzi: 1. WSZYSCY producenci odchodzą od silników wysokoprężnych - ciekawe dlaczego?2 Uśredniając długość trwania życia, to nasze dzieci i wnuki i tak będą żyć dłużej niż my. Od silników na ropę odchodzą tylko niektórzy producenci samochodów osobowych, natomiast busy, ciężarówki i cały sprzęt rolniczy i budowlany pracuje w 98% na ropie i moim zdaniem długo tak jeszcze będzie. Nie jestem specjalistą od spalin, ale myślę że przeciętny samolot bardziej truje środowisko niż najnowsze silniki na ropę. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67576 #35810 Napisano 4 Lipca 2022 4 minuty temu, Tommaso napisał(-a): Moje obydwa samochody to benzyny z OPF, czyściej to tylko elektryki, a i tu można dyskutować Mnie bardziej interesuje ten wielki 400 konny silnik w Pawła Mercedesie. Paweł, którą normę ten Twój szybcior spełnia? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15776 #35811 Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) 25 minut temu, dziadek napisał(-a): Uśredniając długość trwania życia, to nasze dzieci i wnuki i tak będą żyć dłużej niż my. Od silników na ropę odchodzą tylko niektórzy producenci samochodów osobowych, natomiast busy, ciężarówki i cały sprzęt rolniczy i budowlany pracuje w 98% na ropie i moim zdaniem długo tak jeszcze będzie. Nie jestem specjalistą od spalin, ale myślę że przeciętny samolot bardziej truje środowisko niż najnowsze silniki na ropę. Nieę. Odchodzą wszyscy producenci. TIRy i traktory to ekonomia - nie ekologia. Rozmawiamy o truciu życia ludzkiego a nie emisji co2 i nox. 24 minuty temu, mario1971 napisał(-a): Mnie bardziej interesuje ten wielki 400 konny silnik w Pawła Mercedesie. Paweł, którą normę ten Twój szybcior spełnia? Jak wyżej. Nie rozmawiamy o sztucznych normach środowiskowych (efekty cieplarniane itd.) tylko o truciu życia ludzkiego… To 2 różne tematy. Odnieś się do tego, co napisałem. Olać normy EURO. 31 minut temu, Tommaso napisał(-a): Moje obydwa samochody to benzyny z OPF, czyściej to tylko elektryki, a i tu można dyskutować Elektryki w Polsce. Huehue. Prunt z elektrowni zasilanych węglem brunatnym 🤣 Edytowane 4 Lipca 2022 przez Louis Cypher 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #35812 Napisano 4 Lipca 2022 https://autokult.pl/9882,spaliny-silnikow-co-zawieraja-i-jak-to-wplywa-na-czlowieka-2 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15776 #35813 Napisano 4 Lipca 2022 35 minut temu, dziadek napisał(-a): https://autokult.pl/9882,spaliny-silnikow-co-zawieraja-i-jak-to-wplywa-na-czlowieka-2 Wp.pl - ok 😎 Skomentujmy 🤣 samochody emitują znacznie mniej spalin niż jeszcze 10 lat temu. Do tego stopnia, że wiele aut, jeżdżąc w wielkomiejskim, zanieczyszczonym środowisku, emituje czystsze powietrze niż pobiera. Ojezunazareński 🤣 Jedziemy dalej… Zredukowano właściwie wszystkie formy zanieczyszczeń. Nawet z pozoru trudne do eliminacji cząstki stałe zostały poskromione poprzez specjalne filtry. Zmniejszono udział nawet tych, których na razie nie da się wyeliminować – jak ograniczenie emisji dwutlenku węgla poprzez zmniejszenie spalania. Ktoś, kto to pisał, ma za dużo chromosomów 😁 Dobra, dalej mi się nie chce komentować tego „artykułu” 🤣 Coś poważniejszego proszę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
prz1 33 #35814 Napisano 5 Lipca 2022 15 godzin temu, uszatek napisał(-a): Trochę będzie. Przyspieszenie do 100km/h w przypadku aut z tylnym napędem zawsze będzie wyglądało lepiej niż ich rzeczywista dynamika, bo wydatnie pomaga im fizyka przy ruszaniu. O wiele mniejsze problemy z trakcją przez dociążanie tylnej osi. Zrób start 'lotny', a wtedy wyjdzie prawdziwy obraz tego jak to auto (nie)jedzie. 150KM w aucie, które z kierowcą waży grubo ponad 1,8t, do tego z hydrokinetyczną skrzynią (też troszkę zabiera) ma wyraźne limity możliwości. Oczywiście nie każdy potrzebuje 'sprintera' i będzie dla to dla niego zestaw wystarczający, ale może się okazać, że ledwo nadąży za większością nowych kompaktów. Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka Skrzynia hydrokinetyczna BMW (od ZF) jest na prawdę szybka i działa w niejednym przypadku lepiej niż DSG Co do 150 KM - samym programem zrobisz 200+ KM, więc jak tylko będzie miał ochotę, to program i już mamy 520d 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1816 #35815 Napisano 5 Lipca 2022 8 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a): odchodzą od silników wysokoprężnych - ciekawe dlaczego? myślę, że sam sobie odpowiedziałeś tu: 7 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a): to ekonomia - nie ekologia Gdyby mleko się nie wylało (diselgate) to ekonomia producentom nadal podpowiadałaby aby tłuc ropniaki. Zmienił się wiatr, ropniaki stały się passé więc aby dalej produkować i sprzedawać (dla oczywistego zysku) zmieniła się narracja, stworzono "pomysł" na dpf, na downsising przy którym spalanie i tak znacząco nie spadło, a dalej na ekologiczne elektryki tworzone nieekologicznie, trudne do utylizacji, kończące swój żywot często w pierwszej dekadzie od wyjazdu z fabryki a "tankowane" z sieci energetycznej opalanej węglem lub równie ekologolicznym atomem.. Czy to ekologia, czy ekonomia , gdy producent dla zysku tworzy nowoczesną narrację sponsorując programy telewizyjne, artykuły prasowe, lobbując na salonach politycznych w celu zmian przepisów ? Czy to ekonomia, gdy nowoczesna hybryda spala tyle samo tego samego paliwa, co mój nieekologiczny 10-o letni wówczas pojazd użytkowany 25 lat temu? Wiecie, że VW był głównym lobbystą który popychał politykę międzynarodową w kierunku restrykcyjnych norm emisji spalin (sam nie mógł wówczas ich spełnić ale miał już plan jak je ominąć podczas kontroli dzięki drobnym poprawkom programowym) Uczciwości za grosz, dbałości o środowisko jeszcze mniej.. Kasa jest najważniejsza dla producenta aut. Co jest teraz bardziej ekologiczne sam Salomon nie rozstrzygnie, bo nawet "niezależne laboratoria" czerpią zyski z ustawionych wcześniej wyników badań których zleceniodawcą jest ta sama firma, dotująca pracę instytutu.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszatek 179 #35816 Napisano 5 Lipca 2022 Jak już jesteśmy przy truciu, to ukrytymi 'zabójcami' są także pyły z klocków hamulcowych i opon, co jeszcze bardziej zabija miejską atmosferę, gdzie tych pyłów jest kumulacja. Tu dużą przewagę mają elektryki, w których stopień regeneracji można ustawić tak duży, że właściwie nie wymaga używania konwencjonalnych hamulców (one pedal driving). Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #35817 Napisano 5 Lipca 2022 9 godzin temu, mario1971 napisał(-a): No Panowie, to teraz napiszcie, który dłużej może... ...znaczy się zrobi więcej km na jednym zbiorniku. 🤔 Ja swoim Mietkiem zrobiłem na jednym tankowaniu coś koło 1060km Najoszczedniejszym samochodem jakim jezdzilem (nie liczac elektrykow) - byl VW Caddy 1.9SDI - 64KM - nie palil moze bardzo malo, ale jakby sie go nie cisnelo, to spalal max 6,5l-7l - cudo 😀 10 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a): W moim starym sztruclu mam 400 kunia i 4,6 do sety i może być… i fajnie dupką zarzuca 😍🥰 Jeszcze rok i będziesz po naszej stronie mocy. No chyba, że mieszkasz na wsi i nie masz korków… W korkach automat to zbawienie. Nie mam już problemów z lewym kolanem 😁 Ah, nie ma to jak sobie tyleczkiem machnac... Manual daje dodatkowe emocje na gorskich serpentynach, ale w samochodzie na co dzien - nie znioslbym 😅 9 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Ja na Nurburgring na pełnym zbiorniku 120 km do zapalenia się rezerwy 😀 Czym? 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2406 #35818 Napisano 5 Lipca 2022 10 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Czym? Mustangiem 5.0 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #35819 Napisano 5 Lipca 2022 9 godzin temu, Tommaso napisał(-a): Mustangiem 5.0 Aaaaa to u Ciebie powinno sie juz liczyc spalanie na godziny, nie na 100 przejechanych kilometrow 😅 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1816 #35820 Napisano 5 Lipca 2022 10 godzin temu, uszatek napisał(-a): dużą przewagę mają elektryki, w których stopień regeneracji można ustawić tak duży, że właściwie nie wymaga używania konwencjonalnych hamulców Wszystko zależy od preferencji użytkownika; ja nigdy nie jeżdżę na jałowym - zwłaszcza przy dojeżdżaniu do krzyżówek (stara szkoła jazdy preferowana przez osoby 50+ polegała na wybiciu biegu gdy napęd nie jest potrzebny - dojechanie na jałowym i hamowanie przed zatrzymaniem). Na własnym przykładzie: Peugeot 407 (ciężkie auto 140kM) - brak wymiany klocków i tarcz - przejechałem 120tys km Honda civic VIII sedan 140kM - wymiana przy ok 200 tys, na razie po 25tys brak zużycia... W większości przypadków hamuję silnikiem, dohamowanie tylko przy światłach i ew ostre w wymuszonych sytuacjach awaryjnych w trasie/w mieście. opony starczają mi również na długo.. Przy elektrykach następuje coś innego - kierowca zmienia styl jazdy przede wszystkim, żeby naładowana bateria starczyła na dłuższy dystans jazdy, wyraźnie widzi szybkie zużycie ładunku (bezpośredni wskazanie na kokpicie) oraz ładowanie w czasie zwalniania - również uwidocznione jako zwiększanie ładunku. To działa na podświadomość kierowcy.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
uszatek 179 #35821 Napisano 5 Lipca 2022 Tylko nie porównujmy odzysku energii przy one pedal driving, do hamowania silnikiem, bo to jednak dwa bieguny. Odzysk i regen w elektryku można ustawić tak duży, że samo zdjęcie nogi z pedału gazu automatycznie wyzwala światła STOP. Stąd właśnie "one pedal driving" - można takim autem jeździć nie dotykając w ogóle pedału hamulca, czyli zupełnie nie korzystając z klasycznego ukladu hamulcowego. Przyspieszanie i hamowania modulujesz tylko i wyłącznie pedałem gazu.Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11607 #35822 Napisano 5 Lipca 2022 A tymczasem za 18% emisji gazów cieplarnianych odpowiada hodowla zwierząt. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #35823 Napisano 5 Lipca 2022 Oooo, ciekawa informacja. Moja kotka Felcia jest wysokoemisyjna i truje środowisko niemalże tak samo jak moje auto na ropę. A kobiety że swoimi kosmetykami i wacikami to dopiero trują i zaśmiecają środowisko. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 71837 #35824 Napisano 5 Lipca 2022 Vintage. 10 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2880 #35825 Napisano 5 Lipca 2022 Godzinę temu, tommly napisał(-a): A tymczasem za 18% emisji gazów cieplarnianych odpowiada hodowla zwierząt. Dlatego lepiej nie jesc miesa 😀 3 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach