Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Keniutek napisał(-a):

BMW "z placu" do 300k bym chyba znalazł 

niewiem jak wygląda polityka rabatów BMW jeśli chodzi o elektryki , ale bazowa cena tu i tu , to różnica jakieś 90tyś , nie mówiąc że i4 w tej konfiguracji to totalny golas , czyli jakieś 70tyś dodatkowo żeby jakoś wyglądał i funkcjonował,  ale abstrahując od ceny , moim zdaniem , jeśli szukasz jakości i komfortu wybierz i4 , jeśli szukasz zasięgu i funkcjonalności laptopa na kołach to Tesla jest bez konkurencyjna .

co do chińskich aut , może z nimi będzie jak ze smartfonami , jak porównujemy użytkowo do Samsunga czy IPhone,  szybko dochodzimy do wniosku : niby to samo , ale nie to samo 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Też oglądałem w Lublinie te elektryki i też uważam, że tragedia niestety.

Już XC90 jest robione też w Chinach na pewno częściowo. Tak jak i XC60 część jest ze Szwecji ale te nowe w większości w Chinach. 

Jeszcze 3 lata temu jak odbierałem, to II gen. całkowicie była produkowana w Szwecji. Być może część produkcji przenieśli z wiadomych względów do państwa środka. Muszę podpytać.

Tak jak Marcin i Dominik wspomnieliście te ich elektryki są tragiczne w środku. Ja mam jedno skojarzenie...

Multipla, tylko zamiast tego badziewia jest ekran jak w gównianej Tesli.

multi.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Jeszcze 3 lata temu jak odbierałem, to II gen. całkowicie była produkowana w Szwecji. Być może część produkcji przenieśli z wiadomych względów do państwa środka. Muszę podpytać.

Tak jak Marcin i Dominik wspomnieliście te ich elektryki są tragiczne w środku. Ja mam jedno skojarzenie...

multi.jpg

Jak zacząłem interesować się Volvo na wiosnę to  na faceebooku wrzucali , ze część to produkcja Chiny.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od pierwszej generacji nie tylko w EU było produkowane AFAIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pechagto napisał(-a):

Już od pierwszej generacji nie tylko w EU było produkowane AFAIK

I gen. XC90 na pewno była tam produkowana.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło matko, pierwszy raz widzę multiple w środku- jeszcze ładniejsza niż na zewnątrz, ale to jest rodzynek

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Ło matko, pierwszy raz widzę multiple w środku- jeszcze ładniejsza niż na zewnątrz, ale to jest rodzynek

😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

multi.jpg

Takiego dziwoląga nie widziałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją droga gdzie te wszystkie Multiple? Chyba ze 3 lata nie widziałem żadnej. Tylko późną nocą wyjeżdżają?

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, nicon said:

Swoją droga gdzie te wszystkie Multiple? Chyba ze 3 lata nie widziałem żadnej. Tylko późną nocą wyjeżdżają?

Wiadomo, polak pod kocem trzyma dla następnego pokolenia. Tak się robi "old money".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Takiego dziwoląga nie widziałem. 

Multipli nie widziałeś? :) 

16 minut temu, logann napisał(-a):

Wiadomo, polak pod kocem trzyma dla następnego pokolenia. Tak się robi "old money".

Mateusz my się tu śmiejemy, a za 10 lat będzie na nie hype :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Multipli nie widziałeś? :) 

Mateusz my się tu śmiejemy, a za 10 lat będzie na nie hype :) 

Wnętrza nie. Nigdy nie odważyłem się zbliżyć do niej. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Też oglądałem w Lublinie te elektryki i też uważam, że tragedia niestety.

Już XC90 jest robione też w Chinach na pewno częściowo. Tak jak i XC60 część jest ze Szwecji ale te nowe w większości w Chinach. 

Wszystko zależy teraz od silnika. Składają w Chinach, USA i w Europie. Kiedyś było porównanie na YT (chyba na przykładzie s90) i nie znaleziono żadnych różnic w jakości spasowania itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Wszystko zależy teraz od silnika. Składają w Chinach, USA i w Europie. Kiedyś było porównanie na YT (chyba na przykładzie s90) i nie znaleziono żadnych różnic w jakości spasowania itd.

Jak potrafią w Chinach robić Volvo, to i ich marki pewnie nie muszą być słabizną. Pewnie i dlatego przejęli renomowanych producentów, co miało służyć i służy ugruntowaniu ich pozycji na rynku samochodowym. Na dziś dominują w ilości produkowanych aut a jakość chyba idzie w górę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to nawet kiedys jechałem Multiplą. Powiem tak, fotele calkiem sensownie można poustawiac, wnętrze obszerne, tylko bardzo ciężko się jedzie tym autem z zamkniętymi oczami. Z otwartymi sie nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Wnętrza nie. Nigdy nie odważyłem się zbliżyć do niej. ;) 

Do odważnych Świat należy 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Do odważnych Świat należy 😁

Muszę się przełamać, ale ostatnio, jak pisał Kolega wyżej, coraz rzadziej je widać,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Pewnie tak, ale np takie nowe Volvo EX30, to taki gniot, że szkoda słów. Mówię o wykończeniu wnętrza. Tragedia.

volv.jpg

Twoim zdaniem.

Moim, dostajesz to za co placisz. Zdecydowanie nie jest zle i o wiele lepiej niz w Tesli.

16 godzin temu, vvv napisał(-a):

Ja nad nimi myślałem chwilę, ale w końcu musiałem przejąć obecny leasing, więc na jakiś czas pomysł upadł.
I4 40 wysuwał się u mnie na prowadzenie. Głównie przez powtarzalność wykonania, dobre rabaty, a przez to i dobre finansowanie leasingu. Przeszedł też mały lifting i jest nowa wersja na 2025.
Tesla z kolei sieć superchargerow i cena prądu, ale jak nie jeździsz dużo/ładujesz się w domu to nie ma to takiego znaczenia. Obawiałem się wykonania i tego na jaki egzemplarz trafię.

Sent from my iPhone using Tapatalk

W poliftowej 3ce jest lepiej z wykonaniem, ale top to nie jest.

15 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

To, że oszczędzili na małym choćby ekranie przed kierowcą o pomstę do nieba woła.

Zeza idzie dostać z tym spoglądaniem na bok na ten centralny ekran - no ale skoro Tesla tak ma… 😆

A co gorsza tez nie ma head-up display 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

A co gorsza tez nie ma head-up display 🤣

Nie moglem uwierzyc jak czytalem cennik i opcje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ale cenowo jest bardzo atrakcyjnie. U mnie topowa odmiana z pelnym wyposazeniem jest tansza niz ID3

EX30 z Twin Motor z wełną bez żadnych dodatków to koszt ponad 250k. To jest moim zdaniem za tak małą platformę stanowczo za dużo.

Zobacz jak to wygląda, on nawet na zdjęciach odpycha. Jak usiadłem za "kółkiem", tak szybko wysiadłem. Panda III gen. miała takie same tworzywa 😛 

ex30.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello,

widząc ogrom komentarzy i zażarte dyskusje w temacie, chciałbym zasięgnąć wiedzy, porady, lub zwyczajnie wykorzystać doświadczenie kolegów zegarkoholików co do kolejnego auta które chciał/nie chciał muszę w niedalekim terminie (do końca wakacji) zakupić ;)

Kończę właśnie leasing Nissana (z utrapieniem co do modelu i ogólną awersją w chwili obecnej do marki) i zostaję bez auta...

w skrócie : X-TRAIL 2019 na 5letni leasing, awaria komputera pokładowego i do roku zabawa z serwisem w niemożność jego naprawy (podobno nie ma zapasowych komputerów do tej wersji), więc od roku auto stoi tyle samo w serwisie co jeździ, ostatecznie za porozumieniem teraz wykupuję z leasingu i odsprzedaję do salonu aby zminimalizować straty własne... dla mnie NISSAN jest już spalony, bo przez jedną awarię pokazali swój brak możliwości serwisowych i typowo marketingowych co do rozwiązania problemu....

Tak więc za dwa tygodnie tracę jedno z aut rodzinnych.

Zostaje mi jeszcze Suzuki Vitara 2017 w wersji 1,6 bez żadnych udziwnień i te auto chyba ze mną zostanie na zawsze bo tam nie ma się do czego przyczepić.

Szukam więc teraz auta które pozwoli mi pracować, będzie na trasy (co dwa tygodnie SZCZECIN - GDANSK - SZCZECIN), będzie w stanie spokojnie wjechać w nierówny teren portowo/stoczniowy i pozwoli spakować walizkę lub dwie, raczej 4-5 drzwiowy, bo czasem zabieram rodzinę  (żonę i dwójkę dzieci) ze sobą.

Rozwiązania są dwa...

Nowe (zakres do 120 000) aby się poruszać w miarę wygodnie i żeby zostało ze mną na 3-4 lata.

lub

Używane (zakres do 30-35 000) aby poruszać się w miarę wygodnie przez rok / dwa i wtedy na spokojnie dołożyć do nowego.

Szukam, przeglądam... i im więcej sprawdzam tym mniej mi się podoba.

Na razie zastanawiam się nad Mini Countryman (5drzwiowy z 2014roku) który spełniłby drugi punkt...

Jakieś propozycję od bardziej doświadczonych??

warunek - benzyna ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też szybciej z tego xc30 wysiadłem niz wsiadłem, a jeśli to kosztuje 250k to nie wiem czy śmiać się czy plakac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisaliście o beznadziejnym rozwiązaniu sterowania kierunkowskazami w Tesli. A co powiedzie na to że już od (bodajże) 6 lat tak się steruje kierunkowskazami w Ferrari Portofino?

image.thumb.png.8008d4a1971c40f8c5c703f87a5256ba.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi