Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Trafilem cos dla Kolegi @Paulus57  ;)

HongQi e-Hs9, czyli elektryczny, luksusowy, chinski SUV.

Wielki skubaniec, mial duzo ponad 5m. Wygladal na ciekawa opcje, ale nawet nie wiem jaka jest jego cena.

https://www.hongqi-auto.com/pages/cartype/cartype_E-hs9.html

7FFA34E9-E615-4F0F-9BCD-55C4F6EEF514.jpeg

23E3188C-FE20-4B8C-9828-5572A1FB7A09.jpeg

BB498C35-48B3-49D9-9C05-B0DC80C43E85.jpeg

Pewnie nie za rok czy dwa, ale za lat dziesięć wydaję mi się, że z elektrycznymi autami z Chin i Korei stanie się to co z elektroniką. Takie luźne porównanie. Na początku też były podśmiechujki z produktów LG i Samsunga, później z Hisense i AOC, a teraz LG jest na poziomie Sony i Panasonica, Samsung sprzedaje 3-4 razy więcej, pozostali pewnie już dogonili (pamiętam dane sprzed około 3 lat), a Philips to już chyba odszedł w zapomnienie.

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

PS. Mamy wyraźnie inną definicję śmiesznych pieniędzy - patrzyłem na nowego bez przebiegu do rocznego Taycana szukając auta. I tanio nie było - ceny spadły ale to nadal nie jest tanio :)

U mnie (wg ogloszen z Autoscout24) Taycany zaczynaja sie od 60'000 CHF - ogloszen jest 339. Jesli wezmiemy pod uwage jego Porszowski spalinowy odpowiednik - Panamere, to ogloszen jest 43 i zaczynaja sie ceny od 100'000 CHF. Panamera E-Hybrid ogloszen 69 i ceny od 90'000 CHF.

I tak, sa to smieszne pieniadze jak na samochod bazowo kosztujacy 114'000 CHF.

15 minut temu, memento mori napisał(-a):

Pewnie nie za rok czy dwa, ale za lat dziesięć wydaję mi się, że z elektrycznymi autami z Chin i Korei stanie się to co z elektroniką. Takie luźne porównanie. Na początku też były podśmiechujki z produktów LG i Samsunga, później z Hisense i AOC, a teraz LG jest na poziomie Sony i Panasonica, Samsung sprzedaje 3-4 razy więcej, pozostali pewnie już dogonili (pamiętam dane sprzed około 3 lat), a Philips to już chyba odszedł w zapomnienie.

Dokladnie to samo pisalem niedawno 🤭:

W dniu 8.07.2024 o 21:36, SzefSzefow napisał(-a):

Daje im 5, max 10 lat, zeby spokojnie mogli konkurowac z najwiekszymi.

Chinczycy bardzo szybko sie ucza. Jesli chodzi o kazda dziedzine technologii, to najpierw kopiuja, pozniej rozwijaja wlasne rozwiazania na tyle dobre, ze zabieraja duza czesc rynkow.

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

U mnie (wg ogloszen z Autoscout24) Taycany zaczynaja sie od 60'000 CHF - ogloszen jest 339. Jesli wezmiemy pod uwage jego Porszowski spalinowy odpowiednik - Panamere, to ogloszen jest 43 i zaczynaja sie ceny od 100'000 CHF. Panamera E-Hybrid ogloszen 69 i ceny od 90'000 CHF.

I tak, sa to smieszne pieniadze jak na samochod bazowo kosztujacy 114'000 CHF.

Za rocznik 2024 bez przebiegu bądź z jakimś symbolicznym u mnie trzeba dać od około 70.000€ wzwyż. Mówimy tu o modelu sprzed liftu - nowy model jest droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Za rocznik 2024 bez przebiegu bądź z jakimś symbolicznym u mnie trzeba dać od około 70.000€ wzwyż. Mówimy tu o modelu sprzed liftu - nowy model jest droższy.

To bardzo malo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mario1971 jak z Twoim ściąganiem auta chyba w prawo jeśli dobrze pamiętam?
Właśnie widzę na grupie fb a4 podobny wątek że nowe auto ściąga w prawo i znalazło się sporo osób z tym samym problemem

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, bober5264 napisał(-a):

@mario1971 jak z Twoim ściąganiem auta chyba w prawo jeśli dobrze pamiętam?
Właśnie widzę na grupie fb a4 podobny wątek że nowe auto ściąga w prawo i znalazło się sporo osób z tym samym problemem

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Poprawili na serwisie i już jest ok. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

To bardzo malo.

Jak na Porsche - zgoda. Przy cenie nowego na poziomie 93.000€ - 70.000€ jest dość atrakcyjne. Spalinowe trzymają wartość dużo lepiej.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Trafilem cos dla Kolegi @Paulus57  ;)

HongQi e-Hs9, czyli elektryczny, luksusowy, chinski SUV.

Wielki skubaniec, mial duzo ponad 5m. Wygladal na ciekawa opcje, ale nawet nie wiem jaka jest jego cena.

https://www.hongqi-auto.com/pages/cartype/cartype_E-hs9.html

7FFA34E9-E615-4F0F-9BCD-55C4F6EEF514.jpeg

23E3188C-FE20-4B8C-9828-5572A1FB7A09.jpeg

BB498C35-48B3-49D9-9C05-B0DC80C43E85.jpeg

Ten model rozpoczyna się od 350 k zł :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Jak na Porsche - zgoda. Przy cenie nowego na poziomie 93.000€ - 70.000€ jest dość atrakcyjne. Spalinowe trzymają wartość dużo lepiej.

Pozostaje pytanie dlaczego sa tak tanie, a odpowiedz jest jedna - z bateria 79kW ma zasieg okolo 300km i dlugi czas ladowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Lynx27 napisał(-a):

Który silnik byście polecali i dlaczego? 

Nie polecę czegoś czego nie miałem, a miałem 2,0 w manualu.

Automat też słyszałem, że trochę zamula ale należy pamiętać, że to mogą być opinie ludzi przyjeżdżających na jazdy próbne samochodami ze skrzyniami dwusprzęgłowymi 

Ja na jazdę testową CX5 w automacie przyjechałem Yukonem z klasycznym automatem z roku 2003 i jakoś nie zauważyłem żeby automat Mazdy zamulał :)

Mazdą 6 byłem kilkakrotnie i na nartach w Austrii i w Chorwacji, załadowana po dach z 3 osobami w środku jechała te 12h bez problemu. Spalanie około 7l/100km

Wiadomo, że 2,5l w automacie będzie paliła więcej ale jakby była wtedy dostępna taka od ręki to bym ją brał

Edytowane przez pechagto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wiec polowa ceny "konkurencji" 🤔

Choc nie wiem czy konkurencja w ogole istnieje 🤔

Zobaczymy jak będzie się sprawował w okresie eksploatacji. Jeżeli po 3 latach będzie ok. To pozamiatali rynek.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Zobaczymy jak będzie się sprawował w okresie eksploatacji. Jeżeli po 3 latach będzie ok. To pozamiatali rynek.

Sprawowanie sie to jedna rzecz, ale kwestia ewentualnej obslugi, czesci, czasu oczekiwania na nie, to zupelnie inna 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Pozostaje pytanie dlaczego sa tak tanie, a odpowiedz jest jedna - z bateria 79kW ma zasieg okolo 300km i dlugi czas ladowania.

Mialem okazje prowadzic tylko podczas jazdy probnej wiec nie jestem w stanie z autopsji powiedziec, jaki ma zasieg.

Wiekszosc testow jakie widzialem podaje / potwierdza w modelu poliftowym minimum 400 km zasiegu przy baterii 97 kWh.

https://ev-database.org/car/2099/Porsche-Taycan-Plus

image.png.549af2ebbd2120b191258f4d1efeaaf8.png

image.thumb.png.62f75566d654bf118a77733c77bee82b.png

Jasne, Tesla zuzywa mniej Wh w przeliczeniu na przejechany km ale w Porsche raczej nigdy nie chodzilo o najnizsze zuzycie paliwa czy tez w przypadku elektrykow energii.

I zanim stwierdzisz, ze jechali dziadkowo - tak. Tak jak normalny uzytkownik jechalby dluzsza trase. W spalinowym jak cisniesz tez nie osiagniesz zuzycia katalogowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontynuując nudny wątek poszukiwania auta rodzinnego udało mi się pojeździć RX 500h F-sport i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zawieszenie mimo, że wersja “sportowa” świetnie wybiera i jest komfortowe, do tego tylna skrętna oś. Wnętrze przestronne i wygodne. Prowadzenie bardzo przyzwoite. Mocny konkurent do X5. Zobaczymy jak wyjdzie to cenowo.

Co do Macana to nie rozważam go z uwagi na gabaryty po jeździe konkurencją. Z resztą budżet też chyba nie ten żeby było to auto przyzwoicie wyposażone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie trochę taniej, ok. 400k za pełen F-sport, czyli pewnie z 10-15% taniej niż podobnie wyposażone X5 40i po rabacie. Ale obydwa mają swoje plusy i minusy. X5 ma lepszy silnik i napęd w ogóle, Lexus ma bezawaryjność i lepiej trzyma cenę jako używany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.08.2024 o 09:54, cordi7 napisał(-a):

Mialem okazje prowadzic tylko podczas jazdy probnej wiec nie jestem w stanie z autopsji powiedziec, jaki ma zasieg.

Wiekszosc testow jakie widzialem podaje / potwierdza w modelu poliftowym minimum 400 km zasiegu przy baterii 97 kWh.

https://ev-database.org/car/2099/Porsche-Taycan-Plus

image.png.549af2ebbd2120b191258f4d1efeaaf8.png

image.thumb.png.62f75566d654bf118a77733c77bee82b.png

Jasne, Tesla zuzywa mniej Wh w przeliczeniu na przejechany km ale w Porsche raczej nigdy nie chodzilo o najnizsze zuzycie paliwa czy tez w przypadku elektrykow energii.

I zanim stwierdzisz, ze jechali dziadkowo - tak. Tak jak normalny uzytkownik jechalby dluzsza trase. W spalinowym jak cisniesz tez nie osiagniesz zuzycia katalogowego.

Z wieksza betaria jest juz w miare normalnie, ale wtedy ceny juz nie sa tak przystapne.

Dobrym wyborem moze tez byc odpowiednik Audi, czyli e-Tron GT. Przedliftwy "quattro" mial 94kWh baterie i zasieg oklo 450km, a poliftowy S juz 105kWh i 560km zasiegu

5 godzin temu, The_Rocket napisał(-a):

Kontynuując nudny wątek poszukiwania auta rodzinnego emoji6.png udało mi się pojeździć RX 500h F-sport i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zawieszenie mimo, że wersja “sportowa” świetnie wybiera i jest komfortowe, do tego tylna skrętna oś. Wnętrze przestronne i wygodne. Prowadzenie bardzo przyzwoite. Mocny konkurent do X5. Zobaczymy jak wyjdzie to cenowo.

Co do Macana to nie rozważam go z uwagi na gabaryty po jeździe konkurencją. Z resztą budżet też chyba nie ten żeby było to auto przyzwoicie wyposażone.

To rozwaz Cayenne

Btw Dziadowskie te Toyoty, nawet z glupim Lambo nie daja rady 🤦‍♂️

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za jakość fotek - w ruchu i przez brudną szybę. Co to za F? Taki SUV .

20240804_120221.JPG

20240804_120243.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tak, nie obchodziłem dookoła. Przed niedzielnym spacerem po starówce zaparkowałem na pierwszym lepszym wolnym, akurat na Niżyńskiego koło b.Wiktorii i pokropiło. Zerknąłem na forum, widzę wpis o ferrari a takie właśnie FF kilkanaście metrów przed maską.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie jestem jakimś mocno zagorzałym fanem motoryzacji ale nie ukrywam, że to F w ogóle mi się nie podobało. Takie przerysowane,przejaskrawione, nawet rzekłbym- nieco groteskowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, loco50 napisał(-a):

przerysowane,przejaskrawione

A które Ferrari albo Lambo takie nie jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi