Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem w życiu dwa auta z pneumatyką, obydwa Audi, obydwa sprawiały problemy, obydwa musiała zabierać laweta gdy się "zglebiły".

Obecny Lexus nie ma pneumatyki, ale jest bardziej komfortowy niż oba Audi. Z pneumatyką łatwiej o komfort, ale bez też da się zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Tommaso napisał(-a):

Miałem w życiu dwa auta z pneumatyką, obydwa Audi, obydwa sprawiały problemy, obydwa musiała zabierać laweta gdy się "zglebiły".

Obecny Lexus nie ma pneumatyki, ale jest bardziej komfortowy niż oba Audi. Z pneumatyką łatwiej o komfort, ale bez też da się zrobić.

Audi... Ostatnio widziałem film - gośc bodajże po 13 tygodniach odebrał auto z serwisu - bo trzeszczała kierownica przy kręceniu. Oddali nadal trzeszczącą. Nie mogę znaleźć filmu. 

Ale to co @Krakus1Jerzy wrzucił, również świadczy, że coś jest na rzeczy. Ale chyba najbardziej zadowolony to był Mariusz. Audi - przewaga dzięki technice.

Co do Lexusa - ja byłem zachwycony standardowym zawieszeniem w ES.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś czytałem taką opinię- pół żartem pół serio- że Audi, oczywiście w odpowiedniej konfiguracji i modelu , to najlepsze auto na świecie, a jego właścicielowi nic nie potrzeba więcej od motoryzacji,  pod warunkiem że to Audi nie jest znowu w naprawie 😅

czy jestem zadowolony z mojego A6 ? bardzo , to auto daje mi wszystko co oczekiwałem od samochodu marzeń,  narazie nie miałem usterki typu - emotional damage- czyli laweta..itd , i oby tak dalej , najwiekszy problem był mikro trzeszczenia deski , ale już problem usunięty, moim zdaniem to był błąd konstrukcyjny deski , gdzie na długość 90cm stykały się dwie listwy,  drewniana i plastikowa od nawiewu,  nie było szans żeby nie odchodziły od siebie z biegiem czasu o ułamek mm, i wpadać w rezonans przy odpowiednich warunkach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zonda Arrivederci.

zonda1.jpg

zonda2.jpg

zonda3.jpg

zonda4.jpg

zonda5.jpg

zonda6.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Zonda Arrivederci.

zonda1.jpg

zonda2.jpg

zonda3.jpg

zonda4.jpg

zonda5.jpg

zonda6.jpg

Pagani? Mam kilka. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Pagani? Mam kilka. ;) 

Równie kolorowe ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8303fa082a4dd4b818ecf4458fd35253.jpg
acdcb8debc66a140fe1d80c21569b679.jpg
95da3455d17db969a3a8cbcc7e64d621.jpg
Już 3 rok mija kiedy jest ze mną, bardzo dobry samochód, żadnych dziwnych wydatków ani odwiedzin u mechaników , co roku serwisowany w KIA z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nic tylko tankować i jeździć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

8303fa082a4dd4b818ecf4458fd35253.jpg
acdcb8debc66a140fe1d80c21569b679.jpg
95da3455d17db969a3a8cbcc7e64d621.jpg
Już 3 rok mija kiedy jest ze mną, bardzo dobry samochód, żadnych dziwnych wydatków ani odwiedzin u mechaników , co roku serwisowany w KIA z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nic tylko tankować i jeździć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Potwierdzam, mam podobny od ponad 5 i pół roku. Poza jedną drobną usterką, bez zarzutu. Dlatego też i żona ma koreańczyka, z tej samej stajni. 

Ale będę się rozstawał w najbliższym czasie, bo latka lecą, więc pora na SUV-a. ;) 

20251027_085104[1].jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka, ale kto bogatemu zabroni 😡

Wymieniałem opony w Giulii na zimowe. Wiedziałem, że te letnie już do utylizacji, natomiast pan mi powiedział, że geometria do kitu, bo nierówno starte. 

I faktycznie, bieżnik jest nieco bardziej wytarty z jednej strony (tylko głowy nie dam, czy od wewnątrz czy od zewnątrz) , natomiast uderzające jest to, że wszystkie cztery opony są wytarte dokładnie idealnie tak samo. I teraz sobie czytam, że Alfy tak mają...

Ale czy mają tak mieć ;)

Te przejechały gdzieś między 35 a 40 tysięcy, więc w sumie bez dramatu... 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim RXie doprowadza mnie do szału Apple Car. Ciągle się rozłącza albo przerywa. W serwisie powiedziano mi, że taki problem występuje tylko z IP16. Fakt. Ze wcześniejszym IP nie było problemów. Tak czy siak, serwis nie potrafi pomóc.

Po dwóch latach od wyjazdu z salonu zbliżam się do 60 tys km. Po drodze raz było naprawiane zawieszenie przy 30 tys km, bo zaczęło głośno stukać z przodu, 4 razy rozbierane drzwi, bo trzeszczały od basu boczki (dalej trzeszczą, ale już znośnie), 6 razy były naprawiane wycieraczki (za ostatnim razem nowy moduł i soft), wymieniane były klamki zewnętrzne w ramach akcji serwisowej, bo zamarzały. Auto ma też słabej jakości plastiki, które szybko się rysują i to co mnie szokuje najbardziej, ma twardą skorupę nawet na drzwiach kierowcy. Trzeszczy i można w nią stukać. Jest twarda, że nawet łokieć boli. Bardzo słabe. W zimie przy opadach śniegu lub deszczu wariują asystenci i co chwila coś nie działa i wyskakują komunikaty. Po ponad 2 latach oceniłbym Rxa tak, że mechanicznie spokój, elektronika słaba, materiały i spasowanie takie 3+/5. Z mocnych stron, to na pewno niskie spalanie, niezły komfort zwłaszcza w długich trasach, świetny półautonomiczny asystent jazdy i wygodne fotele. Natomiast w ogólnym rozrachunku jest to auto na pewno nie warte swojej ceny.

A tutaj coś, co mi nie daje spokoju :)

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Potwierdzam, mam podobny od ponad 5 i pół roku. Poza jedną drobną usterką, bez zarzutu. Dlatego też i żona ma koreańczyka, z tej samej stajni. 

Ale będę się rozstawał w najbliższym czasie, bo latka lecą, więc pora na SUV-a. ;) 

20251027_085104[1].jpg

Twój egzemplarz też bardzo ładny w dodatku GT 💪 ja swoim pojeżdżę jeszcze jakieś 3 lata i też zmienię ale na co dokładnie to czas pokaże😉 mówisz, że chcesz SUV-a ? Co takiego ci dokładnie przychodzi do głowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Osiem napisał(-a):

W moim RXie doprowadza mnie do szału Apple Car. Ciągle się rozłącza albo przerywa. W serwisie powiedziano mi, że taki problem występuje tylko z IP16. Fakt. Ze wcześniejszym IP nie było problemów. Tak czy siak, serwis nie potrafi pomóc.

Po dwóch latach od wyjazdu z salonu zbliżam się do 60 tys km. Po drodze raz było naprawiane zawieszenie przy 30 tys km, bo zaczęło głośno stukać z przodu, 4 razy rozbierane drzwi, bo trzeszczały od basu boczki (dalej trzeszczą, ale już znośnie), 6 razy były naprawiane wycieraczki (za ostatnim razem nowy moduł i soft), wymieniane były klamki zewnętrzne w ramach akcji serwisowej, bo zamarzały. Auto ma też słabej jakości plastiki, które szybko się rysują i to co mnie szokuje najbardziej, ma twardą skorupę nawet na drzwiach kierowcy. Trzeszczy i można w nią stukać. Jest twarda, że nawet łokieć boli. Bardzo słabe. W zimie przy opadach śniegu lub deszczu wariują asystenci i co chwila coś nie działa i wyskakują komunikaty. Po ponad 2 latach oceniłbym Rxa tak, że mechanicznie spokój, elektronika słaba, materiały i spasowanie takie 3+/5. Z mocnych stron, to na pewno niskie spalanie, niezły komfort zwłaszcza w długich trasach, świetny półautonomiczny asystent jazdy i wygodne fotele. Natomiast w ogólnym rozrachunku jest to auto na pewno nie warte swojej ceny.

Mam RX-a z zeszłego roku, Iphona 16 pro max i przez rok ani razu mi się nie rozłączył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Mam RX-a z zeszłego roku, Iphona 16 pro max i przez rok ani razu mi się nie rozłączył.

Czyli serwis mi głupoty opowiada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Osiem napisał(-a):

Czytając Twój wpis, przypomniałem sobie te o Volvo XC90 i mam diagnozę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Twój egzemplarz też bardzo ładny w dodatku GT 💪 ja swoim pojeżdżę jeszcze jakieś 3 lata i też zmienię ale na co dokładnie to czas pokaże😉 mówisz, że chcesz SUV-a ? Co takiego ci dokładnie przychodzi do głowy?

Wybrałem już "chińskiego szweda". Odbiór w maju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie nie narzekam.

Na jednym nakręcone niespełna 17 000 km, na drugim 5 000 km.

W jednym aucie w czasie eksploatacji do wymiany gwarancyjnej "poszedł" lewy silniczek bocznej poduszki fotela, a w drugim aktualizacja i reset systemu.

Na razie spokój. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Volvo ?

🤔

Z plug-inem. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Wspaniały dojrzały wybór ;) podobają mi się volvo może tez z czasem pójdę w tym kierunku, mogłyby już minąć u mnie te trzy lata bo tez bym coś wybrał nowego, dzięki 👍 teraz będę szedł wkurw... i zazdrosny do pracy  :D 🤣

wychodzę z tej części forum, tutaj raczej sobie nastroju nie poprawie przed praca 🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Osiem napisał(-a):

Czyli serwis mi głupoty opowiada?

Może 2024 czymś się różnił od 2023-go, nie mam pojęcia. A może masz choroby wieku dziecięcego, bo u mnie nic nie skrzypi i nie trzeszczy, ale fakt, że jakby było więcej miękkich plastików w środku, to bym się nie obraził.

Natomiast komfort foteli mnie nie zachwycił, t.zn. same fotele są w porządku, ale zagłówek jak dla mnie za mocno wypycha głowę do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Wspaniały dojrzały wybór ;) podobają mi się volvo może tez z czasem pójdę w tym kierunku, mogłyby już minąć u mnie te trzy lata bo tez bym coś wybrał nowego, dzięki 👍 teraz będę szedł wkurw... i zazdrosny do pracy  :D 🤣

wychodzę z tej części forum, tutaj raczej sobie nastroju nie poprawie przed praca 🤣🤣

Nie martw się, Twoje zegarki też mnie wnerwiają. ;) A najbardziej Lange. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Paulus57 napisał(-a):

Nie martw się, Twoje zegarki też mnie wnerwiają. ;) A najbardziej Lange. :) 

No tylko teraz to mam zegarek droższy od auta 🤣 tak dla równowagi to takie volvo byłoby cudowne :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

No właśnie jak to jest z tym pluginem w Volvo, bo słyszałem opinię, że 250-konny mild hybrid to lepszy wybór z uwagi na klasyczne AWD z haldexem? Bo podobno jak w pluginie skończy się bateria to auto jest już tylko FWD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Heavyweight2712 napisał(-a):

No tylko teraz to mam zegarek droższy od auta 🤣 tak dla równowagi to takie volvo byłoby cudowne :D 

Dlatego też po zakupie auta pomyślę o zegarku z podobnej półki. Co by mnie kontrola drogowa nie rzuciła na glebę, jak na ręce będzie chińczyk. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi