Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Keniutek napisał(-a):

Tydzień za nami. Nie ma czasu na myjnię, "fruwa" że szok, można poczuć się, jak na pokładzie Sokoła Millennium ;)

IMG_9105.jpeg

Gratuluję rakiety. :

Jak dla mnie elektryk to za daleko, max. to PHEV. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Keniutek napisał(-a):

Tydzień za nami. Nie ma czasu na myjnię, "fruwa" że szok, można poczuć się, jak na pokładzie Sokoła Millennium ;)

IMG_9105.jpeg

Gratuluję zakupu , Szerokości ! jaki to model ? napisz nam z czasem jak się sprawuje , jak z komfortem , wyciszeniem ,realnym zasięgiem ? czym jeździłeś wcześniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam z ciekawości niektóre zapowiedzi na kolejne lata. 

Wszystkie zdjęcia pochodzą z artykułu, reszta samochodów tutaj ---> https://www.caranddriver.com/features/g28985154/future-cars/

2027 - Alfa Romeo Stelvio - charakterystyczny element "scudetto" ma zmieniony kształt.

alfa-romeo-stelvio-copy-6809446b927a6.jp

2026 - BMW 3/M3 - nie powiem, dla mnie przód nawet nawet.

bmw-im3-neue-klasse-frontquarter-copy-67

2026 Ferrari EV SUV - bez komentarza.

ferrari-e-suv-2-copy-680287cac36b2.jpg?c

2026 Ford Mustang Raptor - dziwoląg, ale ciekawy. Gdyby mu jeszcze orurowanie dołożyć i jakiś stelaż na dach...

2026-ford-mustang-raptor-copy-6435aed248

2030 Polestar 6 - nie moja bajka.

polestar-6-107-1660395348.jpg?crop=0.608

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Sławol napisał(-a):

Wszystkie zdjęcia pochodzą z artykułu, reszta samochodów tutaj ---> https://www.caranddriver.com/features/g28985154/future-cars/

2027 - Alfa Romeo Stelvio - charakterystyczny element "scudetto" ma zmieniony kształt.

2026 Ford Mustang Raptor - dziwoląg, ale ciekawy. Gdyby mu jeszcze orurowanie dołożyć i jakiś stelaż na dach...

BMW, Mustang i Ferrari na plus. Alfa w zasadzie też, ale jakoś mi te kółka w felgach nie leżą. Ugrzęźli w tym motywie od lat, a Polestar zbyt surowy w swojej stylistyce. Felgi w nim też nie moja bajka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Sławol napisał(-a):

Ta m3 to EV. Na szczęście będzie również spalinowa wersja.

Trochę specyfikacji o tym elektryku.

Jakoś w materiale nie widzę inzynierów, którzy przybyli na kontynent, aby wspomóc branżę automotive.

Minęły 3 lata, a Niemcy nie zrobili żadnego postępu kulturowego.

Przypadek.jpg.474aa4f9d656a61f146287bbabccb359.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Sławol napisał(-a):

Tak, w opisie w artykule też jest co nieco:

https://www.caranddriver.com/news/a63422257/bmw-i3-m3-future-cars/

Ta Beemka rzeczywiście piękna i bardzo dynamiczna. Jedyne co w niej mi nie pasuje, to "kwadratowa" kierownica. Co to za chora moda? Może wpadną potem na koncepcję trójkątnych albo w kształcie symbolu nieskończoności. Zmiana tradycyjnej kierownicy na jakieś "wolanty-bażanty", to mam nadzieję, tylko przelotne zjawisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Ta Beemka rzeczywiście piękna i bardzo dynamiczna. Jedyne co w niej mi nie pasuje, to "kwadratowa" kierownica. Co to za chora moda? Może wpadną potem na koncepcję trójkątnych albo w kształcie symbolu nieskończoności. Zmiana tradycyjnej kierownicy na jakieś "wolanty-bażanty", to mam nadzieję, tylko przelotne zjawisko.

Nawet pasuje do koncepcji EV. Tesla zapoczątkowała, a reszta...

Mr_Bean_Cheats_in_His_Exam_Mr_Bean_Live_Action_Full_Episodes_Mr_Bean.gif

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to też dopasowywanie się do futurystycznej stylistyki i elektryków, żeby wszystko wyglądało jak SF. Kiedyś takie samochody oglądaliśmy na targach w Detroit jako "concept cars" i tam wzbudzały zachwyt widowni, a dzisiaj takie elementy wyposażenia mamy już na co dzień. Chyba dożyliśmy czasów kosmicznych po prostu ;)

Też nie podoba mi się wpychanie już wszędzie tego samego. Przejadło się, ale to chyba taki etap w świecie motoryzacji.  Może za jakiś czas im przejdzie i co innego będą robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

„Przelotne” tak, bo wszystko dąży do tego, żeby w aucie byli sami pasażerowie. Widziałem jakiś filmik gdzie prezentowali możliwości systemów w nowych BMW i auto czytając ruchy oczu i głowy wykonuje manewr wyprzedzania - ciekawe jak ten system sobie poradzi z przeciętnym kierowcą który przelatuje przez 3 pasy ruchu od strzała między innymi samochodami 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem film z tym sterowaniem spojrzeniem. Kolejne popisywanie się, czego to nowego nie da się wymyślić. Jak dla mnie dobre do wózków inwalidzkich. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, Sławol napisał(-a):

Myślę, że to też dopasowywanie się do futurystycznej stylistyki i elektryków, żeby wszystko wyglądało jak SF. Kiedyś takie samochody oglądaliśmy na targach w Detroit jako "concept cars" i tam wzbudzały zachwyt widowni, a dzisiaj takie elementy wyposażenia mamy już na co dzień. Chyba dożyliśmy czasów kosmicznych po prostu ;)

Też nie podoba mi się wpychanie już wszędzie tego samego. Przejadło się, ale to chyba taki etap w świecie motoryzacji.  Może za jakiś czas im przejdzie i co innego będą robić.

Ogólnie zmiana kształtu i profilu kierownicy, w tym spłaszczanie dolnej części, zaczęła zyskiwać popularność przede wszystkim w samochodach marki Audi, zwłaszcza w modelach sportowych i premium. Dla EV Tesla zrobiła typowy wolant - nie wiem jak w odbiorze, może Koledzy, którzy użytkują coś napiszą. Bo ta w M3 EV taka na pewno nie jest. Spłaszczona jedynie w górnej i dolnej części. Moim zdaniem całkiem ok.

Osobiście lubię swoją kierownicę w BMW, widzi mi się bardziej niż płaską w S-klasie. Subiektywnie najlepsza jest klasyczna, okrągła kierownica z drewnianym wykończeniem występująca jako opcja w Mercedesie.

Zdecydowanie popieram słowa Pawła co do Alfy :) 

BMW kiera.png

Sklass płaska.jpg

Merc Koło.jpg

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Paulus57 Jedyne prowadzenie wzrokiem, jakie uznaję, to sterowanie działkiem np. w AH-64 ;)

Edit: @Autor1984

W Twoim BMW kierownica jest OK, ale dla mnie też z praktycznych względów: chociażby jest więcej miejsca na kolana, więc od dołu jest ścięta. Jasne, nowe samochody są duże i mają sporo miejsca ogólnie, ale mimo wszystko. Poza tym dla mnie kierownica okrągła ma tę zaletę, że mogę ją chwycić w dowolnym miejscu i sobie kręcić. Nie jeździłem z kwadratową, więc się nie wypowiadam, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Edytowane przez Sławol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Sławol napisał(-a):

@Paulus57 Jedyne prowadzenie wzrokiem, jakie uznaję, to sterowanie działkiem np. w AH-64 ;)

W Twoim BMW kierownica jest OK, ale dla mnie też z praktycznych względów: chociażby jest więcej miejsca na kolana, więc od dołu jest ścięta. Jasne, nowe samochody są duże i mają sporo miejsca ogólnie, ale mimo wszystko. Poza tym dla mnie kierownica okrągła ma tę zaletę, że mogę ją chwycić w dowolnym miejscu i sobie kręcić. Nie jeździłem z kwadratową, więc się nie wypowiadam, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Jest więcej miejsca na bęben, tudzież zwanym "kałdunem taktycznym". 😆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Sławol napisał(-a):

Nie jestem takim ortodoksem, bym tylko uznawał 100% koła, ścięcie od spodu ma sens, ale tylko tyle i nic więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Jest więcej miejsca na bęben, tudzież zwanym "kałdunem taktycznym". 😆 

Przypomniałeś mi... Kiedyś w rodzinie mieliśmy 126p i jak byłem małym grzybem, to wierciłem się na wszystkie strony na tylnej kanapie. Potem, gdy już się rozrosłem, to wsadziłem prawą nogę pod kierownicę i próbowałem wsiąść... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Sławol napisał(-a):

Przypomniałeś mi... Kiedyś w rodzinie mieliśmy 126p i jak byłem małym grzybem, to wierciłem się na wszystkie strony na tylnej kanapie. Potem, gdy już się rozrosłem, to wsadziłem prawą nogę pod kierownicę i próbowałem wsiąść... :D

Wielu z nas zaczynało od Malucha, teraz już nie każdy wsiądzie, Jedni z wyboru, drudzy z niemożności. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Jedyne co w niej mi nie pasuje, to "kwadratowa" kierownica.

Serio

Przecież ten środek to qpa po jagodach. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam lubię  swoją. Nie widzę znaczącej różnicy w  stosunku do okrągłej. 

20251222_150115.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnich kilkanaście postów nie jest już widocznych. 

Niektóre były całkowicie nie na temat, inne usunięte nawiązywały do tych nie na temat. 

Mamy czas świąteczny więc wszystko odbyło się  "w świątecznej atmosferze" 

Jeśli Wy to docenicie to ja też to docenię. 

Wesołych Świąt :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas świąteczny, to i najpiękniejsza - moim zdaniem - generacja Imprezy.

W wydaniu świątecznym 🌲

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny kanał o samochodach, który często odwiedzam: Supercar Blondie. Kto nie zna - zachęcam :)

A poza tym...

Cytat
Jaguar ogłosił decyzję, która ma wymiar symboliczny i historyczny. Brytyjski producent zakończył erę silników spalinowych, definitywnie żegnając się z benzyną. Marka, która przez dekady budowała swoją tożsamość na dźwięku mocnych jednostek pod maską, rozpoczyna nowy rozdział wyłącznie z napędem elektrycznym - czytamy.

Symbolicznym momentem było opuszczenie linii produkcyjnej w Solihull ostatniego samochodu z silnikiem spalinowym. Modelem, który zamyka tę epokę, jest F-Pace SVR – czarny, topowy wariant najpopularniejszego Jaguara ostatniej dekady. Auto trafi do zbiorów Jaguar Daimler Heritage Trust i zostanie wystawione w British Motor Museum w Gaydon.

Edytowane przez Sławol
Literówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi