Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

zakończono produkcję A8

Dla mnie zawsze pierwszą i jedyną miłością we wszystkich generacjach A8/S8 był pierwszy wypust S8 z ręczną skrzynią biegów, a silnik V8 bez doładowania => muzyka dla uszu 😇

https://www.mobile.de/pl/pojazdy/bliższe-dane.html?id=376572498&sb=p&od=up&vc=Car&ms=1900%3B22&rtd=true&tr=MANUAL_GEAR&s=Car&searchId=a3bc75c9-8bfc-7f05-be63-28ee7a794bc1&ref=srp&refId=a3bc75c9-8bfc-7f05-be63-28ee7a794bc1

Screenshot_20260324_181811_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260324_182000_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Dopiero teraz zauważyłem co za uj jest na tym zdjęciu - chyba poszukam innego zdjęcia do wstawienia. 

O rany, wielkie mi halo. Nie znasz powiedzenia, że rodziny się nie wybiera?

3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

zdecydowanie tak , właśnie w końcu usiadłem w A8 , pomimo bardzo dużego podobieństwa do wnętrza A6 , jednak czuć ze to klasa wyżej,a  fotele jeszcze szersze i miększe , niestety nie miałem okazji jeździć tym autem , ale wg sprzedawcy to inny poziomu komfortu i wyciszenia w porównaniu do A6 , który już jest super wyciszone,  oto przykład z A6

Świetnie wyciszone.

3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Dla mnie zawsze pierwszą i jedyną miłością we wszystkich generacjach A8/S8 był pierwszy wypust S8 z ręczną skrzynią biegów, a silnik V8 bez doładowania => muzyka dla uszu 😇

https://www.mobile.de/pl/pojazdy/bliższe-dane.html?id=376572498&sb=p&od=up&vc=Car&ms=1900%3B22&rtd=true&tr=MANUAL_GEAR&s=Car&searchId=a3bc75c9-8bfc-7f05-be63-28ee7a794bc1&ref=srp&refId=a3bc75c9-8bfc-7f05-be63-28ee7a794bc1

Screenshot_20260324_181811_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260324_182000_Samsung Internet.jpg

Ja S8 byłem zafascynowany po emisji filmu "Ronin".

Jest odswieżony MM...

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Ja tam lubię ostry start, a nie bicie rekordów prędkości, stąd blokada 180 km/h mnie nie irytuje w najbliższym zakupie. W tym, co mam nie ma blokady i mógłbym jechać nawet 250 km/h, tylko po co i gdzie? 

nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Gdzie najczęściej zwykły użytkownik wykorzystuje moc silnika w największym stopniu? Przy ruszaniu spod świateł czy przy wyprzedzaniu ciężarówki na drodze wojewódzkiej? To czy auto robi setkę z zatrzymanego o 0.1s wolniej nie robi różnicy 99% użytkownikom, to czy możesz skrócić czas na lewym pasie do minimum podczas wykonywania najniebezpieczniejszego manewru w ruchu ulicznym już powinno robić różnicę. No chyba że ktoś osobówką wyprzedza mając 5-10km/h więcej niż auto wyprzedzane, tacy też są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, trollu napisał(-a):

nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Gdzie najczęściej zwykły użytkownik wykorzystuje moc silnika w największym stopniu? Przy ruszaniu spod świateł czy przy wyprzedzaniu ciężarówki na drodze wojewódzkiej? To czy auto robi setkę z zatrzymanego o 0.1s wolniej nie robi różnicy 99% użytkownikom, to czy możesz skrócić czas na lewym pasie do minimum podczas wykonywania najniebezpieczniejszego manewru w ruchu ulicznym już powinno robić różnicę. No chyba że ktoś osobówką wyprzedza mając 5-10km/h więcej niż auto wyprzedzane, tacy też są

Rzeczywiście masz rację, przyśpieszenie od 80 do 120 albo 90-140 ma większe znaczenie (bezpieczeństwo), ale dynamiczny start daje za to radość. Zwróciłem uwagę na blokadę maksymalnej szybkości, że dla mnie to nie problem, bo na 180 km/h mam też blokadę w głowie. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

radość

najwięcej radości daje odstawianie na zakrętach mistrzuf prostej 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ronin

Kapitalnie Audi się zareklamowało:

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, trollu napisał(-a):

najwięcej radości daje odstawianie na zakrętach mistrzuf prostej 😉

i tu się też zgadzam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

To Porsche ci zmieniało czy jakaś firma tuningowa?

To dwuosobowa manufaktura mająca kilku współpracowników typu elektronik, snycerz, formierz. 

Porsche nie oferuje takich usług po zakupie. Jeśli czegoś nie zamówisz fabrycznie to masz dwie opcje: kupujesz coś co mają w akcesoriach (tequipment) albo kupujesz coś jako część zamienną. Obie opcje mają wady: pierwsza to ograniczony zakres, na przykład nie kupisz dekorów drzwi, to całkiem inna opcja sprzedawana w komplecie z cała tapicerką. Kupisz za to na przykład dekory deski rozdzielczej. Opcja dwa to koszmarne koszty, a przede wszystkim Porsche marudzi na sprzedaż niedopasowaną do VIN i konfigu. Więc opcja, że sobie bazowe wnętrze zamienisz na dowolny wypas w oparciu o kupione w serwisie klocki jest mocno naiwna, ale przede wszystkim koszmarnie droga.

Ja mam dekory oryginalne Porsche, z deski nowe z drzwi używki w stanie NOS. Jest tylko jeden producent (niemiecka manufaktura), który potrafi zrobić idealny wzór carbonu Porsche. Ich ceny sa jednak zbliżone również do oryginału i nie ma sensu kupywać tego. Można za to sobie zamówić idealnie pasujące coś czego Porsche nie przewidziało do środka lub na zewnątrz. Wszyscy pozostali mają złe lub jeszcze gorsze kopie. Dla mnie nie do zaakceptowania. 

Pozostałe elementy tj. alcantara, skóra oraz nici to są materiały identyczne z oryginałami (mają zdaje się nawet certyfikaty Porsche heritage).

Generalnie cały proces to jest dość skomplikowana akcja projektowo-logistyczno-rzemieślnicza 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Pytałem dlatego że widać na zdjęciach logo i nazwę Porsche, więc zastanawiałem się skąd wziąłeś te części/materiały.

Mialem kiedyś lekcję z gościem który jest mechanikiem Ferrari specjalizującym się w starych modelach i mówił podobne rzeczy do tego co piszesz: że np. muszą szukać rzemieślników wykonujący rzeczy na wzór lub gdzieś skupować części, bo Ferrari nie chce za bardzo pomagać. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają stempel/herb identyczny z tym używanym przez Porsche. Ten znaczek jest wyciskany i czymś tam dodatkowo utwardzany. Pomysł jest identyczny z oferowanym przez fabrykę.

Jeszcze była fabryczna opcja podłokietnika z herbem, napisem marki lub czysty. Wybrałem tylko zagłówki. Pozostałe elementy nie mają znaczków bo nie miały wychodząc z fabryki. Poza ikoniczną szklanką na listwie z uchwytami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękna robota 👌🏼aż się boję pytać ile to kosztowało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Kilka amatorskich zdjęć gotowego wnętrza.

IMG_0871.jpeg

IMG_0868.jpeg

IMG_0874.jpeg

IMG_0877.jpeg

IMG_0870.jpeg

Piekna robota!

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję panowie za miłe słowo. 

Ja tylko czuwałem nad stroną koncepcyjną. Nic by z tego nie wyszło gdyby nie rzemiosło najwyższej próby. Te zdjęcia w pełni tego nie oddają. Podobnie jak technicznej strony tego przedsięwzięcia. 

Przerabianie auta Prosche z plastiku na exclusive manufaktur to duże wyzwanie. Nie jest to praca typu zerwij i obszyj. Musisz przygotować bazę w sposób łączący frezowanie z rzeźbą i modelowaniem. Lub kupujesz dobre wnętrze na podmianę bazy. Mnie zależało na zostawieniu oryginalnych elementów auta i nie chciałem windować kosztów o kolejne kilkadziesiąt procent.

Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

piękna robota 👌🏼aż się boję pytać ile to kosztowało 

To autko, podobnie jak na przykład PAMa 514 czy Datejusta bicolor, zamierzam zachować najdłużej jak się da. Dlatego nieco inaczej patrzę na takie wydatki ;)

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Kilka amatorskich zdjęć gotowego wnętrza.

IMG_0871.jpeg

IMG_0868.jpeg

IMG_0874.jpeg

IMG_0877.jpeg

IMG_0870.jpeg

Wygląda to bardzo dobrze. 

A masz zdjęcia przed

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Wygląda to bardzo dobrze. 

A masz zdjęcia przed

Owszem.

boxster wew 1.jpg

Boxster wew 2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi