Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Schodzac  z tematu lekko, nie byłem tam jeszcze, ale zaczyna mnie na zdjeciach denerwować  ciasnota, samochody zaparkowane jak pod blokiem u mnie..😟

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krakus1

Jerzy, dziś chyba odbierasz?

Ciekaw jestem Twojej opinii. Przyjemności z jazd próbnych.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update. 

Wskaźnik ciśnienia oleju jednak jest. W innym miejscu niż myślałem, że będzie, bo na zdjęciach innego egzemplarza był w innym okienku. 

W pustym okienku było coś innego. 

Znalazłem w szpejach na tylnym siedzeniu... 

IMG_20260904_070637_edit_304780510637346.thumb.jpg.a8f2f5f24030435b356181175fb59f14.jpg

IMG_20260904_070632_edit_304771246078493.thumb.jpg.8a0785b30faf7b867267cb69ef1c5aa0.jpg

Balans w osobnym pudełeczku, os złamana :(

I niestety koło wychwytowe uszkodzone. 

Znalazłem wyraźnie zgięty ząbek. 

Wyprostowałem, ale widać, że nie przerzuca równo i zęby są pouszkadzane. 

Spróbuję znaleźć pasującą oś i zobaczymy, czy z takim wychwytem będzie pracował, czy trzeba kombinować z innym kołem. 

Dobrać koło to też będzie kłopot. A o dawcę ciężko, bo nawet nie wiem, kto to wyprodukował. 

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

@Krakus1

Jerzy, dziś chyba odbierasz?

Ciekaw jestem Twojej opinii. Przyjemności z jazd próbnych.

wlasnie odebrałem. zaczniemy od kluczyka , jest inny niż w przed lift ?

20260904_134522.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

wlasnie odebrałem. zaczniemy od kluczyka , jest inny niż w przed lift ?

20260904_134522.jpg

Mój ładniejszy ;)

20260904_152202.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle Twoje auto jest ładniejsze,  ale o tym później jak coś zjem i załaduje parę filmików i zdjęć 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

W ogóle Twoje auto jest ładniejsze,  ale o tym później jak coś zjem i załaduje parę filmików i zdjęć 🙂

Z tym się nie zgodzę, bo wersja poliftowa zdecydowanie bardziej mi się podoba z zewnątrz.

A do wnętrza (Panoramic Vision), można się przyzwyczaić. Czekam z niecierpliwością na recenzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krakus1

Robi niesamowite, gargantuiczne wrażenie. Gratulacje!

A co z dźwiękiem, bo kiedyś się pytałeś?

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Gratuluję zakupu. Jeszcze tylko rozciągnąć miejsca parkingowe... ;) 

Nie wiem w jakim formacie dajesz filmiki, ale u mnie tylko tekst: "Nie odnaleziono wideo w obsługiwanym formacie i typie MIME". :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IG przypomniał mi dzisiaj tą reklamę

https://www.instagram.com/reel/DcvgSrsMvyR/?igsi=NGlyODAwNnJwbGUy

Podobno ZEEKR ma wejść na polski rynek z całą gamą swoich modeli pod koniec tego roku.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

Nie wątpię że to super komfortowy samochód, do tego jeździ pewnie ekstra. Ale zdania nie zmienię - brzydota straszna. Tak sobie patrzyłem na niego i zastanawiałem co mi przypomina. I mam! Kiedyś, nie wiem czy jeszcze wciąż, firmy obudowywały modele jakimiś dziwnymi zabudowami i wypuszczały takie prototypy na ulicę, żeby nimi pojeździć. I ta 7 właśnie mi taki obudowany, surowy prototyp przypomina. Postawić ją np. obok Bentleya i widać przepaść. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e711d661d9dc8493b1ac12623ad2a8a3.dng
Ładny kolor, taki coś a’la burgund.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, pmwas napisał(-a):

Też widziałem. Przód jeszcze ujdzie, ale tył brzydki jak nie wiem, w środku też nic specjalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do BMW 7er G70 po lift , co do plusów :

- obłędnie wyciszona kabina , to nie jest wyciszenie , to hermetyzacja , nie przypominam sobie żebym tak odizolowany akustycznie się czuł w MB S klasa W223 

- jeśli tak ma brzmieć hałas silnika benzynowego R6 , którego słychać jedynie przy uruchomieniu , lub mocnym przyspieszeniu , to ja chcę ten hałas , fantastyczna kultura i pod względem akustycznym, jak i pod względem osiągów , zero drgań odczuwalnych w kabinie

- fotele , bardzo wysoki poziom komfortu , WOW

- dostęp do wyświetlacza, gdzie praktycznie wszystkim się steruje 

- wygoda wsiadania i wysiadania , idealna wysokość fotela - taki pół suv-

-  Panoramic Vision , fajny pomysł dający większy komfort dla oczu w trakcie obserwacji różnych parametrów auta , ale ma jeden mankament , że trzeba ustawić kierownicę tak ,żeby górna część obręczy kierownicy nie zasłania tego cienkiego paska wyświetlacza , tu by się przydała kierownica bez górnej obręczy

- cały system tempomatu adaptacyjnego wraz z utrzymaniem pasa ruchu , dużo bardziej dopracowany niż w Audi , ani razu nie musiałem interweniować ,w tych miejscach gdzie wiem że Audi się gubi - wysepki na jezdni , niektóre przystanki autobusowe

- promień skrętu i manewrowość , to auto jest ogromne z zewnątrz , natomiast parkowanie tego auta to czysta przyjemność , wszystko za sprawą tylnej osi skrętnej , łatwość manewrowania tego kolosa jest na poziomie A6 .

co do minusów :

- brak ogrzewania postojowego w wersji spalinowej

- brak jonizacji i aromatyzacji powietrza w kabinie 

- brak możliwości zmiany zapamiętanych ustawień fotela z 1 na 2 , w trakcie jazdy 

- głośna praca wentylacji fotela

- bardzo przeciętny system audio B&W - podstawowy bez dopłat - 

- wyświetlacz dla pasażera, który działa jak ogromny lustro odbijające drzewa, krople wody w trakcie jazdy

- wizualny bałagan z tymi wyświetlaczami w kabinie

- gorszy ambient ,i mniejsze uczucie luksusu w kabinie, w porównaniu do G70 przed lift

- drzwi automatyczne , moim zdaniem nie spełniają swojego najważniejszego zadania , czyli bez dotykowe otwierania drzwi , w rzeczywistości i tak musisz dotykać klamkę- brudną , mokrą- żeby drzwi się otworzyły , ewentualnie wyjąć kluczyk z kieszeni i przytrzymać przycisk 3 lata żeby się otworzyły , moim zdaniem nie warto , zwłaszcza że mając ten system nie tak łatwo i przyjemnie otwiera się drzwi fizycznie

- brak możliwości zamówienia zwykłego, metalowego dachu

dla mnie , to auto jest Mount Everest komfortu podróżowania  , absolutnie fantastyczne auto ❤️

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

To faktycznie hybryda Porsche Macan, 911, Nissana Juke i Fiata Stilo.

5 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

- obłędnie wyciszona kabina , to nie jest wyciszenie , to hermetyzacja , nie przypominam sobie żebym tak odizolowany akustycznie się czuł w MB S klasa W223 

- jeśli tak ma brzmieć hałas silnika benzynowego R6 , którego słuchać jedynie przy uruchomieniu , lub mocnym przyspieszeniu , to ja chcę ten hałas , fantastyczna kultura i pod względem akustycznym, jak i pod względem osiągów , zero drgań odczuwalnych w kabinie

- fotele , bardzo wysoki poziom komfortu 

-  Panoramic Vision , fajny pomysł dający większy komfort dla oczu, w trakcie obserwacji różnych parametrów auta , ale ma jeden mankament , że trzeba ustawić kierownicę tak ,żeby górna część obręczy kierownicy nie zasłania tego cienkiego paska wyświetlacza , tu by się przydała kierownica bez górnej obręczy

- cały system tempomatu adaptacyjnego wraz z utrzymaniem pasa ruchu , dużo bardziej dopracowany niż w Audi , ani razu nie musiałem interweniować ,w tych miejscach gdzie wiem że Audi się gubi - wysepki na jezdni , niektóre przystanki autobusowe

- promień skrętu i manewrowość , to auto jest ogromne z zewnątrz , natomiast parkowanie tego auta to czysta przyjemność , wszystko za sprawą tylnej osi skrętnej , łatwość manewrowania tego kolosa jest na poziomie A6 .

co do minusów :

- brak jonizacjii i aromatyzacji powietrza w kabinie 

- brak możliwości zmiany zapamiętanych ustawień fotela z 1 na 2 , w trakcie jazdy 

- wyświetlacz dla pasażera, który działa jak ogromny lustro odbijające drzewa, krople wody w trakcie jazdy

- wizulany bałagan z tymi wyświetlaczami w kabinie

- gorszy ambient ,i mniejsze uczucie luksusu w kabinie, w porównaniu do G70 przed lift

- drzwi automatyczne , moim zdaniem nie spełniają swojego najważniejszego zadania , czyli bez dotykowe otwierania drzwi , w rzeczywistości i tak musisz dotykać klamkę- brudną , mokrą- żeby drzwi się otworzyły , ewentualnie wyjąć kluczyk z kieszeni i przytrzymać przycisk 3 lata żeby się otworzyły , moim zdaniem nie warto , zwłaszcza że mając ten system nie tak łatwo i przyjemnie otwiera się drzwi fizycznie

- brak możliwości zamówienia zwykłego dachy

dla mnie , to auto jest Mount Everest komfortu podróżowania  , absolutnie fantastyczne auto 

Jerzy, nic dodać nic ująć.

Zaintrygował mnie jeden punkt: brak możliwości zmiany zapamiętanych ustawień fotela z 1 na 2 , w trakcie jazdy.

Czy ja dobrze rozumiem, że chciałbyś dokonać zmiany ustawienia fotela w trakcie jazdy po naciśnięciu przycisku pamięci?

BTW. Wielu Kolegów Ci przedwcześnie pogratulowało, nie pozostało nic innego jak podjąć rękawicę i zrobić krok naprzód.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

- jeśli tak ma brzmieć hałas silnika benzynowego R6 , którego słychać jedynie przy uruchomieniu , lub mocnym przyspieszeniu , to ja chcę ten hałas , fantastyczna kultura i pod względem akustycznym, jak i pod względem osiągów , zero drgań odczuwalnych w kabinie

- fotele , bardzo wysoki poziom komfortu , WOW

-  Panoramic Vision , fajny pomysł dający większy komfort dla oczu w trakcie obserwacji różnych parametrów auta , ale ma jeden mankament , że trzeba ustawić kierownicę tak ,żeby górna część obręczy kierownicy nie zasłania tego cienkiego paska wyświetlacza , tu by się przydała kierownica bez górnej obręczy

co do minusów :

- brak jonizacji i aromatyzacji powietrza w kabinie 

- wizualny bałagan z tymi wyświetlaczami w kabinie

- brak możliwości zamówienia zwykłego, metalowego dachu

dla mnie , to auto jest Mount Everest komfortu podróżowania  , absolutnie fantastyczne auto ❤️

A jak się steruje systemem? Kiedyś BMW miało tę słynną gałkę przy skrzyni biegów, a teraz? Wybiera się palcem na ekranie? Steruje też ew. głosem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, beniowski napisał(-a):

A jak się steruje systemem? Kiedyś BMW miało tę słynną gałkę przy skrzyni biegów, a teraz? Wybiera się palcem na ekranie? Steruje też ew. głosem?

Masz kilka możliwości, wspomniana gałka tj. kontroler iDrive, ekran, a także za pomocą gestów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Zaintrygował mnie jeden punkt: brak możliwości zmiany zapamiętanych ustawień fotela z 1 na 2 , w trakcie jazdy.

Czy ja dobrze rozumiem, że chciałbyś dokonać zmiany ustawienia fotela w trakcie jazdy po naciśnięciu przycisku pamięci?

Tak jest , jest to game changer komfortu podróżowania którego stosuje w A6 z fotelami z pamięcią , gdzie mam pozycję 1 pionowa do jazdy miejskiej , lub gdzie nie znam terenu , a pozycja 2 prawie pół  leżąca, ale z odpowiednim ustawieniem wysokości fotela i bocznych lusterek- do lepszej widoczności i kontroli drogi- , fantastycznie odciąża kręgosłup lędźwiowy , w G70 też to ustawiłem , ale niestety nie da się tego przełączyć w trakcie jazdy 

co do gratulacji , dziękuję , ale jak wcześniej pisałem , to auto dostałem od dealera na jeden dzień do testowania , czy bym go kupił ? nie , dlatego że nie mam garażu w domu- żona go okupuje-, a charakter mojej pracy polega na zostawieniu samochodu długie godziny na różnych otwartych parkingach , przez to ogrzewanie postojowe jest konieczne , a miło jest mieć klimatyzację postojową patrząc jak lato się zmienia pogodowo. także jeśli G70 to albo Plug in którego nie ma obecnie, albo I7 , a jak I7 to musi być nowy test bo to o aż 600kg cięższe auto od 740 , podobno ma trochę sztywniejszą amortyzację w porównaniu do spalinówki

co do ceny części do 740 : 15tys zł komplet tarcz i klocków przód i tył , same części bez robocizny

9tys zł jeden amortyzator pneumatyczny

22 minuty temu, beniowski napisał(-a):

tak ,głównie dotykowo , głosowo tez można ale nie we wszystkich ustawieniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Tak jest , jest to game changer komfortu podróżowania którego stosuje w A6 z fotelami z pamięcią , gdzie mam pozycję 1 pionowa do jazdy miejskiej , lub gdzie nie znam terenu , a pozycja 2 prawie pół  leżąca, ale z odpowiednim ustawieniem wysokości fotela i bocznych lusterek- do lepszej widoczności i kontroli drogi- , fantastycznie odciąża kręgosłup lędźwiowy , w G70 też to ustawiłem , ale niestety nie da się tego przełączyć w trakcie jazdy 

Jerzy, tutaj chodzi o względy bezpieczeństwa. Pojazd nie wie, że to ustawienie pod Ciebie, a nie np. pod hobbita. Wyobraź sobie sytuację, w której jedziesz na wymagającej drodze i zmieniasz położenie fotela - fotel ustawia się z jego maksymalnym wysunięciem do przodu i oparciem do pionu lub jeszcze bardziej w kierunku kierownicy. 

Ewentualnie na odwrót, gdzie hobbit nie jest w stanie dosięgnąć do pedału hamulca. 

Moim zdaniem to nie jest wada, tylko rozsądne rozwiązanie minimalizujące możliwość utraty kontroli nad pojazem.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem , tylko można to zabezpieczyć inaczej , jak w Audi , mianowicie zmiana pozycji fotela z 1 na 2 lub na odwrót, odbywa się pod warunkiem stałego naciskania przycisku nr 1 lub 2  aż do zakończenia procedury , wtedy w każdej chwili możesz to przerwać i wrócić do poprzedniej pozycji

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi