Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym chyba w kryminale skończył jak by mi w czwartek powiedzieli, że coś jest nie tak i musze przeczekać jeszcze długi weekend :P no ale leasing zaklepany, auto podobno czeka w strefie wydań już na zimówkach, więc jestem dobrej myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto sprawdzić zgodność oznaczeń roku produkcji na wszystkich szybach ;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chyba w kryminale skończył jak by mi w czwartek powiedzieli, że coś jest nie tak i musze przeczekać jeszcze długi weekend :P no ale leasing zaklepany, auto podobno czeka w strefie wydań już na zimówkach, więc jestem dobrej myśli.

Do kompletu https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo-giulia-2015-8606316045

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A swoją droga, ciekawi mnie co jest droższe, kolekcja zegarków czy auto...

Przecież to fotomontaż.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to fotomontaż.

Coś w tym jest, bo Lambo należy do grupy produkującej i takie koła

fe6cd70d35051209a480d99b0b78f67f.jpg

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto sprawdzić zgodność oznaczeń roku produkcji na wszystkich szybach ;)

To już tak naprawdę zrobili z leasingu. Ja tylko jadę z papierkiem upoważniającym do odbioru i wyjeżdżam z samochodem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tego nie zrobił w leasingu, najprawdopodobniej nikt nawet nie oglądał czy ten samochód naprawdę istnieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - nie mają pojęcia jak fizycznie wygląda dane auto. Bo i po co. Tylko tablice załatwiają i po sprawie. A i to nie zawsze, bo jak salon w tym samym mieście to pewnie ma upoważnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skoro auto jest już opłacone itd. Papiery rzeczywiście po prostu do odbioru, to nawet jak coś bedzie nie tak, to jako jedynie użytkownik będę miał coś do powiedzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skoro auto jest już opłacone itd. Papiery rzeczywiście po prostu do odbioru, to nawet jak coś bedzie nie tak, to jako jedynie użytkownik będę miał coś do powiedzenia?

Ależ oczywiście... poprzez firmę leasingową :)

Nawet  oczywista, oczywistość, jak wymiana filtra kabionowego podczas przeglądu okresowego w ASO musi być aprobowana przez własciciela( jeżeli nie jest na liście przeglądowej..

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mkl1, to chyba przy wynajmie. Przy leasingu i tak użytkownik bierze na siebie koszt przeglądu. Chyba, ze ma wykupiony lub w cenie pakiet przeglądów to wtedy trzyma się ramy, a wszelkie dodatkowe opcje przy przeglądzie i tak pokrywa użytkownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem :( ale moje autko jest leasingowane i opiekun floty( firma leasingowa) yak sobie życzy.

Oczywiscie "ja' płacę za przeglądy, ale wszystkie  extraksy muszą byc za zgoda "floty+ leasing"

Może tak umowa - nie wiem.

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jestem laikiem w temacie opon i chciałbym zadać, może śmieszne z perspektywy znawców pytanie. Używane autko, które zakupuję ma na wyposażeniu oponki całoroczne. Nigdy nie miałem z takimi do czynienia - zawsze były to 2 komplety - zima i lato. Czy w warunkach Polskich takie całoroczne mają jakiś sens czy lepiej już od razu myśleć o zakupie nowych opon? Jeżeli tak to jakie najpierw no i czy jeżeli na wyposażeniu są R17 to czy takie też szukać czy może rozmiar mniejsze/większe? 

Edytowane przez Vonziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dalej jak kilka stron była małą dyskusja o całorocznych. Wszystko zależy jak jeździsz. Jeśli jesteś spokojnym kierowcą i robisz niewielkie przebiegi to całoroczne będą ok  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dalej jak kilka stron była małą dyskusja o całorocznych. Wszystko zależy jak jeździsz. Jeśli jesteś spokojnym kierowcą i robisz niewielkie przebiegi to całoroczne będą ok  

Czyli powinienem zastanawiać się nad kupnem - tylko czy najpierw zimowe czy letnie będą wyborem lepszym? (PS: przeglądałem też poprzednie strony o oponach, ale poczułem potrzebę konkretniejszego zapytania ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O całorocznych się nie wypowiadam, bo dalej uznaje zasadę , ze jeżeli cos jest do wszystkiego to do niczego.

Ja odkad x

Ja jak X lat temu rozstałem się z Polskim Fiatem i oponami PRL, a potem pojawiły się "LATO" & Zima" zmieniam.

Tym bardziej, że mam z reguły 2 komplety kół..

Traktuję to jak cos normalnego.

Mimo, że np. żona pokonuje niebywałe dystanse po miescie ( jakies 7-8 tys m /rok) też zmieniam koła...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rocznie robię około 6t km. Zmieniałem opony, a w zasadzie całe koła. Teraz pewnie nadal będę zmieniał, bo takie są seryjne. Jednak jak się zestarzeją to całoroczne będę używal.

Czyli powinienem zastanawiać się nad kupnem - tylko czy najpierw zimowe czy letnie będą wyborem lepszym? (PS: przeglądałem też poprzednie strony o oponach, ale poczułem potrzebę konkretniejszego zapytania ;) )

Zimowe. W lecie możesz jeździć na całorocznych do ich śmierci.

Jakie masz auto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie opon z lat 70 i 80 prl do współczesnych całorocznych ? Serio? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie opon z lat 70 i 80 prl do współczesnych całorocznych ? Serio? :lol:

Nie serio..

Ale jak sam wiesz, po PRL-u nastały Lato-Zima..

"Całoroczne" to od niedawna...a przyzwyczajenie to druga natura ...

Ponadto nikt ze znajomych, którzy naprawde dużo jeżdżą ( 60-70Tkm/rok w tym np 20Tkm w zimie) nie stosował więc nie mam opini..

Bo przejazd po mieście to inna bajka dla opony....

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rocznie robię około 6t km. Zmieniałem opony, a w zasadzie całe koła. Teraz pewnie nadal będę zmieniał, bo takie są seryjne. Jednak jak się zestarzeją to całoroczne będę używal.

Zimowe. W lecie możesz jeździć na całorocznych do ich śmierci.

Jakie masz auto?

Peugeot 2008

Tak też myślałem, że lepiej będzie dobrać zimowe. Tylko czy np. mniejsze? Węższe? Jak do tego podejść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zime dobieram felge o rozmiar mniejszą np zamias 18" na 17", a profil  np. z 50 na 55 i weższą - np. zamiast 255 na 235 ( felga Ci wymiar poda :) - wymusi)

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peugeot 2008

Tak też myślałem, że lepiej będzie dobrać zimowe. Tylko czy np. mniejsze? Węższe? Jak do tego podejść?

Zobacz jakie są homologowane rozmiary opon. W razie kolizji ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania za inny rozmiar opon.

2008 jeżeli mieszkasz w mieście to jeździłbym na całorocznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie serio..

Ale jak sam wiesz, po PRL-u nastały Lato-Zima..

"Całoroczne" to od niedawna...a przyzwyczajenie to druga natura ...

Ponadto nikt ze znajomych, którzy naprawde dużo jeżdżą ( 60-70Tkm/rok w tym np 20Tkm w zimie) nie stosował więc nie mam opini..

Bo przejazd po mieście to inna bajka dla opony....

Przy całej mojej sympatii do 125p i 126 p bo tez w rodzinie mielismy , tamte opony Stomila byly na mrozie  twarde jak kamien.   Przy obecnych calorocznych jest zauwazalna róznica.

Peugeot 2008

Zobacz tutaj https://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ pokaze sie zamiennik rozmiaru.  Jesli sie wybierze mniejsze to wymagane kolejne felgi itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to u nas w PL? Ciekawi mnie sytuacja z naklejką z nr rej na szybę kiedy nie ma szyby :lol:

Nie, to zdjęcie zrobiłem w Niemczech.

A dzisiaj takie autko ;-)

Screenshot-20191029-134028-Gallery.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi