Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego wszystkich wrzucacie do jednego wora? Ludzi, którzy robią 5tys km rocznie ze średnią 45km/h i tych co robią po 50 tys latając zimą po 180km/h - bo są tacy? Jeśli masz fundusze i miejsce - możesz mieć 2 komplety ale po 5 latach zimówki niby będą ok bo bieżnika jeszcze będzie sporo ale guma już swoje przeżyła. A całoroczna szybciej zejdzie - bo jeden komplet do jechania a nie dwa. Ja sam mam 2 komplety kół ale mam RWD i bywa, że nie pieszczę się z gazem nawet zimą dlatego wolę mieć dobre zimówki i letnie. Można też robić jak mój znajomy - zakłada nowe zimówki w październiku, w kwietniu je zdejmuje i sprzedaje a na kolejny sezon - kupuje nowe. Zawsze ma świeże opony. Rozwiązań jest wiele, trzeba tylko znaleźć najlepsze dla siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2 komplety (zimowe + letnie) można kupić 2 komplety całorocznych.

Na teraz i gdy się zużyją na później.

Poza tym sa tez tacy, ktorzy kupują używanecie zimowki nie patrząc na date produkcji opony tylko na cene. Ale zimowki na aucie mają :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś całoroczne i nie było problemu. Ale odkąd na lato kupiłem letnie, a na zimę zimowe, skończyło się wpadanie śniegu za cholewkę. Polecam.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2 komplety (zimowe + letnie) można kupić 2 komplety całorocznych.

Na teraz i gdy się zużyją na później.

Poza tym sa tez tacy, ktorzy kupują używanecie zimowki nie patrząc na date produkcji opony tylko na cene. Ale zimowki na aucie mają :D.

Widzę, że jesteś "fanem" całorocznych"

OK.

Ja jestem za letnimi i zimowymi.

Nie kupuję "używek", bo wiem czego się można spodziewać, lub NIE spodziewać na drodze,,,,

ps. Na ten przykład taka miła trasa zimowa:

Katowice - Sokółka- tam i z powrotem- nie czuję tego na "całorocznych" :)

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

Michelin cross climate sa dobre, a jak bym mial taka aure jak w Polsce teraz to nawet bym nie myslal o przekladaniu opon, macie idealna pogode teraz na wielosezonowki, poco sie truc i placic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lincoln, jak tam MB?

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michelin cross climate sa dobre, a jak bym mial taka aure jak w Polsce teraz to nawet bym nie myslal o przekladaniu opon, macie idealna pogode teraz na wielosezonowki, poco sie truc i placic

Chyba w gruncie rzeczy o to najbardziej chodzi. W zeszłym roku, w kwietniu, na odcinku 5 km mijałem 3 zakopane auta, bo ludzie pozmieniali na letnie, a tu śnieg spadł...

Mamy tak rozpaćkane pory roku, że jak ktoś nie ma 2 kompletów na felgach i sam nie zmienia, jak ktoś nie lata dużych tras czy nie ma zacięcie rajdowca, to całoroczne są idealne. O ile wskakiwanie w zimówki można ustawić na sztywno (np. od 1 listopada), to termin zmiany na letnie zawsze dla mnie był problemem...

Wysłane z mojego EVR-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet w maju potrafi sypnąć śniegiem więc na zimówkach trzeba by latać do czerwca  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie można jeździc na czym kto chce.

Przy kolizji, ubezpieczyciel potem ma pole do popisu...a to złe opony, a to słaby  bieżnik, a to... inne takie..

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwazniejsze to zmienic w glowie ustawienia z letnich na zimowe ;) bo bez tego to i najlepsze opony nie pomoga.

Wlasnie, jak tam nowy mercedes?

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mhm, polecam też w okresie jesiennym przekładać skrobaczkę do auta zastępczego jak Wasze zostaje w serwisie :P Dzisiaj rano skrobałem szyby kartą na tor gokartowy, bo była najbardziej bezużyteczna z tych co miałem w portfelu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie można jeździc na czym kto chce.

Przy kolizji, ubezpieczyciel potem ma pole do popisu...a to złe opony, a to słaby bieżnik, a to... inne takie..

I prędzej doczepi się do tego, że w kwietniu czy maju zalozyłeś letnie, bo przecież ciepło, a tu mróz chwycił, snieżek sypnął, a Ty na letnich...

BTW: A poważnie, to żaden ubezpieczyciel nie doczepi się całorocznych opon. Najprędzej, to może szurać o głębokość bieżnika, a jak będzie bardzo zawzięty, to o zgodność rozmiarów z dopuszczonymi przez producenta do danego modelu auta.

Wysłane z mojego EVR-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj przeciwnicy opon całorocznych nigdy na nich nie jeździli. Ale usilnie powtarzają mantre, iż ubezpieczyciel może coś gdzieś kiedyś zakwestionowsc. A kiedy pada argument, że większych miastach sa kolejki, pada odpowiedź, ze nie to żaden problem, bo "mam somsiada gumiarza i robi mi to za uścisk dłoni nawet o 3 rano “.

Dziś moi dwaj koledzy zapisali się na wymianę opon. Najszybszy termin zs tydzień... Do 3 zakładów e okolicy. A obu czeka trasa na cmentarz po Polsce. Na szczęście, pogoda jest ok, a co jakby nagle spadł śnieg na autostradzie i temp znacznie później zera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj przeciwnicy opon całorocznych nigdy na nich nie jeździli. Ale usilnie powtarzają mantre, iż ubezpieczyciel może coś gdzieś kiedyś zakwestionowsc. A kiedy pada argument, że większych miastach sa kolejki, pada odpowiedź, ze nie to żaden problem, bo "mam somsiada gumiarza i robi mi to za uścisk dłoni nawet o 3 rano “.

Dziś moi dwaj koledzy zapisali się na wymianę opon. Najszybszy termin zs tydzień... Do 3 zakładów e okolicy. A obu czeka trasa na cmentarz po Polsce. Na szczęście, pogoda jest ok, a co jakby nagle spadł śnieg na autostradzie i temp znacznie później zera?

Ufam, że będzie jechał ostrożnie, a nie dymał jak kretyn, ile fabryka dała... Robię ok. 50tys rocznie na całorocznych Nexen'ach i jest ok... :)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupiłem samochód to założyli mi wielosezonowe opony 19” ale dostałem komplet opon zimowych na felgach 18” około 7/8mm i świeże tak więc będę zmieniał na zimowe ale jak mi się skończą to już nie mam zamiaru kupować zimowych opon.

Jeżdżę przeważnie w mieście dość małym 50tys mieszkańców, mało solą ale i mało pada i jest dość ciepło bo morze oddaje ciepło w ziemię! Więc jest przewaga temperatur powyżej 0 rocznie robię 10tys km. Z czego większość jak jadę na urlop do Polski :)

I powiem szczerze, że nie widzę sensu zmiany opon na zimowe! :P

A jeszcze robiłem zmiany od 8lat bez sensu! :D a nawet ostatnie 3lata to opony z kolcami miałem.

Edytowane przez szwed

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma Polsce obowiązku jazdy na zimówkach wiec ubezpieczyciel nie może wymagac zimówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle, całkiem nieźle, dziękuję. :)

]

Do tej gwiazdy przydała by się inna gwiazda na wskazówce godzinowej! ;):D

Jak to mówią nie ma jazdy bez gwiazdy! ;):P

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

74370127_10157886844682052_8694398251157

Czujesz td spojrzenia młodych dziewczyn na światłach? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej gwiazdy przydała by się inna gwiazda na wskazówce godzinowej! ;):D

Jak to mówią nie ma jazdy bez gwiazdy! ;):P

Nie przepadam za Tisellem. ;)

Czujesz td spojrzenia młodych dziewczyn na światłach? :)

Zdecydowanie nie starych. ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej gwiazdy przydała by się inna gwiazda na wskazówce godzinowej! ;) :DJak to mówią nie ma jazdy bez gwiazdy! ;):P

post-95072-0-44237800-1572463704_thumb.jpg

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję.

Wjechałeś do garażu?

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi